אראלה טהרלב בן-שחר

1. חופשות מאזנות את השפעת הלחץ הכרוני על בריאותנו. במחקר פרמינגהאם, מחקר גדול על מחלות לב, נמצא שנשים שלא יצאו לחופשה במשך שש שנים ומעלה נטו להתקפי לב יותר מחברותיהן שנפשו פעמיים בשנה. מחקרים אחרים הראו קשר בין התנזרות מחופשות לדיכאון, ובמחקר אחר נמצא שחתכים מגלידים מהר יותר אצל סטודנטים בחופשה בהשוואה לסטודנטים בתקופת בחינות.

2. בארץ עובד מתחיל זכאי ל-14 ימי חופשה (שהם למעשה 12). האיחוד האירופי מגדיר 20 ימי חופשה כמינימום, ובצרפת החוק מחייב את המעביד לשלם על 30 ימים בשנה. בארצות הברית, לעומת זאת, אין חובה לשלם על ימי חופש.

3. מחקר שהתפרסם ב-journal Applied Research in Quality of Life הראה שהשמחה שהחופש גורם לנו נחווית בעיקר בשמונת השבועות שקודמים לחופשה, בזמן התכנון והמחשבה עליה.

4. במחקר שפורסם ב- Annals of Tourism Research נמצא שלמרות שגם החופשה, ולא רק התכנון, גורמת לאנשים אושר, הרי שהחוזרים מחופשה לרוב אינם מאושרים יותר מאלה שלא יצאו אליה.

5. אבל האפקט הבריאותי של החופשה, שהולך וגדל עד ליומה השמיני, משתמר מעט יותר. שיירי הרגיעה ניכרים בגוף בין 10 ל-30 יום לאחר החופשה. מחקר שפורסם ב- Journal of Occupational Health הראה שהוא ממושך יותר אצל אלה שחופשתם הייתה מאוד רגועה.

6. העדר תכנון מהווה מקור ללחץ בחופשה. בזבוז זמן על חיפוש תחבורה, הליכה לאיבוד, הגעה למקומות בימים שהם סגורים וכו' גורמים לאנשים לחזור תשושים וחסרי כוחות מהחופש.

7. מקור אחר ללחץ בחופשות הוא שמירת הקשר עם העבודה. יש מי ששומר על קשר מתמיד עם מקום העבודה וכך לא נהנה מרגיעה. אחרים לחוצים דווקא מכך שהם מנסים להתנתק. להם מומלץ דווקא להציץ באימיילים בסמארטפון פעם ביום.

8. עבור וורקוהולים הגמילה מהאדרנלין שמייצר הלחץ בעבודה עשויה להיות קשה כל כך שהיא גורמת לתופעה בשם "מחלת החופש", שתוארה על ידי שני פסיכולוגים הולנדים ב-2001 ודווחה כמתרחשת אצל 3% מהנופשים. התסמינים: בחילה, עייפות ותחושת שפעת שבזמן החופשה.

9. Staycation הוא השם שניתן לחופשה ביתית. היא אינה כרוכה בעזיבה של הבית, אלא בתיירות פנים, הכוללת הליכה למוזיאונים, פסטיבלים ומסעדות בעיר מגוריכם. המהדרים אף שוכרים עוזרת שתבוא יום יום לנקות, בדומה לחדרנית במלון.

10. לפי מחקר שנעשה באוניברסיטת קנטרברי, ניו זילנד, הזיכרונות שתיקחו איתכם מהחופשה כולה יהיו אלה שחוויתם ב-24 השעות הכי מיוחדות או אינטנסיביות בה.

חופשה בלי גלישה

----------------------


רוצים שהילדים ייהנו מהחופשה ולא רק יתעדו אותה לטובת הרשתות החברתיות? במקום להפוך את הטכנולוגיה לנושא של מאבק, נסו לנצל אותה כדי ללכד את המשפחה ולהעצים את החוויות המשותפות. איך עושים את זה?

1. דילול מכשירים: מסתפקים בסמארטפונים (בלי להביא גם את הטבלטים, הלפטופים והאייפדים).
2. חבילה משפחתית: לא משנה כמה מכשירים אתם לוקחים לטיול, קנו חבילת גלישה רק עבור מכשיר אחד.
3. תפקיד לכל אחד: הצלם, הנווט, מדריך התיירים והדי ג'יי – במקום שכולם יצלמו בו זמנית, נותנים לכל בן משפחה תפקיד תלוי טכנולוגיה.
4. שיתוף במקום בידוד: מורידים לסמארטפון המשפחתי מוזיקה שכל אחד מבני המשפחה אוהב, וקונים חיבור בין הסלולרי לרדיו. כך, במקום שהילדים ישבו עם אוזניות, תוכלו להתוודע לעולם התרבותי שלהם ולחלוק חוויות.
5. האטרקציה של הטיול: מנצלים את החופשה כדי להכיר את השיטות שבעזרתן טיילנו לפני שמכשיר הפלא נכנס לחיינו, ומשתמשים במפה גדולה מנייר ובספר טיולים – קוראים, מסמנים ומנווטים "כמו פעם".

ייעוץ מקצועי: אליה אלקיים, מטפלת משפחתית המתמחה בתחום ההתמכרויות בבני נוער

מטיילים עם הילדים? תנו לסמארטפון של כל אחד מהם תפקיד (צילום: shutterstock)

מטיילים עם הילדים? תנו לסמארטפון של כל אחד מהם תפקיד (צילום: shutterstock)