מאת: יפה שיר-רז

אחת לכמה חדשים ד"ר אוז, הרופא הטלוויזיוני הכי מפורסם באמריקה, מכתיר בתוכניתו תוסף דיאטה חדש. "שורף שומנים בבקבוק‭,"‬ "הגביע הקדוש", "‬במשקל ללא דיאטה או פעילות גופנית" הם רק כמה מהדוגמאות האחרונות לקידום המסיבי שלו בתחום. והוא לא היחיד. תוכניות טלוויזיה וקמפיינים פרסומיים נרחבים, בעיקר בארצות הברית, יצרו בשנים האחרונות כמה להיטים בתחום תוספי הדיאטה, שהפכו לטרנדיים גם בישראל. בעזרת הדיאטן הקליני צחי כנען סקרנו את התוספים הכי חמים כיום בשוק, ובחנו יחד איתו את הבטחות המשווקים ומה אומרים המחקרים ביחס ליעילותם ולבטיחותם של אותם תוספים.

חומצה הידרוקסיציטרית ‭(HCA) ‬

נדרשים מחקרים נוספים

החומצה ההידרוקסיציטרית ‭(HCA)‬ מצויה בריכוז גבוה בקליפת הגרסיניה קמבוג'יה, פרי טרופי דמוי דלעת שמקורו באינדונזיה. הוא משמש ברבים מהמאכלים האסייתיים המסורתיים ולהכנת תרופות להסדרת פעילות המעיים ומערכת העיכול ברפואה המסורתית.

מה טוענים המשווקים: ריכוז גבוה (מעל ‭(50%‬ של HCA מסייע לדיכוי תחושת הרעב, להקטנת התשוקה למתוק, לשריפת השומן בגוף ולשיפור פרופיל השומנים (‭- LDL-הפחתתה‬ הכולסטרול ה"רע" ועלייה ברמות ‭- HDL-ה‬ הכולסטרול ה"טוב‭.("‬

מה אומרים המחקרים: כמה מחקרים בעכברים הצביעו על כך ‭HCA-שה‬ יכול לעכב אנזים המייצר שומן שנקרא ציטראט ליאז, וכך מקשה על הגוף לייצר שומן מפחמימות וגם להעלות את רמות הסרוטונין, הורמון הקשור בבקרה של תחושת הרעב-שובע, עלייה שתיאורטית עשויה להפחית תיאבון ואת התשוקה למתוקים. כמו כן, שורה של מחקרים הראתה שמתן HCA לעכברים מוביל לירידה משמעותית במשקל.

אבל מה שעובד על עכברים לא תמיד עובד על בני אדם. השורה התחתונה של סקירה שפורסמה ‭2012-ב‬ בכתב העת Critical Reviews‬‭in Food Science and Nutrition הייתה שהעדויות התומכות ביעילות התוסף בבני אדם עדיין מעטות. חלק מממצאי המחקרים בבני אדם הצביעו על ירידה קטנה במשקל, בעוד שאחרים לא הראו שום השפעה. יתרה מכך, רוב המחקרים בנבדקים אנושיים כללו מדגמים קטנים והיו קצרי טווח.

האם התוסף בטוח: נראה כי התוסף בטוח ונטילתו אינה כרוכה בתופעות לוואי משמעותיות או סיכונים.

  • להשיג ברשת האינטרנט או דרך חברת השילוח ‭Buy2.co.il‬

‭Phase 2 ‬

עובד

החומר ‭Phase 2‬ מבוסס על מיצוי של שעועית לבנה ‭.(Phaseolus Vulgaris)‬ הוא משמש לא רק כתוסף תזונה, אלא גם כתוסף מזון המוסף למגוון גדול של מוצרי מזון ברחבי העולם, כולל פסטה.

מה טוענים המשווקים: החומר מעכב את פירוק הפחמימות וספיגתן בגוף, ועל ידי כך מהווה אלטרנטיבה לדיאטה דלת פחמימות ומסייע לירידה במשקל, וגם לירידה ב"פיקים" של הסוכר והאינסולין לאחר הארוחה.

