בסוף השבוע הקרוב יצויין "יום ללא עישון" ברחבי העולם. עשן סיגריה מיתמר, קצה בוער, מאפרה אלגנטית... כל אלה הולכים והופכים לנחלת העבר, בעידן המודרני בו הוכחו מעל לכל ספק נזקי העישון החמורים. זוהי העת בה מעשנים מוקצים וממודרים מסביבות סגורות ואף פתוחות. במקומות רבים בארצות הברית ואירופה כבר נעשה כמעט בלתי אפשרי לעשן למעט בביתך הפרטי, וגם אז תוכל לעשות זאת רק כאשר חלונות הבית מוגפים.

>>> חבבו את "לאשה" בפייסבוק

ישראל עדיין משתרכת מאחור עם חוקי עישון שאינם נאכפים דיים במקומות ציבוריים, אולם בהחלט ניתן לראות מגמה מובילה של שינוי הניכרת בכל רחבי הארץ. מחירי הסיגריות עולים בהתמדה על מנת להקשות על מעשנים ולהפוך את העישון לעול כלכלי, ובמקומות רבים לא ניתן עוד לעשן בציבור, למשל על רציפי רכבת. זהו צעד מבורך עבור ציבור הולך וגדל של לא-מעשנים, וגם עבור מעשנים כפייתיים רבים, שנאלצים למצוא פתרונות יצירתיים. למשל, להפסיק לעשן הנו אחד מהם.

מי שכבר ניסה להיגמל מעישון, ודאי יודע שאין מדובר במעשה פשוט כלל ועיקר, מכיוון שעישון הנה פעולה ממכרת, הרגל שרוכש לו האדם (בממון רב אותו הוא מכלה על סיגריות, מצתים ורופאים). ההתמכרות נוצרת בשל הניקוטין, אותו חומר אליו אנו כמהים לאחר שזה משולב כהוגן בכל הסיגריות, וכמו כן נוצרת תלות רגשית חזקה בין אדם לסיגריה שלו. סיגריה הופכת לידיד נאמן, שיודע להגיע בזמן ולהשיב את המבוקש ממנו. אולם זהו ידיד שפוגע בבריאות, ביכולות גופניות, גורם לשיעול, ליחה, סרטן וגם לפגיעות אסתטיות כריח רע מהידיים, מהפה ומהבגדים, לקמטים באזור השפתיים ולשיניים בעלות גוון צהוב.

הוכח כי בהחלט מיותר לעשן, ועדיין מיליוני אנשים ברחבי העולם מעשנים. רבים מהם מדי יום, מדי שעה. אילו הגמילה מעישון היתה פשוטה, היתה נתונה רק בידי ההחלטה, הרי שהעניין לא היה מורכב ומדובר כל כך. אולם המוח שלנו, שהתרגל לצרוך את הסיגריה, והגוף שמפתח תלות, מקשים על הגמילה.

ישנן שיטות רבות להפסקת עישון, אולם כל שיטה צריכה לבוא מתוך מניע אחד: רצון. צריך לרצות להיגמל, זאת על מנת להתחיל בתהליך הגמילה, ולעשות צעד כלשהו, אפילו קטן כמו להתקשר למכון גמילה מהתמכרויות. בלעדי צעד זה לא ניתן יהיה להגיע להתקדמות כלשהי. אבל גם החלטה היא התחלה.

המוח: רודן רב כוח

"התנסות היא עניין של ניסיון, וכשיש יותר מדי ניסיון, המוח יודע, מכיר ומתמכר", אומר אהוד אברהמסון, מייסד מכון הגמילה הנושא את שמו, "ככל שההתמכרות מתחזקת, כך הגוף צורך יותר, ולכן הכמות עולה. אין עוד את ה'באזז' שיוצרת סיגריה אחת, ובמקום פעם בכמה שעות מעשנים פעם בכמה דקות. המוח שלנו הוא רודן רב כוח, ואדם הוא לא חזק יותר מהכימיה. גם אחרי שמפסיקים לעשן אין דבר כזה 'רק עוד סיגריה אחת', אלא 'נגעת נסעת'".

אברהמסון, מטפל מזה 30 שנה, נהג לעשות למכריו "חשמל בידיים" כבר כשהיה ילד, פעולה שנהוג לכנותה היום בשם הילינג. בתחילה עזר בשתי ידיו למי שכאב לו הראש, ועם הזמן שמו הלך לפניו, בעיקר בתקופת שירותו הצבאי כחובש קרבי במרפאה. אז החלו לספר חיילים שטופלו תחת ידיו, כי כחלק מתהליך החלמה אחר, לאחר שעברו תחת ידיו של אברהמסון גם הדחף לעישון פחת אצלם. בעת לימודיו באוניברסיטה, כבר החל לעבוד בהפסקת עישון מפה לאוזן, פתח את מכון אברהמסון, ועם השנים מצא אנשים בעלי יכולת טיפולית דומה. כיום ישנם תשעה סניפים בפריסה ארצית, וסניף בינלאומי שנפתח לאחרונה בלונדון, בירת אנגליה.

איך מתבצע תהליך הגמילה?

"הטיפול מתחיל בטלפון שהמטופל עושה, מקבל החלטה ומתקשר. בקליניקה עצמה המטופל מקבל סדנת הסבר שמכוונת לגמילה, ולאחר מכן עובר טיפול שמותאם לו באופן אישי, בו יעבור ניקוי אנרגטי, שמטפל באזורים ברמה האנרגטית שגורמים להתמכרות. אפשר להגיע למצב בו האדם יוצא מהטיפול וחש דחייה או אדישות לחומר. חלק מהאנשים חווים בחילה, דחייה או פשוט אדישות ולאחר תקופה קצרה אין עוד צורך בחומר הזה."

האם המטופלים אכן מצליחים להפסיק לעשן?

"אחוזי ההצלחה שלנו גבוהים, 80% מהמטופלים אנו רואים פעם אחת, וגם אחרי שנה הם נותרים גמולים. בערך 20% באים לאחר מספר חודשים על מנת לקבל תמיכה. לרוב קשה יותר להפסיק לעשן כשבן או בת הזוג מעשנים, ולכן צריך עזרה ותמיכה".

דרבון רציני של בן או בת הזוג המעשנים לגמילה משותפת, יכול להוות פתרון נפלא. סיבות להפסיק לעשן הן לא חסרות, מרביתן נמנו כבר בתחילת הכתבה. רק דמיינו לעצמכם את ילדכם הרך בשנים מסתובב עם עיפרון בין האצבעות כמו אחד מהוריו המעשן, ותראו איך חצי מהחשק לסיגריה הבאה כבר הולך ודועך. כעת נותר לכם להשקיט גם את החצי השני.