עיצוב
הובא לדפוס: מסע לעולם שאיננו עודחיים אליאסף מכפר קיש חי את עולם הדפוס מילדותו. שנים אסף מכונות עתיקות ואותיות שנשכחו ונזרקו, ועכשיו כינס את אוצרו לבית מלאכה, שבו אפשר להתנסות באומנות הדפוס הישנה

לפני כחצי שנה נחת דף הפייסבוק של הסדריה אצלי בפיד. מיד צללתי לנפלאות העולם של דפוס הבלט - דפוס בשיטה שבה יש מגע ישיר בין האותיות הבולטות למשטח ההדפסה. זה התחיל מסרטון קצר על בחורה אמריקאית אי שם בקצה העולם, שמכינה לאט ובסבלנות כרטיסי ברכה עם הבלטה מושכת על נייר משובח, והמשיך לסרטונים על סדנאות דפוס (סדנת דפוס למשוררים שרוצים להדפיס בעצמם את ספרי הביכורים שלהם, למשל). כבר באותה שעת ליל עברתי לפרטי, להתכתב עם חיים אליאסף, האיש מאחורי "הסדריה". לקח לי עוד חצי שנה של שגרה, ילדים, חגים ומלחמה אחת, עד שמצאתי את הזמן הנכון לעזוב את העיר הגדולה ולנסוע אליו, לכפר קיש שבין עפולה לכינרת.

להמשך קריאה...
מה מסתיר מגש החינה הרקום? הרבה לפני שזה הפך לטרנד, הבדואיות מיחדשו חפצים שאין בהם שימוש: בקבוק אקונומיקה הפך לאגרטל ססגוני, שאריות של צינור גומי לחרוזים רקומים ומכסי מאווררים למגשים חגיגיים

בשבת חגגנו אירוע משפחתי משמח, בו התאחדה המשפחה המורחבת (במושגים אירופיים) מכל קצות תבל (כפי שאמי מנסחת זאת, מספר המדינות שמהן הגיעו לאירוע עלה על מספר המשתתפים). מכיוון שאני כמעט היחידה במשפחה שעדיין גרה בארץ שבה נולדה, אני מניחה שיש אמת בדבריה של לי אדלקורט, על גלגולה העכשווי של תופעת הנוודות.

צעצוע שהוכן מפחיות ופקקים, בצילום שצילם בדרום סיני בשנות השבעים שבתאי לוי ז"ל

דווקא בתקופה זו, שבה כל אינדיווידואל נע ונד, מנהל את עסקיו מכל מקום בעולם (כל עוד הלפטופ שלו עימו), מעניינת תופעת ההתבייתות של אוכלוסיות שבהגדרתן הן נוודיות. אצל האירים אלו הצוענים, וכאן בישראל אלו הבדואים.

להמשך קריאה...
הכינונו לבד: רשמים מסדנת כריכה סבלנותי ואני היינו די סקפטיות, אבל לאחר כשעה יצאנו מהסדנה ב''בעלי המלאכה'' עם מחברת שמעוררת חשק לשרבט. על הקשר בין הדפס רשת מסורתי, סדנת יצירה ו''סלואו דיזיין''

את אחת מאזעקות הבוקר בשבוע שעבר העברתי בסדנת כריכה. ''בעלי המלאכה'' הזמינו אותי לאחת מפעילויות הקיץ שלהם, שם זכיתי להכיר את דנה פשיגודה, כורכת ומעצבת גרפית שמעבירה את הסדנה. סבלנותי ואני היינו די סקפטיות, אבל לאחר כשעה יצאנו משם עם מחברת שהכנו לבד.

להמשך קריאה...
וופי גולדברג מגלגלים קטנים של מכוניות צעצוע וחלקי בובות שנזרקושתי יוצרות מלהטטות עם צעצועי פלסטיק ישנים: Freya Jobbins האוסטרלית הופכת אותם לדמויות וירטואוזיות, וטל טנא צ'צ'קס מרכיבה מהם צלחות הגשה יוצאות דופן

החופש הגדול הגיע, ואיתו הצורך לסדר מעט את חדר הילדים. להוציא את מה שלא צריך, ולא להכניס שום דבר חדש! (החלק הראשון עובד יופי, עם השני אנחנו קצת מתקשים). אם גם אתם מאלו שאוספים שקית גדולה מלאה בצעצועי פלסטיק, קטנים, גדולים, שבורים וישנים, אז הפוסט זה נכתב במיוחד בשבילכם. הפעם אציג בפניכם שתי יוצרות, שבעבודתן עושות שימוש בצעצועים כאלה.

Effie, 2012, by Freya Jobbins, www.freyajobbins.com, Facebook: Freya Jobbins Artist

Medusa, 2011

Whoopi, 2013

Freya Jobbins היא אמנית הדפס ופסלת, שעובדת מהסטודיו הביתי שלה באוסטרליה.

להמשך קריאה...
YANNI: חנות חדשה לפריטים ישניםחנות וינטג' גדולה בקיבוץ משמרות מציעה פריטי אספנות תעשייתיים, רהיטים משופצים ומיחדושים שמבוססים על חומרי גלם ישנים

לפני כשבועיים הגעתי במקרה ל-Yanni - חנות לרהיטי וינטג' בקיבוץ משמרות. מיד לאחר שהתיישבתי על כיסא רב חובל בן יותר מ-200 שנה פגשתי בנורית פורת, הבעלים, ושמעתי איך התגלגל המקום.

צילומים: הגר דופלט

Yanni נפתחה בינואר האחרון. היא בבעלותם של פורת ויניי (ככה הוא כותב את שמו, אבל מבטאים ינאי) טובי. השנייים הכירו כשיניי, שמתמחה בשיפוץ רכבי אספנות, עבד על כבאית ישנה וביקש מנורית, מעצבת גרפית, לשחזר את הכיתוב על הכבאית. כשהם הכירו יניי העביר את העסק שלו לאנגליה, והשניים החליטו להפוך את מה שהיה חדר התצוגה של המכוניות המיוחדות לחנות גדולה של רהיטים ישנים, מיובאים מאנגליה.

להמשך קריאה...
אנרגיות טובות: השולחן שיכול להטעין את כל המסכים בביתוגם הגלגל שעוזר לדווש, שבשבת שמש ומגדל שבין קומותיו טורבינות: מנצלים את אנרגיית השמש, הרוח והתנועה לטובת עיצוב נקי יותר

פסח עבר אבל האביב נשאר, והוא, כרגיל, הביא עימו הרבה אנרגיות של התחדשות. את הפוסט הזה אני מקדישה לו - לאביב. מלאה באנרגיות צללתי וחיפשתי דוגמאות מעולם העיצוב לפרויקטים שעושים שימוש באנרגיה, בעיקר אנרגיה מתחדשת, שמקורה בתהליכי טבע מתמשכים שאינם מתכלים. שימוש זה נחשב לנקי יותר מאשר שימוש באנרגיה גרעינית או במקורות מסורתיים כמו דלק מאובנים (פחם, נפט וגז טבעי), שהפקתם לרוב מפרה את האיזון האקולוגי, יוצרת גזי חממה וזיהום אוויר.

אנרגיה מתחדשת אפשר להפיק משמש, רוח, מים ואפילו באמצעות ניצול הגאות והשפל. אנרגיה גיאוטרמית עושה שימוש בחום שנמצא מתחת לקרום כדור הארץ.

להמשך קריאה...
זה אני עשיתי!לא חייבים לקנות: ריפוד חדש להדום, מדף מקורי לקיר, מנורת נייר בהשראת אוריגמי, בובות מתוקות מלבד וסלים טרנדיים מצמיגים ממוחזרים - מבחר סדנאות היצירה לקהל הרחב (אין צורך בניסיון קודם) גדל במהירות. החומרים והכלים כבר בפנים

בזמן האחרון התמלאה תיבת הפייסבוק שלי בהזמנות לסדנאות יצירה. זה נראה לי נפלא ומעניין מהצד, אבל להשתתף בפועל באחת כזו זה עניין אחר לגמרי. הלא צריך מידה מסוימת של סבלנות - אותה תכונה שאני זוכרת שפעם הייתה לי, אך מאז בורכתי בילדים עזבה את מחוזותי. למרות זאת, לפני כשבועיים, כשאביבית פורת מ"סיפור כיסוי" הציעה לי לבוא אליה לסטודיו לסדנת ריפוד פרטית, לקחתי את ההזמנה בשתי ידיים. בכל זאת, צריך להחליף את בד הריפוד של כיסא המחשב המשפחתי שלנו (בן 17). 

להפתעתי יצאתי מרוצה וממליצה. למה?

