כמה דברים שחייבים לדעת לפני שמתחילים:

בישול בסיר או במיקרוגל

את הקונפיטורות אפשר להכין בבישול על הכיריים או במיקרוגל. לדברי ענת בן עזרא, דווקא לבישול במיקרוגל יש יתרונות: כך נשמרים הטעם, הצבע והארומה קרובים ביותר לטעמם המקורי.

>>> חבבו את "לאשה" בפייסבוק

>>> חפשו אותנו באינסטגרם: LAISHAMAG

במהלך הבישול במיקרוגל חשוב לעצור מדי כמה דקות (כ־5 דקות, לכמויות המצויינות במתכונים), ולערבב היטב. הערבוב מבטיח שהטמפרטורה תהיה אחידה ומאוזנת והוא מונע סכנת גלישה. עוד מומלץ, עקב סכנת הגלישה, לבשל את הקונפיטורה בכלי גדול יחסית. בנוסף, חשוב להימנע מבישול יתר, שיורגש בהתקשות של הקונפיטורה ובטעם ובניחוח שרוף.

מבשלים אותן במיקרוגל, זה לא לוקח שעות, זה לא מסובך, הן נשמרות שנה, והן מעולות. התמוגגנו מ"הריבות של ענת", ולשמחתנו היא הסכימה לגלות לנו איך היא עושה את זה.

עיקור צנצנות: חשוב לאחסן את הקונפיטורות בצנצנות נקיות ככל שניתן, למנוע מחיידקים לפעול ולייצר בהן עובש. לצורך זה, מעקרים אותן: שמים אותן בסיר עם מים רותחים, או יוצקים עליהן מים רותחים ומשרים כמה דקות. מניחים את הצנצנת והמכסה לייבוש מלא כשהן הפוכות על רשת או על מגבת נקייה.

שלב היפוך הצנצנת: כחלק מהמאמץ לשמור על הריבה נקייה מחיידקים, יוצקים את הריבה כשהיא רותחת לצנצנת, סוגרים מיד ומניחים את הצנצנת הפוכה, על המכסה. כך, כשהקונפיטורה מצטננת, נוצר ואקום והקונפיטורה יכולה להישאר (כלומר, כל זמן שלא פותחים את המכסה!) עד שנה מחוץ למקרר, וזאת למרות שלא הוספנו לה חומרים משמרים. מרגע הפתיחה, הקונפיטורה תישמר חודשים ארוכים במקרר. אם היא מתגבשת ומתקשה במקרר, אפשר לחמם אותה קלות במיקרוגל.

פקטין: חומר המצוי במידה זו אחרת בפירות, ומסייע לתהליך ההסמכה במהלך בישול הריבה. יש פירות שבהם יש מספיק פקטין באופן טבעי (שזיפים, תפוחים ופירות הדר, למשל), אך פירות אחרים זקוקים לתוספת. במקרה כזה מוסיפים פקטין עשוי מקליפות הדר מיובשות וטחונות, שניתן להשיג בחנויות תבלינים ובחנויות המתמחות בבישול.

מבחן הצלחת: מאחר שהריבה מתייצבת רק לאחר שהיא מתקררת, קשה לדעת בשלב המזיגה לצנצנות מה תהיה רמת הסמיכות הסופית שלה. בריבות העשויות מפירות עשירים בפקטין אין צורך במבחן, כי תהליך ההסמכה יתקיים בכל מקרה. אבל בפירות להם מוסיפים פקטין, כדאי לבדוק. וכך עושים:

שמים צלחת במקפיא, כדי שתהיה קרה מאוד. כשהקונפיטורה רותחת, מוציאים את הצלחת. לוקחים ככפית מהקונפיטורה ומעבירים אותה לצלחת. בעזרת הכפית עושים "שביל" במרכז הקונפיטורה. אם השביל נותר פתוח – הקונפיטורה מוכנה. אם הוא נסגר מיד – היא עדיין נוזלית מדי ויש לבשל כ־10 דקות נוספות ולבדוק שוב.

משפחת הריבות: מה ההבדל בין ריבה לקונפיטורה? ריבה מכילה לפחות 35% פרי, בעוד קונפיטורה מכילה לפחות 45% פרי.

קונפיטורת קיווי

בדרך כלל אין צורך להעמיד את הקיווי במבחן הצלחת, אבל אם אינכם בטוחים – עשו זאת, זה לא יכול להזיק.

המרכיבים

1 ק"ג קיווי קלוף (משקל קנייה: כ־1.250 ק"ג), חתוך לקוביות קטנות

3 כוסות (600 גרם) סוכר

1 כף מיץ לימון

ההכנה

1. שמים את כל מרכיבי הקונפיטורה בסיר או בכלי מתאים ומבשלים על להבה קטנה או במיקרוגל תוך ערבוב מדי פעם. במהלך הבישול מקפים ומסירים בכף את הקצף שנוצר על פני התבשיל. מביאים לרתיחה ומסירים מהכיריים.

2. מרסקים קצת את התבשיל בעזרת בלנדר מוט, כך שיישארו בו חתיכות פרי. מחזירים לכיריים או למיקרוגל, מביאים לרתיחה חוזרת ויוצקים מיד לצנצנות מעוקרות. סוגרים ומניחים הפוך לצינון. מגישים.

