מאת: רויטל גל

אוקיי, אז עשיתם דיאטה. הצלחתם להתמיד בה חודש, ראיתם תוצאות וכולם החמיאו לכם. הרגשתם נפלא. אלא שאז, בלי שממש תבינו מאיפה זה נפל עליכם, הגיעה הנפילה. בהתחלה עליתם 400 גרם, אחר כך עוד קילו, וחודשיים אחר כך כבר השלמתם את כל הקילוגרמים שהצלחתם להשיל במאמצים רבים. אתם לא לבד. רבים מאיתנו לא מצליחים לשמור על תוצאות הדיאטה, ולעובדה הזאת יש גם השלכות ארוכות טווח על הדימוי העצמי, על מצב הרוח ואפילו על חילוף החומרים. החדשות הטובות הן שבשנים האחרונות הבינו הדיאטנים שתפריטים מדוקדקי קלוריות והמלצות לביצוע פעילות גופנית עושים אולי את העבודה בטווח הקצר, אבל כדי לעשות שינוי מעמיק לאורך זמן נדרש מרכיב נוסף.

"דיאטניות הבינו שגם אם המטופל יודע ממה להימנע, זה לא משנה בהכרח את התנהגותו, וכי בזמן אמת יש לו בעיה ליישם את הידע‭,"‬ אומרת ד"ר סיני, דיאטנית ויו"ר עתיד, עמותת הדיאטנים בישראל. "מכאן נולד השימוש בשיטות טיפול שונות שמטרתן לשנות התנהגות‭."‬ מה שהוביל לשינוי הזה הוא העלייה בטיפול במצבים כרוניים, כמו השמנה וסוכרת. אם בעבר טיפלו דיאטנים באנשים שסובלים מהשמנה קיצונית על רקע הפרעות פיזיולוגיות, כיום הדגש הוא על הסביבה ועל ההתנהגות כמקור להשמנה. לכך נוספה גם גישת הנון דיאט, שלפיה אפשר לרדת במשקל ולאכול מה שרוצים, כל עוד אוכלים מתוך קבלה עצמית ולא מתוך פיצוי ורגשות אשם, ותחת הגישה הזאת מצטופפת קשת רחבה של שיטות טיפול. "רוב הדיאטניות אימצו את גישת האמצע של הנון דיאט‭,"‬ מסבירה ד"ר סיני. "כלומר טיפולים מעמיקים שמטרתם לחזק את המטופל, להעביר אותו תהליך שיגרום לו לטפח הרגלי אכילה בריאים וכך להשיג ירידה במשקל. שיטות הטיפול האלה מוכיחות את עצמן. יש דיאטנים שהחליטו להתמקד בשיטת טיפול אחת, אחרים רוכשים הכשרה בכמה שיטות ומתאימים אחת מהן למטופל. הכשרות של דיאטנים לאימון אישי, NLP ושיטות נוספות מתקיימות לא רק באקדמיה ובמסגרת פעילות עמותת עתיד אלא אף בקופות החולים השונות‭."‬ אז אם גם אתם שבעתם מדיאטות, אתם מוזמנים לשים לרגע את התפריטים, ספירת הקלוריות והמילה "דיאטה" בצד, ולהכיר כמה דיאטניות שמשתמשות בשיטות טיפול שעשויות להעלות אתכם על מסלול המשקל התקין לטווח ארוך.

הגישה המוטיבציונית

גלית קלקשטיין, דיאטנית ומאמנת בכירה בגישה המוטיבציונית

איך זה התחיל: בתחילת דרכי כדיאטנית עבדתי כמה שנים בבית חולים. נתתי הנחיות ותפריטים לאנשים, אבל לאורך זמן הם לא הצליחו להתמיד. לפני כעשור התחלתי להתעניין בשיטות אחרות. הבנתי שמה שאנשים צריכים הוא שינוי התנהגותי - הכוונה והעצמה של היכולות שלהם, וכך הגעתי לאימון בגישה המוטיבציונית.

על השיטה: במקור נועדה לטיפול בהתמכרויות והיא מבוססת מדעית. לפי השיטה, לאנשים בתרבות המודרנית אין בעיה של ידע ושל מה צריך לעשות, אך יש להם בעיה עם יישום המידע. כדי ליצור שינוי המוטיבציה צריכה להיות פנימית ולא חיצונית, כלומר להתמקד באדם עצמו ובדרך שהכי מתאימה לו לעשות את השינוי.

