מאת: קארן ברונר

המדינה: אנגליה.

הבעיה

מעל למחצית מהילדים בגיל בית הספר היסודי לא נוהגים להגיע לבית הספר בהליכה אלא בנסיעה - בניגוד לדור של הוריהם, ש־‭80%‬ מהם נהגו ללכת לבית הספר בילדותם - וזאת למרות הנחיות משרד הבריאות האנגלי, הקובע כי על ילדים בגיל בית הספר לבצע פעילות גופנית לפחות 60 דקות ביום.

מעבר ליתרונות הבריאותיים של ההליכה, מחקרים הוכיחו כי ילדים שמגיעים לבית הספר ברגל הם ערניים יותר ובעלי יכולת למידה טובה יותר והישגים גבוהים יותר בלימודים. הסיבה לתופעה נטועה, בין היתר, בהורים: יותר משליש מהם העידו כי הם חוששים לביטחון ילדיהם בעת ההליכה לבית הספר.

לתופעה יש השפעות בריאותיות נוספות: כרבע מהתנועה בכבישים בשעות העומס קשורה להסעת ילדים לבתי ספר, מה שמעלה את רמות הפליטה המסוכנת של פחמן דו חמצני.

הרעיון המבריק

לפני כעשור יצאו חמישה בתי ספר יסודיים במזרח אנגליה בקריאה לילדים ולהוריהם לצעוד לבית הספר בימי רביעי. לאחר כשנה אומץ הרעיון על ידי עמותת ‭Living Streets‬ הדואגת לרווחת הולכי הרגל, זכה לשם ‭,WOW - Walk Once a Week‬ והפך לקמפיין ארצי. במסגרת הקמפיין, שמשנת 2012 נתמך על ידי משרדי הבריאות והתחבורה הבריטיים, שולבו בתוכנית הלימודים שיעורים להסברת יתרונות ההליכה, בבתי ספר הוצבו מערכות ניטור ממוחשבות שהילדים מדווחים באמצעותן על מספר הפעמים שהגיעו בצעידה, והוכרזו תחרויות נושאות פרסים בנושא בין בתי הספר ובתוכם.

במקביל בוצעו שינויים בשטח על ידי הרשויות המקומיות: שורטטו מפות עם שבילי הליכה בטוחים מהבית לבית הספר, מהירות הנסיעה סביב בתי ספר הורדה ל־20 קמ"ש, תוקנו ליקויי דרך, והוקמו מתחמי חנייה במרחק קצר ובטוח של 10־15 דקות הליכה מבתי הספר.

בנוסף, הוכרז חודש מאי כחודש "ההליכה לבית הספר" בכל רחבי אנגליה, ובמסגרת זו נערכים אירועים מגוונים, והנושא עולה לדיון ברשתות החברתיות ובאמצעי התקשורת.

התוצאות

בשנים 2012־2014 נצפה גידול של ‭26%‬ במספר הילדים והמבוגרים המלווים אותם, שזנחו את המכונית לטובת צעידה לבית הספר. במהלך תקופה זו, 13 מיליון איש באנגליה, מתוכם 750 אלף ילדים, נחשפו לתוכני הקמפיין או לקחו בו חלק פעיל. וזה גם חוסך כסף.

נמצא כי השקעה של פאונד אחד בתוכנית החזירה רווח של ‭7.64‬ פאונד בתחומים אחרים, כמו צמצום בצריכת הדלק, הורדת עומסי התנועה והפחתה בהוצאות על בעיות רפואיות. הרעיון אומץ על ידי מדינות רבות, כולל בישראל, וזכה להצלחה.

אם היוזמות המקומיות בנושא עדיין לא הגיעו לאזור מגוריכם, אנחנו ממליצים לא להמתין ופשוט לצאת עם הילדים בבוקר ולצעוד לבית הספר בכיף.

קארן ברונר, M.Sc HPE ,‬ מומחית במדעי הבריאות עם התמקצעות בקידום בריאות ומניעה, מנהלת המחלקה לקידום בריאות, אסותא מרכזים רפואיים