וודי אלן (שהוא דווקא איש רזה) אמר פעם שכשמורידים במשקל אפשר תמיד, בטעות, להוריד דווקא את הקילוגרמים הכי טובים שלנו: את השכל, האנושיות, האהבה והכנות. על פי הגישה המכונה "הרזיה ללא דיאטה" Non Diet יש בבדיחה הזו יותר מקמצוץ של אמת. השמנה היא כמעט תמיד תולדה של רעב רגשי ולא פיזי, והיא נובעת ממצוקות שונות, שלחלקן אנחנו אפילו לא מודעים. טיפול בבעיות רגשיות, בטראומות, בחוסר איזון ובמצבים שגורמים לאכילה לא בריאה, הוא הדרך לסייע לנו להפסיק להשתמש באוכל כפיצוי ובאופן טבעי גם לרזות ולהיות מסוגלים לשמור על המשקל הרצוי לנו.

>>> חבבו את "לאשה" בפייסבוק

הסטיגמה משמינה

אורית יוגב, פסיכולוגית קלינית, מנהלת קהילה באתר קהילות הבריאות "כמוני" ומחברת הספר "רדו ממני" עובדת כבר שנים עם ילדים ומבוגרים הסובלים מהשמנה. לדבריה התמכרות לאוכל דומה לחלוטין לכל התמכרות אחרת, וקשה להיגמל ממנה בלי טיפול ותמיכה נפשיים מתאימים. "אחד הדברים הנוראיים שהחברה עושה", אומרת יוגב, "היא שהיא מאשימה שמנים בחוסר כוח רצון וחוסר שליטה, מצמידה להם סטיגמה, ומתעלמת מכך שכדי שאדם יצליח להיגמל עולם הרגש שלו חייב להיות מטופל".

לדבריה של יוגב הנתונים בעולם מראים שרק 3%-5 ממי שמצליחים לרזות באמצעות דיאטה יצליחו לשמור על משקל הגוף שאליו הגיעו, וכשמדובר בהשמנה קיצונית הסיכוי הוא פחות מאחוז. "תחשבי על מישהו ששנים ממליצים לו על טיפול שיש לו פחות מאחוז אחד סיכוי להצליח - ברור שהוא ירגיש אשם וחסר יכולת והתחושות האלה יחריפו את האכילה הרגשית שלו. כדי לטפל בהשמנה צריך לראות את הנפש שמאחורי הקילוגרמים".

ב"כמוני" ישנה קהילה תומכת של חברים ברשת, שאינם דווקא מטפלים או אנשי מקצוע. זה יכול לעזור?

"כל סוג של תמיכה יכול לעזור. ברשת ישנו יתרון המיידיות, אפשר לכתוב את התחושות ומיד לקבל תגובות, חיזוקים, עידוד ולא להגיש לבד. אנשים מספרים מה קורה להם אם, למשל, הם נתקפו בולמוס אכילה ועכשיו מוצפים שנאה עצמית – וחברים נותנים להם חיבוק מהיר מאוד, ומעודדים אותם למצוא דרכים להתאושש ולהמשיך במקום לשקוע. אנשים חולקים סיפורים שאחרים יכולים להזדהות איתם, ובמקום ליפול לתהום רגשית, יש מי שעוצר אותם ועוזר להם להתאפס".

תכנות מחדש

ליאורה חוברה מטפלת בשיטת NLP

איך עובדת השיטה

ליאורה חוברה, דיאטנית קלינית, הגיעה לשיטת NLP) Neuro-linguistic programming) לאחר שהרגישה שהכלים שלה כדיאטנית מוגבלים ולא מספיקים כדי לעזור למטופלים. השיטה, שקרויה בעברית "ניתוב לשוני פיזיולוגי", פותחה בשנות השבעים בארה"ב, והיא כוללת שורה של תהליכים שנועדו להשפיע על ארגון המידע במוח, כדי לסייע לאנשים לפתח יכולות בתחומים שונים, החל בעסקים וספורט וכלה בניהול משא ומתן או הרזיה.

