מאת: הדס בשן

כל משקפופר מכיר את התחושה הזאת, שמגיעה בבוקר, כשהוא מגשש לעבר המשקפיים או מדדה לאמבטיה ומחפש את מחסנית עדשות המגע. הטשטוש חסר האונים, שגם אם הוא עובר אחרי שנייה, הופך את החיים לקצת פחות חדים, ומזכיר לנו שיש לנו מוגבלות - קטנה אמנם, אבל היא שם, תמיד. רבים מאיתנו בחרו לחיות עם המוגבלות הזאת, נהנים ממסגרות משקפיים בצורות ובצבעים שונים או מתרגלים לעדשות, שומעים על עוד ועוד אנשים סביבנו שעשו ניתוח לייזר ויצאו לחופשי מכבלי המסגרות, אבל בכל פעם מחדש משתכנעים שזה לא בשבילנו. אנחנו לא זקוקים להוצאה הכספית הזאת ולכאב הראש, זה בסך הכל משקפיים, למה ניתוח? ובכל זאת, המחשבה מנקרת שם: איזה כיף יהיה לקום בבוקר ולראות את העולם כמו שהוא, נטול כל סימני טשטוש ואי בהירות. מאחר שיש הרבה לבטים שמתלווים לניתוח להסרת משקפיים, הנה 25 דברים שכדאי לדעת לפני שתקבלו את ההחלטה הסופית.

1. יש סיכוי של 30% שאתם לא מתאימים

שיעור הבלתי מתאימים לניתוח הלייזר גדול למדי, 30%, וטובי המדענים עדיין לא מצאו דרך להקטין אותו. לכן, מכון שמכבד את עצמו יודע כי הבדיקה החשובה ביותר היא בדיקת ההתאמה. זו בדיקה מקיפה הנמשכת כמה שעות, ובסופה יספר לכם הרופא אם אתם מתאימים לניתוח או שכאן ייפרדו דרככם. אל תוותרו עליה ואל תעגלו פינות. ההשלכות של ניתוח הלייזר עבור מישהו שהוא לא מתאים לו עלולות להשפיע על הראייה לנצח.

2. אם בשנה האחרונה המספר עלה, אתם לא מתאימים

"ניתוח לייזר מחליף משקפיים - לא משפר ראייה", מחדד ד"ר שמואל לוינגר, מייסד ומנהל רפואי של רשת המרכזים הרפואיים "עיניים". לדבריו, כל מה שהיה צפוי עם משקפיים, ימשיך גם לאחר הלייזר, וכך, אם המספר היה ממשיך לעלות, אין בניתוח כדי למנוע זאת, וייתכן שבהמשך תשובו להרכיב משקפיים או תגיעו לניתוח מתקן. על כן, הדבר העיקרי שייבדק בבדיקת ההתאמה הוא שהמספר יציב כבר תקופת מה. מכונים שונים משתמשים בהגדרות שונות ליציבות המספר. הממוצע עומד כרגע על שנה ללא עלייה. אם אתם יודעים לבטח כי המספר שלכם עלה בשנה האחרונה, כנראה אין טעם אפילו לנסות.

3. גיל הכניסה להליך: 18

חדשות טובות לאלה שרוצים לעשות צבא חופשי ממשקפיים: בעבר ניתוחי הלייזר היו אפשריים רק לבני 21 ומעלה כדי לוודא את יציבות המספר, אך היום אפשר לעבור את הניתוח כבר מגיל 18, והיציבות תיבדק כתנאי נפרד. ויש גם רף עליון. "רוב הניתוחים נעשים בין גיל 18 ל־60", מסביר פרופ' אור קיזרמן, מנהל רפואי ברשת Care laser ומנהל מרפאת קרנית ועין יבשה בבית חולים ברזילי. "נדיר לנתח מישהו מבוגר יותר".

