בשנים האחרונות, הפכו מוצרי החלב לנושא שנוי במחלוקת. השמועה כי מוצרי חלב גורמים לליחה נפוצה מאוד, ובעקבות כך הורים רבים שילדיהם סובלים מליחה או מבעיות עיכול הוציאו את מוצרי החלב מתפריט הילדים בהמלצה של מטפל בתחום הרפואה המשלימה. מנגד, משרד הבריאות וגם רוב הרופאים, שוללים לחלוטין את הגישה בטענה שאין לה בסיס מחקרי מוצק ושמוצרי חלב מכילים גורמי תזונה חשובים לגדילה והתפתחות כמו חלבון, סידן ועוד. התוצאה היא הורים מבולבלים שחשים כי הוצאת מוצרי החלב מהתפריט השפיעה לטובה על מערכת הנשימה או העיכול של הילד, אבל אינם בטוחים שהתזונה שלו מאוזנת.
אז מה עושים? הנה כמה דברים שכדאי לדעת בהקשר הזה:- מוצרי החלב, ובכך אין ספק, הם מקור מצוין לסידן. למעשה, קשה מאוד לספק את כמות הסידן הדרושה לכולנו ללא מוצרי חלב בתפריט. הסידן דרוש לבניית השלב והשיניים, ומחקרים מראים כי חוסר אספקת סידן בגיל הצעיר תפגע בגדילה, התפתחות ובבריאות העצם.
- לפי הרפואה הסינית, מוצרי חלב בכלל, ובקר בפרט, נחשבים מקררים ותורמים ליצירת ליחה וקשים לעיכול לחלק מהאוכלוסייה. הורים רבים חשים כי הפחתה במוצרי החלב אכן תורמת להפחתה ניכרת בכמויות הליחה והתחושות אי נוחות במערכת העיכול. אבל חשוב להבין שלילדים שונים תגובה שונה, ולכן עד שלא תנסו על העולל הפרטי שלכם לא תדעו אם אכן מוצרי החלב מגבירים את ייצור הליחה. כדאי לדעת עם שמוצרי חלב צאן (עזים וכבשים) וגם באפאלו קלים יותר לעיכול, ותורמים פחות ליצירת ליחה.
- ומה לגבי הסויה, תחליף שכיח למוצרי חלב? היא לא נקייה מבעיות. הסויה מכילה פיטואסטרוגנים (חומרים צמחיים דמויי אסטרוגן) שייתכן ותורמים להתבגרות מוקדמת בקרב בנות והשפעות אחרות בקרב בנים אם הם נצרכים על בסיס קבוע ובכמויות גדולות. דו"ח אחרון של משרד הבריאות ממליץ להגביל צריכת מוצרי סויה בקרב ילדים. תחליפי חלב אם אחרים כמו חלב אורז לא קרובים בהרכבם לחלב ואינם מספקים את הסחורה.
- עכשיו, אחרי שיודעים את כל זה, אפשר לצאת לדרך. אם הילדים שלכם סובלים מליחה או בעיות עיכול, ואתם חושבים שהחלב קשור לעניין, צריך לבדוק, במשך חודש, אם הפחתה במוצרי החלב אכן מביאה לשינוי המיוחל. בחודש זה יש לדאוג לאיזון התפריט בעזרת דיאטנית, כך שהילד יקבל את כל הדרוש לו מבחינה תזונתית. אם במהלך חודש זה אין שינוי במערכת העיכול או בכמויות הליחה, כנראה שיש לחפש פתרונות אחרים והילד יכול לחזור לצריכת מוצרי החלב הקודמת אליה היה רגיל.
- אם אחרי חודש כזה יש הטבה ניכרת במדדי עיכול או ליחה, כדאי לנסות לעבור לצריכת מוצרי חלב צאן ובאפאלו. בחנויות הטבע וגם על מדפי המרכול תמצאו כיום מגוון עשיר של מוצרי חלב מתוצרת העזים והכבשים. כדאי לבחור מוצרי חלב על שלושה עד חמישה אחוזי שומן ולא יותר, כי גם כמות גדולה של שומן גורמת לייצור מוגבר של ליחה.
- אחרי שעברתם למוצרי חלב צאן אפשר לנסות מדי פעם, בכמויות קטנות, גם מוצרי חלב בקר, ולבדוק את ההשפעה. חשוב לדעת שכמעט כל מוצרי החלב היום מועשרים בסידן, כך שגם בכמות יומית קטנה יותר של מוצרי חלב נוכל לקבל את כמות הסידן הדרושה.
- לילד בגילאי שנתיים עד עשר, מומלץ לצרוך ביום שלושה מתוך הרשימה הבאה: גביע יוגורט; 100 גרם גבינה; כוס חלב; מעדן חלב על בסיס יוגורט. אם הילד צורך כמויות אלה ואין החמרה בייצור הליחה או בתחושות במערכת העיכול, פתרתם את הבעיה.
- שימו לב: חיידקי המעי הידידותיים המצויים במוצרי החלב המותססים תורמים לעיכול ולכן חשוב לשלב לפחות מוצר אחד כזה ביום. תדעו לזהות אותו לפי סימון BIO. הסינים טוענים שגם העיתוי ביום חשוב. מוצרי חלב הנאכלים מוקדם בבוקר או מאוחר בלילה יגרמו יותר לייצור ליחה ולבעיות עיכול מאשר כאלה הנצרכים במהלך היום. לפי הסינים, מחלות הקשורות לליחה והצטננות נובעות מקור, והחלב נחשב למקרר. לכן, ייתכן מאוד שילדכם בהחלט יוכל לצרוך כמות גדולה יותר של מוצרי חלב בקיץ בהשוואה לחורף. מאותה סיבה. בחורף כדאי לאכול את מוצרי החלב בטמפרטורת החדר. פשוט הוציאו אותם שעה לפני הארוחה מהמקרר. יש כאלה, שרק כאשר הם מצוננים ומנוזלים או משתעלים, כדאי שיקפידו על ההנחיות, ובזמנים אחרים הם יכולים לצרוך מוצרי חלב כאוות נפשם.
- הדרך לדעת את זה היא לנסות. בכל מקרה, אל תוותרו על האיזון: אם אין לכם די מוצרי חלב בתפריט, יש להתייעץ עם דיאטנית בקופת החולים אליה אתם שייכים כדי לאזן את התפריט.