אנשים שאיבדו במהירות משקל רב בתהליך הרזיה שלא לוותה בפעילות גופנית סובלים במקרים רבים מעודפי עור: עור מיותר מתחת לזרועות, קפלים באזור הבטן ובפלג הגוף התחתון - בעיקר בירכיים. ההשפעה של ירידה במשקל על גמישות העור קשורה במספר גורמים: גיל, כמות המשקל שאבד והמהירות שבה הושל המשקל. השלת קילוגרמים רבים במהירות לא מספקת לגוף ולעור את הזמן הנחוץ להסתגלות לשינוי.
עד גיל 30, תאי העור שלנו נמרצים בהתחדשות ובריפוי של עצמם. לאחר מכן, ייצור תאי עור חדשים מאט בהדרגה. הגמישות של העור פוחתת מכיוון שהיא תלויה לא רק בתאי עור בריא, אלא גם בכמות סיבי קולגן ואלסטין.
חנוכה, אחד החגים היותר משמינים במחוזותינו, הגיע בשעה טובה לסיומו. כעת, הגיע הזמן לבצע בקרת נזקים קטנה, ולחזור למשקל שהיינו בו לפני הנר הראשון – ואפילו להמשיך בתהליך הירידה במשקל גם לאחר מכן.
אחד הפתרונות לירידה במשקל הוא הגברת צריכת החלבונים והוספת פלפל אדום חריף לדיאטה. מחקר שנעשה באוניברסיטת מסטריכט בהולנד בדק את ההשפעה של דיאטה בה הוחלפו הפחמימות בחלבונים והוסף קפסאיצין (החומר החריף שבפלפל אדום חריף). החוקרים בדקו את הקצב המטבולי שמראה את קצב שריפת השומן, ואת תחושת השובע בתגובה לדיאטה ב-12 צעירים ו-12 צעירות בגיל ממוצע של 27 שגופם הכיל בממוצע 25% שומן.
רבים מאיתנו חולמים להוריד במשקל, וחלקנו אף מנסים דיאטות שונות ומשונות חדשות לבקרים, בתקווה שאחת מהן תביא את הבשורה. אך אם נשכיל לערוך שינוי הדרגתי באורח החיים, במקום לחשוב על המילה האימתנית "דיאטה", ההצלחה לא תאחר לבוא.
הרשימה הבאה, המורכבת ממזונות שהוכחו מחקרית כגורמים לשריפת שומנים ותורמים לתחושת שובע לאורך זמן, תסייע לכם להתחיל בתהליך חדש ובריא יותר, ואף להתמיד בו.
1. קטניות
עדשים, שעועית לבנה או אדומה, חומוס, אפונה, סויה – כל אלה עשירים בחלבון ובסיבים תזונתיים. ככל שתאכלו יותר חלבון וסיבים במשך היום, תשרפו יותר שומן ובעיקר שומן בטני (זה המרוכז בכרס).
ראש השנה הוא חג מתוק במיוחד, וכשמגיע רגע האמת, איננו מתלהבים ממתיקים מלאכותיים. המתוקים חסרי הקלוריות לא מעניקים תחושת שובע למרכז השובע במוח, ולפיכך אינם מרגיעים את הכמיהה למתוק. כך אנו ממשיכים לחפש אחר המתוק "האמיתי" כל העת.
האם הפתרון הוא ממתיקים טבעיים אחרים? האם הם בריאים יותר ומה הם מכילים? הנה כמה עובדות שכדאי לדעת על האלטרנטיבות הטבעיות.
איזה ממתיק פחות מזיק?
באופן כללי מזונות מהצומח מכילים חומרים שעושים לנו את החיים יותר נעימים בזכות נוגדי החמצון שהם מכילים.
אכן, מצב בו לא שתיתם מספיק זורק אתכם לקרשים, מוריד את מצב הרוח ומגביר את הרצון לאכול. מהם כללי המים, כמה לשתות, כמה טוב הם עושים לנו?
מחקר שנערך על-ידי המרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), ונכללו בו מעל 4,900 תלמידים מכיתות ו' עד ח', מצא כי אי-שתייה מספקת הובילה לאכילה מרובה יותר של חטיפים ושתייה מוגזת. במחקר אחר נמנעו מים מקבוצה של סטודנטים במהלך פעילות גופנית. אלה דיווחו לא רק על תחושת צימאון גדולה, אלא גם על תחושות מוגברות של עייפות, כעס, דכדוך, בלבול ומבוכה לעומת נחקרים ששתו כראוי.
כמה מים צריך לשתות כל יום?
חג המנגלים הממשמש ובא מציב בפני אוהדי בשר רבים את הדילמה הידועה: כיצד ליהנות מבשר איכותי ולהבטיח שאינו מזיק לבריאות? מחקר שנערך באוניברסיטת פורטו בפורטוגל והתפרסם ב-Journal of Agriculture and Food Chemistry, מצא כי השריית בשר אדום במשך שעה לפחות לפני הכנתו במשקה אלכוהולי בתוספת תבלינים, הפחיתה את ייצור החומרים המסרטנים המכונים אמינים הטרוציקליים. מחקר נוסף, שבדק מרינדות נטולות אלכוהול, מספק אף הוא פתרונים.
המרכיב הסודי שבבירה
אמינים הטרוציקליים נוצרים בהכנת בשר בטמפרטורות גבוהות כמו בטיגון, צלייה והכנתו על פחמים.
פסח, אחד החגים הארוכים ו"המשמינים" בלוח השנה העברי, מותיר את הנוער אובד עצות לעתים, באשר לדרך המוצלחת להשיל קילוגרמים מיותרים.
נוער ישראלי במגמת השמנה
האם ישנה בעיית השמנה בקרב בני נוער בישראל שאנו כה עסוקים בה כדי לתת פתרונות? מחקר מקיף שנעשה בבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב בדק מתבגרים ומתבגרות יהודים בישראל שנולדו בין השנים 1950-1993 – וחזר עם כמה תשובות מדאיגות. החוקרים אספו נתוני גובה ומשקל של שני מיליון מתבגרים שנמדדו בגיל 17 בבדיקות צה"ל במסגרת "צו ראשון".
הטבע, בחוכמתו הרבה, מספק לנו את התשובות. התבלינים וסוגי התה הבאים ירחיקו מכם שפעות – ואם כבר נדבקתם, יסייעו לכם להיפטר מהן במהירות.
לדברי אבי ציטרשפילר, מומחה לתבלינים וצמחי מאכל מחוות "דרך התבלינים" שבבית לחם הגלילית, על פי הרפואה העממית, החימום הפנימי של הגוף במזג אוויר סגרירי, הוא כלי שמסייע לגופינו לחמם את עצמו ולהגן מפני חדירת מזהמים דוגמת וירוסים וחיידקים.
חוסר התמדה היא אבן הנגף המרכזית שבה נתקלים רבים מאיתנו כשאנו ניגשים רעננים ומלאי אמונה, לעוד דיאטה. כדי שהדיאטה הבאה באמת תעבוד, כדאי לסגל כמה הרגלים טובים שיקלו על המשימה והעיקר – לא להתייאש. גם אם נשברתם ערב אחד עם חתיכת עוגה, כריך אחד מעל המומלץ וכוס בירה סוררת, זה לא סוף העולם. המשיכו בתהליך, וסגלו לעצמכם כמה מההרגלים הטובים שלהלן.
1. לפני כל ארוחה שתו מים או משקאות נטולי קלוריות
שתו שתי כוסות מים לפני כל ארוחה. מי שלא אוהב מים יכול ללכת על סודה או תה ירוק שיתרום להגברת שריפת השומן.
כל מרזה יודע לתאר את ההתרגשות וההתלהבות כשלפתע נגלות המותניים, או כשקשירת שרוכי הנעליים באה פתאום בקלות. במקביל, כל מי שנמצא בתהליך הרזיה יודע לספר על השלב שבו המשקל פשוט "נתקע" וממאן לרדת, למרות הדבקות בדיאטה. לפי מספר מחקרים הגברת צריכת החלבונים בתפריט מסייעת בשריפת השומנים בגוף, ועוזרת לעבור בשלום את שלב "התקיעות".
מה עושים כשהגוף מסתגל למעט מזון?
במחקר אמריקני שנעשה בשיתוף של שלושה מרכזים רפואיים בבוסטון שבמסצ'וסטס, נמצא שאכילת תזונה עתירת חלבון ודלת פחמימות גורמת לגוף לשרוף יותר שומן ולייצר יותר חום.