מאת: רויטל גל

מתי בפעם האחרונה שאלתם את עצמכם מה עושה לכם טוב? מה אתם אוהבים באמת? האם אתם במקום הנכון בחיים? טבע תרפיה היא שיטת טיפול שעושה הרבה כבוד לטבע - וגם לטבע האדם. ייחודיות השיטה היא בניסיון לנטרל את הרעשים הסביבתיים שמאפיינים את העידן הנוכחי, ולהוציא אתכם לטבע כדי להתחבר אל עצמכם מחדש.
השיטה פותחה לפני עשור על ידי ד"ר רונן ברגר, והיא מתבססת על ההבנה שהשהייה במרחב הפתוח יכולה לקדם תהליכי התפתחות אישית. הטבע תרפיה היא חווייתית ופחות מילולית, והיא יכולה לשלב שיטות טיפול שונות (אמנויות, פסיכודרמה, שמאניזם), ולהעשיר אותן על ידי הקיום שלהן במרחב הפתוח. העיקרון הוא שהחוויה – יותר מהדיבור – מעצימה את התהליך הטיפולי, ומוציאה את הרעיונות שמדברים עליהם בחדר הטיפולים לפועל. אז אם אתם מרגישים שאתם רוצים או צריכים טיפול ועדיין לא החלטתם מה מתאים לכם, הנה תשע סיבות שאולי יגרמו לכם לנסות טבע תרפיה.

1. כדי לקבל השראה
הטבע מזמן התנסויות בתהליכים שקורים מעצמם. כך, במקום לדבר בחדר הטיפולים על האידיאה של ההתחדשות - אפשר לצפות בשקדייה שפורחת לאחר שהייתה עירומה כל החורף. ההתבוננות הזו מאפשרת לחוות את המטפורה באופן מלא יותר, ולקבל השראה לעשות שינוי. אם השינוי קורה בטבע בטבעיות - אולי הוא יכול לקרות גם אצלכם.

2. כדי להיפתח לכל החושים
הטבע מאפשר לחוות ריחות, מרקמים, מראות וחוויות שלא תמצאו בחדר הטיפולים. החיבור החושי והבלתי אמצעי הזה יכול להרחיב את אמצעי הקליטה, יכולת הביטוי והחשיבה, ולפתוח גם ערוצים חדשים שאפשר להגיע דרכם לתודעה. למשל, חייל עם פוסט טראומה שמתקשה להריח עשן ייחשף בטבע למגוון ניחוחות שיכולים לעורר אצלו זיכרונות חבויים. כחלק מחוויית הטיפול, אפשר גם לנסות להכין קפה מעל מדורה, ולייצר עשן עם קונוטציה חיובית בדרך החושית והלא מילולית.

3. כדי לחבק את הספונטניות
הטבע הוא עולם שופע הפתעות, ולכן מזַמֵן למידה אקראית שאינה מתאפשרת בחדר סגור. למשל, אם במהלך הטיפול מתחיל לרדת גשם, צריך להתמודד עם הסיטואציה הזו בספונטניות: למצוא מחסה, או לחלופין: דווקא להירטב ולא לפחד ממנו. החוויה הזו מייצרת מצב אותנטי והזדמנות ללמוד מההתנהלות בזמן אמת פרטים חדשים על עצמך ועל החיים, ועל הדרך גם להעמיק את היחסים בין המטפל למטופל.

4. כדי לתקשר ללא מילים
השהייה בטבע מקרבת את האדם לעצמו ולאדם שאיתו, ומאפשרת לתקשר גם כשהשימוש בשפה הוא משני. למשל, פגישה של אדם דמנטי עם פרח מסוים יכולה לעורר חוויות חבויות, ולגרום לו לומר מילים שיכולות לתת למטפל מושג על עברו גם ללא רצף של משפטים.

5. כדי להטמיע בגוף את התובנות
הטבע תמיד מלווה אותנו – בכל תקופה בחיים, בכל עונה, בכל פעם מחדש. הטבע תרפיה מאפשרת לחבר בין החוויה החושית לטיפול עצמו, ובכך להאריך את משך חייהן של החוויות מהטיפול. כך למשל, בכל פעם שמריחים את ריח הפריחה באביב או נרטבים בגשם, נזכרים בתובנות מהטיפול.

6. כדי לקבל את מעגל החיים
מוות, לידה, מחלה - בחיים יש הרבה שינויים או תהליכים שאין לנו שום שליטה עליהם. השהייה במרחב מאפשרת להתבונן מקרוב בתהליכים שמתרחשים בטבע – שלכת, פריחה, התייבשות, הצפה, נדידת ציפורים. הקישור בין התהליכים שקורים בחיינו לאלה שקורים בטבע עוזרת להפנים את העובדה שיש דברים שאינם תלויים בנו, ולהמשיך הלאה.

7. כדי לנוע לצורך השינוי
בטיפול בטבע פחות נוברים בעבר, ובמקום זאת מתמקדים בפעולה. המרחב הלא מוגבל מאפשר שלל פעולות שאינן יכולות להתרחש בחדר סגור: ריצה, קפיצה למים, טיפוס על עץ, פיסול בחול הים.

8. כדי להתחבר לעוצמה רוחנית
לשבת מול הים ולהרגיש התעלות נפש - זו רק דוגמה אחת לתחושה הרוחנית שמתווספת לחוויה הטיפולית. המפגש עם הטבע מזמן חשיבה לא רק על הבעיות האישיות, אלא הרחבה של נקודת המבט גם לכוחה של רוח האדם.

9. כדי להסכים להיחשף
בעצם היציאה אל המרחב יש במובן מסוים הסכמה להיחשף ולצאת מהמקום המוכר והמוגן. למשל, כשאדם עם מוגבלות פיזית יוצא לטבע ומפסיק להסתתר בין ארבעה קירות, החוויה מעניקה לו כוח אדיר להאמין ביכולותיו.

אפשר גם לבד?

טוב, האמת שלא ממש. אי אפשר לעשות טבע תרפיה בלי מטפל, בדיוק כמו שאי אפשר לעבור טיפול פסיכולוגי בלי פסיכולוג. אבל אם אתם לא בעניין של טיפול, תוכלו להיעזר בעקרונות של הטבע תרפיה כדי להרפות קצת, להתחבר לעצמכם ולהרגיש טוב יותר:
צאו אל מרחב פתוח. בחרו מקום שאתם אוהבים ונוח לכם מבחינת מרחק וזמן: ים, חורשה, יער, מדבר או אפילו גינה ציבורית. כדי למקסם את החוויה, חשוב שתבחרו בדיוק את הטבע שמדבר אליכם.
עשו שם משהו שאתם אוהבים לעשות. אוהבים לצייר? ציירו בחוץ. אוהבים קראטה? התאמנו על הדשא. הוצאת הפעילות המוכרת אל המרחב מייצרת חוויה חדשה ומרעננת שתשפר את מצב הרוח.
הפעילו את החושים. רוצו, טפסו, הריחו, טיילו יחפים על החול, האזינו לרוחות במכתש רמון – עשו את מה שיגרום לכם לחוש את הטבע ולמצות את החוויה.
חפשו חוויות. הטבע עשיר בחוויות מעוררות השתאות, צריך רק למצוא אותן: יורד גשם? אל תסתפקו בלהציץ מהחלון – צאו להירטב; נוסעים לשמורה? היו ערניים, אולי תראו חיות בר. היופי שבחוץ עוזר להרגיש יופי בפנים.


רוצים לעשות את זה בטיפול? הנה הפרטים:
מטפלים בטבע תרפיה פועלים בכל רחבי הארץ. משך הטיפול תלוי במטרה: שעה בשבוע או ארבעה ימים ברצף במדבר. יש תהליכים שמצריכים זמן, כמו תמיכה באדם שמתגרש, ויש טיפולים אינטנסיביים וקצרים, כמו סימון אירוע שהסתיים (החלמה ממחלה, למשל). המחיר נע בין 150-300 שקל לשעת טיפול.

  • ייעוץ מקצועי: ד"ר רונן ברגר, מנהל ההכשרה של טבע תרפיה באוניברסיטת תל אביב, ראש ה-M.A בדרמה תרפיה במכללה האקדמית לחברה ואמנויות בנתניה, מרצה לחינוך ולדרמה תרפיה במכללת תל חי; פרופ' מולי להד, מומחה לטראומה ולטיפול ביצירה ובהבעה. ראש התוכנית ל-M.A בדרמה תרפיה מכללת תל חי; רונית שורץ, מנחת קבוצות בטבע תרפיה בשילוב אמנויות, מתמחה באוכלוסיית הגיל השלישי ואנשים עם דמנציה

המפגש עם הטבע מזמן הרחבה של נקודת המבט מעבר לבעיות הנקודתיות (צילום: שאטרסטוק)

המפגש עם הטבע מזמן הרחבה של נקודת המבט מעבר לבעיות הנקודתיות (צילום: שאטרסטוק)