איך זה עובד: במפגשים קבוצתיים בני 20 מפגשים או ב־11 מפגשים אישיים. הפגישה הראשונה מוקדשת להיכרות: איפה יש קשיים, מתי אפשר להתגבר עליהם, אילו מקומות מאתגרים. בטיפול אני עוזרת לחדד דברים, אך אנשים יודעים את התשובות וגם את הפתרונות. התהליך בפגישות דומה לחיפוש של זהב בנחל: מסננים את האבנים, וכשמוצאים זהב, כלומר דברים חיוביים, מתייחסים ומעצימים אותם. התהליך מאפשר ירידה במשקל ואימוץ אורח חיים בריא שקל יותר להתמיד בו.

איפה: במסגרת פרטית במושב רמות השבים. לפרטים

קלפים טיפוליים

גל כהן לס, דיאטנית קלינית (MAN), מנחת קבוצות ומנחה בקלפים טיפוליים, בעלת "בריאוטופ" - מרכז הדרכה ותוכן לשיפור איכות החיים

איך זה התחיל: הוזמנתי להעביר הרצאה לצוות רפואי בבית חולים בנושא שינוי הרגלי אכילה. הבאתי איתי חפיסה של קלפים טיפוליים שהייתה לי בארון והעלתה אבק.פרסתי את הקלפים על השולחן וביקשתי מכל אחד מהמשתתפים לבחור קלף שמתחבר לחוויית האכילה שלו. השיתוף והפתיחות היו מעל למצופה. הבנתי שמדובר בכלי מעצים והחלטתי ללמוד את התחום.

על השיטה: מהות הטיפול היא האפשרות למצוא את הסיפור הפרטי באחד מהקלפים בפריסה. באמצעות המנחה מתחבר בעל הקלף לתת המודע ומעלה אותו למודע, אל המרחב הטיפולי. הקלפים עוזרים לזהות מחשבות מכשילות והרגלים פוגעניים כך שאפשר לעבוד ולשנות אותם. השיטה אינה עוסקת ב"למה" - למה פיתחתי הרגל זה או אחר, אלא מתמקדת ב"איך" - איך בעזרת המידע שעלה אפשר לשפר את איכות החיים.

איך זה עובד: בטיפול קבוצתי בן עשרה מפגשים, או בטיפול פרטני בן שישה מפגשים. במפגש כל אחד בוחר קלף ומתחילים לדבר עליו ועל איך הנושא הזה בא לידי ביטוי בשגרה -בהרגשה ובבחירות היומיומיות באכילה. לאחר דיון יוצאים עם תובנה, ובפגישה הבאה ממשיכים מהנקודה שמסיימים בה. לדוגמה: מתוך חפיסת קלפים של אגדות בחרה אחת המטופלות את "זהבה ושלושת הדובים‭,"‬ כי בסיפור בחרה זהבה כל דבר שמתאים למידתה: מיטה קטנה, כיסא קטן, צלחת קטנה, וזה למרות שעמדו לרשותה מיטה גדולה, כיסא גדול, צלחת גדולה. בדרך זו המטופלת הביעה את הבעיה שלה: אכילה של כל מה שיש ושאפשרי במקום אכילה במידה הנכונה.

איפה: טיפול קבוצתי במרפאות של שירותי בריאות כללית שבהן יש דיאטניות המטפלות בשיטה, טיפול פרטני במסגרת פרטית במושב סלעית, ‭7744823 'לט‬־054.

גישת אדלר

ד"ר תורי גולדשטיין,דיאטנית קלינית, מלמדת תזונת ילדים על פי גישת אדלר במסגרת לימודי חוץ של אוניברסיטת אריאל, מנחת קבוצות לירידה במשקל, מנחת קבוצות הורים לחינוך תזונתי ומדריכת עמיתים

איך זה התחיל: נחשפתי לגישה החינוכית של אלפרד אדלר כאמא צעירה. השתתפתי בקורס הדרכת הורים. בהמשך התחלתי לעבוד עם ילדים והרגשתי שהטיפול בהם לוקה בחסר כשמטפלים רק בכלים הקונבנציונליים, ואין לי מענה וכלים להבין את השפעת המערך המשפחתי על תזונת הילד והצלחת. מתוך מצוקה של מטפלת בניתי את השילוב בין הגישה החינוכית של אדלר לטיפול התזונתי בילד עם עודף משקל.

