דיאטה
מסוכן ומציק: כך תיפטרו מהשומן הבטנימחקר מקיף חדש מראה כי גם אצל אנשים בעלי משקל רגיל, הצטברות שומן בבטן מעלה את הסיכון למוות מוקדם ב-50%. ד"ר ברוריה טל מסבירה כיצד תוכלו להשיל מעליכם את הצמיגים המעיקים

 

 

שומן הוא כמו נדל"ן: הכל עניין של מיקום, מיקום, מיקום. השומן יכול להתמקם בשלושה אזורים בגוף: ברמה גבוהה בדם בצורת טריגליצרידים, מתחת לעור כשהוא מפוזר בגוף, או במרכז הגוף – בבטן. זה האחרון מכונה על-ידי אנשי המדע במגוון שמות: שומן בטני, שומן ויסצרלי, רקמת שומן תוך בטנית, שומן מרכזי. הוא שכיח בעיקר אצל גברים, ומופיע גם אצל חלק מהנשים לאחר הפסקת המחזור.

 

קל להסתיר את השומן הבטני בעזרת חולצות גבריות שמתרחבות בדיוק באזור הבטן, אבל כך מסתירים גם בעיה בריאותית: גם אם אתם לא סובלים ממשקל יתר, שומן יתר בבטן מגביר את הסיכון למחלות לב וכלי דם.

להמשך קריאה...
איך משכנעים מתבגרים לאכול ירקות?מחקר אמריקאי חדש מצא כי ישנם ארבעה גורמים המשפיעים על נכונותם של מתבגרים לאכול ירקות ופירות. ד"ר ברורה טל מסבירה מהם

 

 

ללא קשר לדתם, מוצאם או מינם, הורים בעולם כולו נאבקים יומיום כדי לשכנע את ילדיהם לאכול יותר ירקות. הכוונה היא, כמובן, לא לתפוחי האדמה או אפילו הבטטה האהובים, אלא לירקות "מרזים" ובריאים כמו עגבניות, מלפפונים, בצל, פלפלים, חסה, קישואים, שעועית ירוקה וצהובה, תרד, חצילים, גזר, דלעת, עשבי תיבול ועוד. מחקר חדש, שהתבסס על מודל התנהגותי שמתאר כיצד אנשים משנים את התנהגותם או מאמצים לעצמם התנהגויות חדשות, ניסה לבדוק את הסיבה בשלה יש מתבגרים שאוכלים יותר ירקות מאחרים, וחזר עם כמה מסקנות מעניינות.

להמשך קריאה...
7 צעדים שירגילו את הילדים לאכול בריאמדוע כדאי להתחיל לאכול בריא מינקות, וכיצד מרגילים את הגדולים יותר להתחיל לאכול כמו שצריך? ד"ר ברוריה טל מסבירה ומדגימה כיצד תעשו זאת בשבעה צעדים

 

רובנו כבר מודעים לעובדה שלבחירת מזונות בריאים בגיל צעיר השפעה על התפתחות המוח. מזונות מלאים כמו לחם מלא, פסטה מלאה ואורז מלא מספקים יותר ויטמינים ומינרלים מאשר מזונות המתבססים על לחם לבן, וג'אנק פוד המובילים במקרים רבים למחסור בברזל. זהו החסך הנפוץ בעולם: שני מיליארד בני אדם, ו-30% מהנשים ההרות, סובלים ממנו. איך אפשר למנוע מחסור כזה בתינוקות, ואיך אפשר לשכנע את הגדולים יותר לאכול את המזונות העשירים ברכיבים תזונתיים?

 

1. התחילו מוקדם

 

אם זה עתה הצטרף רכש חדש למשפחה שלכם, הרי שהצעד הראשון ברשימה זו הוא גם בשבילכם.
להמשך קריאה...
בלי לאכול את הראש: התזונה שתבריא את השיער אילו מזונות מתפקדים כמרכך טבעי לשיער, ומה כדאי לאכול בין גילאי 30 ל-40 כדי לשמור על שיער שופע ובריא? ד"ר ברוריה טל מרכיבה תפריט

 

 

רוצים שיער בריא, שופע ומלא ברק? איכלו את המזונות שמספקים סידן, מגנזיום, נחושת, אבץ, ברזל, ויטמין C, ויטמין A וקרוטנים.

 מחקר מאוניברסיטת פוזנן שבפולין בדק את צריכת המינרלים במזון והריכוז שלהם בשיער בנשים בריאות מגיל 18-50 עם מחזור סדיר. המינרלים העיקריים שנמצאו כמרכיבים את השיער הם סידן, מגנזיום, נחושת, אבץ וברזל.

