לא מצליחים להיכנס להיריון? ייתכן שהתזונה ואורח החיים שלכם (כן, שלך ושלו גם יחד) פוגעים בסיכוייכם להרות. רגע לפני שאתם פונים לטיפולי פריון, יש מספר דברים שתוכלו לעשות כדי להגביר את הסיכוי, ועל כך בהמשך.

>>> חבבו את "לאשה" בפייסבוק

>>> חפשו אותנו באינסטגרם: LAISHAMAG צפו בתמונות מאחורי הקלעים של הפקת הגיליון החדש, וקבלו הצצה לגיליונות הבאים

לפני כן קצת מספרים: לפי הערכות כ-15% מהזוגות בישראל מתמודדים עם מצב של אי פריון המוגדר כחוסר יכולת להרות לאחר שנה של קיום יחסי מין ללא אמצעי מניעה (מעל גיל 35 – לאחר חצי שנה).

ובעניין הזה יש שוויון מוחלט בין נשים לגברים: 40% מבעיות הפוריות קשורות לנשים, 40% - לגברים ו־20% הנותרים מוגדרים כאי פריון בלתי מוסבר. ישראל נחשבת לשיאנית עולמית במספר טיפולי הפוריות: לפי נתוני משרד הבריאות, משנת 2000 הוכפל מספר מחזורי ההפריה החוץ גופית (IVF) ובשנת 2011 היו כ-38 אלף מחזורים. 4% מהתינוקות הנולדים כיום הם תוצאה של טיפולי הפריה, (1 מכל 25 תינוקות שנולדים).

היריון בלי טיפול פריון

לפניכם 10 סיבות שעלולות לעכב את הכניסה להיריון. כדאי להכיר בהן, כי באופן יחסי פשוט יותר ובריא יותר לטפל בהן מאשר לעבור טיפולי פריון, וכדאי להירתם לכך לפני שמתחילים בטיפולים או אפילו במקביל להם:

1. עודף משקל

למה הוא מפריע?

השומן בגופנו לא "יושב בשקט", הוא פעיל ומשפיע על מאזן ההורמונים השונים בגוף, וכשהוא מצוי בעודף, הוא יכול לשבש את איזונם העדין. כך, למשל, השמנה (של האישה) עלולה לגרום למצב שבו הגוף מפריש עודף אינסולין. עלייה באינסולין גורמת לעלייה ברמות הורמוני מין זכריים והם משפיעים על השחלות ומונעים ביוץ. אף שהשמנה מוגדרת כ-BMI 30 ומעלה, מחקרים מראים שמעל BMI 27 יכולות להיות הפרעות בביוץ שקשורות לעודף משקל.

מה עושים?

מרזים. נכון, זה לא כל כך פשוט, אבל גם הפחתה של קילוגרמים ספורים במשקל יכולה לסייע. שילוב של תזונה בריאה ופעילות גופנית עשויים לחולל פלאים. מה שבטוח, אצל נשים (וגברים) במשקל תקין, הסיכון לבעיות פריון נמוך יותר מאנשים עם עודף או תת משקל.

2. תסמונת השחלות הפוליציסטיות

למה היא מפריעה?

תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS) היא אחת הסיבות השכיחות ביותר לאי פריון - אחת מכל עשר נשים בארץ סובלת ממנה. התסמונת מאופיינת במספר סימפטומים (לא תמיד כולם מופיעים יחד) כמו מחזור לא סדיר, היעדר ביוץ, עודף משקל, ציסטות בשחלות ורמות גבוהות של הורמוני מין זכריים, שיכולים לגרום לשיעור יתר בפנים ובגוף וכן לאקנה (פצעונים). ההפרעה בביוץ נובעת מרמות גבוהות של אינסולין בגוף, ולכן התסמונת מגבירה את הסיכון לסוכרת סוג 2 וכן לסוכרת היריון. פעמים רבות בעיות פריון במצבי השמנה נובעות מתסמונת זו, וחשוב לפנות לאבחון אצל הרופא המטפל.

מה עושים?

שינוי בריא בתזונה וירידה מתונה במשקל יכולים להביא לביוץ ספונטני ולהשגת היריון. כאמור, הירידה במשקל לא חייבת להיות דרמטית - גם 5% ממשקל הגוף יכולים להספיק. ממחקרים אחרונים עולה כי לא חייבים לעבור דווקא לדיאטה דלת פחמימות כדי לרדת במשקל, אך כדאי לצרוך תפריט מאוזן ובריא, עשיר בירקות ובמזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך (שלא "מקפיצים" את רמת הסוכר בדם) ולהימנע מג'אנק פוד וכן ממזונות וממשקאות עתירי סוכר.

