"בנושא הסביבתי יש תרומה מכריעה לנשים", קובעת נחמה רונן, לשעבר מנכ"ל המשרד לאיכות הסביבה וכיום יו"ר תאגיד המחזור אל"ה. "אנחנו דואגות לבריאות ולדור העתיד".

>>> בואו להיות חברים של מלכות היופי בפייסבוק!

ילדים בגנים מחליטים לאיזו מטרה יוקדשו דמי הפיקדון של הבקבוקים שאספו (צילום: ציפי איבלר בלום)
ילדים בגנים מחליטים לאיזו מטרה יוקדשו דמי הפיקדון של הבקבוקים שאספו (צילום: ציפי איבלר בלום)

"הילדים לא מרשים להורים לזרוק בקבוקים לזבל"

בשמונה השנים האחרונות בתפקידה כיו"ר אל"ה (איסוף למען הסביבה) מוחזרו בישראל למעלה מ-5 מיליארד מיכלי משקה והציבור קיבל לידו מעל ל-1.2 מיליארד שקלים דמי פיקדון. איך עושים את זה? מתחילים מגיל צעיר ומשקיעים בחינוך לערכים ולשינוי סביבתי.

"איכות הסביבה הפכה לנושא הכי טרנדי בקרב הציבור ומקבלי ההחלטות", מסבירה רונן. "היום מחזור בקבוקים נחשב לפעולה קצרה במהלך סדר היום שלנו, אבל היא בעלת השפעה עמוקה וארוכת טווח לחיים שלנו כאן".

כדי להחיל את השינוי בחרו באל"ה להתמקד בילדים בגילאי הגן ובתי הספר תוך כדי חינוך לערכים. בהמשך השיקו באל"ה פרויקט "מחזור למטרה" ובו יכלו ילדי בתי הספר המעורבים בפרויקט לבחור לאיזו מטרה לייעד את הכסף שנאסף מפיקדון הבקבוקים.

"המהפכה התודעתי שהילדים עוברים היום היא פשוט מדהימה", מתמוגגת רונן, "ילדים בני שלוש מגיעים עם בקבוקי מחזור לגן וההורים מספרים שהילדים שלהם לא מרשים לזרוק בקבוקים לזבל. ההישג הוא אדיר".

הפקה בנעלי עקב בין אלפי פחיות

השנה נותן תאגיד המיחזור חסות לתחרות מלכות היופי, וכך מתחברות המועמדות לאג'נדה הירוקה. הן הצטלמו להפקת אופנה במפעל המיחזור והחיבור בין בגדי הערב והעקבים לערימות הבקבוקים והפחיות נתן תוצאה מרתקת. התמונות יהיו כאן בקרוב.

המועמדות עצמן קיבלו הסבר על תהליך המיחזור ורובן התגלו כמסורות לרעיון האקולוגי. "אני משתמשת באותה שקית ניילון כבר שלוש שנים" אמרה אחת מהן, ואחרת סיפרה על יוזמת מיחזור שהיא מובילה ביחידה הצבאית שלה.

השאיפה: למחזר את כל הזבל

בד בבד פתחו באל"ה בפריסת מיחזוריות בכל רחבי ישראל. "הבנו שלא מספיק לשכנע את הציבור למחזר, צריך גם להעניק לו תשתית מתאימה ליישם את זה".

נחמה רונן, את מרגישה שבישראל המודעות לאיכות הסביבה מתחזקת?

"אנחנו במגמת השתפרות תמידית. זו מדינה קטנה שבה אם את מתחילה לעשות משהו טוב והוא תופס – את מגיעה תוך זמן קצר לכולם.

"לאחרונה עבר בכנסת חוק האריזות, שהוא נגזרת של חוק הפיקדון, ואנחנו כל הזמן משתפרים. השאיפה שלי היא שבשנים הקרובות נמחזר כמעט את כל הזבל שאנחנו מייצרים".

יושבים בבית קפה? שתו ישר מהבקבוק

לסיום, הנה כמה טיפים חשובים לשמירה על איכות הסביבה:

• בקבוק פלסטיק הוא לא זבל ואין לו מקום בזבל. הביאו אותו למחזורית המתאימה או מסרו אותו תמורת פיקדון באחת מרשתות השיווק.

• הידעתם? ניתן להזדכות גם על בקבוקי זכוכית החייבים בפיקדון.

• אין לכם כוח ללכת עד למחזורית או לסופרמרקט הקרוב? הניחו את הבקבוקים החייבים בפיקדון מחוץ לבית. מישהו שאכפת לו כבר יאסוף אותם.

• טיפ אישי מנחמה רונן: "כשאני מזמינה בקבוק מים במסעדה או בבית קפה, אני שותה היישר מהבקבוק. בכך אני חוסכת מעל 10 ליטר מים המתבזבזים בשטיפת כוס. עם המבטים הנוזפים מסביב אני מתמודדת בגאווה".

____________________________

עוד כתבות באתר תחרות מלכות היופי 2013: