1. לחות, לחות ועוד לחות: מריחת קרם הגוף לאחר המקלחת לא צריכה להסתיים בקרסוליים. גם כפות הרגליים זקוקות לקרם טוב. שנספג במהירות, מזין מרכך את העור הקשה ומותיר תחושה של רעננות וריח טוב בכף הרגל. לשם כך יתאים כמעט כל קרם שש בבית, כמו קרם פנים שלא אהבתם (אבל לא התקלקל), או קרם רב-שימושי באריזת צנצנת גדולה. עם זאת, כדאי לדעת שבקרמים ייעודיים לרגליים משולבים לעתים שמנים התורמים לאיחוי מהיר של חתכים וסדקים, מיצויים מצמחי מרפא נגד גירוי בעור וחומרים נגד פטריות וריח רע.

2. לא רק לפנים: כשהעור רך, אחרי שהשריתם את הרגליים באמבטיה (ראו פירוט בהמשך), כדאי לעשות טיפול פילינג גרגרים לכף הרגל. מורחים את הקרם על כפות הרגליים ומעסים בתנועות שפשוף. הגרגרים מסירים את תאי העור המתים וחושפים תאים צעירים המקנים לעור גוון בהיר וקולטים טוב יותר את קרם הרגליים. אפשר לקנות תכשיר פילינג ייעודי לכפות הרגליים או להשתמש בפילינג לגוף.

סיגל קוטלר לוי, מבעלי רשת "סבון של פעם", ממליצה לצקת לקערית חצי בקבוק בירה לבנה, להוסיף שקיק קוואקר אינסטנט (מהסופר) ולערבב עד לקבלת תערובת סמיכה. להוסיף למשחה 4 כפות סוכר ולערבב היטב. בעזרת ליפה טבעית מורחים את העיסה על כפות הרגליים ומעסים בתנועות סיבוביות.

3. עקב אכילס: לריכוך העור הקשה בעקבים אפשר לעסות אותם (אחרי פילינג) בתערובת הכוללת חופן של זרעי פשתן טחונים גס (להשיג בחנויות טבע), חופן של מלח גבישי (להשיג בבית מרקחת) ו-2 כפות של שמן נבט חיטה (הכמות מתאימה לשימושים נוספים. שומרים את התערובת במקרר).

תופעה של יובש והתקשות העור בכפות הרגליים עלולות להתגבר כשנועלים סנדלים פתוחים, אומרת ד"ר בשמת זמיר, מומחית למחלות עור, ב"שירותי בריאות כללית". לסובלים מהתופעה היא ממליצה למרוח באופן קבוע קרמים ייעודיים לכפות הרגליים שמכילים אוריאה בריכוז 10-50 אחוז (הריכוז הגבוה- במקרים קשים של יובש), שאפשר להשיג בבתי המרקחת ללא מרשם רופא. לדוגמה: "יולקטין פורטה", "אקסרה", "קסריאל" ועוד.

4. השפעת קרני השמש על ציפורני הרגליים: בקיץ הציפורניים באצבעות הרגליים צומחות מהר יותר, אם כי בקצב אטי יותר מאשר אצל ילדים ובציפורני אצבעות הידיים.

5. זהירות, פינות חדות: עדיף לגזור את הציפורניים לאחר שהרגליים שרו באמבט שריכז אותן, וגם אז לעשות זאת בזהירות. דקירת הבשר שבקצה הציפורן עלולה לגרום לדלקת, שעלולה לגרום להתפתחות "ציפורן חודרנית". מומלץ לגזור את הציפוריים בקו ישר ולא מעוגל, ואת הפינות לעגל (אם רוצים) בעזרת מקלון לשיוף ציפורניים.

6. על יבש: לאחר כל טיפול פילינג, אמבט לרגליים ומקלחת, חשוב לייבש היטב את כפות הרגליים ולהקפיד על כך במיוחד בין האצבעות. לאחר הייבוש מומלץ למרוח קרם לחות לרגליים ולעסות אותו היטב עד לספיגה מליאה.

