כל מי שעשה או עושה דיאטת הרזיה, מכיר את ההרגשה שלכולם מותר לאכול מלבדו: הרגשת התסכול והמסכנות, התחושה הזו שהעולם לא "פייר" ודווקא אני מכולם זכיתי להיות זה שצריך לשמור על כל ביס שנכנס לו לפה. התחושה הזו יכולה להגיע כשמאמצים תזונה ואורח חיים חדשים השונים משל חברינו ובני ביתנו. כל שינוי תזונתי, מכל סיבה, עלול להביא לתסכול כשעושים אותו לבד.

עוד כתבת בנושאי אורח חיים בריא במדור הסוף לנשנושים

>> איך לא מתפתים למשהו מתוק

>> מה עושים כשמשקל נתקע

>> איך לשמור על תחושת השובע לאורך היום

גיוס הסביבה הקרובה ובעיקר בני הזוג והמשפחה עשוי לתרום רבות לסיכויי הצלחתנו בתהליך השינוי. כל תהליך שינוי נעשה קל יותר כאשר עושים אותו ביחד. תמיכה מהסביבה המיידית יכולה לתרום להצלחת התהליך ולקדם את השינוי והטמעתו כהרגל בהמשך הדרך.

כך מתחילים דיאטה

גיוס המשפחה לתהליך יכול להיות מאתגר, ויש להתאימו לכל בני המשפחה. לא בטוח שהילדים יסכימו לוותר על השניצלים המוכרים ולהחליפם בחזה עוף, שלא לדבר על מהפך מוחלט והפיכת הבית לצמחוני או טבעוני. מסיבה זו חשוב לשמור על גמישות והדרגתיות של התהליך, אשר יאפשרו לכולם להצטרף לתהליך השינוי עם מינימום התנגדויות.

בבואכם לאמץ אורח חיים חדש, חשוב להתחיל בבדיקה ממעמיקה של האפשרויות העומדות בפניכם והיעד שאליו אתם רוצים להגיע. בהתאם ליעד אותו הצבתם תוכלו

להחליט על תוכנית שתתאים למטרתכם ותוכל להתאים ליתר בני המשפחה. היצע התוכניות התזונתיות בשוק הינו רחב מאוד, בחירה נכונה משמעה סיכוי גדול יותר להצלחה בשינוי שלכם ושל סביבתכם.

לאחר בחירת התוכנית יש להציב יעדים ריאליים. אל תצפו משאר בני הבית להצטרף מיחד לחגיגה ולשמוח שערב הפיצה המשפחתית בוטל או שבארוחת הצהריים מגישים פתאום אורז מלא במקום הפירה שאליו כולם היו רגילים. קחו בחשבון שכאשר מציבים את היעדים, צריך להבין שבדרך יעלו התנגדויות משאר בני הבית, ועל מנת להשיגם דרושים זמן וסבלנות. בדיוק כמו בתהליך הדיאטה, הצבת היעדים אותם רוצים להשיג בתהליך השינוי, תעזור להתמקד במטרה ולהשיגה.

הדרגתיות היא לא מילה גסה. כבר בחרתם תוכנית והצבתם יעדים, מצוין. יש להטמיע את השינוי. ככל שהשינוי יהיה הדרגתי ופחות מורגש, כך תהיה פחות התנגדות אליו. הכנסה הדרגתית של מוצרי מזון חדשים ושונים, תוך שילוב מזונות מוכרים וחדשים יאפשר חשיפה לטעמים ומרקמים חדשים. דוגמה טובה לכך יהיה שילוב של אורז מלא עם אורז לבן על מנת להרגיל את כולם לטעם ולמרקם בהדרגה, שילוב של דגנים מלאים עם דגנים פשוטים ומוכרים יותר, והחלפת מוצרי המזון המעובדים אותם אתם רגילים לרכוש ולאכול באותם המזונות רק בבישול ביתי (כמו שניצלים וקציצות מעובדים שיוחלפו בשניצלים וקציצות שיוכנו בבית) ועוד.

9 טיפים לשינוי הדרגתי בתזונה

1. שתפו את כל בני הבית בהחלטתכם, הסבירו את הסיבות ואת היתרונות שיגיעו בעקבות השינוי התזונתי. אל תכפו את התהליך שלכם על כולם, נסו לסחוף אותם איתכם, סוכני השינוי הטובים ביותר הם אתם. זכרו שילדכם מחקים אתכם, ואם אתם תאכלו ירקות, יגדל הסיכוי שגם הם ירצו לטעום מהם.