מה אומרים המחקרים: שתי סקירות מחקרים שפורסמו ‭2013-ב‬‭ 2011-וב‬ בכתב העת Nutrition Journal מצאו שנטילת Phase 2 ‬מינון של 3,000-500 מ"ג ליום מובילה לירידה במשקל, וגם מפחיתה משמעותית את העלייה ברמות הסוכר לאחר הארוחות.

מחקרים נוספים מצאו ‭Phase 2-ש‬ מכיל רמות גבוהות של חומרים המעכבים את פעילותו של אלפא-עמילאז -אנזים עיכול האחראי לפירוק הפחמימות ולספיגתן הפועל כמעין מספריים ו"חותך" את הפחמימות שאנו אוכלים לסוכרים. כשפחמימה מתפרקת לסוכר, היא נותרת בזרם הדם אך לבסוף מאופסנת בגופנו כשומן. באמצעות עיכוב פעילות האנזים ‭Phase 2‬ מונע את "גזירת" הפחמימות, כך שהן נותרות בגוף כסיבים ארוכים, מה שמאט את קצב שריפתן ומוביל להפחתת משקל ולשמירה על רמות סוכר תקינות.

בעקבות המחקרים אישר ‭FDA-ה‬ ליצרני Phase 2 לרשום על המוצרים לרשום על המוצר את את הטיעון "עשוי לסייע בבקרת המשקל בשילוב עם תוכנית דיאטה ופעילות גופנית", ו"עשוי להפחית את אינזמי העיכול של פחמימות".

האם התוסף בטוח: נראה שכן. לא דווחו תופעות לוואי משמעותיות, למעט תופעות נדירות במערכת העיכול, החולפות בהמשך השימוש בתוסף.

  • ניתן להשיג בארץ. חפשו את החומר הפעיל בתוספי דיאטה של חברות שונות.

חומצה לינולאית משולבת ‭(CLA) ‬

עובד

CLA הוא שם כולל לקבוצת חומצות שומן המצויה בכמויות קטנות במוצרי חלב, ובכמויות כמעט זניחות בבשר בקר הניזון מעשב. חומצות שומן טבעיות אלה הוכחו כבעלות השפעה מיטיבה הנוגדת חמצון ומונעת סרטן, ובשנים האחרונות הן גם הפכו ללהיט כתוסף תזונה להרזיה ולהגדלת מסת השריר.

מה טוענים המשווקים: חומצות השומן CLA פועלות בתוך תאי השומן להפחתת רמות השומן בגוף (בעיקר השומן הבטני) ולהרזיה, וכן לשמירה על מסת השריר.

מה אומרים המחקרים: הממצאים מכמה עשרות מחקרים קליניים מראים שנטילת התוסף במינונים של ‭3.4-1.7‬ גרם ליום אכן מסייעת לירידה במשקל, באחוז השומן ובהיקף המותניים והירכיים. עם זאת, מסקירות מחקרים עולה כי אין הוכחות משכנעות לכך שההשפעה שמייצרת CLA על המשקל ועל מסת השומן ארוכת טווח. המנגנונים שבהם פועלות חומצות השומן האלה להפחתת משקל ולירידה במסת השומן עדיין אינם ברורים כל צרכם, ואולם חוקרים משערים כי ככל הנראה הן מגבירות בתאי השומן את פירוק הטריגליצרידים לחומצות שומן חופשיות ומאפשרות את יציאתן מהתאים, ובמקביל גורמות לעיכוב אנזימים המזרזים את אגירת חומצות השומן בתאים ומעודדים בניית שומנים.

האם התוסף בטוח: נראה שכן. על פי סקירה שבוצעה על ידי חוקרי בית החולים היוקרתי מאיו קליניק, תוסף CLA בטוח במינונים המקובלים לצריכה.

  • ניתן להשיג בארץ. חפשו את החומר הפעיל בתוספי דיאטה של חברות שונות.

קטון פטל ‭(Raspberry Ketone) ‬

לא עובד

קטון הפטל הוא תרכובת פנולית המצויה בפטל אדום ובפירות נוספים, בהם אפרסקים, ענבים, תפוחים, ריבס, וכן בקליפת עצים כמו מייפל ואורן. קבוצת חומרים זו היא התורמת לפרי את צבעו האדום העז. כמו כן, חומרים אלה משמשים כחומרי טעם וריח בתעשיית המזון והקוסמטיקה. בשל העלות הגבוהה של הפקת הקטון פטל ממקורות טבעיים ‭20)‬ אלף דולר לקילוגרם)‬, מבוססים רבים מתוספי הדיאטה על חיקוי סינתטי של החומר.

מה טוענים המשווקים: התוסף מעודד שריפת שומנים והרזיה באמצעות העלאת רמתו של אדיפונקטין - הורמון המופרש מתאי השומן ומגביר את תגובת תאי הגוף לעלייה ברמות הסוכר והאינסולין, וכן מסייע לצמצם את רמת השומן בגוף ולהפחית תיאבון.

מה אומרים המחקרים: מספר המחקרים על קטון פטל זעום. המחקרים הספורים הקיימים נערכו בעכברים או במעבדה, והם אכן מצביעים על השפעה חיובית במניעת השמנה בעכברים. לא קיימים מחקרים בבני אדם המוכיחים שלתוסף השפעות דומות גם על הגוף האנושי. יתרה מכך, המינון שקיבלו העכברים היה גבוה מאוד, כך שגם אם אכן יש לו השפעות דומות, הרי שכדי להשיגן נחוצים מינונים גבוהים פי כמה עבור בני אדם.

האם התוסף בטוח: בהיעדר מחקרים בנבדקים אנושיים בטיחות התוסף בבני אדם אינה ידועה, בוודאי שלא במינונים הגבוהים המקבילים מבחינת משקל הגוף האנושי למינונים שקיבלו העכברים. מעבר לכך לקטון הפטל דמיון לסינפרין וקפסאיצין – שני כימיקלים שלחולי לב ולבעלי סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם מומלץ להימנע מהם. סינפרין משווק בתוספי הרזיה כתחליף לאפדרין, ששיווקו נאסר על ידי ‭FDA-ה‬ בשל רעילותו ללב ולכלי הדם.

  • ניתן להשיג בארץ. חפשו את החומר הפעיל בתוספי דיאטה של חברות שונות.

פולי קפה ירוק‭(Green Coffee Bean) ‬

עובד

פולי קפה ירוק הם למעשה פולי קפה טריים בלתי קלויים. מאחר שלא עברו את תהליך הקלייה נשמרים הפוליפנולים המצויים בפולים, וביניהם המרכיב הפעיל העיקרי בהם - חומצה כלורוגנית. מרכיב זה, שטעמו מר (גם הכמוסות המכילות אותו מרות)‬, הוא נוגד חמצון עוצמתי המצוי בחלק מהצמחים בעלים ובפירות ומסייע להם בחילוף החומרים.

מה טוענים המשווקים: החומצה הכלורוגנית מעכבת את ספיגת הסוכר בדם, שורפת רקמת שומן, מאיצה את חילוף החומרים, מורידה את רמות ‭LDL-ה‬ ומסייעת לכבד להיפטר משומנים.

מה אומרים המחקרים: רוב המחקרים שהוכיחו את יעילות החומצה הכלורוגנית והתוספים המבוססים עליה היו מחקרי מעבדה ומחקרים בחיות. כך למשל מצא מחקר בעכברים שהחומר משפיע על המטבוליזם של הגלוקוז ומשפר את אי הסבילות לגלוקוז. מחקרים נוספים בחיות הצביעו על כך שצריכת החומצה הכלורוגנית מסייעת להפחית את רמות הטריגליצרידים בדם ולשפר את פרופיל שומני הדם. עם זאת נמצא שהחומר אינו משפיע על תחושת הרעב או מדכא תיאבון.

המחקרים הספורים הקיימים בבני אדם נראים מבטיחים. כך, מחקר שפורסם ‭2012-ב‬ בכתב העת ‭Diabetes Metabolic Syndrome Obesity‬ מצא שגברים ונשים בעלי עודף משקל שקיבלו תוסף המבוסס על תמצית פולי קפה ירוק במינון של ‭1,050-700‬ מיליגרם ביום, הפחיתו בממוצע כ-8 קילוגרםבמשקלם במשך 22 שבועות. זאת ללא שינוי בהרגלי התזונה.