 באופן מפתיע, נמצא ריכוז מינרלים גבוהה יותר בקרב נבדקות בגילים 19-30 ו41-50. ריכוז מינרלים נמוך יותר נמצא דווקא בנשים בגילאי 31-40.

31 עד 40 הוא העשור של חוסר שעות השינה, המרוץ של גידול הילדים ובמקביל גם הקריירה.

להמשך קריאה...
גם בחופש הגדול: שומרים על משקל תקין אצל הילדיםמחקרים מראים שילדים שנשארים בבית אוכלים יותר ארוחות וחטיפים מול הטלוויזיה, לעומת חבריהם המבלים בחוץ בפעילויות שונות. כמו כן, כ-70% מהילדים לא אוכלים מספיק פירות וירקות. איך גורמים להם לצרוך אוכל בריא? ד"ר ברוריה טל מסבירה

 

 

הסודות שיביאו את הילדים בקיץ למשקל נכון טמונים בשני גורמים: מספר הירקות והפירות שיצרכו, וכמות הפעילות הגופנית היומית שיעסקו בה.

 

בחוץ הם רצים, בבית הם אוכלים

 

מחקר שנעשה באוניברסיטת "טפט" שבבוסטון, מצא שילדים שגרים בסביבה עירונית עוסקים ביותר פעילות גופנית בתקופת הלימודים בהשוואה לחופשת הקיץ, אז הפעילות הגופנית יורדת או נשמרת בהתאם למסגרת שבה הם מבלים את החופשה.

כדי להבין מה תורם לבטן השטוחה של הילדים בקיץ, נבדקו הורים לתלמידים מבית ספר יסודי במשך תשעה שבועות.

להמשך קריאה...
השומן ששורף שומןמדוע השומן בבשר משמין יותר משמן דגים ושומן קוקוס, למרות ששניהם נותנים לגוף מספר זהה של קלוריות? ד"ר ברוריה טל מסבירה את עיקרון שריפת השומנים

 

 

רוצים לשרוף יותר את האוכל ולייצר פחות שומן, הוסיפו מדי יום את סוג השומן ששורף שומן: שמן דגים ושומן קוקוס.

 

האורך כן קובע

 

מסקירת ספרות מקיפה שבוצעה באוניברסיטת פרייבורג שבשוויצריה על הרכיבים התזונתיים שמגבירים את שריפת האנרגיה בגוף ומפחיתים את ייצור השומן, נמצא כי המבנה הכימי הטבעי של חומצות השומן משפיע על ניצול השומן בגוף ועל קצב שריפתו. המלצות הסקירה כללו צריכת מזונות המכילים חומצות שומן אומגה 3 וחומצות שומן שמצויות בשמן קוקוס, שכן אלה מגבירות את קצב שריפת האנרגיה של הגוף ומפחיתות את אגירת השומן בגוף.
להמשך קריאה...
איזו דיאטה מתאימה לכם?לכל סגנון חיים הדיאטה שלו – כל עוד אנחנו מתמידים. ד"ר ברוריה טל מסבירה איזו דיאטה מתאימה לטיפוסים שונים, ומספקת תפריטים לכל אחת מהדיאטות

 

  

איזו דיאטה היא היעילה ביותר? האם מדובר בדיאטת חלבונים, דיאטה ים תיכונית, או דווקא בדיאטה המבוססת על נוגדי חמצון? אם אתם עדיין מתלבטים במה לבחור, ובינתיים נהנים מכריך שמנמן בארוחת הצהריים, כדאי שתהיו מודעים לאמת הבלתי מעורערת הבאה: בכל דיאטה שתבחרו, הנחישות שלכם והחיבור שלכם לתהליך הם שיאפשרו לכם להוריד במשקל. שום דיאטה על הנייר, נהדרת ומבטיחה ככל שתהה, לא תעשה זאת בשבילכם.

 

התאימו דיאטה לסגנון חיים

עובדה חשובה נוספת היא התאמת הדיאטה לסגנון החיים והטעם שלכם.

