כשמטופלת שלי מתלוננת על כך שהיא אוכלת הרבה מתוקים, שהיא מכורה לקפאין (קפה או קולה),‬ שאין לה כוח לפעילות גופנית, שהשיער שלה נושר, ושהיא מעט מדוכדכת - נדלקות נורות האזהרה לאנמיה.

האנמיה אינה נחשבת למחלה אך היא גורמת לירידה משמעותית בתפקוד היומיומי. וכיוון שהיא אינה נחשבת מחלה, לא תמיד נערכות הבדיקות הדרושות ולא תמיד מושם דגש על טיפול הולם.

כשליש מהאוכלוסייה בעולם המערבי סובלים מאנמיה. בקרב נשים בגיל הפריון (בגלל איבוד דם בזמן המחזור החודשי ובמהלך הלידות) מדובר בתופעה נפוצה אף יותר, ובישראל שכיחות האנמיה בקרב נשים (וגם בקרב ילדים) גבוהה בהשוואה למדינות אחרות בעולם המערבי.

הבעיה היא שנשים רבות סובלות מהתופעה ואינן מודעות לכך. אחרות יודעות שיש להן אנמיה אך לא חושבות שצריך או אפשר לטפל בה. "כן, אני יודעת, תמיד אני אנמית,"‬ הן נוהגות לומר לי. ואני אומרת: יכול להיות שכבר התרגלת לחיות עם אנמיה ושכחת בכלל שאת יכולה להרגיש אחרת לגמרי. אל תיכנעי לעייפות, אל תשלימי עם חיים נטולי אנרגיה. ייתכן מאוד שאת יכולה להיות הרבה יותר אנרגטית ולשפר את התפקוד היומיומי באופן משמעותי.

מה גורם לאנמיה?

הסיבות רבות ומגוונות, והשכיחות שבהן: איבוד דם משמעותי, למשל אחרי לידה או במהלך המחזור החודשי, אכילה מועטת של מזונות המכילים בשר, צמחונות וטבעונות, בעיה בספיגה של חלק מהוויטמינים. סיבות אחרות עשויות להיות קשורות למחלות שונות ובמצבים אלה יש לפנות לרופא.

הידעת? יש שלושה סוגי אנמיה

אלה שלושת סוגי האנמיה העיקריים: אנמיה הנובעת מחוסר ברזל (השכיחה ביותר), אנמיה הנובעת מחסור בוויטמין ‭B12‬ ואנמיה הנגרמת ממחסור בחומצה פולית (השכיחה פחות). ‬ יש אנשים שסובלים משני סוגי אנמיה ואף שלושה - לעתים קרובות נערכות בדיקות רק לסוג אחד של אנמיה, מה שעלול להוביל לטיפול חסר. חשוב לעבור את כל הבדיקות הדרושות.

  • טיפ: מומלץ ליטול תוסף ברזל לאחר ארוחה ולהימנע משך שעה ממוצרי חלב, קפה ותה

עייפה כל הזמן? ייתכן שאת אנמית

אם גם לאחר שישנת שנת לילה טובה את חשה עייפות, ייתכן שאת סובלת מאנמיה. סימנים נוספים: חולשה, חוסר חשק לעסוק בפעילות גופנית וקושי בביצועה, קוצר נשימה או דפיקות לב במאמץ, נשירת שיער, ציפורניים חלשות, סחרחורות (בעיקר במעבר משכיבה לישיבה או מישיבה לעמידה), כאבי ראש, חיוורון ותחושת קור.

אם את סובלת מארבעה סימנים לפחות - לכי להיבדק.

סימפטומים שמופיעים כאשר האנמיה מחמירה: חוסר תיאבון, נטייה לדכדוך קל, הפסקת המחזור החודשי ופגיעה בפוריות, נימול בקצות האצבעות, נשירת שיער ואף ירידה בזיכרון.

  • פגיעה בתפקוד קוגניטיבי ומוטורי וירידה בזיכרון מאפיינים בעיקר אנמיה של ‭.B12‬

  • נשירת שיער, חולשת שרירים ופצעים בפה מאפיינים בעיקר אנמיה של חומצה פולית.

מה אומרות בדיקות הדם שלך?

מומלץ לבקש מהרופא הפנייה לבדיקות דם הכוללות: ספירת דם, ברזל, פריטין, ויטמין ‭B12‬ וחומצה פולית. אם התוצאות נמצאות מחוץ לטווח הנוורמה (או קרובות לטווח הנמוך של הנורמה) ואת סובלת מחלק מהסימפטומים שתוארו לעיל, כדאי מאוד להתייעץ עם מומחה, לקבל הנחיות לשיפור התזונה ולשקול נטילת תוספי תזונה מתאימים.

  • טיפ: נטילת תוספי ‭B12‬ וחומצה פולית נחשבת בטוחה מאוד. אין להם תופעות לוואי, למעט מקרים נדירים ביותר. מדובר בחומרים מסיסים במים ולכן במקרה של נטילה עודפת, הגוף מוציא את העודף דרך השתן.

האם אנמיה עלולה לגרום להשמנה?

נשים אנמיות שחשות עייפות אך נאלצות להמשיך לתפקד במרוץ החיים המטורף, וללהטט בין העבודה, הבית והילדים, מוצאות לעצמן תחליפי אנרגיה, לעתים קרובות בלי שהן מודעות לכך. ואיפה נמצאת האנרגיה? נכון, במתוקים ובקפאין. כך בעקיפין גורמת האנמיה לעלייה בצריכת מאכלים מלאי סוכר ולמשקאות עתירי קפאין, ומכאן הדרך להשמנה קצרה.

אנמית? שפרי תזונתך

ויטמין ‭B12‬ מצוי רק במקורות מהחי, כלומר בשר, דגים, מוצרי חלב וביצים.

ברזל אפשר לקבל מבשר, כמובן, וכן מקטניות, ירקות ירוקים, סלק, רימון, פירות יער, פירות יבשים - בעיקר משמשים וצימוקים (רצוי אורגניים),‬ שקדים, טחינה משומשום מלא וקינואה.

חומצה פולית תמצאו בעיקר בבשר, עדשים, שעועית לבנה, ירקות ירוקים ודגנים מלאים.

  • טיפ: ספיגת ברזל ממזונות צמחיים אפקטיבית פחות ולכן מומלץ להרחיק את אכילתם משתיית תה, קפה וקולה. ויטמין ‭,C‬ לעומת זאת, משפר את ספיגת הברזל ולכן כדאי לשלב אכילת מזונות עשירים בברזל עם מזונות עשירים בוויטמין C.

תוספי תזונה? עשויים לעזור

ברזל: כאשר יש מחסור משמעותי בברזל, קשה מאוד להשלים אותו רק בעזרת תזונה. במקרים אלה מומלץ ליטול תוסף מזון רק לאחר התייעצות עם רופא או דיאטנית - הברזל הוא חומר מחמצן ואין ליטול אותו ללא צורך.

תופעת הלוואי העיקרית בנטילת תוסף ברזל היא עצירות, ולכן יש נשים רבות שנמנעות מנטילתו. חשוב לדעת שיש מגוון רב של תוספים במדפים - חלקם מציינים על האריזה "ברזל עדין" או "ברזל רך‭."‬ אלה מכילים כמות ברזל קטנה בהשוואה לתוספים הרגילים, ולכן אינם גורמים לעצירות, אך יש צורך ליטול אותם זמן רב יותר.

‭:B12‬ מומלץ ליטול במציצה כדי לשפר את הספיגה. אין תופעות לוואי מעט מקרים נדירים.

חומצה פולית: מומלצת לכל אישה שמתכננת היריון וכן לנשים הרות וכמובן במצבי מחסור.

  • טיפ: אנמיה עשויה להיות תורשתית. אם את סובלת מאנמיה ויש לך ילדים (בכל גיל) - כדאי לבדוק גם אותם

למה חשוב להיות במעקב?

  • ככל שהסימפטומים של האנמיה רבים ומשמעותיים - כך גם השיפור בהם יהיה מהיר ואפקטיבי.
  • לאחר שלושה חודשים יש לחזור על בדיקות הדם כדי לוודאי שאת נוטלת את תוסף התזונה המתאים - תיתכן בעיה בספיגה שמונעת שיפור במצב האנמיה.
  • שבוע לפני בדיקות הדם יש להפסיק נטילת תוספים כדי לאפשר קבלת תוצאה מהימנה.
  • יש להשוות את התוצאות של בדיקות הדם לתוצאות הקודמות ובעצת הרופא או הדיאטנית להחליט על המשך טיפול.
  • אם בדיקות הדם תקינות - יש לחזור עליהן אחת לשנה, כחלק משגרת בדיקות כללית.
  • יש נשים שסובלות מירידה הדרגתית ברמות הברזל, ויטמין ‭B12‬ או חומצה פולית ואחת לשנה הן נזקקות לנטילה חוזרת של תוספי התזונה. אחרות נזקקות לנטילת תוסף במרווחים מסוימים. כאמור, יש ליטול אותם רק לאחר התייעצות עם מומחה.

מה אומרת הרופאה הסינית?

לפי הרפואה הסינית, האנמיה מתבטאת בסימפטומים נוספים לאלה שנמנו כאן: עור יבש, עצירות, נטייה משמעותית למצב רוח ירוד, הפחתה בכמות הדם במחזור, כאבי בטן חזקים בזמן מחזור, תחושות חום וקור קיצוניות - חום קיצוני בקיץ, קור קיצוני בחורף.

----------------------------------------------------------

אחת ולתמיד: מה ההבדל בין ברזל, המוגלובין ופריטין

הברזל מצוי בזרם הדם בשלושה אופנים:

‭.1‬ המוגלובין: חלבון המכיל יוני ברזל ומצוי בתאי הדם האדומים. חלבון זה נושא את החמצן ומביא אותו לכל תא בגוף. בכך הוא מאפשר אספקת חמצן תקינה לתאים.

‭.2‬ ברזל: ברזל חופשי הנישא בזרם הדם ומועבר בין היתר להמוגלובין.

‭.3‬ פריטין: מאגר הברזל בכבד ובאיברים נוספים, מתוכם הוא משתחרר ועובר לזרם הדם.

מה קורה בגוף כאשר יש מחסור בברזל: תחילה מידלדלים המאגרים - יש ירידה ברמת הפריטין, לאחר מכן יורדת רמת הברזל בדם, ורק לבסוף חלה ירידה ברמת ההמוגלובין המכיל ברזל.

לכן כשמבצעים ספירת דם, לא די לבדוק את ההמוגלובין, אלא לבדוק מדדים נוספים, מהם ניתן להסיק על סוגים שונים של אנמיה, כמו למשל גודל, צבע ונפח כדוריות הדם האדומות.

  • ליאורה חוברה היא דיאטנית קלינית