הכנה וסגנון: קרן ברק

קמח - כל את טחנת הקמח קמח שלה טוחנת קצת אחרת, ומומלץ להתנסות ולמצוא את הקמח החביב עליכם. אני אוהבת את הקמחים של "מנחת הארץ‭."‬ תמצאו אותם במקררים בחנויות הטבע.

שמן - שמן קוקוס הוא היחיד בו אני משתמשת באפייה. כשמשתמשים בו במינון נכון, אין טעם לוואי של קוקוס בעוגה. חשוב לזכור שלא נדרשת כמות גדולה ממנו. תוכלו להמיר במתכונים אחרים כל 1 כוס שמן ‭1/2-ב‬ כוס שמן קוקוס.

המתקה - רסק או דבש פרי, או מייפל תמרים (אורגניים!). כל אחד מאתנו רגיל לרמת מתיקות אחרת, ומומלץ להרגיל את החיך למתיקות המעודנת של המרכיבים הטבעיים. במרבית המקרים הם עושים את העבודה!

התפחה - אני אוהבת להשתמש בסודה לשתייה – מוצר בסיסי שלא עבר טיפולים שהפכו אותו ללא-ידידותי לנו (כמו אבקת אפייה, אפילו זו שאין בה אלומיניום). ‭

היא מתפיחה יפה מאד כאשר "עוזרים" לה עם מוצר חלבי או פרי במתכון. כדי למנוע גבשושיות, מומלץ לנפות אותה דרך מסננת קטנה.

מרציפן תפוז טבעוני

המרכיבים

16 כדורים קטנים

  • 2 תפוזים
  • 2 כפיות ‭2 +‬ כפות סירופ מייפל
  • 2 כפיות מים
  • 1 כוס ‭100)‬ גרם) שקדים טחונים

המרכיבים

‭.1‬ קולפים את קליפת התפוז ל"לחיים‭,"‬ וכל אחת מהן חותכים לגפרורים קטנים. חותכים את הגפרורים לקוביות קטנטנות (3-2 מ"מ)

‭.2‬ שמים את קוביות הקליפה בסיר קטן, מוסיפים את 2 כפיות המייפל ואת המים ומבשלים על הלהבה הכי נמוכה במשך ‭3-כ‬ דקות, תוך ערבוב מדי פעם, עד שכל הנוזלים מתאדים. מסירים מהכיריים ומצננים ‭20-כ‬ דקות.

‭.3‬ שמים בקערה את השקדים הטחונים ואת 2 כפות המייפל, ומוסיפים את קליפות התפוז המבושלות. מערבבים היטב לעיסה אחידה. יוצרים ממנה כדורים ומניחים בקופסה. מגישים.

  • איך שומרים? בקופסה סגורה במקרר, עד 3 שבועות.

פאי לימון חמוץ-מתוק

המרכיבים

תבנית טארט 24 ס"מ

לבצק

  • 2 כוסות ‭280)‬ גרם) קמח כוסמין מלא
  • 4 כפות שמן קוקוס
  • 1 ביצה
  • 8 תמרים מזן מג'הול, מגולענים וקצוצים

לקרם הלימון

  • 2 כפות קוזו (תחליף צמחי לג'לטין. להשיג בבתי טבע)
  • 4 כפות מים קרים מהמקרר
  • ‭1/2‬ כוס מיץ לימון טרי
  • ‭1/2‬ כוס מים
  • 1 כפית קליפת לימון מגוררת
  • ‭4–3‬ כפות יוגורט עזים ‭5%‬
  • ‭6-5‬ כפות דבש

ההכנה

‭.1‬ הבצק: מחממים את התנור ‭160-ל‬ מעלות ומשמנים את התבנית.

‭.2‬ שמים בקערת מעבד המזון את הקמח, השמן, הביצה והתמרים ומעבדים בהפסקות לעיסה אחידה.

‭.3‬ מעבירים לתבנית ומהדקים היטב לתחתית ולדפנות. אופים ‭25-20‬ דקות, עד שהבצק מזהיב.