7. גרביים בלילה: דרך מעולה לרכך ולטפח את כפות הרגליים היא למרוח כמות נדיבה של קרם רגליים ולגרוב מייד גרבי כותנה למשך הלילה. גרבי הכותנה מאפשרים ספיגה טובה יותר של הקרם לעור. בשאר הזמן, ממליץ אילן שקד, רוקח ראשי ברשת "סופר-פארם", לא לישון בגרביים, כדי לאפשר לכפות הרגליים להתאוורר כראוי.

8. לחפף בחפיפה: כשאין זמן, סבלנות או חשק להשריית רגליים באמבט- אפשר לנצל את זמן חפיפת השיער לטיפול מהיר בכפות רגליים. אפשר למרוח מסכה טיפולית לשיער, ובמהלך הדקות הנדרשות לה לפעול, לשפשף בספוג קשה במיוחד את העקבים, גב כף הרגל והקרסוליים, שם נוטים להצטבר התאים המתים שמקנים לעור גוון חום- מלוכלך.

9. חשמל זורם בכפות רגליך: אפשר לקנות מכשירי אמבט-ג'קוזי ביתי לכפות הרגליים, הכוללים גופי חימום השומרים על חום המים זמן ממושך, גלילוני עיסוי רפלקסולוגי שממריצים את זרימת הדם ומשחררים כאבים, מנורת אינפרא-אדום שמשככת כאבים, סילוני מים מפנקים ועוד.

10. מותק, הרגליים התנפחו: רגליים נפוחות הן תופעה גופנית, שאינה מחלה, הנגרמת בגלל הטמפרטורה הגבוהה בקיץ, אומר ד"ר רם אברהמי, מומחה לכלי דם מ"שירותי בריאות כללית" מחוז תל אביב. כדי להקל על התופעה הוא מציע לשכב על המיטה ולהניח את הרגליים על הקיר, כדי לאפשר זרימת דם חזרה אל הגוף; להשתדל לא להרבות בעמידה, שגורמת עומס יתר על הורידים; הליכה היא התעמלות מצויינת וכדאי לצעוד על יום, במשך חצי שעה עד שעה; חבישת גרב אלסטי ש"תופס" את הוורידים יכולה להקל על מי ששוהים בחדר ממוזג וקריר.

11.כשרגל מתעייפת: תחושת הכובד ועייפות בכפות הרגליים משפיעה לרעה על התפקוד הכללי של הגוף. כדי לעורר את הרגליי אפשר למלא קערה אחת במים קרים מאוד וקערה שנייה במים חמים ולטבול בהן את כפות הרגליים, לסירוגין, שתי דקות בכל קערה. לחלופין, אפשר לפתוח את ברז המים באמבט ולהתיז על כפות הרגליים, לסירוגין מים חמים מאוד ומים קרים מאוד.

גם עלי כרוב, שנחו כמה שעות במקרר, יעילים לספיחת נוזלים מכפות הרגליים ולהמרצתן, אומרת סיגל קוטלר לוי. לפני כן היא ממליצה לטבול את כפות הרגליים, כחצי שעה, בקערת מים פושרים בתוספת חופן מלח גס, כיוון שהמלח ידוע כסופח נוזלים. הקוסמטיקאית ורד ירון מ"ספא שיזן" בהרצלייה פיתוח מציעה להוסיף לקערת המים כפית אחת של גרגרי חרדל ו-2 טיפות של שמן מנטה ארומטי, שממריצים את זרימת הדם ומעניקים תחושת רעננות, ממש כמו אחרי מנוחה טובה.

