מאת שיר וולוצקי-ברש, מטפלת מומחית בזן שיאצו וברפואה סינית

זן שיאצו היא שיטת תרפיה המבוססת על הפילוסופיה והתיאוריה של הרפואה הסינית והיפנית, ומשלבת הבנת תהליכים נפשיים מתוך הפסיכולוגיה המערבית, לצד תהליכים רוחניים ומצבי תודעה מתוך עולם הזן בודהיזם. העיקרון העומד בבסיס הזן שיאצו הוא טיפול באדם כמכלול. זה נעשה תוך ניסיון לתווך לתוך רמת התודעה של המטופל את כוח החיים שלו, מכאן יבוא השינוי, ועימו הריפוי. בזן שיאצו מבקש ליצור חוויית אחדות בכל רגע נתון בין המטופל למטפל ובין המטופל להוויתו, הגופנית, נפשית או רוחנית, מתוך התפיסה כי אחדות מאפשרת קירבה אל ה"דאו", אל הדרך, ומכאן אל השלם.
במחלות כמו סרטן, החוויה הראשונה שהולכת לאיבוד בחייו של המטופל היא חווית האחדות, ובמקומה תופסת תודעת הזרות את המקום. האדם מפריד בינו לבין הגידול, הוא נעזר במשפטים שמרחיקים אותו מהקושי ומהסבל, הוא לעיתים גם מפריד עצמו מהסביבה שלו, מסתגר ומתרחק. את חווית האחדות משיגים בזן שיאצו באמצעות טכניקות פשוטות מאד ליישום – באופן המגע (שלם, אנכי מתמשך, קשר קבוע בין שתי ידיים והקשבה דרך יד יציבה בעוד שאחרת פועלת), ובצורת הדיאלוג הטיפולי שמחזיר את המטופל למרכז, הדיאלוג סובב אותו ואת תחושותיו המשתנות במהלך הטיפול ולאחריו. זו תפיסת אחריות מחודשת על התנהלותו וקבלת העכשיו כחלק הכרחי מהווייתו.

מדוע המגע כל כך חשוב כאשר מדובר בסרטן?

"מסע פיוס". לא פעם אני פוגשת מטופלים עם חוויה קשה של בגידה, הם משתמשים בתיאורים על הגוף שבגד, והנפש הפצועה הכלואה בתוך המציאות הזו. המגע מחבר מחדש בין הרבדים השונים של האדם, ומקרב בין חלקים שונים של האדם. הקרבה מחזירה לאחדות, והיא סמל לבריאות.
המגע כתקשורת בסיסית. בתהליך הדוק מול המחלה, עובר המטופל אין ספור פרוצדורות רפואיות, בדיקות, ניתוחים ואינפוזיות, כל אלו יוצרים אי נוחות גופנית כל כך גדולה, עד לשעיתים, הם אינם מסוגלים להכיל אפילו חיבוק מאדם קרוב. מנגד, החברה לעיתים מתרחקת מהאדם החולה, והוא נותר מבודד. המגע מוריד את הרגישות הגופנית ומאפשר תקשורת בריאה יותר בין האדם לעצמו ובין סביבתו.
מחזיר את האחריות לחולה. רפואת המזרח דוגלת בהשבת האחריות לבריאות פיזית, נפשית ורוחנית אל החולה. בעולם שלנו היום אנחנו רגילים לשים את מבטחינו ברופאים ומקבלי החלטות, עד שלעיתים אנחנו שוכחים שאנחנו בעלי השפעה מכרעת על חיינו. בתהליך טיפולי החותר לשינוי, ודווקא דרך הגוף, "נזכר" האדם בתחושת השליטה על חייו, על בריאותו ועל יכולתו להשפיע על התהליך הטיפולי.

במה מתמקד הטיפול בשיאצו עם חולי הסרטן?

הטיפול בזן שיאצו מבוסס על עקרון של תמיכה בכוחות הריפוי הטבעיים של הגוף, הוא מותאם לכל אדם ולמצבי חולי ובריאות שונים. הטיפול בזן שיאצו מלווה את שלבי הטיפול הקונבציונלים האחרים, בין אם מדובר על הכנות לקראת ניתוחים, תמיכה בשיקום ובהתאוששות לאחר הניתוח, הקלה על תופעות לוואי של טיפול כימי-הורמונלי-ביולוגי או קרינתי, וליווי ושיקום הגוף בשלבי ההחלמה.
פן חשוב נוסף לטיפול הוא שינוי תפיסה בנוגע לטיפול הקונבציונלי במחלה: לעיתים, מטופלים משתמשים בתיאורים כגון "הבניין הזה" (בית החולים) הורג אותי", "עוד לפני שאני מגיע יש לי בחילה", "הכימותרפיה הזאת היא רעל", "היא הורגת אותי", הטיפול בשיאצו מבקש לקרב את המטופל גם אל מטרות ההבראה שיש בכל המערכת שסביבו, להכיל ולקבל את דרכי הטיפול השונות, ובתקווה שבהעדר "ההתנגדות" לטיפול (גם אם נעשית בתת מודע), הריפוי יהיה מהיר ושלם יותר.

הלכה למעשה, איך מתבצע טיפול שיאצו בחולי סרטן?

הטיפול בשיאצו מתבצע בלבוש מלא ונוח, על מזרון טיפולים וללא שימוש בשמנים ו/או עזרים. המטפל משתמש בכלי האבחון שיש לרשותו כדי לקבוע את מהלך הטיפול ואת הדגשים שיש לתת בכל מפגש טיפולי.

נעשה שימוש במנחי עבודה שונים, טכניקות השענות מגוונות, תרגילי תנועה ונשימה מתוך העולם של הזן שיאצו ומתוך הסוטאי (תרפייה מנואלית ללא מאמץ של הרפואה היפנית), תרגילי הדמייה והרפייה המשולבים במגע ובעבודה אנרגטית. שיאצו הוא כלי טיפולי מאד מהנה ומרגיע, ומתאים לכל מטופל ולצרכים המשתנים בכל טיפול וטיפול.

הערה: במחלה מורכבת כמו מחלת הסרטן חשוב לפנות למטפלים שהוכשרו ובעלי נסיון עם חולי סרטן.

  • הכותבת תרצה בכנס רידמן הראשון לרפואה טבעית – רפואה משלימה וסרטן, בשיתוף "כללית רפואה משלימה" ובחסות החטיבה להכשרת חוקרים, שיתקיים בין התאריכים 18-17 ביוני 2014, בבית החולים תל השומר