על השיטה: הטיפול מתמקד בילד. כל ילד מקבל טיפול שמתאים לו ולמשפחתו באופן ספציפי ובגורמים שמשפיעים על ההשמנה שלו לפי תפיסתו הסובייקטיבית: האווירה במשפחה, יחסי אחים והורים, המקום הרגשי שבו הוא נמצא. הנחת הטיפול היא שהסביבה היא מרכיב בעל עוצמה רבה ושאנשים שונים מגיבים באופן שונה לאותן חוויות.

איך זה עובד: בשיחות, שבדרך כלל נוכח בהן ההורה ביחד עם הילד. יש מקרים שבהם ההורים מטופלים ללא הילד, ובמקרים חריגים הילד מטופל בנפרד מההורים. בטיפול עצמו משלבים מסרים קונבנציונליים תזונתיים עם מסרים פסיכולוגיים לפי גישת אדלר. בשיחות מעצימים ומשלבים את מקומם של ההורים במטרה להקנות להם "ארגז כלים" חדש המאפשר הפנמת הרגלי אכילה בסביבה המונעת מאבקי כוח ו/או מניפולציות.

איפה: אצל דיאטניות קליניות שהוסמכו לטפל בשיטה זו בבתי חולים ציבוריים, בקופות החולים השונות ובמסגרות פרטיות.בשלב זה יש 26 דיאטניות שהוסמכו, ו־20 נוספות עוברות הכשרה בימים אלה. לפרטים

גישת ההכוונה העצמית

איזבלה שני, דיאטנית קלינית, מטפלת בשיטה משולבת בבעיות השמנה

איך זה התחיל: לפני שני עשורים חליתי במחלת מעי דלקתית וחיפשתי כל דרך להקל על עצמי. תזונה בשיטת הרפואה הסינית הוכיחה את עצמה וזה סלל את הדרך להיפתח לגישות לא קונבנציונליות, כמו גישת הנון דיאט הגורסת שיש לטפל בקונפליקטים האישיים שמביאים לקונפליקטים בצלחת.

על השיטה: השיטה עוסקת באוטונומיה ובהרחבת המסוגלות. לומדים להקשיב לגוף ולבצע בחירות בהתאם: מתי אנחנו רעבים, מתי אנחנו שבעים, מתי אנחנו אוכלים מתוך צורך רגשי, ובשלב מתקדם יותר טיפול ברגש שהוביל לאכילה. למשל אוכל מרגיע ומוריד אגרסיה, אבל בהרחבת המסוגלות אנחנו יכולים לבחור באפשרויות שהן לא אכילה אלא ריצה, מקלחת, להתקשר לחברה.

איך זה עובד: מגיעים לעשרה מפגשים קבוצתיים ובהם מעלים את ההתמודדות האמיתית -לא הקלוריות ולא המשקל אלא ההתמודדות האישית ומקור הבעיה. בכל מפגש אני מביאה טריגר אחר לשיחה ואמצעים שיאפשרו הרחבה של היכולות, למשל צביעת גזירי קרטון של מוח בצבעים שונים שיבטאו את המחשבות של המשתתף במהלך היום, כך שאפשר לזהות ולהבין כמה אנרגיות אנחנו מבזבזים על העיסוק באוכל ומה הייתי עושה אחרת.

איפה: במסגרת פרטית. לפרטים

שיטת המסע

אילה אורי, דיאטנית קלינית, מטפלת באכילה רגשית ומנחה בקורסים לטיפול באכילה רגשית

איך זה התחיל: בתחילת 2010 זיהיתי שגם אני, למרות כל הידע שלי על תזונה נכונה, אוכלת אכילה רגשית מיותרת. מאז הבנתי שהשליחות שלי היא לעזור לאנשים לעבור שינוי מעמיק. על השיטה: משלבת כמה שיטות (NLP), דמיון מודרך, ומתמקדת בשיטת המסע (The Journey) של ברנדון בייס. זו שיטה המעבירה את המטופל מסע, מעין דמיון מודרך, במטרה להעלות רגשות מודחקים וזיכרונות שקשורים לאותם רגשות שמהם בורחים לאוכל שלא במודע. לאחר זיהוי הזיכרון יוצרים ריפוי, כדי שבפעם הבאה שהרגש יעלה, כבר לא נברח לאוכל.

