מתקפת הסופר-פוד שעוברת עלינו בשנים האחרונות יכולה בהחלט לבלבל. פעם זה סוג של דובדבן שגדל ביערות טרופיים ופעם זו פטרייה עתיקת יומין, מהקצה השני של העולם. רשימת ההבטחות למי שיאכל מהפלא החדש כוללת כל מצב אפשרי -ממניעת מחלות קשות ועד עור פנים מושלם. והמחיר? בהתאם. אם נבדוק מה באמת משותף לכל מזונות-העל שצצו בשנים האחרונות - נראה שיש דבר אחד שמאחד את כולם - מחירם היקר, שמגיע לכמה מאות שקלים לק"ג.

"אנשים שואלים אותי כל הזמן על סופר-פוד כזה או אחר‭,"‬ אומרת ד"ר סיגל טפר, אפידמיולוגית ודיאטנית קלינית. "התשובה שלי היא לרוב: 'מדובר בגימיק שיווקי יותר מאשר באמת תזונתית'. ‬ אין לי שום דבר נגד סופר-פוד כמו גוג'י ברי או אסאי - הם בריאים מאוד, אבל ירקות ופירות זולים ומקומיים הם לא פחות בריאים ולא פחות סופר-מזונות. אין בכלל ספק שמאכלים בסיסיים וזולים כמו סלק, שום, רימון, גזר, אבוקדו, ברוקולי, תרד, כרובית, צנון ותה ירוק הם בריאים לא פחות מהסופר-פוד האקזוטיים, והם אלה שצריכים להוות את הבסיס לתזונה בריאה".

האם אדם שלא ניזון כלל ממזונות-על יקרים, אלא רק מירקות ופירות מקומיים, יהיה בריא באותה מידה?

"בלי שום ספק. כל הירקות והפירות שאנחנו מכירים הם סופר-פוד, בלי הבדלי דת, גזע ומין, ובעיקר צבע.מה שחשוב הוא הגיוון. לכל ירק או פרי יש תכונות שהן ייחודיות לו, שבהן הוא מצטיין, והשילוב בין כולם הוא זה שמביא בריאות. באמת שאין צורך להשקיע כסף רב בירק/ פרי כזה או אחר. בתנאי כמובן שאוכלים כמה שפחות מזון מעובד ולא מגזימים בכמויות‭."‬

תני דוגמאות למזונות-על זולים ומזינים.

"שיבולת שועל, למשל, היא סופר-פוד. היא מכילה בטא גלוקן, שהוא סיב מיוחד שמגביר את פעילות מערכת החיסון, ומחירה ‭9-7‬ שקלים לק"ג. גם אורז מלא וקטניות הם סופר-פוד. לאחרונה שואלים אותי הרבה על אצת ספירולינה, שהפכה לפופולרית מאוד, אבל מחיר אצת ספירולינה אחת (המינון היומי המומלץ) נע בין 10-7 שקלים. מדובר ללא ספק במחיר יקר מאוד שאין סיבה להוציאו‭."‬

מה הופך מאכל למזון-על?

מסקר שפורסם לאחרונה בבריטניה עולה כי ‭61%‬ מהבריטים קונים מה שנחשב בעיניהם כסופר-פוד. ארגון התזונאים בבריטניה החליט לצאת נגד הפופולריות הגואה של מזונות-העל וטוען: "אין דבר כזה סופר-פוד. מדובר בעיקר בשיווק‭."‬

ד"ר פני אדמס, חברת הארגון ומומחית לבריאות, טוענת שככל שהסופר-פוד מגיע מאזור מרוחק יותר בעולם וככל שהסיפור מאחוריו יותר אקזוטי (הילידים נהגו לאכול אותו במשך אלפי שנים) כך הוא מפתה יותר. "אמנם קינואה היא מזון בריא, אבל גם יקר מאוד‭,"‬ היא אומרת. לדעתה, אורז מלא בריא לא פחות מקינואה והוא הרבה יותר זול.

גם האגודה למלחמה בסרטן בבריטניה יצאה לאחרונה בהודעה שהסופר-פוד הם בעיקר כלי שיווקי, ומגזין הצרכנות הידוע ‭Which?‬ פרסם לאחרונה שאפשר לחסוך 440 ליש"ט (כ-2,587 שקל) בשנה אם מחליפים סופר-פוד במזונות זולים ולא פחות בריאים.

