מאת סינדי סולקין, תזונאית הוליסטית

מצב בטחוני רעוע, וודאות כלכלית מפוקפקת, מבחן גדול שמתקרב או ראיון עבודה חשוב אך מעורר חרדות, אלו ועוד הם חלק כמעט בלתי נפרד מהחיים בעולם המודרני. המתח מעייף את גופנו ומעלה את רמות "הורמון הלחץ" שנקרא "קורטיזול", והתוצאה לרוב היא אכילת יתר, מצבי רוח קשים ותשישות. על מנת להעלות את מצב הרוח ולעזור לגוף להתמודד עם הלחץ הנפשי והפיזי שתוקף אותו, כדאי לאכול מזונות שיכולים לאזן את "הורמון הלחץ" וגם לעזור לנו לשמור על הבריאות שלנו בדרך. לפניכם המאכלים המומלצים:

1. פופקורן

מרכיב הטריפטופן הנמצא בפחמימה זו עוזר לגוף שלנו לייצר סרוטונין, כימיקל במוח התומך בתחושת הרוגע שלנו. תתענגו על פופקורן ותרוויחו מצב רוח קצת יותר מרומם. רצוי להכין פופקורן ביתי מגרגרים, הכמות המומלצת היא בין כוס אחת עד שלוש כוסות, ללא שמן.

2. אגוזי מלך

מכילים חומצה אלפא-לינולנית, מקור צמחי לאומגה 3. מחקרים מעידים על כך שחומצה זו עוזרת בהקלת סימפטומים של דיכאון. במצב של דיכאון מומלץ לאכול ארבעה אגוזי מלך על מנת לשפר מעט את מצב הרוח.

3. שקדים

מכילים ויטמיני B, מגנזיום ומקור טוב לשומן וחלבון צמחי. מגנזיום הוא מינרל העוזר לגוף ולמוח להתמודד עם מצב של לחץ. חשוב שתדעו כי שקדים מכילים ויטמין E, אנטי-אוקסידנט המגן על הגוף מפני רדיקלים חופשיים שעלולים לגרום נזק לגוף. מומלץ לאכול שקדים טריים ולא קלויים, כך הם שומרים על הערכים התזונתיים שלהם.

4. דגנים מלאים

אורז מלא, לחמים מדגנים מלאים ועוד רבים וטובים אחרים הם מקור טוב לוויטמינים מסוג B ולפחמימה מורכבת. דגנים מלאים עוזרים לשמור על רמות אנרגיה תקינות בגוף, ובכך מסייעים לגוף להתמודד עם ימים עמוסים ומורכבים.

5. ביצים

מכילות חומצת אמינו טירוזין, אשר תומכת בייצור דופמין וכימיקלים אחרים במוח המשפיעים על מצב הרוח שלנו. מומלצות ביותר על מנת לרומם את הגוף.

6. דגים

בדגים מצויים ויטמינים מסוג B, שפועלים כנגד חרדות ומשפרים את איכות השינה. הבונוס שלהם הוא שהם מכילים אומגה 3. מומלץ ביותר לאכול דגי ים צפוניים, במיוחד סלמון. צורת הגשה מומלצת: סושי, סביצ'ה או אפוי בתנור.

7. גרעיני חמניות

אם חשבתם שגרעינים הם רק לפיצוח מול הטלוויזיה, אז כדאי שתדעו שגרעיני חמניות ואגוזי ברזיל מכילים סלניום, מינרל חיוני לגוף, שבנוסף גם מעלה מצב רוח. שני אגוזי ברזיל ביום מספקים כמות יומית של סלניום. גרעיני חמניות אוכלים טבעיים ולא קלויים, ניתן לפזר אותם על סלט, לשלב עם יוגורט או להכניס למאפים.

8. עדשים

מקור טוב לחלבון, סיבים ולחומצה פולית, העוזרת לנו למנוע דכאון. מומלץ להנביט את העדשים לפני הבישול על מנת לשמור על הערך התזונתי הגבוה שלהם.

9. אבוקדו

מקור טוב לחלבון ושומן איכותי, במיוחד אומגה 9, התומך בייצור סרוטונין במוח. האבוקודו מכיל ויטמיני B לתמיכה במערכת העצבים ואשלגן לתמיכה בשמירה על לחץ דם תקין.

10. ברוקולי

מזון-על אמיתי. ברוקולי מלא בוויטמיני B וחומצה פולית לתמיכה במערכת העצבים ומערכת החיסון. מומלץ להוסיפו לארוחת ערב או צהריים ולאזן את המערכת העייפה שלנו.

11. פירות הדר

מלאים בוויטמין C, טובים למערכת החיסון ולמצב רוח. מחקרים מעידים על כך שאפילו ריח של תפוז או לימון עשוי לשפר מצב רוח. וויטמין C עוזר לגוף להוריד רמות קורטיסול בדם, ובכך עוזר לגוף להתאזן במצבי לחץ.

12. בננות

מקור טוב לטריפטופן, אשלגן, מגנזיום וסוכרים טבעיים. מגנזיום עוזר לגוף ולמוח להתמודד עם מצבי לחץ. מומלץ לפתוח את הבוקר עם פרי, ולקבל את האנרגיה הנחוצה ממקור כמו בננה, ולא מפחמימה פשוטה כמו עוגייה, שתיתן דחיפה אנרגטית לטווח קצר בלבד.

13. תה

מכיל קטקינים, חומר אנטי-אוקסידנטי חזק העוזר לגוף להתנקות ולהתאזן. תה מאוד מרגיע, וניתן להוסיף צמחים: נענע, קמומיל או ורבנה. מומלץ לקחת רגע של שקט על מנת להכין חליטה מרגיעה.

14. שוקולד

יש סיבות רבות שגורמות לרבים לאהוב שוקולד, אחת מהן היא ששוקולד מריר (לפחות 70%) מכיל אנטי-אוקסידנטים העוזרים לגוף להתמודד עם לחץ ולרפא תאים בגוף. כאשר אנו צורכים שוקולד יש להקפיד על הכמות, לא יותר מ-30 גרם ליום, שלא תכנסו ללחץ מעלייה במשקל.
גרעיני חמניות. מכילים סלניום, מינרל חיוני לגוף, שבנוסף גם מעלה מצב רוח (צילום: shutterstock)
גרעיני חמניות. מכילים סלניום, מינרל חיוני לגוף, שבנוסף גם מעלה מצב רוח (צילום: shutterstock)