הוא חתום כבר על 3,000 מוצרים ומקומות, מחנויות סקס ועד מלונות בוטיק ומסעדות יוקרה, מכורסאות ועד שעוני יד, ממכוניות ועד טלפונים ניידים – ואין לו כל כוונה להפסיק ליצור. זהו קארים ראשיד, מעצב העל המבריק ועתיר הדימיון, החולק את צמרת עולם העיצוב יחד עם פיליפ סטארק.

"לפני שפתחתי את המשרד שלי בניו יורק ב־1993, עיצוב לא נחשב כמעט. אני הפכתי אותו לפופולארי", צוטט פעם ראשיד באמירה שאינה מתאפיינת בצניעות אבל בכל זאת היא מדויקת להפליא. את עולם העיצוב אפשר כמעט לחלק ל"לפני קארים ראשיד" ו"אחרי קארים ראשיד".

מסעות ראשיד

ראשיד בן ה־52 נולד בקהיר לאב מצרי ואם אנגליה. הוא סבור שהשורשים המצריים שלו השפיעו על תפיסתו העיצובית: "אופן החשיבה שלי מאוד מתמטי", הוא מדווח. "ובמצרים העתיקה הרי נולדו הגיאומטריה והמתמטיקה. אצלי יש איזון בין החשיבה ההנדסית לבין היצירתיות".

>>> חבבו את "לאשה" בפייסבוק

>>> חפשו אותנו באינסטגרם: LAISHAMAG צפו בתמונות מאחורי הקלעים של הפקת הגיליון החדש, וקבלו הצצה לגיליונות הבאים

כשראשיד היה בן חצי שנה היגרו הוריו לאנגליה, אך כעבור שש שנים שוב ארזה המשפחה את המזוודות, חצתה את האוקינוס האטלנטי והשתקעה בטורונטו. על סיפון האנייה "קווין אליזבת", שהובילה אותו ואת משפחתו לקנדה, זכה ראשיד בפרס הראשון שלו: זה קרה במסגרת תחרות ציורים שנערכה בין 200 הילדים שהשתתפו בהפלגה. ראשיד צייר מזוודה כיוון שהוקסם מהאופן שבו ארזו הוריו את כל רכושם לקראת הנסיעה. "זה מוזר שילד בן שש עיצב מזוודה", הוא סבור כעת. "אבל בכל מקרה זו הפעם הראשונה שבה עיצבתי משהו ויזואלי". אך האמת היא שעולם העיצוב לא היה זר לו: אביו גם הוא היה מעצב שעסק בתפאורות של סדרות טלוויזיה. מהר מאוד הוכיח ראשיד שהתפוח נפל קרוב במיוחד לעץ.

ורוד הוא הלבן העתידי

כשהוא נשאל בעבר מה סוד ההצלחה שלו, השיב ראשיד שהוא מעצב כדי לשנות את הצרכים ואת הטעם של האנשים. "אני משפר את מה שכבר קיים", הסביר מעצב העל. "רוב האנשים מעוניינים במוצרים יפים וחכמים, אבל הם רק רוצים אותם בזול. אני שואל את עצמי איך בעצם אני יכול לעצב מוצר אסתטי, שגם יימכר במחיר שפוי. אני חושב שעיצוב צריך להפוך להיות נגיש לכולם".

לאוטוביוגרפיה שלו הוא קרא "אני רוצה לשנות את העולם", ונדמה שראשיד אכן הצליח במטרה שהציב לעצמו: החיים של כולנו יפים, אסתטיים ומעוצבים הרבה יותר בזכותו ובזכות עבודתו. אם לא די בכך, הם גם ורודים ואופטימיים יותר, שופעים הומור ושמחת חיים – לראשיד יש חולשה לצבע הוורוד, והוא הראשון שיודה בכך. "ורוד הוא הלבן העתידי", הוא הכריז לפני שנתיים. "ורוד זה צבע עם המון אנרגיה חיובית. מה גם שיש בו קונטרסט שיכול לרכך את כל המאצ'ואיזם בעולם". לא מפתיע, אם כך, שהוא לבוש תמיד בבגדים לבנים עם גיוונים ונגיעות של פריטים ורודים.

"חושניות מינימאלית", כך הוא מגדיר את הסגנון שלו. ואכן, הקו שלו מתברך בניקיון צורני. הוא לא מרבה להעמיס פרטים על העיצובים שלו. יש לו גם חיבה לקווים מעוגלים, והגוון הוורוד איננו בודד בעבודתו: הוא תמיד יעדיף צבעוניות עזה. כמובן שהוא שואב השראה מעשורים קדומים, ונהנה לעצב ברוח הרטרו, כולל השפעה ניכרת של הפופ ארט של שנות ה־60.

ראשיד אוהב גם לעבוד ולעצב בפלסטיק, ומתהדר בראייה ובמודעות אקולוגית. לטענתו, הוא ממחזר אשפה מאז היה ילד, ומתעניין באנרגיה סולארית ובבנייה אקולוגית מאז שהיה צעיר.

צאו מהשבלונה

את העבודות של ראשיד אפשר למצוא בישראל בשלל מקומות. בבית פיטרו הכט בהרצליה פיתוח, למשל, מוצעים כיסאות וספות מדהימים של המעצב הגאון. בהיכל העיצוב של ויה ארקדיה בבני ברק מצאנו קולקציית כיורים פרי עיצובו. בחנות הקונספט של Gorenje בהרצלייה בולט תנור בנוי דיגיטלי שראשיד יצר עבור מותג היוקרה המיובא לארץ על ידי קבוצת ח.י. ואם אתם בקטע של גופי תאורה, כדאי לכם לסור לבית קמחי תאורה בבני ברק, שם תמצאו פריטים מסוגננים של הדיזיינר שיכניסו הרבה אור לבית. העבודות שלו מגוונות כל כך, שניתן לאתר אפילו ידיות לדלתות פרי עיצובו בדומיסיל – פרזול לריהוט ולבניין בראשון לציון.

מעניין לציין שראשיד גם משתף פעולה עם חברות ישראליות: הוא עיצב לרשת הולנדיה מיטה היי־טקית המשלבת פתרונות אחסון מקוריים עם זוג רמקולים ועמדה להטענת אייפון, ואילו עבור חברת סודה סטרים הוא הנפיק מכשיר סודה ביתי.

בכלל, לראשיד, שבין הקעקועים הרבים שמעטרים את גופו יש גם אחד בעברית – המילה "אור" בכתב רש"י, יש קשר מיוחד עם ישראל. הוא ביקר אצלנו לא אחת ("תל אביב היא מקום פנומנלי של עיצוב עם אנרגיה החזקה בעולם. יש בה המון פוטנציאל", הוא אומר), ואפילו תיקלט פעם במסיבה סוערת. בעיקר יש לו הרבה רצון לשנות את תפיסת העיצוב שלנו: "לכם הישראלים יש נטייה לעיצוב עם עומס של פריטים, במיוחד בפינת הישיבה", הוא התלונן בראיון. "הגיע הזמן שתצאו מהקונספט השבלוני של עיצוב סלון, הכולל ספה דו או תלת מושבית וכורסה מסביב לשולחן נמוך עגול או מרובע. כך נראה כל סלון ישראלי טיפוסי, אבל אפשר וכדאי לעצב את הסלון באמצעות פריטים מועטים בצבע דומיננטי, עם אקססוריז שיעשו את העבודה ויהפכו את חלל האירוח למעניין יותר".

יהלום מואר

בניו יורק הולך ומוקם שיתוף פעולה נוסף של מעצב העל עם חברה ישראלית: בניין ה"יהלום" של חברת HAP, בעיצובו של ראשיד בלב שכונת איסט־הארלם ההיסטורית, במרחק דקה הליכה מסנטרל פארק, מוקם ממש עכשיו פרויקט HAP Six Diamond: בניין מגורים ייחודי בהשראת יהלום, המתנשא לגובה של 8 קומות וכולל 19 יחידות דיור מעוצבות ושטחי מסחר בקומת הרחוב. גם על יצירת האמנות הארכיטקטונית הזו חתום ראשיד, שהשתמש בעיצוב הבניין בקווים ערבסקיים שעוצבו באמצעים דיגיטליים, בתבניות גיאומטריות אינסופיות ובטבע מתמזג ומשמש לעיטור ולקישוט. התוצאה: יצירה ארכיטקטונית יחידה במינה המעוררת השראה, יוצרת מעורבות ומעודדת התנסות חווייתית בעבור דיירי הבניין והסביבה.

"היוקרה כיום איננה מוגדרת ביהלומים, בשנדלירים ובפנינים, אלא בתאורה טבעית", אומר המעצב. "אור היום חיוני ביותר לחשיבה חיובית ולבריאות הנפש שכן הוא מעלה את רמת הסרטונין בגופנו. בכל פעם שאני מעצב חלל אני חושב תחילה כיצד אני יכול למקסם את התאורה בו ביום ובלילה תוך שימוש במספר כלים במשולב כגון חלונות גג, חלונות רחבים, קירות זכוכית למעברי תאורה מחדר לחדר, שימוש במראות ועוד".