מה בסך הכול אנחנו רוצים בשביל התינוקות שלנו? שיהיו בריאים, מאושרים וכמובן, שיגדלו. בשנה הראשונה לחיים קצב הגדילה של התינוק מהיר מאוד: הוא משלש את משקל הלידה שלו וצומח לגובה ביותר מ-20 סנטימטרים, וכדי לגדול צריך לאכול.

התינוק תלוי לחלוטין בנו, ההורים לקבלת התזונה הטובה ביותר שתסייע לו לגדול ואנחנו עלולים לעשות טעויות מתוך לחץ או חוסר ידע ולפעמים מתוך רצון בשקט או אפילו מתוך עצלות. הנה שבע טעויות בהאכלת תינוקות שכדאי להימנע מהן.

1. לצאת לגינה עם חטיפים

כשיוצאים עם התינוק לגינת המשחקים, המטרה העיקרית היא לשנות אווירה, וכשהתינוק כבר זוחל או הולך, לאפשר לו לשחק בחוץ ולטייל. אבל ברגע שמגיעים לגינה נשלפות מהתיקים שקיות החטיפים המלוחים, לא רק לילדים גדולים יותר, אלא גם לתינוקות מתחת לגיל שנה.

למה זו טעות: מחקרים מצביעים על קשר בין חשיפה מוקדמת למלח לבית עלייה בלחץ הדם בגיל מאוחר יותר. מסיבה זו ממליץ משרד הבריאות להימנע מצריכת מזונות עשירים במלח כמו חטיפים מלוחים. שקית קטנה (25 גרם) של חטיף כזה מכילה כ-100 מ"ג נתרן, שהם כרבע מהכמות היומית לתינוקות עד גיל שנה, ושמינית מהכמות היומית בין גיל שנה לשנתיים.

פרט למלח, חטיף כזה עשיר בשומן ובקלוריות ובכך לא רק מחליף מזונות בריאים יותר שניתן היה לאכול באותו זמן אלא גם מגביר סיכון להשמנה, כיוון ששקית אחת קטנה מכילה 150-200 קלוריות, שהן שליש עד רבע מסך הקלוריות שצריך תינוק מגיל חצי שנה עד שנה.

מה כדאי לעשות: לא לתת חטיפים לתינוקות. במקום זאת, לקחת לדרך פירות חתוכים או מרוסקים, פרוסת לחם מרוחה בממרח כלשהו וחתוכה לקוביות או יוגורט. לפני גיל שנה קל מאוד להרגיל את התינוק למגוון טעמים ולהרגלי אכילה בריאים, כך שהסיכוי שירצה חטיפים מלוחים שאוכלים ילדים גדולים יותר בגינה קטן (וגם להם זה לא בריא).

2. להאכיל בכוח

אחד הדברים המלחיצים ביותר הורים הוא תינוק שלא אוכל כלל או שלא אוכל את הכמויות שאנחנו חושבים שאמור לאכול. לפעמים מנסים "לדחוף" את האוכל בכוח או תוך יצירת מצבים שמכריחים את התינוק לפתוח את הפה.

למה זו טעות: לכל תינוק בריא יש יכולת לווסת את צריכת הקלוריות שלו והוא יאכל את הכמות שהוא זקוק לה לפי הנטייה הגנטית שלו. יש תינוקות גדולים יותר שגם יאכלו יותר ויש תינוקות קטנים יותר שזקוקים לפחות.

האכלה בכוח משבשת את היכולת המופלאה הזו ויכולה לגרום בטווח הארוך להשמנה. בנוסף, האכלה בכוח יכולה ליצור טראומה שעשויה לגרום ליחסים בעייתיים עם אוכל ואפילו להפרעות אכילה.

מה כדאי לעשות: לסמוך על התינוק שיידע לאכול את הכמויות שהוא זקוק להן. לקרב אליו את הכפית, לחכות שיפתח את הפה ורק אז להכניס אותה לפיו. בסביבות גיל תשעה חודשים, כשמתפתחת "אחיזת הפינצטה" (אחיזה בין אגודל לאצבע המורה) ניתן לתת לו פיסות קטנות ורכות של מזון ("מזון אצבעות") כך שיוכל להאכיל את עצמו.

3. לחשוף לממתקים

לא מזמן ראיתי ברחוב תינוק יושב בעגלה ומחזיק בפיו סוכרייה על מקל. הורים לעתים מציעים ממתקים לתינוקות קטנים ובחלק מהפעמים הם עושים זאת כדי להרוויח כמה דקות של שקט.

למה זו טעות: תינוקות לא אמורים לאכול ממתקים. מזונות עשירים בסוכר תופסים בבטן מקום של אוכל מזין יותר שחשוב לגדילה שלהם, מוסיפים קלוריות מיותרות שיכולות להוביל להשמנה וגורמים לעששת.

כיוון שאנחנו מוקפים בממתקים, לא ניתן וגם לא כדאי למנוע את אכילתם אצל ילדים גדולים יותר, אך כל עוד התינוק לא נחשף לממתקים ולא מבקש מהם לעצמו, אין שום סיבה לתת לו אותם מיוזמתנו.

מה כדאי לעשות: פשוט לא לתת ממתקים לתינוק ובאופן כללי, לא להציע ממתקים לפעוט עד שהוא נחשף אליהם בסביבתו הקרובה.

