פוסט שפרסמה הבלוגרית ליסה ליליאן בפייסבוק ל־1.2 מיליון העוקבים שלה עורר התעניינות רבה. "תכירו את האובססיה החדשה שלי - housewalking", היא כתבה והסבירה שמדובר בסך הכל בהליכה בבית. ליליאן, שידועה יותר בשמה האינטרנטי "נערה רעבה" (Hungry Girl) ונחשבת לגורו הרזיה בארצות הברית, הסבירה שהיא לא יושבת במהלך היום. היא כל הזמן עומדת או צועדת במקום.

"למה זה כל כך נפלא?", פירטה ליליאן, "כי לרובנו אין זמן לצאת לשעת ספורט בחוץ או בחדר כושר. אבל אף אחד לא מוותר על גלישה בפייסבוק או צפייה בטלוויזיה. אז למה לא לשלב בין השניים? כדי להתחיל ב־housewalking לא צריך שום דבר. אין צורך להירשם למכון כושר, לא צריך הליכון או מזג אוויר מתאים. אני צופה בטלוויזיה בעמידה, גולשת באינטרנט ועובדת מול המחשב בעמידה ואפילו אוכלת בעמידה".

לרדת 3.5 ק"ג בשנה בלי דיאטה

גם באנגליה העמידה הפכה לטרנד. פרופ' ג'ון באקלי, מומחה לספורט מאוניברסיטת צ'סטר בבריטניה, מנסה לפתות את הציבור בהצעה שאי אפשר לסרב לה - לרדת במשקל 3.5 ק"ג בשנה בלי לשנות שום דבר באורח החיים. בלי לעשות יותר ספורט ובטח שבלי לאכול פחות. פרופ' באקלי בעצמו מקפיד על עמידה במשך שלוש שעות לפחות ביום ובדרך זו הוא שורף עוד 144 קלוריות ביום ומשפר את בריאותו.

לפני כמה חודשים פרסמה לואיז אטקינסון, כתבת הבריאות של "הדיילי מייל", את כל מה שעבר עליה לאחר חודש של עמידה רצופה. "ירדתי במשקל 3 ק"ג בלי דיאטה ואני מרגישה מצוין. אם תשאלו אותי איך מרגישים כשמשתרעים על הספה בערב כדי לצפות בטלוויזיה, אני אענה לכם בכנות - אני לא זוכרת".

עמידה במשך 6 שעות ביום שוות ערך ל־30 דקות של ריצה קלה

אטקינסון גילתה שהעמידה הרצופה במהלך היום גרמה לה להרגיש ערנית יותר. "אני עובדת בעמידה, אוכלת בעמידה, מדברת בטלפון בעמידה ולמעשה אני יושבת רק כשאני חייבת: בנהיגה או כשאני ישנה. בדרך כלל אני זקוקה לכמה כוסות קפה במהלך היום כדי להתעורר, במיוחד אחרי ארוחת הצהריים, אבל כשאני בעמידה אני כבר לא זקוקה לכך. במקום שולחן עבודה רגיל, סידרתי לעצמי מדף גבוה למחשב וכך אני עובדת. שולחת מיילים, מראיינת אנשים. גם כאשר כל הבית יושב סביב השולחן לארוחה משפחתית אני אוכלת בעמידה. אמנם הרגליים כואבות לי בסוף היום ואני הולכת לישון מוקדם יותר, אבל אני נרדמת מיד - תופעה חדשה ומבורכת שלא אופיינית לי".

הניסוי של אטקינסון הצליח מאוד ובעקבותיו היא החליטה לאמץ את העמידה כאורח חיים קבוע. כעבור חודש וחצי, היקף המותניים שלה הצטמצם ב־2 ס"מ והיא הפחיתה את אחוזי השומן בגופה מ־32% ל־30%.

היושבנות היא הסרטן החדש

"היום אנחנו יודעים שישיבה מזיקה לבריאות ומעלה את הסיכוי לתמותה", אומרת ד"ר יוהנה גייגר, הארגונומית הארצית במוסד לבטיחות ולגיהות בישראל. "פרופ' ג'יימס לוין, ממאיו קליניק בארצות הברית ומומחה ידוע בתחום, טוען שישיבה ממושכת היא קטלנית ויש מומחים שאף מכנים את היושבנות - הסרטן החדש. ישיבה ממושכת מגבירה את הסיכון למחלות לב, סרטן וסוכרת.

"מחקרים חדשים מראים שישיבה ממושכת גורמת לנזקים בכל הגוף. נשים שיושבות שש שעות ביום (חוץ משעות העבודה) מגבירות את הסיכוי שלהן למוות ב־40%, גברים מגבירים את הסיכון שלהם למוות ב־20%".

ד"ר גייגר מדגישה שהסיכון הזה מתייחס גם לאנשים שעוסקים בספורט בכל יום. "ישיבה ממושכת היא גורם סיכון בריאותי, בלי קשר לפעילות גופנית. ההמלצה כיום היא לעסוק בפעילות גופנית במשך 150 דקות בשבוע. גם אדם שעושה ספורט אבל יושב במשך שעות רבות בכל יום נמצא בסיכון. אנשים שלא עוסקים בפעילות גופנית ויושבים שעות רבות נמצאים בסיכון כפול".

