ממרח שוקולד הוא למעשה תערובת של סוכר ושומן עם קקאו, אבקת חלב וחומרי טעם. למעלה מ־60 אחוז ממנו הם סוכר, למעלה מרבע ממנו שומן והוא מכיל בין 500 ל־560 קלוריות ל־100 גרם. מכיוון שרובנו מורחים כמות של שתי כפיות בכריך, ממרח השוקולד תורם לכריך ממוצע ‭56-50‬ קלוריות, ללא ויטמינים, מינרלים או סיבים תזונתיים. בגלל הערך התזונתי הדל של הממרח, בכל פעם שהילדים שלנו אוכלים כריך עם שוקולד, הם מחמיצים הזדמנות לספק לגוף שלהם רכיבי תזונה החיוניים לגדילה. וכמובן, כמות הסוכר הגדולה שבממרח מגבירה סיכון לעששת.

עוד בערוץ תזונה ודיאטה

שני קילו וחצי מיותרים בשנה

מהו המחיר של כריך עם שתי כפיות ממרח שוקולד ביום? בשתי כפיות, שהן כ־10 גרם, יש 53 קלוריות. בשנה מדובר ב־‭3,650‬ (יותר משלושה קילו וחצי) גרם ו־‭19,345‬ קלוריות - שהם שווי ערך לעלייה של ‭2.5‬ קילו במשקל (בהנחה שזה נוסף על הקלוריות שאוכל הילד).‬ כל זה - רק מכריך עם שוקולד אחד ביום!

אם נשווה לממרחים מזינים יותר נוכל לראות ששתי כפיות של גבינה לבנה מכילות 10 קלוריות בלבד ומספקות גם חלבון וסידן, שתי כפיות אבוקדו מכילות 16 קלוריות ומספקות ויטמין ‭,E‬ סיבים תזונתיים ושומן חד בלתי רווי ושתי כפיות ממרח חומוס מכילות 26 קלוריות ומספקות ברזל, סיבים תזונתיים וחלבון.

אבל מה אם בכל זאת רוצים ממרח מתוק?

בעולם אידיאלי, הילדים לא יאכלו בכלל ממרחים מתוקים בכריך, אבל במציאות קיים לפעמים הצורך להשתמש בהם. לכן כדאי לבחור בממרחים שערכם התזונתי טוב יותר, יחסית, ולהשתדל לאכול אותם בתדירות נמוכה ככל האפשר. עדיף תמיד לערבב אותם עם גבינה כדי להוסיף חלבון וסידן לכריך.

איך בוחרים ממרח מתוק?

‭.1‬ קוראים את רשימת הרכיבים. ברשימה מפורטים כל החומרים מהם מורכב הממרח בסדר יורד, כלומר, הרכיב שכמותו במוצר היא הגדולה ביותר מופיע ראשון ברשימה וכן הלאה. אם הסוכר מופיע במקום הראשון, עדיף לא לבחור בממרח. בנוסף, ככל שרשימת הרכיבים ארוכה יותר, כך המוצר מעובד יותר וכדאי לחפש אחר במקומו.

2. בודקים את הסימון התזונתי. הסימון התזונתי הוא טבלה שבה מצוינים הערך הקלורי וכמות החלבון, הפחמימות, השומן, הנתרן והכולסטרול ל־100 גרם מוצר. כדאי לבחור בממרח שמכיל את כמות הקלוריות והשומן המועטים ביותר. כמות הסוכר תהיה גבוהה ודומה בכל הסוגים כיוון שזהו ממרח מתוק.

הממרחים המתוקים העדיפים:

ריבה או ממרח תמרים. בשניהם הפרי נמצא במקום הראשון ברשימת הרכיבים ותכולת השומן אפסית, כך שהערך הקלורי הוא הנמוך ביותר. בשניהם מרוויחים את נוגדי החמצון שנמצאים בפרי. עדיף לבחור במותג ריבה שלא מכיל חומר מונע קצף. כל ממרחי התמרים מכילים חומר משמר ‭202 E-‬ (פוטסיום סורבט) שנחשב בטוח לצריכה, אך אם תוכלו להכין בבית ממרח כזה על ידי ריסוק תמרים, כמובן שעדיף.

ממרח נוסף, שאמנם עשיר יותר בקלוריות, אך ערכו התזונתי גבוה הוא הממרח הביתי מטחינה גולמית ומסילאן.

ממרח ריבת חלב אמנם מכיל פחות קלוריות ושומן מממרחי השוקולד, אך אין בו ערך מוסף תזונתי כמו בריבה, בממרח התמרים ובממרח סילאן וטחינה.

האם ממרח חרובים עדיף על פני ממרח שוקולד?

מבחינה קלורית, אין הבדל גדול. למעשה, יש סוגים של ממרח חרובים שמכילים יותר קלוריות מאשר בממרח שוקולד. גם מבחינת כמות הסוכר והשומן אין הבדל משמעותי. עם זאת, לממרח חרובים יש ערך תזונתי טוב יותר. למרות שהרכיב העיקרי בממרח חרובים ובממרח שוקולד הוא סוכר, עדיין ממרח חרובים מכיל אבקת חרובים (שעשירה בסידן ומכילה גם ברזל) וסיבים תזונתיים שמקורם בחרוב.

גם לממרח שקדים מתוק יש ערך תזונתי גבוה יותר מאשר לממרחי השוקולד, אם כי הוא מכיל יותר קלוריות מהם.

ומה לגבי חמאת בוטנים?

חמאת הבוטנים הטבעית מנצחת ובגדול. אמנם היא מכילה יותר קלוריות, אבל היא הקרובה ביותר לצורה הטבעית, ולכן גם מספקת חלבון, סיבים תזונתיים, ברזל, סידן, מגנזיום, אשלגן, חומצה פולית ועוד. חמאת הבוטנים הטבעית גם לא מכילה מלח לעומת חמאת הבוטנים הרגילה והשומן שבה מגיע מהבוטנים בלבד.

  • טובה קראוזה היא דיאטנית קלינית