איך זה עובד: במפגשים אישיים שבהם מעלים בעיות וקשיים עיקריים עם האוכל. באמצעות דמיון מודרך נעשית התבוננות פנימה לתחושות ולרגשות. המטרה היא להגיע להבנה ממקום חדש, ואם אפשר, אז גם לסלוח לעצמנו ולמי שפגע בנו כדי להשתחרר. מומלץ להגיע לסדרה של שבעה מפגשים.

איפה: במסגרת פרטית בראש העין וגם בסקייפ. לפרטים

שיטה משולבת

אורלי גלילי, דיאטנית קלינית ומאמנת אישית, מומחית לטיפול באכילה רגשית ובהשמנה

איך זההתחיל: כדיאטנית קונבנציונלית המלצתי מה לאכול, כמה ומתי. עם השנים שמתי לב שאותם המטופלים חוזרים אלי שוב ושוב. הבנתי שאני עוזרת בטווח הקצר, אך למעשה נדרש שינוי לכל החיים. החלטתי שכדאי שאלמד כלים נוספים. על השיטה: שילוב של כמה כלים - קואוצ'ינג, ‭NLP, EFT‬ התמקדות, ה"עבודה" של ביירון קייטי, תטא הילינג ושיקום אנרגטי. בחירת השיטה נעשית בהתאם למטופל. בסופו של יום השיטות מלמדות את המטופל להיות מחובר לחוזקות וליכולות שלו בחיים, להאמין בעצמו ולהצליח בטיפול ובשינוי התנהגות האכילה שלו.

איך זה עובד: בשיחות אישיות. בפגישות מגדירים את מטרות המטופל ומזהים מקרים של אכילה רגשית וקשיים נוספים המונעים לאכול בריא, מזין ובמידה. לאחר מכן משנים התנהגויות אכילה מזיקות ומשמינות ומשמרים את השינוי לאורך זמן באמצעות תרגילים של פרגון עצמי, התמדה ויכולת להתמודד עם מעידות. לאחר שניקינו את כל ה"רעשים‭,"‬ הדרך פנויה לעשייה. בשלב זה אני מבררת מה הידע התזונתי של האנשים, ולפי הצורך מתקנת ומלמדת.

איפה: בשירותי בריאות כללית ברמלה וברחובות, ובראשון לציון למנותחי קיבה, ובמסגרת פרטית ברחובות, טל': 052-6490774. ‭

NLP

גלי קיכלר, דיאטנית קלינית, מומחית בטיפול בהשמנת ילדים ומבוגרים בגישות משולבות

איך זה התחיל: הגעתי דרך השתלמות מקצועית לדיאטניות בנושא העצמת המטופל הסוכרתי. משם המשכתי בלימודי אימון אישי ואחר כך אימון אישי בקבוצה, שם נחשפתי לגישת ה־NLP והחלטתי להעמיק את הלימוד בה.

על השיטה: אני משלבת למעשה כמה גישות (אימון אישי, אימון אישי בקבוצה, פסיכותרפיה ו-NLP) תוך התמקדות ב-NLP (תכנות נוירולוגי שפתי). השיטה מסייעת למטופלים ללמוד להשתמש במוחם ביעילות, לשלוט בחשיבתם ולא להניח לחשיבה לשלוט בהם. הטיפול מעורר מוטיבציה דרך בדיקת ערכי השינוי, מסייע לשנות אמונות מגבילות, ובסופו של דבר לחולל שינוי בהתנהגות ובדפוסי האכילה תוך יצירת שינוי עמוק, אמיתי ותמידי באורח החיים.