קונפיטורה מפירות קיץ

בישול קונפיטורה זו מלווה בארומה נפלאה המתפשטת בבית. אין קונפיטורה ארומתית ממנה! ניתן להכין אותה עם אפרסקים (מומלץ צהובים, בגלל הצבע), משמשים או כל פרי קיץ אחר.

המרכיבים

1 ק"ג אפרסקים או משמשים (בקליפתם), מגולענים וחתוכים לקוביות קטנות

3 כוסות (600 גרם) סוכר

2 כפות מיץ לימון

ההכנה

1. שמים את כל המרכיבים בסיר או בכלי מתאים למיקרוגל ומביאים לרתיחה (על הכיריים או במיקרוגל) תוך ערבוב מדי פעם.

2. אם רוצים – טוחנים קלות בבלנדר מוט, כדי לקבל קונפיטורה סמיכה יותר. מחזירים לכיריים או למיקרוגל, מביאים לרתיחה חוזרת, יוצקים לצנצנות מעוקרות, סוגרים, הופכים ומניחים לצינון מלא. מגישים.

בחורף הבא:

קונפיטורת תות

תות הוא פרי המכיל מעט חומר מקריש באופן טבעי ולכן יש להוסיף לו פקטין. כמות המים בתותים משתנה לאורך העונה, ולכן מומלץ לבצע את "מבחן הצלחת" לאחר ארבעה מחזורי חימום, ולהחליט אם יש צורך במחזור חימום נוסף.

המרכיבים

1 ק"ג תות שדה נקי (ללא עלים ועוקצים. משקל קנייה: 1.2-1.1 קילו)

3 כוסות (600 גרם) סוכר

1 כפית גדושה פקטין

2 כפות מיץ לימון טרי

ההכנה

1. מערבבים בקערה את הסוכר והפקטין.

2. שמים את התות בקערה גדולה (המתאימה למיקרוגל) ומפזרים עליו את מיץ הלימון ואת הסוכר. מחממים בעוצמה מלאה במיקרוגל במשך 5 דקות, מוציאים ומערבבים. מחממים ומערבבים כך עוד 4 פעמים (בסה"כ 25 דקות).

3. מבצעים את מבחן הצלחת (ראו בהקדמה). כשהקונפיטורה מוכנה – יוצקים מיד לצנצנות המעוקרות, סוגרים ומניחים הפוך לצינון מלא. מגישים. 8

קונפיטורת רימון

ראש השנה חל מוקדם השנה. קונפיטורה זו, בעלת הצבע הסגול עמוק – קלאסית לחג, טעימה מאוד ומתאימה להגשה גם לצד גבינות כמו ברי וקממבר. אפשר לשנות את יחס הגרגרים והמיץ, בהתאם להעדפות האישיות – לקונפיטורה חלקה או גרגרית יותר. אגב, מחיות קפואות של רימון (להשיג בחנויות מתמחות) יכולות להחליף את המיץ.

המרכיבים

3 כוסות (600 גרם) סוכר

2 כפיות פקטין

1 כוס גרגרי רימון

3 כוסות מיץ רימונים טרי (או מחית)

ההכנה

1. מערבבים את הפקטין והסוכר ומעבירים לסיר או לכלי המתאים למיקרוגל. מוסיפים את גרגרי הרימון והמיץ ומחממים (על הכיריים או במיקרוגל) תוך ערבוב מדי פעם עד לרתיחה. במהלך הבישול מסירים קצף שמצטבר על פני הקונפיטורה.

2. מבצעים את מבחן הצלחת (ראו בהקדמה). כשהקונפיטורה מוכנה – יוצקים מיד לצנצנות המעוקרות, סוגרים ומניחים הפוך לצינון מלא. מגישים.

קונפיטורת אשכוליות ואניס

קונפיטורה לאוהבי העראק, עם טעמים חזקים. מתאימה גם כבת לוויה למאכלי בשר (במיוחד לפטה כבד). את טעם האניס אפשר לקבל בעזרת גרעינים של אניס, מקלות אניס או תבלין אניסון – את הכמות קבעו לפי טעמכם. מומלץ להכין את הריבה עם אשכוליות אדומות, שמעניקות לה גוון יפהפה. הריבה מתקבלת מרירה מעט. אם אתם מעדיפים, הוסיפו עוד 100 גרם סוכר (800 גרם בסה"כ), להמתקת התוצאה. אגב, לפי ה"חוקים", זוהי מרמלדה ולא קונפיטורה - וזאת משום שהיא עשוייה מפירות הדר ומכילה גם קליפות (של אשכולית, במקרה זה).

המרכיבים

1 ק"ג אשכוליות, רצוי אדומות

3 1/2 כוסות (700 גרם) סוכר

כ־1/2 כפית גרגרי אניס

ההכנה

1. שמים את האשכוליות (כפי שהן, בקליפתן) בסיר מלא מים. מביאים לרתיחה, מסננים, ממלאים את הסיר במים חדשים ומביאים שוב לרתיחה. חוזרים על התהליך פעם נוספת (שלוש פעמים סה"כ). מסננים ומניחים לצינון קל.

2. חותכים את האשכולית לקוביות (עם הקליפה) ומעבירים לסיר או לכלי מתאים. מוסיפים את הסוכר והאניס ומביאים לרתיחה במיקרוגל או על הכיריים תוך ערבוב מדי פעם. כשהקונפיטורה רותחת, יוצקים אותה לצנצנות המעוקרות, סוגרים ומניחים הפוך, לצינון מלא. מגישים.