דבש הוא ממתיק מצוין ועדיף מבחינה בריאותית על פני הסוכר. אפשר לשלב אותו לאורך כל השנה בחלות ותבשילים או בכל עוגה ומאפה מתוק אחר. כדי לדעת איך עושים את זה נכון, הנה לפניכם המדריך האולטימטיבי לבישול ואפייה בריאים עם דבש.

מתכונים לראש השנה בערוץ דיאטה

איך יודעים שהדבש אמיתי?

דבש אמיתי מיוצר על ידי דבורים. הוא מכיל סוכרים רבים, ובעיקר פרוקטוז וגלוקוז. בנוסף מכיל הדבש אנזימים שונים, מינרלים, ויטמינים, חומרים מעכבי חמצון ומים. בשוק קיימים חיקויים רבים המבוססים על סירופ סוכר. דרך אחרת לזייף דבש היא למהול דבש אמיתי במי סוכר כדי להגדיל את נפחו. נורה אדומה ראשונה שצריכה להדלק היא בגלל מחיר נמוך. דבש שהוא זול מאוד, כנראה אינו דבש. מעבר לכך כדאי לקנות דבש של יצרן מוכר ובחנות מסודרת. לדבש הנמכר בצידי הדרכים, יש נטיה להיות תחליף דבש. כדי לבדוק האם הדבש שקניתם אמיתי בדקו אם הוא מתגבש. דבש אמיתי מתגבש בצבע אחד. דבש מזויף אינו מתגבש או שהוא מתגבש בשני צבעים.

מה קורה לדבש בבישול ואפיה?

לצערנו חלק מהאיכויות שלו אובדות מהלך החימום. אבל עדין עדיף להשתמש בו על פני סוכר לבן. כאשר מדובר בעוגה או מאפה אחר, אין דרך למנוע את האיבודים. אבל כאשר מדובר בבישול, השתדלו להוסיף את הדבש (אם יש אפשרות כזאת מבחינה קולינרית) לקראת סוף הבישול – כך תקטינו ככל האפשר את הנזק הנגרם לדבש.

איך בוחרים דבש לאפיה או בישול?

על מדף הדבש קיים היום מבחר גדול של סוגי דבש שונים. הטעמים המיוחדים והארומות השונות נובעים מההבדלים בין סוג הפרחים מהם הפיקו הדבורים את הדבש. כך, למשל, דבש אבוקדו הוא כזה שהדבורים שהכינו אותו, חיות בשכנות למטע אבוקדו וניזונות מצוף הפרחים שלו.

אם מכינים עוגה, שבנוסף לדבש, יש בה טעמים רבים אחרים או תבלינים, ארומה עדינה שכזו תבלע ולכן כדאי לבחור דבש פשוט. לעומת זאת, אם המאפה יחסית פשוט, כדאי לבחור דבש מיוחד שישדרג את הטעם . ככל הארומה שלו חזקה יותר – למשל דבש פרחי זעתר, יהיה בעל השפעה חזקה, למשל בהשוואה לדבש הדרים שהארומה שלו עדינה. חומרי הארומה הם חומרים נדיפים ולכם באפיה ארוכה – יעלמו.

האם כדאי לשלב בבישול דבש בטעמים?

הדבש הוא חומר ממצה לטעמים השונים ובהחלט כדאי להיות יצירתיים ולשדרג את טעמו בקליפת לימון, ג'ינג'יר או אגוזים את הטעמים תוכלו להכין לבד, מה שמאפשר לכם מגוון רחב של טעמים וגם שליטה על עוצמת הטעם. את הדבש שהכנתם תוכלו להוסיף לתבשילים או לתת במתנה בצנצנת יפה.

איך אופים או מבשלים עם דבש?

1. אפיה דחוסה או אוורירית? כאן זה עניין של טעם. יש כאלה שאוהבים מאפים ועוגות דבש אווריריים ( ולהם מיועדת חלת השבת) ויש כאבל שיעדיפו דחיסות. יש שמעדיפים תיבול בטעמים ותבלינים כמו ציפורן וזנגוויל ויש את מי שמערבבים במאפים ועוגות פירות ואגוזים. אם אתם אוהבי אווריריות בחרו בעוגה שיש בה לפחות 3 ביצים. הפרדה של החלבונים והקצפתם תוסיף עוד אווריריות. לאוהבי הדחיסות – לכו על עוגות דלות ביצים – 1 או 2 לכל היותר. תוכלו להחליף לפחות חלק מהקמח, בקמח מלא שיוסיף עוד דחיסות.

2. למי שאוהבים את המאפה שלהם כהה – יכולים לבחור דבש כהה ( הצבע תלוי במקור של פרחי הדבש) או להוסיף לעוגת דבש קפה או תה (מוכנים כחלק מהנוזלים בהם משתמשים). אם בוחרים בתה, כדאי לבחור כזה שיש לו טעם מיוחד כמו יסמין שיוסיף ארומה מעניינת לעוגה.

3. כדי לא לבזבז אף טיפה של דבש יקר כדאי לשמן קלות את כלי המדידה לפני שאתם מוזגים אליו את הדבש. הדבש יחליק ממנו בקלות.

5. חשוב להקפיד על היחס בין כמות הדבש לכמות הקמח במאפים ועוגות. עוגה שתכיל כמות גדולה מידי של דבש עלולה ליפול במרכזה.

6.הדבש בעוגות ומאפים צריך להיות נוזלי.

7. אם אתם רוצים לחסוך קלוריות הפחיתו כשליש מכמות הדבש שבמתכון – תקבלו מאפה או תבשיל בעל מתיקות עדינה וכמות קלוריות פחותה.

9. את מאפיי הדבש כדאי לאפות בתבנית טפלון או נירוסטה כי היא מאפשרת הולכת חום טובה ואחידה לכל חלקי המאפה. תבניות הסיליקון, דווקא פחות מתאימות לעוגות הדבש.

איך מאחסנים דבש ואיך מאחסנים עוגת דבש?

דבש כדאי לשמור בארון חשוך, במקום קריר ויבש. חום או קור קיצוניים לא עושים לו טוב ולכן יש להעדיף שלא להעביר אותו למקרר וגם לא לשמור אותו במקומות חמים מאוד. דבש אמיתי לא מתקלקל גם לאחר שנים בגלל ריכוז הסוכר הגבוה שבו.

אם הדבש התגבש ואתם רוצים להחזירו למרקמו הנוזלי הכניסו את הצנצנת לקערת מים חמימים שיעברו את גובה הדבש שבצנצנת וחכו עד שיהפוך שוב לנוזלי.

עוגות דבש נשמרות היטב בקופסא סגורה, אפילו שבועיים עד 3 שבועות. זאת הודות לדבש ששומר לחות ולא מאפשר לעוגה להתיבש. הדחוסות שבהן, יהיו טעימות גם לאחר שבוע (ויש האומרים שאפילו טעימות יותר...). עוגה אוורירית או כזאת שיש בה תוספת פירות כדאי להעביר, לאחר יום, למקרר כדי למנוע קלקול. גם הקפאה הן מקבלות באהבה ועוגת דבש שהוקפאה תהיה טעימה לאחר הפשרה איטית על השייש במטבח.