3. תת משקל

למה הוא מפריע?

תתפלאו, אבל לשומן בגוף יש תפקיד חשוב בפוריות, במידה הנכונה כמובן: לא יותר מדי אך גם לא פחות מדי. כי גם כשצורכים מעט מדי קלוריות יש פגיעה בהפרשת ההורמונים שגורמים לביוץ. על פי מחקרים, נשים שה-BMI שלהן מתחת ל-17 נמצאות בסיכון לבעיות פוריות עקב היעדר ביוץ.

מה עושים?

עולים במשקל, ומספיק להוסיף מספר בודד של קילוגרמים. כדאי לעשות זאת בייעוץ עם דיאטנית שתנחה איך להעלות במשקל בזכות תזונה בריאה. מי שעוסקת בספורט אינטנסיבי, כדאי שתפחית את רמת הפעילות. לפי מחקרים אחרונים אישה שה-BMI שלה מתחת ל-25, כדאי שתגביל את הפעילות הנמרצת לחמש שעות שבועיות של ספורט.

4. הפרעות אכילה

למה הן מפריעות?

אחת הסיבות לתת משקל יכולה להיות הפרעת אכילה. באופן טבעי, הסיכוי להרות כשיש הפרעות אכילה נמוך יותר, אך כיום זה אפשר בזכות הטיפולים השונים. הפרעות אכילה בהיריון מסכנות את העובר ועלולות לגרום להפלה, לכן כדאי להיכנס להיריון רק כאשר הפרעת האכילה מטופלת.

מה עושים?

חשוב במיוחד לא להסתיר את הפרעת האכילה, אלא לבקש עזרה ולהתחיל בטיפול.

קצת מספרים:

לפי הערכות, כ־15% מהזוגות בישראל מתמודדים עם מצב של אי־פריון המוגדר כחוסר יכולת להרות לאחר שנה של קיום יחסי מין ללא אמצעי מניעה (מעל גיל 35 – לאחר חצי שנה)

5. אלכוהול

למה הוא מפריע?

אלכוהול פוגע בפוריות כיוון שהוא עלול להפריע לפעילות של כל אחת מהבלוטות המפרישות הורמונים חיוניים לפוריות תקינה.

מה עושים?

מפסיקים לשתות. עדיין לא ידוע מהי הכמות הבטוחה לצריכת אלכוהול, כיוון שהיכולת של כל אחד מאיתנו לפרק את האלכוהול שונה. לכן כדאי להימנע לחלוטין מאלכוהול, ובעיקר נוכח העובדה שצריכת אלכוהול בשבועות הראשונים להיריון (כשעדיין לא מודעים לו) עלולה לסכן מאוד את העובר ולגרום נזק בלתי הפיך.

6. עישון

למה הוא מפריע?

13% ממקרי אי הפריון נגרמים בגלל עישון. משערים כי הרעלים בסיגריות משפיעים על החצוצרות ועל צוואר הרחם, מזיקים לביציות ולדנ"א שהן נושאות ומגבירים את הסיכון להפלות ולהריונות מחוץ לרחם. כמו כן עישון גורם להפחתה של מאגר הביציות שבשחלות ולהזדקנות מוקדמת שלהן בשנה עד ארבע שנים.

מה עושים?

נגמלים. לפי המחקרים תוך שנה מהפסקת העישון, נעלמות רוב הבעיות שקשורות בפוריות. חשוב לדעת שהפוריות נפגעת במיוחד כשמעשנים עשר סיגריות ביום או יותר, כך שבשלב ראשון חשוב להפחית את הכמות.

7. קפאין

למה הוא מפריע?

מחקרים מצאו שצריכה מוגברת של קפאין (מעל 500-300 מיליגרם, כלומר, יותר משלוש כוסות קפה ביום) קשורה בירידה בפוריות. משערים שהקפאין משבש את פעילות ההורמון הנקבי אסטרוגן.

מה עושים?

מפחיתים בשתיית קפה וצורכים פחות קפאין באופן כללי: תה, משקאות אנרגיה, קולה ועוד. מחקרים לא מצאו כל השפעה מזיקה על הפוריות אצל נשים ששתו כוס קפה או שתיים ביום.

