זה לא סוד שמזג אוויר חורפי משפיע על מצב הרוח שלנו. "רובנו סובלים במידה זו או אחרת מדכדוך חורפי, שמלווה בירידת אנרגיה, ברצון לישון יותר ובדחף לאכול יותר פחמימות, בעיקר עם רדת החשיכה. אלה, כצפוי גורמים לעלייה במשקל‭,"‬ אומרת ד"ר ברוריה טל, דיאטנית קלינית. "המשפיעים העיקריים על תופעה עונתית זו הם הורמוני הסרוטונין, שאחראים למצב רוח טוב, לשביעות רצון ולאכילה נשלטת. מטרתנו להגיע לרמה מאוזנת של הסרוטונין במוח שתתרום לאכילה מבוקרת ולהגברת קצב שריפת המזון שאנו אוכלים‭."‬

עוד על תזונה בחורף בערוץ דיאטה

>> איך לקצץ קלוריות מהמרק לפגוע בטעם

>> מה לאכול כדי לסלק את דיכאון החורף

>> מתחשק לכם משהו מתוק? כך תשלטו בפיתוי

בחורף אנחנו רוצים לאכול יותר. האם אנחנו גם שורפים יותר?

"באופן עקרוני כשקר לנו הקצב המטבולי עולה ושריפת האנרגיה מתגברת. אך כיוון שרוב הזמן אנו נמצאים במקומות מחוממים, איננו נחשפים מספיק לקור ולא שורפים יותר קלוריות מכרגיל‭."‬

אז איך נוכל למנוע את השמנת החורף?

‭.1‬ "יש לצרוך אומגה 3 מדי יום. תפריט עשיר בחומצות שומן אומגה 3 ממקור של דגים, מעלה את רמות הסרוטונין במוח. כדאי לאכול דגי בריכה כמו בורי, פורל, לברק, בס וכן דג סלמון. אומגה 3 ממקור צמחי אפשר לקבל משמן פשתן, שמן קנולה מכבישה קרה, אגוזי מלך. אם אינכם צורכים אומגה 3 במזון קחו תוסף אומגה 3 בריכוז גבוה‭."‬

‭.2‬ "חשוב להיחשף מדי יום לשמש חורפית למשך ‭45-כ‬ דקות. מחקר אמריקאי הגדול מסוגו, שנעשה באוניברסיטת אלבמה שבברמינגהם, מצא שככל שפחתה חשיפת הנבדקים לשמש, גברו ההפרעות ההתנהגותיות האופייניות לדכדוך העונתי‭."‬

‭.3‬ "כדאי להעדיף ארוחת מרק. במחקרים נמצא שככל שצריכת המרק הייתה גבוהה יותר, כך פחתה שכיחות ההשמנה. למרק יש השפעה רבה על תחושת השובע‭."‬

‭.4‬ "מומלץ לאכול פחמימות שנספגות לאט ושומרות על איזון הורמוני הרעב: עדשים, אפונה, חומוס, סויה, שעועית יבשה, מאש, פול, לחם שאור מלא‭."‬

‭.5‬ "הקפידו על צריכה מספקת של ויטמיני ‭,B‬ שמשפיעים אף הם על מצב הרוח. רמות נמוכות של הוויטמין עלולות להגביר את דכדוך החורף. בעזרת בדיקת דם אפשר לבדוק את רמת הוויטמינים בגוף ואם היא אינה תקינה יש לדאוג לאזן אותה.

מזונות עשירים בוויטמיני ‭,B‬ שכדאי לאכול במיוחד בחורף:

חומצה פולית: עלים ירוקים בעיקר תרד, חסה, ברוקולי, עדשים, חומוס, שעועית יבשה, מאש.

ויטמין ‭:B12‬ דגים בעיקר סלמון, טונה, סרדינים, סול, בשר בקר אדום.

ויטמין ‭:B6‬ בטטה, עדשים, תרד, דג סלמון, בשר הודו, בננה, חומוס.

ויטמין ‭:B1 דג סלמון, גרעיני חמנייה, שיבולת שועל, עדשים, אגוזי פקאן.

ויטמין ‭:B2‬ דג סלמון, ביצים, שקדים.

ויטמין ‭:B3‬ דג סלמון, דג הליבוט, חיטה מלאה, בשר עוף.