על פי גישה זו ההתנהגות שלנו מעוצבת ע"י מגוון חוויות שנחרתו בנו. אמונות, חיזוקים ועונשים, עיוות או פרשנות של המציאות והכללות של הניסיון האישי המוגבל שלנו. כל אלה מובילים להתנהגויות שעלולות לפגוע בנו, ושניתן לתקן אותן על ידי שינוי של דפוסי חשיבה ואמונה.

במקרה של השמנה, שהיא תגובה לצרכים רגשיים, אכילה כפיצוי וכו', שינוי הדפוסים יוביל לשבירת המעגל הזה, ולהרזיה בלי ספירת קלוריות, כמובן. חוברה קוראת לזה "תכנות מחדש". היא מעידה על שיטת העבודה שלה שהיא "מקצרת הליכים ומאפשרת לא לשבת עשרים שנה על ספת הפסיכולוג, אלא לטפל במגוון גדול של חרדות וקשיים בצורה יעילה".

איך מתבצעים הטיפולים

חוברה: "כל טיפול אורך רבע שעה של שקט וריכוז, שבמהלכו אני מדברת אל התת־מודע של המטופל וכאילו מתכנתת אותו מחדש. למרות שהתהליך אינו היפנוטי, המטופל נמצא במצב כמעט מדיטטיבי" (אגב, ניתן לקנות דיסק שמע בקולה של חוברה, להאזין לו ולעבור את הטיפול לבד בבית).

"אני לוקחת את המטופל לאחור, בניסיון לסקור את החיים שלו, עד שאנחנו מגיעים לדברים שקרו וגרמו לו ליצור שריון של שומן. שואלת אותו, למשל, מה הוא מרוויח מכך שהוא שמן. הצורך לענות על השאלה הזו מאפשר לו לנהל משא ומתן עם עצמו. אחרי יומיים פתאום משהו נפתח בתת־מודע וכל מה שהודחק לשם עולה. במצב כזה יכול להתרחש שינוי מהיר, והוא פתאום יכול לאכול נכון בלי להתאמץ.

"השיטה מטפלת גם באנשים שיש להם בעיה נקודתית כמו התמכרות לשוקולד או שצריכים עזרה להתמודד עם אכילה במסעדות או בארוחות יום שישי במשפחה, וגם בבעיות עמוקות יותר כמו אכילה כתחליף לצרוך בהגנה ונחמה ואהבה.

"אני מלמדת את המטופלים להפסיק להשתמש במילים כמו 'נכשלתי' או 'אני לא שולט בעצמי'. לאוכל יש בעבורם תפקיד רגשי, ועד שלא פותרים את זה, אין סיכוי להצליח לאכול כמו שרוצים".

  • ליאורה חוברה היא דיאטנית קלינית Msc ומאסטר NLP להרזיה ולאורח חיים בריא

 

ההצגה לא חייבת להימשך

ורד יפה־חאיקה מטפלת בשיטת פסיכודרמה

איך עובדת השיטה

השמנת יתר לדברי ורד יפה־חאיקה היא תוצאה של חוסר איזון וחוסר תקשורת עם הגוף, ומי שמנסה לרזות באמצעות דיאטה מסתכן ברצף של כישלונות שרק יחמירו את מצבו. היא בטוחה שכדי להצליח לרזות, יש להזין את הקולות החיוביים בתוכנו ולקבל את השליליים - להגיע לאיזון פנימי ולא לטפל רק בסימפטום החיצוני המתבטא בגודל הגוף. לדבריה הדברים נכונים גם לגבי הפרעות אכילה, החל באנורקסיה ובולימיה וכלה באכילת יתר כפייתית.

יפה־חאיקה משתמשת בפסיכודרמה, טכניקה שמיושמת בקבוצה או במפגשים אישיים שלה עם מטופליה, על ידי העלאת סצנות מחייו של המטופל על הבמה. המשחק על הבמה של המטופל ושל חבריו לקבוצה, היא אומרת, משחררת מחסומים רגשיים, ומאפשרת לו לראות את עצמו מהצד ולגלות דברים שלא היה מודע להם ואפילו למצוא בעצמו פתרונות ודרכי התמודדות, לשבר דפוסי התנהגות הרסניים ועוד.

לטענתה אצל מי שסובלים מעודף משקל מופרת המשוואה הפשוטה לפיה אני רעב = אני אוכל. גורמים רבים נכנסים פנימה: רגשות אשמה, ביקורת עצמית, ביקורת מאנשים אחרים, זיכרונות ילדות, טראומות, כאבים. הפסיכודרמה עוזרת לפגוש את כל הקולות האלה, להכיר אותם ואז להיפרד מהם או לחיות איתם בשלום.

איך מתבצעים הטיפולים

המטופלים משתתפים בסדרה של מפגשים בני 50 דקות, וצריכים לגלות מחויבות לאורך זמן, משום שמדובר בתהליך ממושך שאת התוצאות שלו, היא מבהירה, רואים רק לאחר זמן. "אבל התבונות שלו מוטמעות לתמיד".

צריך הרבה ביטחון עצמי כדי לעלות על במה, לא?

"זה קורה בהדרגה, ומאחר שלא משחקים מחזות תיאטרון אלא מצבים מהחיים המשתתף יכול גם לא לשחק אלא לבחור אחרים שישחקו אותו וכך לקבל הזדמנות לראות את עצמו דרך עיניים של מישהו אחר. אפשר לעשות חילוף תפקידים ולגלם את האוכל שלי, את הכעס שלי, לראות איך אני נראית בבולמוס אכילה. זה מאוד תרפויטי ואין בתהליך שום דבר מטיף, מחנך או שיפוטי".

כשאת משחקת תפקיד, לא יותר קל לזייף?

"להפך. כולנו רגילים להיות מילוליים מאוד, אנחנו יודעים להתנסח יפה ובשיחות עם מטפל אנחנו יודעים מה להגיד ומה לא להגיד, על מה בא לנו לדבר ועל מה לא. כשאנחנו פועלים, מציגים, נכנסת לתמונה גם שפת הגוף וגם הפעולה עצמה שאותה קשה הרבה יותר לזייף.

"אכילה ומשקל הם סוג של דלת לעולם הפנימי. במפגש פסיכודרמה עולים תכנים מורכבים מאוד, עולה כל מה שקשור ליחסים בינאישיים, ואי אפשר לא לגעת בזה משום שיש לזה קשר, זאת הדרך להבין מה התפקיד של האוכל בחיים, את מה משרתת העובדה שאנחנו שמנים".

ואחרי ההבנה, את מדריכה את המטופלים איך לרזות?

"לא. אני לעולם לא אגיד למישהו לאכול שלוש ארוחות ביום... אני יכולה לכוון ולשאול למה הוא נמנע מאוכל מסוים, או למה הוא אוכל כמו שהוא אוכל, וכשהוא ימצא את הסיבות האמתיות להשמנה שלו, הוא גם ימצא דרך לשנות אותה. עודפי המשקל לא ייעלמו בין לילה, אבל כשהם ירדו, זה יחזיק מעמד לאורך זמן".

  • ורד יפה־חאיקה היא דיאטנית קלינית, יועצת למבוגרים, ילדים ומתבגרים, מטפלת באמצעות פסיכודרמה

סוף לסכסוך (הפנימי)

בלה אגמון מטפלת בשיטת IFS

איך עובדת השיטה

השיטה מבוססת על מודל שרואה בנפש מרובת הצדדים שלנו מעין משפחה, שלכל חלק בה יש תפקיד משלו, ומעל כולם נמצא האני העליון, העצמי. הטיפול נועד לחזק את העצמי הזה שנמצא מעבר לחששות, לטראומות ולפחדים שמשבשים את חיינו, ולאפשר לנו לחיות חיים מאוזנים יותר.

בכל הקשור למשקל עודף, אגמון מייחסת חשיבות רבה למה שהיא מכנה "יציאה ממעגל של דיאטות", שבתוכו לכודים רוב המנסים לרזות. "פעם היו מחלקים תפריטים ואומרים לאנשים מה לאכול", היא מסבירה. "היום מבינים שהאכילה היא נושא מורכב הרבה יותר מההתנהגות החיצונית שלנו, וחשוב לטפל לא רק ב"מה" וב"כמה" אנחנו אוכלים אלא בעיקר ב"למה".

גישת IFS בוחנת את האופן שבו התודעה שלנו באה לידי ביטוי בגוף, ואת הקונפליקטים שנוצרים לפעמים בין חלקינו השונים. "יש בי חלק שאומר לי שאני רוצה להיות רזה ומוריד למוח פקודה לעשות דיאטה", אומרת אגמון. "החלק הזה לא מודע לכך שיש בי חלק אחר, שמאוים ומפחד ולא רוצה, מכל מיני סיבות, שאהיה רזה. החלק הזה יחבל במאמצים שלי ויגרום לתסכול. חלק שלישי יגיד לי שאני לא מסוגלת להתמודד עם שום דבר, וישלח אותי לאכול עוד, מה שכמובן יגביר את התסכול ויעורר כעס בחלק שרוצה לרזות. המלחמה הזו יוצרת בלגן ומונעת מאיתנו להקשיב לעצמי שלנו, שהוא החלק שיש בו חמלה וקבלה ואהבה ונתינה וריפוי.

"אם נרפא את החלקים שנלחמים אלה באלה ונאפשר לאני העליון לנהל את החיים שלנו, לא תהיה בתוכנו מלחמה פנימית, נוכל להקשיב לגוף, ובלאו הכי לא נאכל אכילה רגשית או חברתית אלא רק את המזון שהגוף שלנו יבקש".

איך מתבצעים הטיפולים

"בעיניים עצומות, בדיבור, בשילוב של דמיון מודרך, בשימוש בסמלים ובמטאפורות ועבודה עם החלקים הלא מודעים של המוח", אומרת אגמון. "המטופל לא נכנס להרפיה עמוקה כמו בהיפנוזה, אבל מצליח לייצר דיאלוג בין החלקים השונים שבו ולהבין את התפקיד שלהם בחייו. החיפוש הזה אחרי ההרמוניה בין החלקים השונים מעלה טראומות, מצבים שהיו לנו לא נעימים, מצבים שבהם רצינו להיות שמנים כדי להתגונן ממשהו, מצבים שבהם אנחנו פונים לאכילה בולמוסית וכו'. כשכל החלקים האלה נרגעים אין בנו יותר התנגדות להרזיה וההשמנה שלנו פשוט נעלמת".

  • בלה אגמון, דיאטנית, נמנית עם מקימות שירותי הדיאטה של בית החולים איכילוב בת"א, עבדה עם חולי סוכרת, מלמדת במכללת רידמן מטפלת בשיטת IFS.

 

חלום של טיפול

מיטל גבע אוחיון מטפלת בשיטת תטא הילינג

איך עובדת השיטה

השיטה של מיטל גבע אוחיון מעודדת הקשבה לגוף, קבלה עצמית ומודעות לכך שמערכת היחסים שלנו עם האוכל משקפת את הקשיים הפנימיים שלנו ואת מידת ההערכה העצמית שלנו. כדי לרזות, היא אומרת, צריך לרפא צלקות מהעבר, למצוא את האמונות או הפחדים שמובילים אותנו לבחור באוכל, ולשחרר אותן. היא עושה זאת באמצעות שורה של אמצעים החל מקלפים טיפוליים, מדיטציה ותרגילי אכילה מודעת וכלה בתטא הילינג.