4. נשים מיניקות יכולות גם, ובתנאי שנמצאו מתאימות

"השינויים ההורמונליים המאפיינים נשים בהיריון או בהנקה יכולים לגרום לשינוי בראייה", אומר פרופ' יוסף פרוכט, מנהל יחידת הקרנית, מחלקת עיניים הדסה עין כרם ומנהל מכון הלייזר "הדסה אופטימל", "כך שחלק מהן לא יעברו את בדיקת ההתאמה. עם זאת, לא נכון לומר שאת חייבת לחכות עד סוף ההנקה, משום שאולי הראייה שלך לא מושפעת מההורמונים כלל. אם את אישה מיניקה, את יכולה לבדוק בעצמך אצל אופטומטריסט אם הראייה שלך השתנתה לעומת התקופה שלפני ההיריון. אם את רואה שלא חל שינוי, יש סיכוי שאת מתאימה לניתוח".

5. אבל נשים הרות צריכות לחכות

למרות האמור בסעיף הקודם, בישראל לא תמצאי מכון שמכבד את עצמו שיסכים לנתח אישה בהיריון. "הסטרס שמתלווה לניתוח עלול להזיק להיריון", מסביר ד"ר לוינגר מדוע הוא שולח נשים הרות הביתה, אבל מסייג ומספר שקרה שאישה עברה את הניתוח כי היא לא ידעה שהיא בהיריון - ויצאה ממנו בריאה ושלמה כשהיא רואה מצוין.

6. הניתוח מתאים לקוצר ורוחק ראייה, וגם לצילינדר

אם יש לכם צילינדר, זה לא אומר שמספרכם גדול מדי ללייזר. קוצר או רוחק ראייה במספרים מקובלים, וגם צילינדר - כולם מועמדים טובים לניתוח.

7. המספר שלכם גבוה? צפו בעיה

"בבדיקת ההתאמה אנחנו בודקים את היחס בין המספר לעובי הקרנית, וזה תלוי בגורמים רבים, כמו גם גודל האישון", מסביר פרופ' פרוכט. "במספרים גבוהים במיוחד בדרך כלל היחס הזה לא יאפשר להגיע לתוצאות טובות בלייזר, ואז לא נעשה את הניתוח. מספרים גבוהים נחשבים 9 ומעלה, אך שווה לשאול אם יש עוד אפשרויות שעומדות בפניכם, כמו למשל השתלת עדשה.

8. הביאו בחשבון שאולי תזדקקו למשקפי קריאה בעתיד

ככל שגיל המנותח מתקדם יותר, מובהר לו כי גם אם לרוב לא יזדקק למשקפיים, כשירצה לראות דברים מקרוב - ייתכן שיצטרך להיעזר במשקפי קריאה בדומה לרבים מבני גילו.
עם זאת, לדברי ד"ר ונדר "אפשר לעקוף את הצורך בעזרת הליך שנקרא מונו ויז'ן, שבו משאירים מספר קטן בעין אחת כדי שתאפשר קריאה בלי צורך במשקפיים".

9. לאסיק או PRK?

שתי שיטות עיקריות נהוגות כיום ברוב המכונים: שיטת לאסיק (Lasik) הידנית, המבוססת על חיתוך וליטוש הקרנית; ושיטת PRK (הידועה גם בשם Lasek), המבוססת על ליטוש הקרנית בלבד (ראו מסגרת). "בעבר PRK הייתה המובילה, אבל כבר שנים Lasik קיבלה את הבכורה. ב־PRK אנחנו משתמשים כיום רק בשליש מהמקרים", מסביר פרופ' פרוכט. "מבחינת ההליך עצמו זה מרגיש אותו דבר, אבל לשתי השיטות יש השלכות שונות לאחר הניתוח. רצוי לתת לרופא להמליץ על השיטה המתאימה".

10. בשיטת לאסיק ההחלמה מהירה והשינוי מיידי

"בניתוח לאסיק כבר ביום הניתוח תוכלו לראות טלוויזיה, ולמחרת תוכלו לנהוג בלי משקפיים", אומר פרופ' פרוכט. המקרים הפחות נפוצים של PRK, לעומת זאת, עדיין מאתגרים את הרופאים, שלא יודעים לתת תשובה מדויקת לגבי מועד ההחלמה. "קשה לדעת מתי הפצע יירפא. יש כאלה שגם אחרי חודש עדיין לא יראו מושלם", מסביר פרופ' פרוכט. "במהלך הריפוי של PRK יש גם כאבים לכמה ימים והאור מציק. הרוב יוכלו לנהוג אחרי שבוע, אבל אנחנו לא יכולים להתחייב על זה".