להמשך קריאה...
מהו תפוח האדמה הטוב ביותר למדורה?לא לקלף, לא לנקב, ולבחור תפוחי אדמה אחידים: מהם זני תפוחי האדמה המומלצים ביותר למדורה, ואיך צולים אותם כך שייצאו טעימים ופריכים

 

 

איזה תפוח אדמה כדאי לכם לבחור למדורת ל"ג בעומר הקרבה? קיבוצי חבל מעון בנגב המערבי, מגדלי תפוחי אדמה "דוד משה", ממליצים לבחור למדורה בזנים המצטיינים במרקם יבש יחסית כדי שטעמם יהיה המשובח ביותר. שלושה מתוך זני תפוחי האדמה הנמצאים בתקופה זו של השנה בשוק מתאימים גם למדורות: ג'לי – זן בעל גוון צהבהב שמקורו בגרמניה; דיטה – זן הולנדי בעל פקעת מוארכת שבשרה צהוב; וזן ויולדי – זן הולנדי בעל צורה אליפטית וקליפה בהירה.

על מנת להקל על הצרכנים המתלבטים, תפוחי האדמה נארזים מראש באריזות בצבעים שונים על פי השימוש המומלץ בהם: מילוי ואפייה - צהוב, בישול ומרק - ירוק, וטיגון וצ'יפס – אדום.

להמשך קריאה...
איך תדעו אם אתם אלרגים או רגישים למזון?חרף העובדה שרק 5% מהאוכלוסייה הבוגרת סובל מאלרגיה למזון, כשליש מהאנשים סבורים שהם אלרגים. מה ההבדל בין אלרגיה לרגישות, ואיך בודקים רגישות כשכל הבדיקות חוזרות תקינות?

 

שתיתם יין אדום והופיע כאב ראש? יש אפשרות שאתם אלרגים ליין, או "רק" לסולפיטים המוספים כחומר משמר ליין. אם שתיתם חלב והבטן התנפחה ורעשה, יש אפשרות שאתם אלרגים לחלב, או ללקטוז שבו. אם אכלתם בוטנים והלשון התנפחה ובמקביל הופיעו קוצר נשימה וירידה של לחץ הדם, יש אפשרות שמדובר באלרגיה - או ברגישות למזון. בדרך כלל נוטים לייחס את הסימפטומים של מקרה היין והחלב לרגישות למזון, ואילו את מקרה הבוטנים לאלרגיה למזון.

איך נראית אלרגיה?

באלרגיה למזון המערכת החיסונית שלנו, שנוהגת לייצר נוגדנים כדי להלחם בחיידקים שחודרים לגוף, מייצרת דווקא נוגדנים מהסוג המכונה IgE כתגובה לחלבוני מזון.

להמשך קריאה...
בעודף משקל? הדגים שישמרו לכם על הבריאותאכילת דגים עשירים בחומצות שומן אומגה 3 תורמת לבריאות הלב, משפרת מצב רוח ומסייעת בתהליך הרזיה. אילו סוגים מומלצים, כמה כדאי לצרוך בשבוע, ומה עושים אלו שאינם אוהבים דגים?

 

אולי אתם לא במשקל שעליו חלמתם (מי כן), אך אתם יכולים להגן על עצמכם מפני מספר גורמי סיכון שמתווספים עם כל ק"ג נוסף בבטן – אכלו דגים.

חוקרים מאוניברסיטת פייברנקס שבאלסקה, בשיתוף המרכז לחקר הסרטן שבסיאטל, וושינגטון, בדקו אוכלוסייה של 330 אסקימוסים שמנים באלסקה, ומצאו שחלק גדול מהם אינו סובל מגורמי הסיכון הידועים על אף ההשמנה. בקרב השמנים שבדמם נמצאו רמות גבוהות של חומצות שומן אומגה 3 מסוג DHA EPA, שמקורם מדגים שמנים, היו רמות מאוזנות יותר של תרי גליצרידים ופקטורים מאוזנים של דלקת, המבוטאים ביחידות CRP.

להמשך קריאה...
מאז ומתמיד היתה דרכי בשבילי התזונה. עוד בתיכון למדתי במגמת תזונה ועיקר חיבתי הופנתה לבישול ואפייה, אהבה שנותרה עד היום. לזו נוספה הסקרנות להכרת סודות המזון לריפוי, בעקבותיה למדתי לתואר ראשון, שני ושלישי באוניברסיטה העברית בירושלים, הפקולטה לחקלאות ברחובות לקבלת תארים אקדמיים בתזונה, תוך כדי עבודה קלינית בבתי חולים וקופת חולים. כיום אני עוסקת במחקר תזונה קלינית במכון לאנדוקרינולוגיה, במרכז הרפואי תל אביב, במקביל לניהול מרכז פרטי לתזונה נכונה.