8. מחלת צליאק לא מאובחנת או לא מטופלת

למה היא מפריעה

צליאק היא מחלה אוטו אימונית, שבמהלכה חשיפת הגוף לחלבון גלוטן (מחיטה, שעורה, שיפון וייתכן שגם שיבולת שועל) גורמת למערכת החיסון לתקוף את המעיים ולפגוע בספיגת המזון. שכיחות המחלה בארץ עומדת על אחוז אחד מהאוכלוסייה, ולא בכל המקרים יש סימפטומים שמעידים על המחלה.

חשוב לדעת: אי פריון אצל נשים וגברים כאחד או הפלות - עשוי להיות אחד הסימפטומים לצליאק.

מה עושים?

מתייעצים עם הרופא/ה המטפל/ת ושוללים צליאק. הטיפול במחלה הוא תזונתי בלבד - צריכת תפריט ללא גלוטן. שימו לב: אין להתחיל בדיאטה ללא גלוטן לפני בירור רפואי, כי זה עלול לפגוע באבחון. יש להתחיל בדיאטה רק לאחר שיש אבחנה ברורה.

9. מחסור בויטמין B12 ובחומצה פולית

למה הוא מפריע?

כל הוויטמינים והמינרלים נדרשים לתפקוד תקין של הגוף, ופוריות היא אחד הביטויים לתפקוד תקין. לכן מחסור של כל אחד ואחד מהם עלול לפגוע בפוריות, ובעיקר מחסור בוויטמין B12 ובחומצה פולית.

כ-20% מהאוכלוסייה בישראל סובלת ממחסור בוויטמין B12, והמגמה הגוברת בשנתיים האחרונות של תזונה טבעונית עלולה להגביר את התופעה.

מה עושים?

תחילה יש לעבור בדיקת דם כדי לבדוק מה מצב הוויטמינים והמינרלים. חשוב לדעת: בדיקות דם רגילות לא בודקות את כל הוויטמינים והמינרלים, כך שאם יש ספקות לגבי התזונה של האישה (או של בן זוגה) כדאי להתייעץ עם דיאטנית ובמידת הצורך ליטול תוספים. טבעוניות צריכות לבדוק רמות של ויטמין B12 באופן קבוע וליטול תוסף תזונה.

10. חומרים מזהמים מהסביבה

למה הם מפריעים?

מזהמים שונים בסביבה שלנו משבשים את הפעילות ההורמונלית התקינה בגוף. חלקם עלולים להפריע לייצור תקין של הורמונים ולגרום לאי סדירות במחזור החודשי ובביוץ ואף לגרום להפלות, למומים וצרות אחרות. באשר לגברים - מגמת הירידה בספירת הזרע בעשרות השנים האחרונות מיוחסת להשפעת מזהמים סביבתיים.

מה עושים?

כציבור, אנחנו יכולים להגביר את הלחץ על הרשויות לבדוק נוכחות מזהמים והורמונים במזון שלנו ולפעול למען צמצום החשיפה. בינתיים, אי אפשר לסגור את עצמנו בבועה סטרילית, אבל יש מספר צעדים שניתן לנקוט כדי למזער חשיפה למזהמים:

* אם אתם נחשפים במקום העבודה לכימיקלים יש לנקוט את כל אמצעי הזהירות (אוורור, ביגוד מגן). כדאי להתייעץ עם רופא/ה תעסוקתי/ת ולבקש העברה לתפקיד אחר.

* כדי לצמצם חשיפה למזהם ביספנול A אל תשתמשו באריזות פלסטיק מסוג פוליקרבונט (בדרך כלל בתחתית האריזה מופיעה הספרה 7) ואל תכניסו אותן למיקרוגל.

* העדיפו כלי זכוכית, פורצלן או פלדת אל חלד לאחסון מזונות או משקאות, בעיקר חמים.

* הפחיתו צריכת מזון משומר: החומר שמצפה את פנים קופסת השימורים מכיל ביספנול A.

* אל תשתמשו במים מברז המים החמים - שתו ובשלו רק במים היוצאים מברז המים הקרים. המים החמים עלולים להמיס חומרים לא רצויים בצנרת, כמו, למשל, מזהמים שנקראים פתאלאטים.

* הסירו את הניילון מבגדים שחוזרים מניקוי יבש ואווררו אותם, כדי למזער חשיפה לכימיקלים שמשמשים לתהליך הניקוי.

  • טובה קראוזה היא דיאטנית המתמחה בתזונה בהיריון ואחרי לידה ומחברת הספר "המדריך השלם לתזונה בהיריון".