11. חולי קרטוקונוס הם מקרה מיוחד

קרטוקונוס היא מחלה גנטית הגורמת לעיוות בצורת קרנית העין כך שהקמירות שלה אינה אחידה. החולים במחלה זו יאלצו לוותר על ניתוח או להתנתח רק בשיטת PRK. המחלה נפוצה יותר בעדות המרוקאיות, הכורדיות והתימניות, וכ־20% מהחולים יעברו השתלת קרנית. אז אם היה במשפחה מקרה כזה, יש ליידע על כך את הרופא. "קיימים גם חולי קרטוקונוס שלא מודעים למחלה", מדגיש ד"ר אריאל ונדר, מנהל מרפאת lclinic ברמת החי"ל. "זה לא תמיד משהו שאופטומטריסט יכול לזהות, ולכן בדיקת ההתאמה חשובה מאוד".

12. סובלים מעיניים יבשות במיוחד? ספרו לרופא

"אחת מתופעות הלוואי של ניתוחי הלייזר הוא היובש בעיניים, שאותו אנחנו פותרים בעזרת טיפות", מסביר ד"ר לוינגר, "אבל מי שסובל מעיניים יבשות במיוחד שצורבות לו מדי יום, יסבול עוד יותר אחרי הניתוח. אפשר לפתור את הבעיה על ידי טיפול מקדים לניתוח, ולכן חשוב לציין את העובדה הזאת בפני הרופא".

13. חובבי ספורט אקסטרים? לכו על PRK

אחד היתרונות של שיטת PRK הוא שהיא מגינה על העין יותר מאשר לאסיק במקרה של פגיעה. הדבר רלוונטי לאלה מכם שבונים על חיים פחות רגועים, עם אקשן באזור העיניים. מתאגרפים הם הדוגמה הקלאסית, אך גם אלה שעוסקים בספורט אקסטרים או אלה שבונים על קריירה צבאית קרבית רצינית, נכללים בקטגוריה.

14. הניתוח הוא כלי להעלאת הפרופיל הצבאי

"צעירים רבים פונים אלינו כיום כי הם רוצים להעלות את הפרופיל שלהם ולהתגייס ליחידה קרבית", מספר פרופ' פרוכט. "ואכן, אחרי ניתוח לייזר שעובר בהצלחה, הפרופיל שלהם עולה ויכול להגיע ל־97".

הניתוח מתאים לקוצר ורוחק ראייה, וגם לצילינדר (צילום: shutterstock)
הניתוח מתאים לקוצר ורוחק ראייה, וגם לצילינדר (צילום: shutterstock)

15. הוא לא מוכר כרפואי

הניתוח מוכר על ידי כל חברות הביטוח היום כניתוח אסתטי ולא רפואי, ולכן יכוסה רק בתוכניות מיוחדות שמוגדרות לכך. גם אם המספר שלכם גדול ומבחינתכם מדובר בניתוח "מציל חיים", זה לא ישנה את ההגדרה הזאת, למעט במקרה אחד: מצב של "אנאיזומטרופיה", כלומר הפרש של שלושה מספרים לפחות בין עין לעין. עם זאת, קופות החולים באמצעות הביטוחים המשלימים משתתפות במימון הניתוח להסרת משקפיים בלייזר.

16. אפשר לנתח עין עצלה, אבל יש לתאם ציפיות

"מי שסובל מעין עצלה לא רואה 6/6 עם משקפיים. לעתים מדובר בפער גדול בראייה בין שתי העיניים", אומר ד"ר לוינגר. "גם לאחר הניתוח, הראייה עדיין לא תהיה 6/6. כדאי לדעת זאת מבעוד מועד".

17. יומיים אחרי הניתוח אסור לחפוף את השיער

"מותר להרטיב את השיער אחרי הניתוח, אבל רצוי להימנע ממגע של סבון בעיניים", מסביר ד"ר ונדר. "לכן למי שזה חשוב, מומלץ להגיע לניתוח בשיער חפוף".