ירון ממליצה גם על פילינג לכפות הרגליים והשוקיים (עד לברך) עם תערובת של גרגירי מלח וגם שמן זית. בסיומו שוטפים את הרגליים, מורחים קרם גוף, גורבים גרביים שחוממו קצת ועוטפים את הרגליים במגבת חמימה. מניחים כרית מוגבהת מתחת לרגליים ושוכבים במנוחה.

12. נעליים- לא קונים מהר: ועדיף לקנות אותן בשעות הערב. הפודיאטור (כירורג של כף הרגל והקרסול) ד"ר אלי לונדון ממליץ, בעיקר בקיץ, לקנות נעליים בשעות אחר הצהריים או בערב, כשכפות הרגליים כבר "התנפחו" סופית. בבוקר, לאחר מנוחת הלילה, כף הרגל מאבדת מנפחה, מה שעלול לגרום לקניית נעליים קטנות מדי ולוחצות.

13. אבקת קסמים: כשכף רגל נפוחה מדי וקשה להחדירה לנעל, אפשר לבזוק טלק ישירות לתוך הנעל וכך לאפשר לכף הרגל להחליק אליה ביתר קלות. טלק רפואי (נטול בישום) יעיל גם לייבוש הזיעה בכפות הרגליים ולשם כך יש לבזוק אותו על כל סוליית כף הרגל ובין האצבעות.

14. להצר היקפים: הקרסוליים עבים מדי? דליה מנטבר, מומחי לפילאטיס, מציעה את התרגול היומיומי הבא: עומדים מול קיר או כיסא, שמאפשרים תמיכה טובה. מניחים ספר עבה על הרצפה ועולים עליו עם האצבעות (כשכף הרגל באוויר). מורידים את העקבים לכיוון הרצפה ושוב מתרוממים על קצות האצבעות. מבצעים את התרגיל 40 פעמים. תרגיל נוסף: בתנוחת ישיבה או שכיבה, משרטטים עם כף הרגל מעגלים באוויר, 20 פעם פנימה ו-20 פעם החוצה ולאחר מכן, אותו הדבר עם הרגל השנייה.

15. מניעת ריח רע: הצטברות זיעה ואוורור לא מספיק של כף הרגל, עלולים לגרום להתפתחות חיידקים ופטריות הניזונים מזיעה. תוצרי הפירוק של הזיעה גורמים ריח רע בכפות הרגליים. כדי להימנע מכך, יש להקפיד לאוורר את כפות הרגליים, לרחוץ במים וסבון ולייבש בקפידה בין האצבעות. אפשר גם להשתמש בתרסיסים מבושמים למניעת ריחות שמיועדים לכפות הרגליים או לנעליים.

16. להקלה על דליות: הורידים המורחבים ("דליות") מציקים גם לכפות הרגליים. הקיץ הם מתרבים מחום וכואבים יותר, בגלל לחץ שהם יוצרים על קצות העצבים. סיגל קוטלר לוי מציעה מרשם טבעי להקלת התופעה: יוצקים לקערית 5 כפיות שמן שקדים ומוסיפים: 10 טיפות שמן רוזמרין, 8 טיפות שמן עשב לימון ו-10 טיפות שמן ערער. מערבבים היטב ומורחים על האזור הכואב. אפשר לשמור את השאריות בכלי נקי וסגור.

17. למרוח לק בצ'יק צ'ק: הכי נוח לעשות זאת בעזרת משטח ספוגי מיוחד, עם בליטות שמפרידות בין האצבעות, כך שאצבע אחת לא תיגע בשנייה והלק יוכל להתייבש בבטחה. מתחילים את המריחה במרכז הציפורן מהבסיס אל קצה הציפורן ולאחר מכן משלימים בשני הצדדים. כדאי לבחור בלק שמתייבש מהר, או לזרז את הייבוש בעזרת פן עם רוח קרה.

