במסורת הבישול הישראלי יש מספר לא קטן של מתכוני פטנט, שחוסכים המון זמן ועבודה במטבח. אחד מהם הוא סופגניות אשל, שאינן דורשות התפחה. כי בינינו, למי יש זמן אחרי יום עבודה, ללוש בצק, להתפיח, לרדד, לקרוץ, להתפיח ולטגן? אז לטובת הקהל הטבעוני, הנה מתכון סופר-מהיר בהשראת הסופגניות הקלאסיות.

עוד במדור הבראת מתכונים

>> ספינג' מקמח מלא

>> מתכוני בטטה טבעוניים לחנוכה

כמה כללי יסוד לפני המלאכה

לא בוגדים במסורת: אני לא ממליצה להבריא מדי מתכונים מסורתיים, ולכן משתמשת הפעם בקמח תופח לבן. בסופו של דבר, זו רק סופגנייה - ממתק קטן ומטוגן, ולא אמורים לקבל ממנו סיבים וויטמינים. אם אתם מתעקשים על קמח מלא (כדי להשתיק את המצפון התזונתי) תוכלו לערבב כוס אחת של קמח מלא (חיטה או כוסמין) עם כוס וחצי קמח לבן.

ואם אין קמח תופח? המתכון מיועד לאריזה הוותיקה של קמח תופח קטן, 350 גרם. אני תמיד מוצפת שטף נוסטלגי כשאני מחזיקה את הקמח הזה, ובחנוכה יש לי לגיטימציה. עם זאת, אין שום בעיה להמיר אותו בשתי כוסות וחצי קמח לבן ושתי כפיות וחצי אבקת אפייה.

איך מטבענים את האשל? אני משתמשת ביוגורט טבעוני "מעדן סויה עם חיידקי יוגורט במתיקות מופחתת". אפשר למצוא את המוצר בכל מקרר של סופר ומכולת.

תפוזים במקום ביצים:מלבד מהטעם העדין ותוספת הנוזלים החיונית לבלילה, מיץ תפוזים הוא חומצי ולכן מפעיל בבת אחת את כל חומרי ההתפחה שבקמח, וכך נוצרת מיד בלילה תפוחה ואוורירית. הקפידו לא להתמהמה עם הטיגון, כי אחרת חומרי ההתפחה יתישו את עצמם וימוצו לפני הטיגון. אין בעיה להשתמש במיץ תפוזים קנוי.

שימו שמן: הקפידו לטגן בשמן עמוק (כליטר שמן בתוך סיר בינוני בנפח 3 ליטר). עומק השמן צריך להיות כ -8 ס"מ, וחום הטיגון בינוני אך לא מאוד גבוה, כ-160- 170 מעלות.

איך יודעים מה חום השמן אם אין מד טמפרטורה למזון בבית? אפשר לטגן סופגנייה אחת עד שהיא נראית מוכנה, להוציא אותה מהשמן החם, לבצוע אותה ולבדוק שכל הבלילה במרכז מוכנה ואין חלקים נוזליים.

דרך אחרת היא להכניס ידית של כף עץ לשמן. אם השמן חם מספיק אמורות להיווצר בועות קטנות סביב הידית.

ולסיום, אל תשכחו שחום השמן על האש הוא דינמי, וכשמכניסים ערימת בצק קר לשמן, החום שלו צונח מעט. לכן בשלב הראשון כדאי להגביר מעט את הלהבה. אחרי כדקה, כשהשמן חם מדי והסופגניות מתחילות להזהיב, יש להנמיך מעט את הלהבה לחום בינוני, כדי שהטיגון לא יהיה מהיר מדי.

סופגניות יוגורט טבעוני ללא התפחה

החומרים (ל-20 סופגניות קטנות)

  • 1 קמח תופח קטן (350 גרם)
  • 3 כפות סוכר
  • 2 יוגורט סויה במתיקות מופחתת (סה"כ 1 כוס יוגורט= 250 מ"ל)
  • 1/2 כוס מיץ תפוזים (125 מ"ל)
  • 1 כף תמצית וניל איכותית
  • שמן לטיגון עמוק
  • להגשה: אבקת סוכר, ריבה

ההכנה

1.שמים בקערה את כל החומרים ומערבבים היטב.

2. מחממים שמן עמוק בסיר. טובלים לשניה 2 כפיות בצלוחית עם שמן, נוטלים כפית גדושה מן הבצק, מעצבים בעזרת הכפית השנייה כדור, ומניחים בזהירות בשמן החם. לסופגניות יש נטייה לשקוע ולהידבק לתחתית. ועל כן הקפידו לנתק אותן מהתחתית ולתת להן לצוף.

3. מטגנים משני הצדדים עד השחמה.

4. מוציאים את הסופגניות לצלחת מרופדת בנייר סופג.

5. בוזקים אבקת סוכר או מגישים עם ריבה (קשה להזריק לבצק הזה ריבה, וכן מומלץ להגיש אותה בצד).