18. הניתוח לא מתקן פזילה

"גם במקרה של פזילה יש לזכור כי הלייזר מביא בדיוק לתוצאות שהמשקפיים מביאים", אומר ד"ר לוינגר. "אם המטופל לא נראה פוזל עם משקפיים, הוא לא ייראה פוזל גם אחרי הלייזר. בשאר המקרים הוא ייראה בדיוק אותו הדבר". פרופ' פרוכט מוסיף כי במקרה של פזילה רצוי להתייעץ עם מומחה מיוחד לנושא לפני שניגשים לניתוח.

19. אל תלכו הביתה בלי מספר הטלפון של הרופא

הימים שלאחר הניתוח קריטיים. יש לטפטף טיפות עיניים, לישון עם כיסוי עיניים במשך כמה ימים לפי הוראות הרופא ולהיות ערים לתופעות כמו יובש מיוחד בעיניים או הבזקים של אור. חשוב לצאת מהמכון עם מספר הטלפון הסלולרי של הרופא ולעדכן אותו בכל מקרה יוצא דופן. חשוב לא פחות לצאת משם גם עם זימון לביקורת כעבור יום וחודש. "בסופו של דבר מה שהכי חשוב זו איכות הרופא", מדגיש ד"ר ונדר.

20. ייתכן שתשובו לניתוח מתקן

כאמור, גם אם המספר שלכם יציב לפני הניתוח, זה לא מבטיח שהוא לא יעלה אחרי הניתוח. אז מה עושים אם כעבור כמה שנים שוב לא רואים טוב? האם לחזור לעוד ניתוח? זה לגמרי אפשרי מבחינה רפואית, ויש מקומות שבמסגרת האחריות שהם מציעים כל ניתוח מתקן כלול בעלות הניתוח הראשון. בררו את כל הפרטים על כך לפני קבלת ההחלטה היכן לעבור את ההליך.

21. הקשיבו לסובבים, אבל בעירבון מוגבל

כמו בכל החלטה חשובה כדאי להתייעץ עם הסובבים ועם מי שעברו את הניתוח, אבל זכרו שב־15 השנים מאז שהניתוח הגיע לישראל, חלו הרבה שינויים ותמורות בתחום. "יש אנשים שנבדקו לפני עשר שנים ואמרו להם שהם לא מתאימים, והיום ייתכן שיעמדו בדרישות", מסביר פרופ' קיזרמן. "מה שהשתנה בין היתר זה המכשור, שמאפשר לאבחן טוב יותר מי מתאים ומי לא".

22. הניתוח נעשה תחת אלחוש

הניתוח עצמו לא כואב. הוא נמשך כעשר דקות תחת טיפול מאלחש של טיפות. "רוב האנשים יוצאים מהניתוח ואומרים: 'מה? זה הכל?", מספר פרופ' קיזרמן. "אם בכל זאת מישהו לחוץ במיוחד אנחנו נותנים גם כדור הרגעה לפני ההליך".

23. הצטיידו במלווה

"אנחנו דורשים מלווה בניתוח, כי כשיוצאים ממנו יש טשטוש של הראייה ולא מומלץ לנהוג", מסביר פרופ' קיזרמן. "גם היטלטלות במוניות או אוטובוסים אינה מומלצת".

24. בדקו את הנושא בעשר עיניים

חיכיתם עד עכשיו? אל תרוצו למכון הראשון שאתם שומעים עליו. ניתוח הלייזר הוא קצר ונפוץ, אבל העיניים שלכם חשובות מספיק כדי לקבל החלטה מושכלת לאחר התייעצות, מחשבה ולמידה של כל הפרטים הרלוונטיים.

25. סוף־סוף תוכלו להיכנס לים ולבריכה בחופשיות

גם אם מספרכם יעלה מעט בשנים שאחרי הניתוח ותחזרו למשקפיים, כדאי שתזכרו את אחד היתרונות המיידיים של הניתוח - היכולת להיכנס לים או לבריכה, ואפילו לראות טוב בזמן שאתם מתקלחים. ולאלה מכם שנוהגים להיכנס לים עם עדשות מגע, פרופ' פרוכט מבקש להזהיר כי זהו פתח לזיהומים מסוכנים. לייזר ישחרר מכל אלה ובכך יעניק יתרון שאיננו רק אסתטי.