"תטא הילינג מאפשרת למטפל להתחבר לאנרגיה גבוהה, שיש לה שמות רבים", אומרת גבע אוחיון. "יש מי שקורא לה אנרגיית הבריאה או אהבה ללא תנאי - ובכל מקרה המטפל הוא רק צינור שמעביר את האנרגיה הזו למטופל. המוח של שניהם עובר בעת הטיפול לגלי תטא, שמזכירים מאוד את המצב של המוח בזמן שנת חלום, ואצל חלק מהאנשים אפשר ממש לראות תנועת עין מהירה, כמו בשנת חלום. כך אפשר להגיע למקומות עמוקים יותר ולעקוף את הרובד הקוגניטיבי שבו משתמשים בטיפול פסיכולוגי, למשל.

איך מתבצע הטיפול

מביתה שבכפר חנניה בגליל מטפלת גבע אוחיון בנשים, ורק בנשים, בכל העולם - באמצעות פגישות אישיות ושיחות וידיאו. היא פועלת תחת הסיסמה האומרת שהיא "מאמינה בך ולא בדיאטות".

הטיפול נעשה בדיבור והוא מגיע מיד לשורש הדברים, לפחדים הכי עמוקים, ואז אפשר לשחרר אותם בלי מאמץ ולשנות את מה שצריך. "זה אולי נשמע מאוד מיסטי, אבל האמת היא שזה מעשי מאוד. הדברים מתרחשים מהר מאוד, ממש ריפוי ספונטני".

אני צריכה להאמין כדי שיקרה לי משהו בתטא הילינג?

"את צריכה להאמין שיש כוח כלשהו, את לא חייבת לקרוא לו הבורא או להאמין באלוהים, רק להאמין שיש משהו שמכוון את הדברים ודרכו נעשה הטיפול".

למה את מטפלת רק בנשים?

"אני מרגישה שאת המשולש המורכב הזה, של נשים־גוף־ואוכל, אני מבינה היטב. לגברים יש מערכת יחסים אחרת עם אוכל. להמון נשים יש פחד חזק ולא מודע לוותר על עודפי המשקל שלהן. לפעמים זה מתוך אמונה שהעודפים מגנים עליהן ממבטים של גברים, ממיניות, מפגיעות. אנשים רגישים במיוחד נוטים לאכילה רגשית כסוג של התגוננות. יש גם נשים שאוכלות כי הן חושבות שרק אם יהיה להן גוף גדול הן יהיו נוכחות ואסרטיביות. בתהליך של תטא, אנחנו בודקות את האמונות ואם הן כבר לא משרתות אותנו, אפשר להחליף אותן באמונה מטיבה יותר.

"תהליך ההרזיה לא יהיה מיידי אבל הוא יקרה, משום שהטיפול יביא לקבלה עצמית, לריפוי הפצעים ובסופו של דבר לשינוי צורת האכילה. כשאין לנו צורך בשומן, כשאנחנו לא רואות באוכל אויב אלא צורך פיזי, כשאנחנו לא נלחמות בגוף שלנו ולא צריכות אותו כשריון מכביד, וכשאנחנו לא בולעות את הרגשות ומרגישות טוב כששמח לנו, בלי קשר למה שאכלנו, השינוי קורה מעצמו".

"התמכרות לאוכל דומה לחלוטין לכל התמכרות אחרת, וקשה להיגמל ממנה בלי טיפול ותמיכה נפשיים מתאימים. אחד הדברים הנוראיים שהחברה עושה היא שהיא מאשימה אנשים שמנים בחוסר כוח רצון וחוסר שליטה, ומתעלמת מכך שכדי שאדם יצליח להיגמל עולם הרגש שלו חייב להיות מטופל. כדי לטפל בהשמנה צריך לראות את הנפש שמאחורי הקילוגרמים".