מאת: טליה פליק

מי אני: מיכל ויירון, בת 38, עובדת סוציאלית (בעבר הייתי גם שף קונדיטורית). הפסקתי לעשן אחרי 18 שנים של התמכרות. מגיל 20 עישנתי 10-15 סיגריות ביום. הריח של הסיגריות נדבק לכל דבר והפריע לכל מי שהיה סביבי, פה ושם הופיעו בבגדים חורים מגיצי הסיגריה, וגם דלקות במערכת הנשימה והסינוסים הפכו לדבר שבשגרה.
איך הכל התחיל: אצלי השינוי היה "הפוך". התחלתי לנהל פרויקט לאורח חיים בריא של עמותת אנוש במרכז דניאל לחתירה. עם הזמן התחלתי להתאהב בספורט החתירה, אבל העישון הפריע לי באימונים. עד אז, הבחירה בין ספורט לעישון תמיד הובילה לניצחון הסיגריה על המאמץ בסיבולת לב-ריאה. אבל משהו בתפקיד החדש שלי כמנהלת וכדמות מובילה לתוכנית של בריאות וספורט שינה את התפיסה שלי. רציתי מאוד להתקדם בספורט, ופתאום לא יכולתי לענות על השאלה "למה בעצם כן לעשן?". שמתי מדבקת תחליף ניקוטין ויצאתי לדרך.

האתגר הכי גדול שלי היה: להפתעתי, ההתחלה הייתה קלה מאוד. לא האמנתי שכל כך קל להפסיק לעשן אחרי התמכרות של 18 שנה. אבל אחרי שלושה חודשים הגיע המשבר: דווקא כשהיה נדמה שההתמודדות כבר מאחוריי, הגיעה האופוריה שגרמה למעידות. התחלתי "להתכבד בשאיפה" מחברים מעשנים, ומהר מאוד כבר עישנתי סיגריה שלמה, ושוב מצאתי את עצמי במעגל של רכישת סיגריות ותכנון היום מסביב להתמכרות (מתי ללכת לקיוסק כדי שיהיו סיגריות ללילה, לדאוג לסיגריית בוקר ליד הקפה וכו'). עישנתי במשך שלושה חודשים, ושוב הופיעו קשיי הנשימה. כשזה הגיע לאימונים והורגשה הירידה בהישגים שלי, שוב הייתה זו החתירה שהחזירה לי את הכוחות להיפטר מהסיגריות.
היעד הבא שלי: עכשיו כשאני מסוגלת לנשום, המטרה שלי היא למצות את הפוטנציאל שלי בספורט ולהגיע להישגים אישיים חדשים. בתחרות האחרונה שהתקיימה בטבריה זכיתי עם קבוצתי במקום הראשון, ועכשיו העיניים נשואות לאימונים לקראת אליפות ישראל.
איך השינוי השפיע על החיים שלי: איכות החיים שלי עלתה בצורה משמעותית. זה לא רק הריח הנקי והדלקות בסינוסים שפסקו, זו תחושה של חיים חדשים ורעננים יותר. אין השתעבדות לכמות הסיגריות שנשארה בבית, כבר לא מעניין מתי החנות פתוחה שוב, אני יכולה ליהנות מבילוי בקולנוע בלי לתכנן את הפסקת הסיגריה הבאה. אני מרגישה שהשגתי את החופש האישי שלי והשתחררתי מהתלות בסיגריה.
מה למדתי על עצמי: שאני צריכה להקשיב גם לגוף שלי ולאיתותי המצוקה שלו.
המוטו שלי: פשוט להתחיל ולנסות!
טיפ למעשנים: לא להתבייש להשתמש בעזרים או בתחליפים שעוזרים עם ההתמודדות, בעיניי הכל "כשר" כדי לעזור להיגמל מעישון.