4. להשתמש בממתקים כאמצעי הרגעה

בכי של תינוק הוא אחד הרעשים המטרידים ביותר שיש, ולא במקרה: זה מנגנון יעיל שמבטיח שמישהו ייגש אליו ויטפל בו. כשתינוק בוכה, הוא מאותת על מצוקה כלשהי כמו רעב, בהלה, חיתול מלוכלך, צורך בחיבוק ועוד. למרות זאת אפשר לראות הורים רבים שנותנים ממתק (ולפעמים אפילו כפית ממרח שוקולד) כדי להרגיע את התינוק.

למה זו טעות: התינוק לומד לקשר בין הרגעה לבין אכילה בכלל ואכילת מתוק בפרט. כאשר יגדל, הוא עלול להפוך את האכילה לפתרון למצוקות שונות במקום לחפש את הסיבות האמיתיות ואת הפתרונות להן. אכילה רגשית מובילה להשמנה. וכאמור, לא מומלץ לתת ממתקים לתינוקות (ראו בסעיף הקודם).

מה כדאי לעשות: לזכור שממתקים או כל אוכל אחר אינם אמצעי הרגעה. במקרים רבים, חיבוק יעיל בהרבה וגם בריא יותר.

5. לפטם את התינוק

מיכל מפוררת ביסקוויט לספל מלא בתה וממתינה עד שיתמוסס היטב. היא חוזרת על הפעולה עם שישה ביסקוויטים נוספים עד שמתקבלת עיסה מתוקה ולחה ומאכילה בכפית את התינוק שלה. יעל מוסיפה כף גדולה של שמן זית לכל מנה שהיא נותנת לתינוקת שלה. המשותף לשתיהן – תוספת של קלוריות רבות ומיותרות.

למה זו טעות: כפי שכבר אמרנו, תינוק יודע לווסת לבד את צריכת הקלוריות שלו בהתאם לגנטיקה איתה נולד. לתוספת גדולה כל כך של קלוריות יש נזק כפול: גם פגיעה ביכולת המופלאה הזו וגם סיכון מוגבר להשמנה.

מה כדאי לעשות: למרות "עצות סבתא" כאלה ואחרות, לא כדאי להאכיל את התינוק במזונות עשירים מאוד בקלוריות כל הזמן. אפשר להוסיף שמן לאוכל, אבל לא יותר מכפית למנה. אפשר לתת ביסקוויט מדי פעם, אבל שבעה ביסקוויטים הם לא מזון רצוי.

6. להרעיב את התינוק

הוריו של עומר בן החצי שנה ננזפו בטיפת חלב על כך שהוא שוקל יותר מדי והודרכו לדלל את כמות התמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות) שהוא מקבל ולהפחית את כמויות המזון המוצק שהם נותנים לו. מאותו הרגע הפך עומר, שהיה תינוק רגוע וחייכני, לעצבני, בוכה בסיום הארוחה ומתעורר בלילה מספק פעמים בבכי.

למה זו טעות: התינוק הוא הקובע מה כמות האוכל שיאכל. הוא יודע לאותת מתי הוא רוצה להפסיק ומתי הוא זקוק לעוד. אסור להגביל את כמויות המזון של התינוק. נכון, לא מומלץ להעשיר בהגזמה את מספר הקלוריות שלו, אבל גם לא למנוע ממנו תזונה חיונית.

מה כדאי לעשות: להאכיל את התינוק במועדים קבועים, כאשר המזון המוצק מגוון וכולל את כל סוגי המזונות. כדי לעודד אורח חיים פעיל, כדאי שהתינוק יהיה כמה שיותר על משטח פעילות כדי שיוכל להתהפך ולזחול (לפי השלב ההתפתחותי שלו) וכך יתרגל להיות פעיל ונייד.

7. לתת שתייה מתוקה במקום מים

מתיק התינוקות של אמא של עידן מבצבץ בקבוק תינוקות ונוזל שחור בתוכו. לא ייאמן, אבל השתייה של עידן היא קולה.

למה זו טעות: שתייה מתוקה מציפה את הפה בסוכר ומגדילה מאוד את הסיכון לעששת, במיוחד אם התינוק נרדם והבקבוק בפיו.

בנוסף מדובר במשקאות בעלי ערך תזונתי ירוד ומשקאות מוגזים מכילים זרחן שיכול להפריע לספיגת הסידן מהמזון, בתקופה חשובה כל כך לגדילה בה מתארכות העצמות.

ואחרון לא חביב: הערך הקלורי של המשקאות הללו גבוה, יותר מ-40 קלוריות ל-100 מ"ל והעדפת שתייה מתוקה על פני מים יכולה לגרום לצריכה עודפת של מאות קלוריות שיובילו ברוב המקרים להשמנה.

מה כדאי לעשות: בגיל חצי שנה, כאשר מסתיים שלב הטעימות ומתחיל שלב המעבר למזון מוצק יש להתחיל לתת מים לתינוק. תנו לתינוקות שלכם מים בלבד. אל תיבהלו אם הם יירקו אותם. הם מתנסים בתחושה חדשה.

הרגילו את התינוק לשתות מים כשהוא צמא והציגו דוגמה אישית: אם התינוק שלכם יראה אתכם שותים משקה צבעוני, הוא ירצה גם, אך אם הוא יראה אתכם שותים מים, הוא יתרגל למים כמשקה עיקרי ביום יום.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

עוד בלאשה: