מנטה

צילומים: דן לב, סגנון והכנה: דלית רוסו

נשנושי זעתר ללא גלוטן / עינת מזור

החומרים (לכ-30 יחידות):
¼ כוס ‭40)‬ גרם) קמח סויה או קמח חומוס
½ כוס ‭60)‬ גרם) קמח אורז
½ כוס ‭60)‬ גרם) קמח תפוח אדמה
‭1½‬ כפית קסנטאן גם
½ כפית מלח
1 כפית תבלין זעתר ללא גלוטן (להשיג בחנויות המוכרות מוצרים ללא גלוטן)
100 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות
2-4 כפות מים קרים

אופן ההכנה:
‭.1‬ מכניסים לתוך מערבל מזון או קערה עמוקה את הקמחים, הקסנטאן גם, המלח ותבלין הזעתר, מוסיפים את קוביות החמאה ומערבבים עד להיווצרות תערובת פירורים של חמאה וקמח.
‭.2‬ מוסיפים את המים הקרים באיטיות ומערבבים עד להיווצרות בצק שנוח לעבוד איתו. מוציאים ממעבד המזון, צרים בצק בצורת מלבן ועוטפים בניילון נצמד. מניחים במקרר למשך ½ שעה.
‭.3‬ מחממים תנור ל-175‬ מעלות.
‭.4‬ מרדדים את הבצק הקר בין 2 ניירות אפייה למלבן בעובי ¼ סנטימטר. חותכים לריבועים בגודל ‭3X3‬ סנטימטר. אופים למשך כ-10 דקות עד לקבלת צבע צהוב עמוק.
‭.5‬ מוציאים מהתנור ומצננים מעט בטמפרטורת החדר. שומרים בכלי אטום עד 4 ימים.

מיני סביח / פיליס גלזר

החומרים (ל-10 יחידות):
1 חציל בינוני, מקולף ופרוס דק לאורך
מלח, לפי הטעם
1 תפוח אדמה גדול
מעט שמן זית להברשה
1 כף שמן זית
מלח, פלפל וגבעולי תימין (לא חובה)
להרכבה:
5 מיני פיתות ביס מקמח מלא או רגיל
5 כפיות (או יותר, לפי הטעם) סחוג, פלפל צ'ומה או תערובת חריפה אחרת
10 כפות חומוס מוכן
1 בצל אדום בינוני, פרוס דק לעיגולים
10 ביצים קשות, פרוסות במכשיר (מבשלים עם קליפת בצל)
‭7½‬ כפיות טחינה
עמבה (לא חובה‭,(‬ לפי הטעם

אופן ההכנה:
‭.1‬ ממליחים את פרוסות החציל, משפשפים ושמים במסננת למשך כ-1/2‬ שעה.
‭.2‬ חותכים את תפוח האדמה לאורך וחוצים לרוחב. פורסים כל חצי לפרוסות דקות לאורך, כמו צ'יפס. מערבבים עם שמן הזית, המלח, הפלפל והתימין ומפזרים בתבנית גדולה, מרופדת בנייר אפייה.
‭.3‬ מחממים את הגריל בתנור וקולים את פרוסות תפוחי האדמה משני הצדדים בערך ‭15-10‬ דקות. מוציאים לצלחת הגשה.
‭.4‬ מייבשים את פרוסות החציל, משמנים קלות במעט שמן זית וקולים באותה הצורה כ-8‬ דקות. מניחים בצלחת אחרת.
‭.5‬ ההרכבה: פותחים מיני פיתות ‭2-ל‬ עיגולים וקולים בתנור או בטוסטר אובן. מורחים כל מיני פיתה ב-1/2‬ כפית חריף וכף חומוס ומסדרים מעל את הבצל, פרוסת החציל, פרוסות הביצה ו-2-3‬ "צ'יפס" תפוחי אדמה. מטפטפים מלמעלה ½ כפית טחינה ועמבה ואוכלים.

מיני סביח בהרכבה אישית (צילום: דן לב)

מיני סביח בהרכבה אישית (צילום: דן לב)

טחינה אדומה /פיליס גלזר

החומרים (ל-10 מנות):
2 סלקים בינוניים
מעט שמן זית
2 שיני שום
1 כוס טחינה גולמית
מיץ מ-2 לימונים
1 כפית כמון
מלח ופלפל, לפי הטעם
להגשה:
ירקות חתוכים (כמו מקלות גזר וסלרי, פרחי ברוקולי/כרובית)

אופן ההכנה:
‭.1‬ מחממים את התנור ל-180‬ מעלות.
‭.2‬ שוטפים, מקרצפים ומשמנים את הסלקים במעט שמן זית. עוטפים בנייר אלומיניום ואופים כשעה, עד שהם רכים. מצננים מעט ומקלפים.
‭.3‬ חותכים את הסלקים לקוביות וטוחנים בבלנדר. מוסיפים את השום, הטחינה, מיץ הלימון, הכמון, המלח והפלפל עם מעט מים. מוסיפים לפי העדפה לקבלת מרקם סמיך.

טחינה, אבל אדומה (צילום: דן לב)

טחינה, אבל אדומה (צילום: דן לב)

מיני פיתות במילוי פלאפל בטטה וסלט כרוב עם ג'ינג'ר / פיליס גלזר

החומרים ל-20 יחידות:
לסלט:
‭2½‬ כוסות (300-400 גרם)
כרוב פרוס דק מאוד
1 כף סילאן טבעי
2 כפות חומץ אורז
¼ כפית זנגביל (ג'ינג'ר)
½ כפית חרדל מוכן
קליפה מגוררת מ-½ לימון מלח, לפי הטעם
לפלאפל:
1 בטטה (כ-450 גרם‭,(‬ מקולפת ומגוררת בינוני
2 שיני שום כתושות
¼ כפית מכל אחד: כוסברה יבשה, כמון, קינמון, מלח
¾ כוס קמח מלא ‭,70%‬ קמח שיפון או קמח כוסמת
3 כפות פשתן טחון ‭9 +‬ כפות מים
מלח ופלפל, לפי הטעם
4 כפיות שמן זית או שמן קוקוס, לטיגון
להרכבה:
10 מיני פיתות עגולות מקמח מלא או לבן
עמבה, טחינה או סחוג (לא חובה‭,(‬ לרוטב התיבול

אופן ההכנה:
‭.1‬ הסלט: מערבבים את כל חומרי הסלט, מכסים ומכניסים למקרר לשעה לפחות, עד שהכרוב מתחיל לנבול.
‭.2‬ הפלאפל: מערבבים בקערה שנייה את חומרי הפלאפל פרט לשמן ולשים עם הידיים. מכסים ומקררים ‭60-30‬ דקות.
‭.3‬ בודקים את העיסה ומוסיפים עוד מים או קמח אם צריך כדי ליצור כ-20‬ כדורים, מעט קטנים יותר מכדורי פינג-פונג. משטחים כל כדור. כדאי להניח קערית מים לטבילת הידיים לפני יצירת הכדורים.
‭.4‬ מחממים מחצית מהשמן במחבת נון-סטיק גדולה ומטגנים את מחצית הפלאפלים השטוחים על אש בינונית, עד שהם משחימים משני הצדדים. עוברים על הפעולה עם יתר השמן והפלאפלים.
‭.5‬ ההרכבה: חוצים את המיני פיתות ומכניסים פלאפל אחד וכפית גדושה של כרוב בכל אחד מהם. מטפטפים למעלה טחינה או עמבה אם רוצים. אפשר להוסיף פרוסות דקות של ירקות אחרים בשביל הצבע.

פרפה טבעוני / פיליס גלזר

החומרים (ל-10 מנות):
3 כוסות חלב אורז או חלב אורז בטעם שקדים
5 כפות סוכר קנים אורגני טבעי
3 כפות קוזו טחון או קורנפלור (קוזו הוא שורש יפני עמילני בעל סגולות ריפוי, תחליף בריא לקורנפלור)
2 כפות תמצית ורדים
1 כפית תמצית וניל
מלח ים גס או רגיל, לפי הטעם
כ-3 כפות פיסטוקים קלויים, קצוצים דק
מעט קינמון ואגוז מוסקט
50 גרם חלבה מגוררת על הצד הגס של הפומפייה

אופן ההכנה:
‭.1‬ מחממים בסיר בינוני את החלב והסוכר על אש בינונית. בוחשים עד להמסת הסוכר. מנמיכים את האש.
‭.2‬ מערבבים בכלי קטן קוזו עם מעט מים קרים לקבלת תערובת נוזלית ללא גושים. מוסיפים בהדרגה לתערובת החלב. בוחשים בכף עץ כל הזמן, עד להסמכת התערובת ‭8-כ‬ דקות, ושופכים פנימה את תמצית הוורדים, הווניל והמלח.
‭.3‬ יוצקים את התערובת שהסמיכה (והיא תסמיך עוד יותר לאחר קירור) לתוך 10 כוסיות קטנות וגבוהות. מפזרים את הפיסטוקים הקלויים בין הכוסות באופן שווה, מקשטים במעט קינמון, אגוז מוסקט וחלבה, מביאים לטמפרטורת החדר, מכסים בניילון נצמד ומקררים עד להגשה.

מאפה לימון, שקדים ושוקולד / עינת מזור

החומרים (ל-24 לחמניות):
‭1½‬ כוסות קמח שקדים
½ כוס קמח אורז חום
1 כפית אבקת אפייה
1 כפית אבקת סודה לשתייה
¼ כפית מלח
100 גרם שוקולד צ'יפס
100 גרם שמן קוקוס או שמן קנולה
½ כוס חלב או מים
½ כוס ‭100)‬ גרם) סוכר
2 ביצים
½ כפית תמצית וניל
1 כף גרידת לימון
100 גרם פרוסות שקדים לא קלויים

אופן ההכנה:
‭.1‬ מחממים תנור ל-175‬ מעלות. בתוך 2 תבניות מיני שקעים מניחים מנג'טים או מרססים את השקעים בתרסיס שמן.
‭.2‬ מערבבים בקערה גדולה את הקמחים, אבקת האפייה, הסודה לשתייה המלח והשוקולד.
‭.3‬ מערבבים בקערה נוספת את השמן, החלב והסוכר. מוסיפים את הביצים, תמצית הווניל וגרידת הלימון.
‭.4‬ מערבבים את תוכן קערת הנוזלים עם קערת הקמחים עד ליצירת בלילה.
‭.5‬ ממלאים בבלילה עד לגובה כ- מתבניות השקעים. מפזרים מעט פרוסות שקדים בתוך כל שקע.
‭.6‬ אופים כ-10‬ דקות באמצע התנור עד לקבלת צבע זהוב וקיסם שמוחדר יוצא עם פירורים מעטים.

קינוח בכוסית או במנג'ט, שמצריך כפית ולא יותר. פרפה טבעוני ומאפה לימון (צילום: דן לב)

קינוח בכוסית או במנג'ט, שמצריך כפית ולא יותר. פרפה טבעוני ומאפה לימון (צילום: דן לב)