שאלת מיליון הדולר היא מה הופך מאכל למזון-על? מי קובע האם מיץ רימון בריא יותר מהמיץ של פרי האסאי, למשל. אחת הדרכים היא למדוד תכולה של נוגדי חמצון שנלחמים ברדיקלים החופשיים ובכך מונעים התפתחות מחלות ומעכבים הזדקנות.

"הרדיקלים החופשיים הם אויבי הגוף‭,"‬ מסבירה ד"ר ברוריה טל, דיאטנית קלינית, חוקרת תזונה במכון לאנדוקרינולוגיה בבית חולים איכילוב, ומנהלת המרכז לתזונה נכונה "טל הבריאות‭."‬ "הם תוקפים את הגוף וגורמים למחלות סרטן ולב, מחלות כרוניות וניווניות, למחלות במערכת העצבים כמו אלצהיימר או פרקינסון והם מזרזים את תהליך ההזדקנות. צעירים שיש בגופם כמות גדולה של רדיקלים חופשיים יזדקנו מהר, ולהפך - מבוגרים שבגופם כמות נמוכה של רדיקלים חופשיים יהיו צעירים לאורך שנים. נטרול של רדיקלים חופשיים (בעזרת מזון שמכיל נוגדי חמצון) יפחית את כמות האויבים הפועלים בתוך הגוף ויגביר את כושר החיסון ותפקוד הגוף. אפשר לומר שנוגדי החמצון במזון הם חיילי ההגנה שמחסלים את הפעילות הרעילה של הרדיקלים החופשיים‭."‬

בראש טבלת נוגדי החמצון: צמחי תבלין

מתברר שאפשר למדוד את כמות נוגדי החמצון במזון. לפני כמה שנים הוציא המרכז לחקר התזונה של משרד החקלאות האמריקאי (USDA) דירוג של המזונות שמכילים את הכמות הרבה ביותר של נוגדי חמצון. החוקרים האמריקאים פיתחו מדד תזונתי שנקרא ORAC המבטא ביחידות את רמת היכולת של המאכל לספוג רדיקלים חופשיים ולנטרל את נזקי החמצון. הבדיקה כללה ‭כ-300 ‬מזונות שונים, אך עדיין נחשבת לשנויה במחלוקת. מדעני משרד החקלאות האמריקאי עצמם הסבירו שהיא אינה יכולה לקבוע חד משמעית מהו המזון הבריא ביותר, כי הבריאות לא נמדדת רק בכמות נוגדי החמצון אלא בגורמים נוספים, ואת זה חשוב לזכור.

הנתון המפתיע ביותר שעלה מטבלת ORAC הוא שצמחי התבלין כבשו את ראש הרשימה, והשאירו הרבה מאחור את כל מזונות-העל שאנו נוהגים לשלם בעבורם שקלים רבים. אם בודקים את הטבלה רואים שלתבלינים יש יכולת רבה ביותר לנטרל נוגדי חמצון. צמח הציפורן, למשל, מכיל ‭290,283‬ יחידות ORAC ‭100-ל‬ גרם, בהשוואה לרימון טרי ‭4,479 -‬ יחידות בלבד. ואם הציפורן הוא מלך התבלינים, הירק שמכיל הכי הרבה ORAC הוא ארטישוק, עם ‭9,416‬ יחידות ל-100 גרם. עם זאת, תודו שהרבה יותר קל לאכול 100 גרם ארטישוק ‭100-מ‬ גרם ציפורן.

אבל רגע לפני שאתם הולכים להסתער על דוכן התבלינים בסופר, מדגישה ד"ר טל כי "אין להסיק מכך שאפשר להחליף את סלט הירקות בתבלינים, כי המזון הטבעי, השלם והלא מעובד הוא לא רק נוגדי חמצון. אסור לשכוח שהמזון השלם מכיל סיבים תזונתיים שמעניקים תחושת שובע ותורמים להאטת ספיגת אבות המזון ולחיזוק המערכת החיסונית של המעי. ככל שהמזון יכיל יותר נוגדי חמצון, יש סיכוי לבריאות טובה יותר ולתפקוד גופני טוב יותר, זאת לצד כל המרכיבים החיוניים האחרים במזון, כמו חלבונים, פחמימות ושומנים שנחוצים לא פחות לתפריט היומי‭."‬

* נתוני ORAC מתייחסים לכמות של 100 גרם. המדד מספק הערכה ליכולת של מזונות לא מבושלים לספוג רדיקלים חופשיים ולנטל את נזקי החמצון.