2. מי שמכיר את אורח החיים של אמהות ואבות עובדים, יודע שלעיתים חלק מהארוחות המשפחתיות מתבססות על ארוחות אינסטנט מהפריזר או טייק אוט. מה עושים? אתם לא צריכים להפסיק לקנות מזונות מעובדים לגמרי או לעבור לתזונה שמבוססת על ירקות ופירות בלבד (הסיכוי שתצליחו להעביר את זה עם הילדים ביום אחד אפסי). אתם יכולים להתחיל בלחתוך סלט או ירקות טריים בכל ארוחה. אחרי חודש תוכלו להחליף את השניצלים המעובדים בשניצלים שהכנתם בבית ולהתקדם משם. שימו לב, קצב ההתקדמות תלוי בכם. ככל שתתמידו בהכנסת השינויים ושוב בהדרגה, כך ההצלחה תגיע בקלות רבה יותר.

3. הילדים אוכלים רק צ'יפס? להחליט שלא אוכלים יותר צ'יפס יהיה טעות, כך תיצרו אנטגוניזם כלפי התהליך. במקום להוציא צ'יפס ומזונות מטוגנים אחרים מהתפריט, אמצו שיטות בישול חדשות במקום טיגון. ניתן להכין צ'יפס אפוי ואפילו את השניצל המסורתי ניתן לאפות בתנור.

4. להתחיל לאכול רק אורז מלא יכול להיות אתגר לא קטן אפילו למבוגרים שבינינו ובטח שלילדים שרגילים לאכול את האורז הלבן והסטנדרטי. אם ברצונכם להעביר את המשפחה לעשירה יותר בדגנים מלאים, עשו זאת בהדרגה. התחילו בהגשת אורז לבן מעורבב במעט אורז מלא ולאט לאט הפחיתו מכמות האורז הלבן. ניתן לבצע את אותו התהליך עם פסטה רגילה ומלאה, ואף לשלב עם אורז דגנים מלאים נוספים כאמרנט, דוחן, קינואה ועוד.

5. אל תהיו פאנטים, זה שהחלטתם להפוך את הבית לבריא יותר לא מוציא שום מזון מחוץ לתחום. גם ג'אנק פוד ניתן להכין בצורה בריאה יותר בבית. אם תמנעו מזונות מסוימים (בעיקר כאלה שילדים אוהבים) באופן מוחלט, הרצון לאכול מזונות אלה רק יגבר.

6. אל תשנו את אורח החיים לחלוטין. אם אתם רגילים לצאת למסעדות, המשיכו לעשות זאת. הקפידו לבחור במסעדות שאתם מכירים ויודעים שמגישות מזון בריא ומסכימות להיות גמישות ולשנות את המנות שבתפריט לפי בקשתכם. במרבית המסעדות לא תהיה בעיה לבקש סלט עם רוטב בצד ויש כאלה שיש להם אפילו תפריט דיאטתי/טבעוני/צמחוני.

7. הציגו חזית מאוחדת. אם החלטתם לעשות שינוי התמידו בדרך שבחרתם. אל תצפו שבני הבית ישתפו פעולה אם אתם לא מצליחים להתמיד ומקטרים על כמה קשה לכם ולא כיף לכם בתהליך.

8. אורח חיים בריא לא קשור בשינוי תזונתי בלבד. ספורט הוא חלק בלתי נפרד מאורח חיים בריא. הוסיפו פעילויות משפחתיות ספורטיביות טיולים רגליים, טיולי אופניים ואפילו טיפוס על קירות יכולים להיות פעילות כיפית ומהנה לסופי שבוע.

9. דיאטה בזוג יכולה להיות משימה לא פשוטה, אך הרווח כפול ומכופל. כאשר השינוי נעשה בשניים יש תמיכה רציפה לכל אורכו, והמשימות הופכות לפשוטות וקלות יותר. ניתן להחליט על ימים בהם כל אחד אחראי על בישול הארוחות, ולעשות רשימת קניות שמתאימה לשניכם ולתהליך שבו בחרתם.

  • נטעחן ליבנה היא דיאטנית קלינית ומאמנת כושר אישית