מהי מנדלה?

משמעות המילה מנדלה: מעגל מקודש. מעגל המכיל מהות. המילה מגיעה משפת הסנסקריט, שפה הודית עתיקה. המנדלה היא ציור מעגלי שמתחיל מנקודת האמצע ונפתח החוצה למעגל כמו פרח הלוטוס. זוהי הצורה הראשונית המעגלית הקיימת ביקום: מערכת השמש, הירחים והכוכבים. בטבע נוכל לראות את היצירה המנדלית בפרחים, בגזעי עצים, בפתיתי השלג, באדוות מים, בקונכיות ועוד. בתפיסה המנדלית כול דבר מתחיל מנקודה ומתפתח כלפי חוץ.

>>> ציירתם מנדלה יפה? מוזמנים לשתף בדף הפייסבוק של "לאשה"

אפשר לדמיין את חיינו כמסע של מנדלה מהיותנו ביצית מופרת שהתפתחה ברחם מעגלי ויצאה משריר טבעתי. התינוק פוקח את עיניו העגולות וניזון מפטמה עגולה. גם השרבוטים הראשוניים שילדים עושים הם מעגליים. הדפוס המנדלי היה קיים כבר בתרבויות העתיקות. האינדיאנים באמריקה נהגו לעשות טקסי ריפוי מעגליים ולצייר מנדלות עם סמלים ודימויים מעולם החי והצומח. במזרח אצל הבודהיסטים המנדלה מקודשת מכיוון שהיא משמשת כלי להבנת היקום והאדם.

הנזירים הטיבטים מציירים מנדלות חול כחלק מטקס תפילה שבסיומו הם מפזרים את החול בנהר שיזרים את הידע שנוצר בחול ויפזר את האנרגיה שנוצרה. המנדלה הטיבטית מסמלת את מחזוריות החיים והמוות. המנדלה מורכבת מתבניות בעלות צורות גיאומטריות וסימטריות – המשמשות כגבולות. בתוך התבנית אנו חופשיים לבטא את עצמנו בצבע כשההנחיה היחידה היא שתמיד מתחילים מנדלה מהאמצע - כך אנו לומדים לחוות חופש בתוך גבולות!

למה כדי לצייר מנדלות?

ציור מנדלה הוא תרגול של הקשבה פנימית, של היותנו ברגע- "כאן ועכשיו", תרגול של ריכוז , איזון, סובלנות, מדיטציה, ריפוי עצמי, התפתחות וחיבור למרכז הנשמתי שלנו. המנדלה מאפשרת יצירה ללא אגו, כבלים או התקשרות. יצירה שמהותה היא נתינה ואהבה. המנדלה טובה לשחרור היצירתיות הקיימת בתוכנו. מטרת ציור מנדלות היא לתרגל לאהוב את החיים!

למי זה מתאים?

כל אחד יכול להתנסות ולצייר מנדלה. המנדלה היא ציור אינטואיטיבי, אין צורך בידע או כישרון ציור.

חומרים:

בלוק ציור 240 גרם, גודל שמינית גיליון

סרגל, מחק, מחדד

צבעי עיפרון, טושים

מחוגה

שיעור ראשון למתחילים : מנדלת "זרע החיים"

מנדלת "זרע החיים" היא תבנית גיאומטרית: מעגל פנימי ושכפולו מסביב 6 פעמים. "זרע החיים" מבטא את המהות הראשונה שממנה הכול יוצא, משמעותה של המנדלה הינה התחלות חדשות, בריאה ולידה מחדש.

מתחילים בכמה צעדים פשוטים:

א. נמצא את מרכז הדף ע"י שרטוט אלכסונים. ננעץ את המחוגה במרכז הדף ונחוג מעגל ראשון ברדיוס של 4 ס"מ.

  • מיקום נעיצת המחוגה מסומן בנקודה אדומה

ב. נסמן קו אנכי העובר דרך מרכז המעגל. נעזר בסרגל. ננעץ את המחוגה בקצהו העליון של המעגל (שעה 12) ונחוג מעגל שני באותו רדיוס.

ג. ננעץ את המחוגה בנקודת החיבור הימנית של שני המעגלים ונחוג מעגל שלישי.

ד.ננעץ את המחוגה בנקודת החבור שנוצרה בין המעגל הראשון והשלישי ונחוג מעגל רביעי.

ה. נחוג מעגל שישי מנקודת החיבור של המעגל הראשון והחמישי. נחוג מעגל שביעי ואחרון מנקודת החיבור של המעגל הראשון והשישי. כך צריכה להראות התבנית לאחר שמחקנו את הקווים המיותרים.

ציור המנדלה

ניתן להשתמש בעפרונות צבעוניים או טושים, יש להתחיל מנקודת המרכז כלפי חוץ ולצבוע ללא מחשבה.

המנדלה שציירה ושלחה אלינו קוראת "לאשה" לירז שוורץ (צילום: לירז שוורץ)
המנדלה שציירה ושלחה אלינו קוראת "לאשה" לירז שוורץ (צילום: לירז שוורץ)

  • בגיליון "טיפ טופ" הבא שיצורף לשבועון "לאשה", החלק השני במדריך: נמשיך את המסע ונצייר את מנדלת "פרח החיים". נשמח אם תשתפו אותנו ביצירה שלכם בדף הפייסבוק של "לאשה".