לפני שיוצאים

חוף הים בשמש הקיצית של ישראל הוא מקום מסוכן לילדים. קרינה חזקה, התייבשות, גלי הים. אם אתם הולכים לבלות בחוף עם הילדים, היערכו מראש: מים, מזון ופירות,‬ כובע וחולצה בהירה וקלילה לכיסוי הגוף, קרם הגנה מפני השמש, כפכפים, מגבונים, שקיות לאיסוף אשפה, חומץ (ראו להלן)‬, מצופים – אם יש ילדים שאינם יודעים לשחות, כלי משחק.

>>> חבבו את לאשה בפייסבוק

הזמן הקובע

קרינת השמש בחוף בשעות אמצע היום, מ־‭10:00‬ עד ‭,16:00‬ מסוכנת: כוויות עור, נזק לעיניים ועד חשש מפני התפתחות סרטן העור במשך השנים. העדיפו את שעות הבוקר המוקדמות או אחר הצהריים, אלא אם תוכלו להימצא בצל.

נכנסים?

לכם המבוגרים, ברור בוודאי שדגל שחור מעל סוכת המציל מודיע כי הרחצה בים והכניסה למים בכלל אסורות לחלוטין, וכשמונף דגל אדום – הרחצה מסוכנת. אבל קחו בחשבון, שלי לדים קטנים, גם אם מונף דגל לבן – הרחצה תמיד מסוכנת.

גובהו הממוצע של ילד כבן חמש הוא 115 ס"מ. אם ילד כזה ניצב במים רדודים, בעומק ‭70-60‬ ס"מ בלבד, הרי שגל נמוך וחלש יחסית, בגובה ‭50-40‬ ס"מ, יכסה אותו לחלוטין. ילד שאינו מורגל בכך ואינו יודע לשחות עלול להיבהל, לאבד אחיזה ושליטה ומכאן קצרה הדרך לבליעת מים ולטביעה.

קחו תמיד בחשבון, שבמקום בו אתם המבוגרים עומדים ביציבות, ילד קטן, שמשקלו רבע או שליש או אפילו מחצית ממשקלכם, עלול לאבד יציבות ולהיסחף גם ממכת גל קלה, שלמבוגרים לא תזיז.

מה עושים?

לעולם אין לאפשר לילדים קטנים, אפילו עד גיל ‭,10‬ להיכנס לים לבד בלי השגחה צמוד של מבוגרים. בכל מקרה, בים סוער, כשמונף דגל שחור או אדום, אסור אפילו להיכנס "רק עם הרגליים" לים מחשש לסחף. ותמיד – להימצא בים רק מול סוכת המציל, בטווח שדה הראייה שלו.

מדוזות

שינויים באקלים העולמי מביאים אלינו בשנים האחרונות נחילי ענק של מדוזות, בעיקר כחולות ולבנות. שני הסוגים צורבים במגע ופגיעתם קשה במיוחד בילדים.

מה עושים?

יש ימים בהם נחילי המדוזות קרובים מאוד לחוף ומומלץ מאוד לא להיכנס בהם כלל למים. אם בכל זאת הגעתם לחוף ביום בו מתריעים המצילים מפני מדוזות, העסיקו את הילדים במשחקי חוף וחול (כדור, בניית ארמונות וכדומה). בכל מקרה, ולאור ניסיון השנים האחרונות, מומלץ במשך כל עונת הקיץ להגיע בקביעות לחוף עם בקבוק חומץ טבעי, שהוכח כמקל או מנטרל את תוצאות הצריבה.

מים

בחוף הים מתייבשים, ומהר. קרינת שמש ישירה או עקיפה, החום העולה מהקרקע, מליחות הים, ההזעה המהירה והכמעט בלתי מורגשת בגלל השהייה באוויר הפתוח – כל אלה גורמים לאובדן מהיר של נוזלים. אצל ילדים, בעיקר קטנים, אובדן הנוזלים מהיר יותר וסכנת ההתייבשות או מכת החום רבה עוד יותר.

מה עושים?

שותים, והרבה. הביאו עמכם בקבוקי מים קרים בכמות שתספיק לכל שעות השהייה בחוף, והקפידו להזכיר לילדים שוב ושוב לשתות. כמה? כמה שיותר, בקבוק של חצי ליטר בכל שעה זו כמות מינימלית.

אוכל

גם אם תקפידו על שתייה מרובה, לעולם יימצאו הילדים במצב של התייבשות קלה ומחסור בנוזלים בגוף. לכן, קחו לחוף הרבה פירות קיץ, שעשירים בתכולת המים שבהם: אבטיח, מלון, ענבים, אפרסקים, שזיפים. לארוחה רצינית יותר העדיפו סנדוויצ'ים קלים, הימנעו מאוכל כבד (בשרים, תבשילים), ומחטיפים מלוחים מומלץ לברוח ממש בעת השהייה בחוף – המלח יוסיף עוד להתייבשות הגוף.

משחקים

הילדים אוהבים לשחק בחול – לחפור, לבנות, להתגלגל ולהתכסות – אבל למרבה הצער, חופי הים שלנו אינם נקיים תמיד, ולא פעם תיתקלו בשברי זכוכית, במזרקים, בצואת כלבים.

מה עושים?

בוחנים מקרוב את השטח בו מתכוונים הילדים לשחק. מסלקים מהאזור חפצים ואשפה, ומציידים את הילדים בכלי חפירה מפלסטיק – כדי שלא ייפצעו בידיהם אם ייתקלו בחפצים חדים בעומק החול.

זמן לצאת

חם מדי, יבש מדי, השמש באמצע השמיים, הים סוער, החוף עמוס וצפוף, הים מלא במדוזות, ואולי כבר מאוחר והמצילים סוגרים את תחנת ההצלה. אתם המבוגרים, צריכים לדעת מתי לומר "די,הולכים".‬ להוציא את הילדים מהמים, להרחיק אותם מחוף הצפוף, להגן עליהם מפני השמש. בשום פנים ואופן אין להיכנס למים, אפילו לא "רק עם הרגליים" כשאין מציל בתחנת ההצלה, ואין להישאר בחוף הלוהט המוצף בקרינת שמש אם אין לכם מקום בצל.

אם נגמרו לכם המים או אם אתם רואים שהילדים "נשרפו" או שאינם חשים בטוב, הולכים הביתה. החלק הקשה בבילוי בחוף הוא החזרה הביתה: כולם עייפים, צרובי שמש, צמאים, רעבים ובעיקר מכוסים בחול. כדאי להיערך מראש: להתקלח בחוף, לשטוף רגליים לפני הכניסה למכונית, להחליף בחוף את בגדי הים הרטובים בבגדים יבשים שמכינים מראש.

מומלץ להכין מראש תיק גדול ולהכניס לתוכו את כל הציוד הרטוב והמכוסה בחול: כדורים, כלי משחק, כלי אוכל, בגדי ים רטובים וכו‭.'‬ זה גם הזמן לגלידה או לארטיק המתוק של סוף הבילוי בחוף, השלגון הקריר והמלא בסוכר מעורר, משפר את מצב הרוח.

והיה אם: הילד "נשרף" ועורו אדמומי, הוא ישנוני מדי ומתלונן על כאבי ראש, נצרב ממדוזה והכאב אינו פוסק, נשרט או נפצע מחפץ חד וכו' – אל תזניחו. בעיה קטנה שמטאטאים אל מתחת לשטיח צומחת לבעיה גדולה ומורכבת. טפלו מיד כשמגיעים הביתה ואם צריך – פנו לרופא עוד באותו יום. קיץ בטוח!