איך זה עובד: בפגישות אישיות. בתום מפגש היכרות מתחיל תהליך של היכרות המטופל עם מטרותיו, מחשבותיו או ההתנהגויות שמעכבות אותו בתהליך השינוי. התשובות עוזרות בבחירת הטכניקה שבאמצעותה נטפל בקשיים. למשל, אם קיימת התנהגות בעייתית סביב נושא האכילה, המטופל יכול להשתמש במודל לחיקוי שיסייע לו למצוא דרך חשיבה, התנהגות או תגובה חלופית למצבים מסוימים שתקדם אותו לאורח חיים בריא יותר. כל שינוי שמדברים עליו בטיפול הופך לפעולה בת יישום שהמטופל מתרגל בחייו.

איפה: במסגרת פרטית ברמת גן. לפרטים: דף הפייסבוק ‭Gali Kichler ‬

פסיכודרמה

ורד יפה חאיק, דיאטנית ופסיכודרמטיסטית, מטפלת בהתנהגויות אכילה של הורים וילדים

איך זה התחיל: למדתי משחק אחרי הצבא ורציתי לשלב את זה עם עבודתי כדיאטנית כי היה חסר לי המרכיב הרגשי בתחום. במקרה הגעתי לבית ספר לפסיכודרמה והבנתי שזה מה שיגרום לשני התחומים לעבוד יחד.

על השיטה: ה"אני מאמין" של הפסיכודרמה הוא "לעשות את" במקום "לדבר על‭."‬ בעזרת שחזור סיטואציות אפשר לעבד תהליכים ופעולות אוטומטיות בצורה אפקטיבית יותר, וללמוד לסגל התנהגויות חדשות לסיטואציות מוכרות. אפשר להבין מהם הגורמים הפנימיים שמונעים שינוי אמיתי וארוך טווח, לבחון את מערכת היחסים מול הגוף, מול האוכל ומול האכילה, ולהטמיע אמונות חדשות ומקדמות.

איך זה עובד: בטיפול קבוצתי או פרטני. המטופל מספר על עצמו ועל הרגלי האכילה שלו ולאחר מכן משחזרים את הסיטואציות שבהן הוא אוכל. בטיפול פרטני המטופל משחק את כל התפקידים ולעתים המטפל לומד אחד מהתפקידים; בטיפול קבוצתי המשחזר נעזר בשאר הנוכחים למילוי תפקידים. בשחזור בודקים איך כל רגע משפיע עלינו רגשית.

איפה: במסגרת פרטית ברחובות. לפרטים

בישול בטיפול

סיגל פארן, תזונאית קלינית RD, MPH, מנחת קבוצות, משלבת בישול בטיפול

איך זה התחיל: לפני כשנתיים רציתי להעשיר את תחומי ההתמחות שלי ולשלב את האהבה הגדולה שלי לבישול בריא. החלטתי ללמוד קורס שנתי שנקרא "שילוב בישול בטיפול" בבית הספר לריפוי בעיסוק של האוניברסיטה העברית.

על השיטה: הרעיון הוא לשלב עבודה באמצעות בישול בטיפול, תחום מקביל לטיפול באמנות, מוזיקה, תנועה. בישול הוא תחום רגשי שמעלה הרבה זיכרונות ומאפשר לאנשים להתחבר לאכילה ולהכנת האוכל. תוך כדי הכנת מזון מסבים את תשומת לבו של המטופל לתהליכים הטיפוליים שהוא עובר, מתוכם יעלו שאלות ובעיות על הרגלי האכילה שלו, ועליהן עובדים במפגש באמצעות משימות שבועיות.

איך זה עובד: בטיפול קבוצתי. בתחילת המפגש עולות סוגיה טיפולית והצעה למאכל שנכין. במהלך הבישול כל אחד עושה את הבחירות שלו להכנת האוכל, כשתוך כדי גם לומדים לבשל עם מרכיבים בריאים יותר ובשיטות בישול בריאות יותר.

איפה: פרטי לקבוצות, ארגונים ויחידים באזור המרכז. הפעילות מתבצעת בכל מטבח מאובזר או חדר מרווח עם כיור, והמנחה מביאה כלי מטבח, אביזרים ומצרכי מזון נדרשים, ‭8012220 :'לט‬־054

תטא הילינג

מיטל גבע אוחיון, דיאטנית MCS, מטפלת באכילה רגשית, מרכז "להיות חברה של הגוף"

איך זה התחיל: במהלך שנותיי כדיאטנית הבנתי שאני לא מסייעת לאנשים, שהם לא יורדים במשקל ואף חוזרים עם בושה, אשמה ותחושת כישלון. הפסקתי לעבוד בדרך שעל פיה למדתי, ובחנתי אפשרויות נוספות. כך התחברתי לשיטה הזאת.