האם התוסף בטוח: במחקר שצוטט למעלה, איש מהמשתתפים לא התלונן על תופעות לוואי. עם זאת, מאחר שמדובר במחקר קטן וקצר, מומחים טוענים כי נחוצים מחקרים נוספים כדי להסיק מסקנות ביחס לבטיחותו.

  • ניתן להשיג ברשת האינטרנט.

הודיה ‭(Hoodia)‬

נדרשים מחקרים נוספים

הודיה הוא סוג של קקטוס הגדל מחקרים נדרשים במדבריות קלהארי בדרום אפריקה. נוספים הסיפורים הפולקלוריסטיים הרווחים עליו באינטרנט מתארים כיצד הבושמנים המקומיים נהגו לאכול את גבעולי הקקטוס במטרה לדכא את תחושת הרעב במהלך מסעות הציד שלהם. כיום השימוש העיקרי בצמח ובתוספים המבוססים עליו הוא לצורך דיכוי תיאבון והפחתת משקל. התוספים השונים מגיעים במגוון צורות: קפסולות, אבקות, מיצויים נוזליים, מסטיקים ועוד. כמו כן אפשר לאכול את הצמח עצמו, שטעמו דומה למלפפון.

מה טוענים המשווקים: הצמח יכול לייצר תחושת שובע על ידי "איתות" תחושת שובע מדומה לבלוטת ההיפותלמוס שבמוח, האחראית על תחושות הרעב והשובע.

מה אומרים המחקרים: אין הוכחות מהימנות התומכות ביעילות הצמח להרזיה. במחקר בעכברים שנערך ‭2004-ב‬ נמצאה ירידה של ‭60%-40%‬ בצריכת המזון, ואולם עד כה לא פורסמו בספרות הרפואית מחקרים המוכיחים את יעילותו בבני אדם. במחקר שפורסם בכתב העת ב-2011 American Journal of Clinical Nutrition

אדם, לא נמצאה כל השפעה של הצמח על צריכת הקלוריות או על משקל הגוף ביחס לפלצבו.

חברה ישראלית בשם "סודות המזרח" טוענת כי במחקר שערכה על זן אחר של הצמח, הודיה פרוויפלורה הגדל בקיבוץ יטבתה, ובו השתתפו 103 מתנדבים, הפחיתה הקבוצה שקיבלה את ההודיה ‭2.5‬ קילוגרם בממוצע כעבור 40 יום, בנוסף לירידה בהיקף המותניים ‭.BMI-וב‬ המחקר לא פורסם עד כה בספרות הרפואית.

האם התוסף בטוח: במחקר שבחן את יעילותו ואת בטיחותו של תוסף ההודיה גורודוני, שבוצע ‭2008-ב‬ במימון חברה לונדונית, הפסיקה החברה את המימון ודיווחה שהצמח לא עמד בסטנדרטים של בטיחות ויעילות.

במחקר אחר, שבוצע באותה שנה על ידי ענקית המזון יוניליוור, דווחו 208 מקרים של תופעות לוואי בקרב משתמשי הצמח, בהם עלייה בקצב הלב ובלחץ הדם, רעילות לכבד ותופעות עוריות שונות. גם במחקר שפורסם ‭2011-ב‬ בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition פקפקו החוקרים בבטיחות ההודיה גורודוני. אף כי לא נמצאו תופעות לוואי חמורות, ממצאי המחקר הראו שהוא גרם לתחושות בחילה, הקאות, והפרעות תחושה בעור. כמו כן, נמצאו בקבוצה שנטלה את הצמח עלייה בלחץ הדם, בדופק, בקצב הלב וברמות אנזימי הכבד.

ביחס להודיה פרוויפלורה, מחברת "סודות המזרח" נמסר שלחברה אישור בטיחות ( GRAS (Generaly recognized as safe. אישור זה לא ניתן על ידי ‭,FDA-ה‬ אלא מכונה ‭.Self-affirmed GRAS‬ כלומר החברה הצהירה עליו בעצמה והגישה את המסמכים למעבדת ‭,Intertek‬ שאישרה את בטיחות המוצרים. כמו כן, למוצרי החברה המבוססים על הצמח אישור בטיחות ממשרד הבריאות.

  • ניתן להשיג בארץ. חפשו את החומר הפעיל בתוספי דיאטה של חברות שונות.