"אף לידה שלי לא עוברת בקלות", מספרת שרון וקסלר, החזאית הראשית של הערוץ הראשון. "הלידות שלי ארוכות, נוטות להסתבך, אני תמיד עם מסכת חמצן וכל הרופאים מתלבטים מעליי אם להמשיך לניתוח קיסרי או לא. זה מצב שאחריו צריך שקט כדי להתאושש, לפני שחוזרים לכל המהומה, בפרט כשיש בבית עוד ילדים שזקוקים לאמא מתפקדת. שצריכים לראות שלא התהפך להם כל העולם, ושאמא היא עדיין אותה אמא - על אף שההתנהלות בבית משתנה מהקצה אל הקצה".

>> בואו להיות חברים של Xnet בפייסבוק

את הימים הראשונים שלאחר לידת ילדה החמישי בחרה וקסלר להעביר במלון היולדות "הדסה בייבי" בירושלים: "המלבישה שלי, דניאלה, סיפרה שאחרי הלידה השלישית הלכה לשם, וזה היה הדבר הכי חכם שעשתה. חשבתי שזה יכול להיות רעיון מוצלח שירגיע את טירוף המערכות הטוטאלי שכרוך בהכנסת עוד ילד למשפחה בת ארבעה ילדים, ועוד בעיצומו של החופש הגדול.

"במלון 'ה'כריחו' אותי להשאיר את התינוק בתינוקייה וללכת לאכול. ברגע הראשון זה נראה לי נורא - אני רגילה שהוא תמיד איתי בחדר, בביות מלא - אבל אז הבנתי שזה פשוט גאוני. ישבתי ואכלתי בנחת הכינו לי את האוכל ולא הייתי צריכה לעשות דבר. זה נשמע לכאורה פינוק, אבל זו החלמה. כשהגעתי הביתה היה לי קל יותר לשבת, לקום ולחבק את הילדים. זה הוכיח את עצמו".

כדי להכין את ילדיה מראש להיעדרות, הסבירה להם וקסלר מבעוד מועד שלא תהיה בבית במשך כמה ימים, ולאחר הלידה אירחה אותם בבית המלון: "הם באו והיו נרגשים וגם אני. אכלנו יחד ארוחת ערב, הם התקלחו בחדר והפכנו את האירוע לחוויה בעבורם. שאלתי את עצמי איך לא עשיתי את זה בלידות הקודמות. אחרי הלידות הקודמות הייתי בלחץ לחזור הביתה, לילדים, ובדיעבד ראיתי שעוד לילה או שניים לא יצרו אצלם טראומה. מבחינתי הם היו משמעותיים מאוד".

במגזר החרדי לא מדובר בטרנד חדש אל במוסד ותיק שמוכיח את עצמו כל פעם מחדש. בת שבע לפקיבקר, אם לשבעה, אשת יחסי ציבור מהמגזר החרדי, מספרת שבשביל נשים חרדיות מדובר בחופשה שנתית לכל דבר: "ישנן נשים שיולדות אחת לשנה או שנה וחצי, והן לא יכולות לאפשר לעצמן לנפוש ללא הילדים. חופשת הלידה היא ההזדמנות שלהן לנוח בבית הארחה, לאכול טוב, להחזיר לעצמן כוחות, להיניק ולזכות למעט שקט. צוות בית ההחלמה מטפל ברוב התינוקות במהלך הלילה ואפשר לישון ולוותר על ההנקה. כאשת יח"צ גיליתי שרוב הנשים לא מעוניינות באירועי תוכן או בסדנאות במהלך השהות במקום. הן פשוט רוצות לנוח".

מחירי בבתי ההחלמה של המגזר החרדי נוחים יותר מאלה הנהוגים במלוניות החילוניות. בחלקן נהוג מחיר מוזל לנשות אברכים שאינן עובדים, וחלק מקופות החולים משתתפות במימון השהות בהם כחלק מסל השירותים ליולדות.