‭.4‬ בינתיים, מכינים את קרם הלימון: שמים את הקוזו בסיר קטן ומרסקים אותו (כמה שאפשר) בכף. מוסיפים את 4 כפות המים ומערבבים להמסה. מוסיפים את מיץ הלימון, חצי כוס המים וקליפת הלימון, ומבשלים על להבה בינונית-נמוכה תוך ערבוב במשך ‭7-5‬ דקות, עד שהמרכיבים מתאחדים והצבע חוזר להיות שקוף (הוא יהיה אטום במהלך הבישול). מסירים מהכיריים ומניחים לצינון במשך ‭30-כ‬ דקות.

‭.5‬ מסננים 3 כפות מהיוגורט במסננת דקה לתוך הקרם. מוסיפים גם את הדבש ומערבבים למרקם אחיד. טועמים, ואם צריך מוסיפים עוד יוגורט או דבש. יוצקים את הקרם על הקלתית ומאחסנים במקרר כשעתיים. מגישים.

  • איך שומרים? מכוסה במקרר, עד 3 ימים.

שטרויזל פירות

קינוח שאין סוף לגיוונים שאפשר לצרף ולשנות בו. אפשר, למשל, להוסיף לפירות צימוקים ששרו ברום. בקיץ, אפשר להשתמש באפרסקים, נקטרינות ושזיפים. לבצק אפשר לגרד גרגירים ממקל וניל. להגשה, אפשר לזלף מייפל על המנה או להוסיף לה גלידת וניל.

המרכיבים

תבנית ‭30X20‬ ס"מ

  • 1 תפוח ירוק (מכל זן)
  • 2 אגסים ‭1 1/2‬
  • 1/2 1 כוסות קמח כוסמין מלא
  • ‭1/2‬ כפית שמן קוקוס
  • ‭1/4‬ כוס מים 1 כף גדושה סירופ מייפל טהור
  • ‭1/2-1/4‬ כוס גפרורי שקדים
  • להגשה: מעט סירופ מייפל טהור

ההכנה

‭.1‬ מחממים את התנור ‭180-ל‬ מעלות.

‭.2‬ מגלענים את הפירות (אין צורך לקלוף)וחותכים אותם לקוביות בגודל 1 ס"מ. מפזרים אותם בתבנית.

‭.3‬ שמים בקערת מעבד המזון את הקמח, השמן, המים והמייפל ומעבדים בהפסקות (6-5 פולסים)לקבלת פירורי בצק. מפזרים אותם על הפירות. מפזרים עליהם את גפרורי השקדים.

‭.4‬ אופים ‭30-כ‬ דקות, עד שפירורי הבצק מזהיבים. מוציאים, מזלפים עוד קצת סירופ מייפל ומגישים.

  • איך שומרים? מכוסה במקרר, עד 4 ימים. מומלץ לחמם קלות לפני ההגשה.

עוגיות פרח

המרכיבים

18 יחידות

  • 6 תמרים מזן מג'הול, מגולענים
  • ‭1 1/2‬ כוסות ‭210)‬ גרם) קמח כוסמין מלא
  • ‭1/8‬ כפית מלח
  • 1 ביצה
  • 4 כפות שמן קוקוס
  • ריבת תות ללא תוספת סוכר
  • אפשרות לפיזור: פתיתי קוקוס טחונים

ההכנה

‭.1‬שמים בקערת מעבד המזון את התמרים, הקמח והמלח ומעבדים למרקם אחיד. מוסיפים את הביצה ומעבדים בהפסקות (4-3 פולסים), עד שנוצרים פירורים. מוסיפים את השמן ומעבדים עוד 4 פעמים, לבצק אחיד.

‭.2‬ מוציאים את הבצק. אם הוא לח מדי, אפשר להוסיף קצת קמח וללוש קלות. אם הוא יבש מדי, מוסיפים עוד כף מים. עוטפים את הבצק ומאחסנים במקרר ‭30-כ‬ דקות (אפשר להכין לילה מראש).

‭.3‬ מחממים את התנור ‭180-ל‬ מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.

‭.4‬ מקמחים קלות משטח עבודה ומרדדים עליו את הבצק לעלה בעובי ‭1/2-כ‬ ס"מ. קורצים בו עוגיות בעזרת קורצן. במחצית מהעוגיות קורצים עיגול קטן במרכז.

‭.5‬ מעבירים את העוגיות לתבנית ואופים ‭10–8‬ דקות, רק עד שהעוגיות מזהיבות קצת ומתייצבות, ולא יותר. מוציאים ומצננים.

‭.6‬ מורחים על העוגיות השלמות ריבת תות ומכסים בעוגיות עם החור. אם רוצים, טוחנים את פתיתי הקוקוס לאבקה במטחנת תבלינים ומפזרים על העוגיות דרך מסננת דקה. מגישים.

  • איך שומרים? עד שבוע בקופסה סגורה.

עוגת שוקולד ללא גלוטן

עוגה נטולת בלגן! אחרי האפייה אני עושה לה מסאג' עם דבש. מי שרוצה, יכול לצפות בשוקולד חם. סוד האפייה בקמחים ללא גלוטן טמון בשילוב של כמה סוגי קמחים שונים. בעוגה זו השתמשתי בקמח כוסמת, אורז וקינואה. כל יצרן טוחן את הקמח שלו אחרת, כך שהשילוב עשוי להתקבל שונה בכל פעם. נסו יצרנים שונים, עד שתמצאו את הטעם החביב עליכם.

המרכיבים

  • תבנית קוגלהוף 22 ס"מ טן

  • 1 כוס קמח אורז
  • 1 כוס קמח כוסמת
  • ‭1/2‬ כוס קמח קינואה
  • 18 תמרים מזן מג'הול בטמפרטורת החדר
  • ‭1/8‬ כפית מלח
  • ‭3/4-כ‬ כוס ‭75)‬ גרם) אבקת קקאו משובח
  • ‭1 1/2‬ כפיות סודה לשתייה
  • 2 ביצים
  • ‭1/2‬ כוס מים
  • 1 כוס רסק תפוחים ללא תוספת סוכר (להשיג ברשתות השיווק)
  • ‭1/4‬ כפית תמצית וניל
  • 6 כפות שמן קוקוס
  • לציפוי: 1 כף דבש, או שוקולד מומס

ההכנה

‭.1‬ מחממים את התנור ‭160-ל‬ מעלות ומשמנים את התבנית (אני משמנת בכפית שמן קוקוס).

‭.2‬ מגלענים וקוצצים את התמרים, ומעבירים אותם לקערת מעבד המזון. מוסיפים את כל סוגי הקמח ומעבדים קצרות בהפסקות (פולסים),רק עד שמתקבלת תערובת אחידה (כתמי התמרים נראים בה).

‭.3‬ מוסיפים את המלח ואת הקקאו ומסננים פנימה את הסודה לשתייה. מעבדים קצרות בלבד, רק עד לקבלת מרקם אחיד.

‭.4‬ מוסיפים את הביצים ומעבדים ‭3–2-ב‬ פולסים. מוסיפים את המים, רסק תפוחים ותמצית הווניל, ומעבדים בעוד כמה פולסים למרקם אחיד. מוסיפים את שמן הקוקוס, ושוב מעבדים בהפסקות (תתקבל עיסה סמיכה).

‭.5‬ יוצקים לתבנית ואופים ‭35-כ‬ דקות, רק עד שקיסם הננעץ בעוגה יוצא יבש (הזהרו מאפיית יתר!)מוציאים ומצננים כחצי שעה.

‭.6‬ הופכים את העוגה על צלחת ומחלצים את התבנית. יוצקים דבש לציפוי ומגישים.

  • איך שומרים? העוגה במיטבה כשהיא טרייה, אבל אפשר לשמור אותה מכוסה עד 4 ימים בטמפרטורת החדר.

  • ליאת פז היא מאמנת תזונה אינטגרטיבית להורים ולילדים. לפרטים חפשו בפייסבוק ‭Liat Paz‬ או שלחו מייל: ‭liatpaz@gmail.com ‬