18. פדיקור- כל הסיפור: דרך נוחה לפנק את כפות הרגליים, ולזכות באמבט לרגליים, הסרת העור הקשה והיבלות, עיסוי וצביעת הציפורנים בלק, היא ביקור אצל פדיקוריסטית מקצועית. חלק גדול מהפדיקוריסטיות עובדות במספרות, מה שמאפשר לנצל את הזמן היעילות עד שפעולת הצביעה מסתיימת.

זהירות, ביקור אצל הפדיקוריסטית שלא מקפידה על היגיינה עלול להדבק את העור והציפורניים בפטרת, מזהירה ד"ר זמיר. פטרת היא מחלה מידבקת וכדי להימנע ממנה יש לאמץ את כללי הזהירות הבאים: אין להכניס רגליים לאמבט רגליים, אם לא הונחה בו תחילה שקית ניילון גדולה וחדשה. כדאי להביא מהבית פצירה ומספריים, כדי לא להסתכן בשימוש בכלים לא מחוטאים. אפשר גם להביא את המגבת לרגליים מהבית, אם יש חשש שבמקום לא שולחים את המגבות לכביסה איכותית, אלא מסתפקים בייבושן בשמש.

19. לפני שאתן קופצות למים: זהירות, הרצפה הרטובה של רחבת הבריכה והמקלחות- היא מקום המועד להידבקות הפטריות בכפות הרגליים. יש להימנע מעמידה ברגליים יחפות במקומות רטובים ולהקפיד לנעול כפכפי גומי מחוץ למים.

20. דורכים על היבלות: הלחץ המכני שיוצרות נעליים הדוקות, רצועות או אבזמי סנדלים על העור בכפות הרגליים מעורר את מנגנון ההגנה של העור, שמגיב בייצור של תאים קרניי קשים כגנה על העור הרך שמתחתם. יבלת כזו לוחצת על קצות העצבים וגורמת לכאב. ביבלת הנוצרת מחיכוך, ממליצה ד"ר זמיר לטפל במשחות או בקרמים המכילים חומצה סליצילית בריכוז גבוה (במרשם רופא) או אוריאה (ללא מרשם רופא). אפשר גם להסירן באופן מכני אצל פדיקוריסטית.

יבלות ויראליות, הנגרמות על ידי וירוסים ולא בגלל חיכוך בנעל, דורשות טיפול רפואי. לעין לא מקצועית קשה הרבה פעמים להבחין בינן ובין יבלות הנוצרות מחיכוך ולכן כדאי להתייעץ בכל מקרה ברופא עור, שיכול להמליץ על משחות או טיפול בחנקן נוזלי. לפעמים, אומרת ד"ר זמיר, מה שנראה כמו יבלת הוא בעצם גידול עורי ואפילו מלנומה (סרטן עור קטלני). לכן, אם מבחינים ביבלת שאינה נרפאת למרות הטיפול, או שחל בה שינוי, או מדממת- יש לפנות מיד לרופא עור ולעבור ביופסיה.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

עוד לאשה:

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

טיפוח ביתי לכף הרגל

הטיפול הבסיסי לטיפוח כפות הרגליים הוא השרייתן בקערה מלאה במים חמימים, וכשהמים מצטננים – יוצקים עליהם מים חמים נוספים. לקערה אפשר להוסיף סבון נוזלי ופלחי לימון להבהרתו. לאחר 20 דקות (לפחות) מוציאים כף רגל אחת מהמים (בלי לשטוף מהסבון), מייבשים במגבת ומגרדים את העור היבש בעזרת אבן גסה, שאפשר לקנות בבתי המרקחת, רטובה במים (כדי שלא תשרוט) או משייף מנייר זכוכית עדין (הדומה למשייף ציפורניים). מחזירים את כף הרגל לקערה ומטפלים ברגל השניה.

לעור יבש במיוחד: להוסיף 2-3 טיפות שמן ארומטי או שמן חמניות.

לזירוז תהליך האיחוי והריפוי של עור סדוק: להוסיף 2-3 טיפות שמן ארומטי רוזמרין.