להמשך קריאה...
מחוץ לפס הייצורנברשות פאר משרשראות אופניים ומקלדת היפסטרית ממכונת כתיבה ישנה: פריטים כובשים בעבודת יד (והסרטים שמגלים את סוד הקסם)

לאחרונה זיהיתי אצלי התמכרות מזן חדש: צפייה בסרטוני "איך עשו את זה" של פריטים יוצאי דופן, שנוצרו בעבודת יד (handmade). אני מוצאת את עצמי מהופנטת מסרטון אחד אחר השני - סרטים קצרים שחושפים את תהליך היצירה ומספרים את סיפורם האישי של היוצרים, מעין מופע קסמים שבסופו הקוסם מגלה לי את סוד הקסם. אמנם אני לא רצה מייד לאחר מכן ומיישמת, אך עצם הידיעה שאני יכולה (אולי) מאוד מרגיעה אותי. זו הסיבה לכך שאני בעד מוצרים שנעשו ביד: בהכנתם יש התרסה נגד הייצור ההמוני והחזרת אפשרויות הייצור לפרט.

להמשך קריאה...
ערבב לי כורסהשרפרפים מפחיות מומסות, מנורות משקיות פלסטיק, ספה מקופסאות קרטון דחוסות וכיסא מחולצות ישנות: רהיטים עושים היום לא רק בנגרייה, אלא גם במעבדה. אל תפספסו את הסרטונים שמראים את הניסויים והתהליכים

השבוע סיימתי בשעה טובה לראות את הסדרה המדוברת "שובר שורות" (Breaking Bad), ולרגל חגיגות הסיום החלטתי להכין, בהשראת הרוקחים המסורים של הסדרה, פוסט מעבדה. כי רהיטים עושים היום לא רק בנגריות ובמפעלים, אלא גם במעבדות קטנות של מעצבים עצמאיים. ובעיצוב, כמו בטלוויזיה - כשמתמכרים אז מתמכרים. וכמו בטלוויזיה - עם פרסים לא מתווכחים.

אז הנה אוסף המעבדה הפרטי שלי, של רהיטים שנעשו מתוך חשיבה מקיימת, בין אם בזכות שימוש בחומרי פסולת למיניהם, או בגלל רעיונות מופשטים יותר על השלכות הייצור ההמוני ועל שיתוף הקהילה בעיצובו המוגמר של המוצר.

להמשך קריאה...
אל תזרקו אותם, כי המנגינה רק מתחילהכלי נגינה מרובים שפורקו, גיטרות מקופסאות, כלי נשיפה ממכלי מים שנזרקו ותזמורת שלמה שהורכבה בהרי זבל בדרום אמריקה: תנו צ'אנס לג'אנק - פוסט מיוחד לקראת פסטיבל ''אינדינגב'', שייפתח מחר במדבר

פסטיבל אינדינגב, שיהדהד בסוף השבוע במדבר, זימן לי תירוץ לפוסט על החיבור שבין מוזיקה לסביבה. הפסטיבל משלב מוזיקה אלטרנטיבית עם פרויקט אמנות שנקרא ארט-א-זעכן. עבודות האמנות שיוצגו בפסטיבל עשויות כולן מפסולת - כזו שהיא תוצר של הקמת הפסטיבל עצמו, וכזו שהובאה במיוחד לאירוע. החיבור בין מוזיקה, קהל ומיצבים באווירת המדבר, הוא שמרכיב את היצירה הכוללת אינדינגב.

אז אחרי שנגמרו לי התירוצים (והחגים), וכשברקע שיר הנושא שלי (Theme song - Ally McBeal), צללתי לרשת בחיפוש אחר כלי נגינה (או סתם כלים שמפיקים צלילים) שנעשו בהקשר סביבתי.

להמשך קריאה...
מעצבת גרפית, מייסדת ושותפה לשעבר בסטודיו become. מגדלת שניים ומטפחת זוגיות עם (ה)אחד. בעלת תשוקה אין סופית לעיצוב וכבוד גדול לאמא אדמה. מכל האהבות הללו התחלתי לכתוב את הבלוג upcyclish, שמציג פרטי עיצוב וריהוט מהזווית האקולוגית ובנימה אישית.
''חדש חדיש ומחודש'' הינו בלוג נוסף, העוסק בנקודות החיבור שבין סביבה ועיצוב. הוא טועם מהטרנד הגלובלי של עיצוב ירוק, בנושאים כמו עיצוב בר קיימא, מיחדוש (upcycle), חפצים ישנים שזוכים לחיים חדשים, עשה זאת בעצמך (D.I.Y), מיצגי קראפט, מיזמים קהילתיים, עיצוב מחומרים מתכלים ומתחדשים, טכנולוגיות אקולוגיות חדשניות וכד’.