"זה מנהג כל כך מקובל עד שבמקרים רבים המשפחה משלמת על תקופת ההחלמה כמתנה ליולדת. ויש גם עמותות פרטיות כמו 'שפרה ופועה' שמשתתפות במימון", מוסיפה לפקיבקר, המעריכה ששמונה מתוך עשר יולדות יבחרו לעצור לכמה ימים בבית החלמה לפני שיחזרו הביתה אחרי לידה.

"בעבר נהגו לעשות זאת אחרי הלידה הרביעית והחמישית, והיום הן הולכות כבר מהילד הראשון. יש נשים שנשארות בבית ההחלמה עד לאחר הברית כי הן חוששות ממנה, ובחלק מהמקומות החרדיים אפילו מאפשרים שהייה של הבעל יחד עם אשתו בסוויטה".

לפקיבקר מאמינה שהתנופה שקיבל הנוהג החדש במגזר החילוני מקורו בצמצום השהות בבתי החולים שנוטים לשחרר יולדת בתוך 48-24 שעות אחרי לידה רגילה: "זו ממש בדיחה. אי אפשר להשוות את מצבה של היולדת אחרי יממה למצבה אחרי ארבעה או חמישה ימים".

היא עצמה, אגב, התארחה בבית החלמה רק לאחר לידתה השישית, ודווקא החליטה לחזור הביתה לאחר יום אחד: "לא אהבתי את ההווי. כולן יורדות לחדר האוכל בחלוקים וכל אחת מספרת על הצירים שהיו לה, והפתיחה... רוב הנשים מתחברות להווי הזה, אחרות קוראות ספרים. במקומות הללו אין טלוויזיה. אני, באופן אישי, העדפתי את המיטה ואת הבית שלי, על אף שידעתי שאשלם על כך מחיר".

נשים שהשהייה במלונית לאחר לידה איננה אפשרות מעשית מבחינתן (מסיבה כלכלית או מכל סיבה אחרת) יכולות למצוא תמיכה ממשית בדמות אם מתנדבת מפרוייקט, "אם לאם בקהילה" - הכולל מתנדבות שמלוות אמהות טריות בשנה שלאחר הלידה ומעניקות להן סיוע נפשי ופיזי, מתוך חזון של יצירת חוסן קהילתי באמצעות רשת נשית איתנה ותומכת.

גילית ענבר-קמחי, רכזת המשאבים של הפרוייקט (אותו יזמה ומנהלת דפנה נוימן ב"שדמות" - מרכז למנהיגות בקהילה" שבמכללת אורנים), מספרת שרשת התמיכה האימהית מצליחה לפעול בישובים שבהם הרשות המקומית מכירה בחשיבות הפעילות ההתנדבותית של אמהות למען אמהות ומסכימה לסייע במימונה. באתר של מכללת אורנים ניתן לבדוק באילו ישובים פועל הפרוייקט, להירשם לקבלת ניוזלטר ולהנות מסיוע לאחר לידה ללא תשלום.

למה שלא תתנו לה מתנה?

לא חשוב באיזה מגזר, המלוניות ובתי ההחלמה ליולדות מתחרים ביניהם ברמות הפינוק והטיפול שמעניקים ליולדת ולתינוקה. במגזר החרדי שלושה בתי החלמה בולטים: טלז סטון בקריית יערים, בבית ההחלמה "אם וילד" בבני ברק ו"מעון צביה" בירושלים. המחירים נעים מ-350 שקל ליום לחדר רגיל ועד 650 שקל ליום בסוויטה.

בתי המלון ליולדות במגזר החילוני שמארחים, כמובן, גם נשים דתיות יקרים הרבה יותר. המחירים מתחילים ב-660 שקל ללילה (ועוד 150 שקל לבן זוגה של היולדת) ומאמירים עד ליותר מ-1000 שקל ללילה לאירוח זוגי בסוויטה. בחלק מהמלונות ניתן לקנות "חבילת לידה" למספר לילות. אם תתארגנו יחד, כל החבר'ה, ותעניקו "חופשת לידה" כזו במתנה לאחת הקולגות שלכן מובטח לכן שתזכו בתהילת עולם.

____________________________________________________________________________________________________________________________

עוד בלאשה: