מאת: תמר פרידמן

כשזה מגיע לשיער, הקיץ הוא עונת הקטסטרופות. הרפרטואר האסוני כולל שיער יבש ושבור בעקבות המפגש עם הכלור שבבריכה והמלח שבמי הים, צבע דהוי עד "שרוף" מקרינת השמש, מחליקים ומייבשי שיער שנופלים שדודים בקרב מול הלחות ומשאירים אחריהם מחלפות שיער מהבילות וחסרות צורה, ולקינוח - קרקפת מזיעה ומלוכלכת. אז מהם מפגעי השיער הקיציים העיקריים, ואיך מתמודדים איתם?

הכלור במי הבריכה והמלח במי הים מייבשים את השיער

הכלור שבמי הבריכה הוא האויב מספר אחת של השיער. הוא פותח את הקוטיקולה, השכבה החיצונית של השערה, מייבש ומפצל את השערה, גורם לדהיית צבע השיער, מייבש את עור הקרקפת ומנטרל את השומניות הטבעית שלו. גם המלח שבמי הים לא בדיוק מומלץ - הוא מייבש את השיער ופוגע בו.
מה עושים?
1. יוצרים שכבת הפרדה. לפני הרחצה בים או בבריכה מרחו על השיער קונדישנר או כל תכשיר על בסיס שמן. כך תיצרו שכבת הפרדה בין המים לשיער ותמנעו את חדירת החומרים המזיקים לסיב השערה. עדיף למרוח את התכשיר הנבחר על שיער רטוב וספוג במים מתוקים. רוצים פתרון טבעי? במקום תכשיר מדף ערבבו בצנצנת זכוכית שתי כפות שמן קוקוס וכפית שמן זית ומרחו על השיער ועל הקרקפת לפני הכניסה לים או לבריכה.
2. חובשים כובע ים. אולי זה פחות שיק, אבל זה בהחלט מגן על השיער. בחרו בכובע בעלת רמת אטימה גבוהה.
3. שוטפים את השיער. לאחר כל כניסה למי הבריכה או הים שטפו את השיער במים מתוקים.

קרינת השמש החזקה מייבשת את השיער וגורמת לדהיית צבעו

הקרינה האולטרה סגולה של השמש פוגעת בשיער ממש כפי שהיא פוגעת בעור, אך בניגוד לעור, בשיער אין התחדשות תאים ולכן הנזק בלתי הפיך. הקרינה החזקה גורמת לפתיחה של הקוטיקולה ולחדירת חמצן לשערה. תהליך החמצון פוגע בקרטין שממנו בנויה שכבת הקורטקס, החלק הפנימי של השערה, ומייבש אותו, והתוצאה - שיער יבש, מפוצל ומחוספס. תהליך החמצון פוגע גם בפיגמנט הצבע של השיער ומבהיר אותו, מה שמביא לדהיית השיער. גם צבעי שיער מלאכותיים נוטים להתפרק כתוצאה מהחשיפה לשמש, ולכן הם דוהים יותר מהר בקיץ. דהיית שיער צבוע נפוצה בעיקר בצבעים כהים מאחר שהם מושכים יותר קרינה.
מה עושים?
1. נזהרים מהשמש. הימנעו מחשיפת השיער לשמש ישירה ככל האפשר, וחבשו כובע בשעות החמות.
2. משתמשים בתכשירים המספקים הגנה מהשמש. השתמשו בתכשירי טיפוח ועיצוב המספקים הגנה מקרני UV. מסנני קרינה במוצרי שיער נועדו להגן על הפיגמנט שבשיער מפני דהייה.
3. משתמשים באמפולה ייעודית לשיער צבוע. החומר שבאמפולה מנטרל את שאריות חומרי החמצון, מאזן את רמת ה־PH של השיער וסוגר את שכבת הקוטיקולה. שימוש בה לאחר הצביעה ישיג הגנה על הצבע לטווח ארוך ככל האפשר, וגם הגנה מנזקי הקרינה.
4. צובעים את כל השיער. אחת לשתי צביעות אל תסתפקו בצביעת השורשים בלבד וצבעו את כל הראש כדי להתגבר על הדהייה.
5. מרעננים את הצבע. השתמשו בשטיפה בגון הצבע שבו נצבע השיער, לרענון המראה.

להיזהר מהשמש, גם לטובת השיער (צילום: אוהד רומנו, איפור ושיער: שמעון שושן)

להיזהר מהשמש, גם לטובת השיער (צילום: אוהד רומנו, איפור ושיער: שמעון שושן)

הלחות הורסת את הפן

הלחות שמלווה את הקיץ הישראלי לא מאפשרת לפן לשרוד, כפי שיודעת כל מי שהגיעה לגן אירועים עם פן מתוקתק, ואחרי שעתיים הביטה במראה וראתה הריסות שיער מהבילות.
מה עושים?
1. מגוננים על הפן. לפני כל פן השתמשו בתרסיס הגנה המכיל חומרים שנועדו לשמור על השיער מפני חום הפן, נזקים סביבתיים וקרינת UV. לאחר הפן הניחו כמה טיפות של סרום שמן על הקצוות כדי לאטום אותם ולא לאפשר ללחות לחדור. לאחר מכן רססו במרחק של 30 ס"מ מהראש, על כל השיער, ספריי לעיצוב תסרוקות בעוצמה חלשה. הספריי יוצר שכבת הגנה עדינה מהלחות בלי לפגוע בטקסטורה ובתחושה הטבעית של השיער. הקפידו להפוך את הראש ולרסס גם מבפנים. לא מתחברים לספריי? החליפו אותו במוס שמעניק נפח או בתכשירי אנטי פריז.
2. משתמשים במגבת. לאחר החפיפה ולפני הפן יבשו את השיער במגבת במקום לייבש אותו מההתחלה עם הפן. הפעולה הזאת תגרום לכך שהקוטיקולה תיסגר טוב יותר, מה שימנע חדירת לחות לשערה.
3. ממתינים לרגע האחרון. אם הפן נועד לאירוע חשוב, עשו אותו קרוב ככל האפשר למועד האירוע.

איסוף השיער בשל החום והלחות גורם לתלישה של השיער

החום העז והלחות מביאים אותנו לאסוף את השיער בקוקו הדוק. התוצאה עלולה להיות תלישה של השערות מהשורש, מה שלאורך זמן עלול לגרום לשיער דליל, בעיקר בחלק הקרוב למצח.
מה עושים?
מוותרים על קוקו הדוק. מומלץ לאסוף את השיער באופן רפוי, כך שתימנע תלישת שיער, והקרקפת תוכל "לנשום". לפחות בחלק מהיום הקפידו שהשיער יהיה משוחרר.

עודף החפיפות גורם לייבוש השיער

החום והלחות שגורמים לקרקפת להזיע והביקורים התכופים בים ובבריכה מאלצים אותנו לחפוף לעתים קרובות. מאחר ששמפו הוא דטרגנט, שימוש תכוף בו עלול לייבש את השיער.
מה עושים?
1. משתמשים במוצרים המיועדים לחפיפה יומיומית. חפיפה יומיומית לא הורסת את השיער אם משתמשים בשמפו המתאים למטרה זו. תכשירי שמפו לחפיפה יומיומית מכילים דטרגנטים קלים יותר והם בעלי PH חומצי ולא בסיסי ולכן גורמים פחות לשבירות של השערה. בנוסף הם אינם פוגעים בשומן הטבעי של הקרקפת. החפיפה עצמה, אם היא לא נעשית בצורה אגרסיבית, לא פוגעת בשיער ולא מגבירה נשירה.
2. מסתפקים בקונדישנר בלבד. אתם בכל זאת מרגישים שלחפוף כל יום זה יותר מדי בשבילכם? הסתפקו בשטיפת הזיעה במים וריכוך השיער עם קונדישנר.
3. מרעננים את השיער עם שמפו יבש. שמפו יבש הוא אבקה או ספריי המכילים חלקיקים שסופחים את השומן מעור הקרקפת והשיער. המוצר הטרנדי הזה יכול להיות דרך נהדרת להגדיל את המרווחים בין חפיפה לחפיפה.
4. עוברים לשמפו נטול מלחים. הכוונה ב"מלחים" היא בדרך כלל לסולפטים שאותם מוסיפים בדרך כלל לשמפו כדי להגביר את יכולת הניקוי שלו, אך הם עלולים לגרום למראה יבש ושביר.

הלחות גורמת להתנפחות של השיער

השיער הוא כמו ספוג. ברגע שהוא בא במגע עם המים שבאוויר, הוא מתנפח ב־20% יותר מגודלו המקורי. מעבר לנזק האסתטי, חדירת הלחות לשיער גורמת לפתיחה של הקוטיקולה, וכך לקרינת השמש, הכלור או מי הים קל יותר לחדור לשערה ולהזיק לה.
מה עושים?
משתמשים בחומרים אוטמים. בקיץ צריך ליצור מעטפת אטומה לשיער כדי לא לאפשר ללחות באוויר לחדור אליה. אפשר לעשות זאת באמצעות תכשירי טיפוח עמידים למים כמו סרום, שמן שיער, תרסיסים או טיפות סיליקון. הניחו את החומרים האוטמים על קצות השיער ולא על הקרקפת כדי לא לאטום אותה ולייצר שומניות.

חלק עם הרוח

עברתן החלקת שיער? נהדר. עכשיו נשאלת השאלה כיצד לצלוח את מפגעי הקיץ, ועדיין לשמור על התוצאות לאורך זמן. החלקת שיער יכולה דווקא להיות אידיאלית בעונת הקיץ, כי היא משחררת אותנו מהתלות בפן או במחליק השיער – עניין משמעותי בעיקר עבור מי שהחום והלחות גורמים לשיער שלה להיות מקורזל וחסר צורה. עם זאת יש לאמץ שגרת טיפוח ספציפית לשיער שעבר החלקה. אז מה השגרה הזאת כוללת? עומר אסף, מעצב השיער הראשי של נטורל פורמולה, מסביר:
1. בוחרים בתכשירים עשירים בקרטין. תהליך ההחלקה גורם לשיער לאבד מרכיבי הזנה חשובים, ולכן חשוב לבחור מוצרי שיער ייעודיים לשיער מוחלק, שמכילים הזנה אינטנסיבית. הקרטין מחדש את פנים השערה, מצפה אותה בשכבת הגנה ונותן לה מראה עשיר ומלא ברק. בנוסף, שימוש בשמפו עשיר בקרטין מאפשר לחפוף באופן יומיומי בלי לפגוע בתוצאות ההחלקה.
2. עוברים למוצרים נטולי מלח סודיום כלוריד. המוצרים שמכילים חומר זה מקלפים את הציפוי של ההחלקה ובכך מקצרים את חייה.
3. משתמשים במסכה. שימוש במסכת שיער ללא מלחים פעם עד פעמיים בשבוע יתרום להגנה על השיער ויעניק לו ברק וחיוניות.
4. שוטפים את השיער במים מתוקים. כדי למזער את הנזק שנגרם ממי הים והכלור בבריכה, שטפו את השיער היטב במים מתוקים, לפני הכניסה לים או לבריכה ואחריה. הטיפ הזה נכון לכולם אבל קריטי במיוחד לשיער שעבר החלקה.
5. מתאפקים עם הקוקו. לא משנה כמה חם לכן, מיד לאחר ההחלקה ובמשך כמה ימים מומלץ לא לאסוף את השיער, ובטח שלא בחוזקה. לאחר החפיפה הראשונה אפשר לאסוף ללא חשש אבל לא באופן הדוק אלא באמצעות גומייה רכה או קליפס נוח.

  • ייעוץ מקצועי: ד"ר מרינה לנדאו, מומחית ברפואת עור; דניאל בללו, מדריכה ראשית של "קרסטס"; ארז אלון, מומחה השיער הראשי של "לוריאל פריז"; עופר תורג'מן, מנהל סטודיו "וולה פרופשיונלס"; מעצב השיער אבי פדידה, שגריר "לוריאל פרופסיונל"; אריק מאיוסט, מעצב השיער ל־Moroccanoil; לבנה פרידמן, מומחית לקוסמטיקה טבעית, בעלת חברת Levana by Nature