מאת בתיה אלימלך

בימים אלו רבים נאלצים להתמודד עם קשיים, לחצים וחרדות הנובעים מהמצב הביטחוני. מדובר במשימה מאתגרת אף יותר עבור חצי מליון חולי סכרת המאובחנים בישראל, וכחצי מליון נוספים המוגדרים במצב טרום סוכרת. לחץ ומתח נפשי עלולים לגרום לשינויים בערכי הסוכר, ולכן לא ניתן להתעלם מהפן הנפשי ומהשפעת מצב הרוח על איזון הסוכר. בשל כך דווקא בתקופה זו מומלץ להתייעץ עם אנשי מקצוע כגון פסיכולוגים, פסיכיאטרים או עובדות סוציאליות אשר יכולים לסייע במתן כלים להתמודדות במצבים אלו.
אמנם אצל חלק מחולי הסוכרת הופעת לחץ נפשי עלולה לגרום לעלייה בערכי הסוכר, ישנם סוכרתים שחווים נפילות בערכי הסוכר בעקבות חרדה ותעוקה. נוסיף לכך שעות ארוכות שאנו מבלים בבתים, ליד מקרר ובמרחבים מוגנים, ואנו מקבלים מצב שמקשה על שימור ערכי סוכר תקינים. לעיתים רבות, אנו אוכלים לא מתחושת רעב, אלא כדי לשפר את מצב הרוח, בעקבות שעמום או חוסר מעש. אכילה מסוג זה מכילה לרוב מזונות "מנחמים" כמו דברי מתיקה, עוגות, שוקולד, חטיפים ומאפים, וכשאלו נאכלים בהפרזה, הם עלולים לגרום לעליה בערכי הסוכר ולהשמנה.
עליה במשקל והמצאות במצב של עודף משקל או השמנה גורמת לתאי הגוף קושי בקליטת הסוכר, ולכן מקשה על שמירת ערכי סוכר תקינים בדם. התוכנית הטיפולית של הסוכרתים מורכבת בקפידה ולאחר התחשבות באכילה, באורח חיים ובשגרת יום-יום. כאשר ישנו שינוי משמעותי בהתנהגות, ייתכן והתוכנית שניתנה בעת רגיעה אינה מתאימה עוד, ויש לבחון אותה בהתאם לתנאים החדשים. באמצעות שמירה על שגרה ואכילה נכונה, ניתן גם במצבים שאינם מייצגים יום-יום לשמור על ערכי סוכר תקינים ולהימנע ממצבי קיצון כמו נפילות או עליות ברמות הסוכר.
אל תתנו לאכילה הרגשית להשתלט על סדר היום התזונתי שלכם (שאטרסטוק)

איך לעבור ימים מאתגרים ללא שינויים קיצוניים בערכי הסוכר

  • אכלו ארוחות מסודרות: בוקר, צהריים וערב עם נשנוש קל ביניהם. דילוג על ארוחה מוביל לאכילה מופרזת של נשנושים, לרוב עתירי שומן ופחמימות, המכילים יותר קלוריות מאשר ארוחה מאוזנת.
  • שמרו על מבנה הארוחה ועל כמות ואיכות מנות הפחמימה בארוחה. ארוחה מאוזנת צריכה לכלול ירקות, מנת חלבון כגון דג, עוף או בשר רזה, מעט שומן (עדיף ממקור צמחי) וכמות מתונה של פחמימות. פחמימות מועדפות על מנת לשמר ערכי סוכר תקינים בדם הן קטניות (עדשים, שעועית, גרגירי חומוס, אפונה) ודגנים: אורז מלא, קינואה, כוסמת ועוד. אנשים המעדיפים לחם כתוספת לארוחה, עדיף שיבחרו בלחם מחיטה מלאה. כמות מנות הפרי המומלצת לחולי סכרת תקבע על פי בדיקות דם ואיזון כללי, ובכל מקרה לא כדאי לאכול יותר ממנת פרי אחת בכל עת.
  • הקפידו לשתות מים על מנת למנוע התייבשות, שיכולה להוביל לעייפות, סחרחורות ותחושות לא נעימות.
  • המשיכו להיות פעילים במקומות בהם יש מרחבים מוגנים בקרבת מקום.
  • ישנה חשיבות גדולה להרכב וסוג המזון. אדם שממשיך ליטול טיפול תרופתי, אך מדלג על ארוחה, יכול להגיע למצבי קיצון של נפילות סוכר. הוספה של ארוחות או מזונות אשר אינם חלק מהתפריט השגרתי יכולים לא להילקח בחשבון בעת מתן התוכנית הטיפולית, ולגרום לעלייה מופרזת בערכי סוכר.
  • השתדלו לקחת אתכם את התרופות הנדרשות לשימוש בעת הצורך. בכל עת מומלץ לשאת סוכר פשוט לתיקון מצב של היפוגליקמיה, וכרטיס זיהוי של סוכרתי למקרה שבו תקלעו למקום בו מחלתכם אינה ידועה ותצטרכו סיוע מיידי.
  • איזון סוכרים איננה משימה פשוטה בימים רגילים, ובפרט תחת מצב בטחוני קשה. לכן, חשוב לנטר ערכי הסוכר לעיתים קרובות יותר ולתקן בהתאם לתוצאה שנבדקה. עם זאת, מחשבה חיובית ואופטימיות יכולות לסייע לשיפור תסמינים, ומיד תתחילו לחוש בהבדל.
כתבה זו אינה מחליפה התייעצות עם גורם רפואי מומחה לסוכרת.
בתיה אלימלך היא דיאטנית קלינית מומחית לסוכרת, האגודה הישראלית לסוכרת