בשורה לכל אלה מאיתנו המנסים את מזלם בדיאטה: מחקר חדש מאוניברסיטת איווה בארצות הברית, שפורסם בגליון האחרון של Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, מצא כי הכפלת מספר הלעיסות מפחיתה בין 9.5% ל-15% מכמות האוכל שנצרכת באותה ארוחה. לדברי החוקרים, נמצא קשר ישיר בין

מספר הלעיסות ובין הקטנת/הגדלה הכמות הקלורית שנצרכת בכל ארוחה. ובמלים אחרות: אנשים רזים פשוט לועסים את האוכל מספר רב יותר של פעמים.

החוקרים ציינו שידוע ממחקרים קודמים שאכילה איטית ולעיסה ממושכת של האוכל מסייעת לבקרת התיאבון ומפחיתה הסיכון להשמנה. עם זאת, עד היום לא היו די נתונים שהדגימו בבירור את הקשר בין התנהגות אכילה שכזו לצריכה קלורית.

כדי לבדוק את הקשר בין מספר הלעיסות לפני הבליעה לכמות האכילה, בדקו החוקרים נבדקים בריאים - סטודנטים ומרצים באוניברסיטה – בין גילאי 18 ל-45. אלה חולקו לשלוש קבוצות לפי משקל גופם. הקבוצה ראשונה אופיינה במשקל רזה תקין עם BMI ממוצע של 22. הקבוצה השנייה אופיינה בעודף משקל עם BMI ממוצע של 27. הקבוצה השלישית אופיינה בהשמנה עם BMI ממוצע של 35.

החוקרים מצאו כי ככל שמספר הלעיסות היה גדול יותר עד לבליעת האוכל, משך הזמן של הלעיסה עד לבליעה היה ארוך יותר, ומשקל הנבדקים היה נמוך יותר. הרזים לעסו

הרבה יותר זמן את האוכל עם מספר לעיסות גבוהה יותר לעומת הנבדקים בעלי העודף משקל ובעלי ההשמנה.

כדי להעריך את מספר הלעיסות הבסיסי בתחילת המחקר, הנבדקים אכלו חמישה משולשי פיצה והתבקשו לאכול אותם בקצב הרגיל שלהם. החוקרים ספרו את מספר הלעיסות על פי תנועות הלסת בעזרת סטופר. קצב הלעיסה חושב לפי מספר הלעיסות חלקי משך זמן הלעיסה עד לבליעה.

לאחר מכן, המשתתפים התבקשו להגדיל את מספר הלעיסות ב-150% לעומת המספר הבסיסי ולאחר מכן להגדיל את מספר הלעיסות ב-200% לעומת המספר הבסיסי.

החוקרים גילו שצריכת המזון ירדה ב 9.5% כשמספר הלעיסות גדל ב-150%. צריכת המזון ירדה ב-14.8% כשמספר הלעיסות עד לבליעה הוגדל ב-200% לעומת המספר הבסיסי. לדברי החוקרים, הגדלת המספר הלעיסות מאריך את זמן האכילה ותורם להפחתת הכמות הנצרכת.

איך תעשו זאת אתם?

בידקו בעזרת סטופר בכמה לעיסות אתם אוכלים מנה קבועה עד בליעתה. עם כל תרגול, נסו להגדיל את מספר הלעיסות עד לבליעה. במילים אחרות איכלו לאט יותר, ותתחילו לראות את המותניים מבלי שעשיתם דיאטה.