הליכה תוך כדי עבודה

יש אנשים שמעדיפים לקחת את הנושא צעד אחד קדימה, והולכים תוך כדי עבודה. הטרנד התחיל לפני כמה שנים בחברות המחשבים הגדולות בעמק הסיליקון בארצות הברית - שהנהיגו את השימוש בהליכון משולב עם שולחן עבודה. צביקה אבנרי, בעל חברת הסטארט־אפ WiseStamp, ראה והחליט ליישם. "אני עובד מול המחשב שעות רבות ולא מספיק לעשות כושר. השילוב בין הליכה על הליכון לעבודה במחשב נראה לי אידיאלי. מכיוון שהמחיר של שולחן עבודה משולב עם מסלול הליכה יקר מאוד הכנתי מכשיר מאולתר. קניתי הליכון מיד שנייה, התקנתי בו שולחן גבוה ויצרתי שולחן עבודה עם הליכון. אני צועד על ההליכון במהירות נמוכה מאוד של כקילומטר לשעה וכך אני מנהל שיחות טלפון ועובד על המחשב. בהתחלה זה קצת מוזר לעבוד כך, אבל אחרי שמתרגלים מפסיקים לחשוב על ההליכה והיא נעשית אוטומטית".

לאבנרי חשוב שהעובדים בחברה שלו יעסקו בפעילות גופנית והוא מתכוון לשלב לפחות עמדת עבודה אחת שכוללת הליכון במשרדים החדשים שלהם. "מי שירצה לעבוד תוך כדי הליכה יוכל לעשות זאת. חשוב לי שאנשים יהיו בריאים ויעסקו בפעילות גופנית, אני מאמין שזה משפר את היצירתיות ואת היעילות בעבודה".

ד"ר יוהנה גייגר: "אפשר להחליט, למשל, שאת כל שיחות הטלפון עושים בעמידה. למחשב לוקח לעלות כ־15 שניות ואפשר לעמוד בזמן הזה"

עמדות עבודה משולבות עם הליכון או שולחן לעבודה בעמידה הולכים ונעשים נפוצים יותר ויותר באירופה, ארצות הברית וקנדה. בכתבה ששודרה לא מזמן בקנדה תוארה התופעה החדשה, ובעלי חברות גדולות, בעיקר מתחום ההיי־טק, סיפרו שהם מעודדים את העובדים שלהם לעשות כושר תוך כדי עבודה, כי זה מעלה את שביעות הרצון והיצירתיות של העובדים.

"חברות שמעודדות את העובדים לעסוק בפעילות גופנית תוך כדי עבודה מדווחות על שיפור היעילות בעבודה וירידה ניכרת בהיעדרויות", אומרת ד"ר גייגר. "בסקר שנערך לא מזמן התברר שכ־67% מהעובדים היו מעדיפים לבלות חלק מיום עבודתם בעמידה".

כמה זמן מומלץ לעמוד במהלך יום עבודה?

"המחקרים העדכניים ביותר ממליצים על שעתיים עד ארבע שעות עמידה במהלך יום עבודה שנמשך שמונה שעות".

מה מומלץ לעשות כשאין עמדת עבודה פעילה?

"אפשר לאלתר עמדת עמידה בעלות נמוכה, במיוחד למי שעובד עם מחשב נייד. כל מה שצריך זה מדף שעליו אפשר להניח את המחשב. אפשר להחליט שאת כל שיחות הטלפון עושים בעמידה ואפשר לבנות עמדת עבודה שתאלץ אותך לקום. אם אני צריכה דפים מסוימים - אניח אותם רחוק כדי שאצטרך לקום מהמקום כדי להביא אותם. הרעיון הוא לקום מהמקום בכל חצי שעה ולעשות כמה צעדים. אפילו קימה שנמשכת כמה שניות חשובה. למחשב, למשל, לוקח לעלות כ־15 שניות ואפשר להחליט לעמוד בזמן הזה. כדאי מאוד לזוז בתוך הכיסא ולא לשבת בלי תזוזה. אפילו שינוי תנוחה תוך כדי ישיבה מסייע להזרים את הדם ולהתגבר על השפעות המנח הסטטי, שמעודד השמנה והתפתחות של מחלות".

איך מתחילים?

פרופ' ג'ון באקלי, מומחה לספורט מאוניברסיטת צ'סטר בבריטניה, מסביר שהמעבר מישיבה לעמידה צריך להיעשות בהדרגה. לאור מחקרים שערך בתחום, ממליץ פרופ' באקלי לתרגל את המעבר מישיבה לעמידה במשך ארבעה עד שישה שבועות, בהתאם למצב הגופני.

שלב ראשון: כדאי לעבור לעמידה לאחר ארוחת הצהריים - אלו השעות שבהן אנו נוטים להיות מנומנמים, והעמידה מסייעת לערנות.

שלב שני: כדאי לשלב בין עמידה לישיבה במהלך סדר היום, כמו למשל לעמוד כשצופים בטלוויזיה או לעמוד כשמדברים בטלפון בעבודה או לקום מהכיסא בכל שעה עגולה במהלך העבודה ולעמוד במשך רבע שעה, ובדרך זו לצבור שעתיים עמידה במהלך יום העבודה.

כמה זה שווה לנו?

  • 3 שעות עמידה ביום שוות ערך לשריפה של 144 קלוריות נוספות ביום.
  • עמידה במשך 6 שעות ביום שוות ערך ל־30 דקות של ריצה קלה.
  • כשעובדים על מחשב בישיבה שורפים בממוצע 72 קלוריות לשעה. בעבודה על מחשב תוך כדי הליכה אטית (1 קמ"ש) שורפים 119 קלוריות נוספות, סך הכל - 191 קלוריות לשעה.