על השיטה: תטא הילינג היא שיטת אבחון, זיהוי וריפוי אנרגטי. היא מאפשרת לזהות אמונות מגבילות שמנהלות התנהגויות של אכילה רגשית ולשחרר אותן על ידי החלפתן באמונות מצמיחות. השיטה מאפשרת להגיע למצב שבו אוכלים מתוך חיבור לגוף ולצרכיו. כל זה מתנהל באמצעות שיחה בתדר מוחי "תטא" - מצב של לפני שינה, רגע לפני שנרדמים, שבו התת מודע נהיה נגיש. בתהליך מובנה בתדר הזה מגדירים את מה שזקוק לריפוי ועושים את הטיפול.

איך זה עובד: בטיפול פרטני במפגש שבועי או בטיפול קבוצתי של 12 מפגשים. במהלך השיחה מציפים אמונות שהמטופל לא תמיד מודע אליהן ומנסים לשנות אותן. למשל, "לא מגיע לי לאכול" היא אמונה נפוצה שנמצאת ברמה הלא מודעת וגורמת לחוסר הנאה מאוכל או לאכילה בסתר. אחרי ששחררנו את האמונה המגבילה, המטופל בוחר אמונה אחרת שטובה לו, כמו "מגיע לי לאכול בהנאה, שמחה וביטחון‭."‬ במסגרת הטיפול גם לומדים איך להרחיב את הגבולות - רעב זו תחושה חיובית וטובה, אך יש הרבה נשים שלא חשו את זה הרבה זמן, ובטיפול יתנסו בתחושה זו.

איפה: במסגרת פרטית בכפר חנניה שבגליל או דרך הסקייפ. לפרטים

הדהוד

עדי זוסמן, דיאטנית קלינית ומאמנת בריאות בשיטת ההדהוד, מתמחה במחלות מעיים ודרכי העיכול

איך זה התחיל: במהלך עבודתי הבנתי שאנשים לא יכולים לעשות שינוי בלי כלים מתאימים ופניתי לשיטות אחרות. לפני ארבע שנים סיימתי לימודי קואוצ'ינג. ברגע שהתחלתי לעבוד כמאמנת אישית לא הפסקתי לרכוש עוד כלים, ושיטת ההדהוד כבשה אותי כי היא מאפשרת העמקה.

על השיטה: הדהוד הוא כלי, חוש שקיים אצל כולנו, ויש צורך ללמוד להיות מודעים אליו ולפתח אותו כדי שהמטפל ירגיש את המטופל דרך הגוף שלו. העבודה בשיטה מאפשרת לחוות את המרחב האנרגטי המשותף, לחוש בגוף את הכאב או את הקושי של מישהו אחר, גם אם הדברים לא נאמרו, וזאת במטרה להגיע למקום המאפשר שינויים עמוקים אצל המטופל.

איך זה עובד: בפגישות אישיות. אני מתמחה במחלות מעיים ומערכת העיכול ומגיעים אלי בעיקר חולים הסובלים ממחלות כרוניות קשות. לכן האיזון התזונתי הוא שלב ראשוני בתהליך. אנחנו עושים שינויים בתפריט בהתאם לשלב המחלה, ובו זמנית עובדים יחד על התנהגויות האכילה: למה אוכלים, מתי אוכלים, מה אוכלים וכמה. לאט־לאט מגיעים לשאלות נוקבות כמו מה תפקיד המחלה בחייו של המטופל ואיך הוא יכול לשנות את זה. במהלך השיחה אני מפנה קשב גם לגוף שלי - לומדת דרך תגובותיו על ממדים בלתי נאמרים של השיחה. את המידע אני בוחנת ומעלה לדיון משותף עם המטופל. כל פגישה מסתיימת במשימה: לכתוב מחשבות ורגשות, לנהל מעקב עצמי על השינויים בתפריט ועל תגובות הגוף שלו.

איפה: במסגרת פרטית במודיעין ובתל אביב. לפרטים