רויטל גל

לפני שבע שנים גילו לאורית חן (42) סרטן בבלוטת התריס. למזלה הרב, הסרטן היה בדרגה מאוד נמוכה ולא קטלני: "קטן ומהיר", כפי שהיא מגדירה אותו, ולאחר ניתוח בלבד היא המשיכה בשגרת חייה כאילו מעולם לא חלתה בסרטן. "החלמתי מהר. זה לא הלחיץ או הפחיד אותי והמשכתי בכזו טבעיות בשגרת החיים שלי, שאפילו המשכתי לעשן." אבל לאחר חמש שנים, פרצה המחלה בשנית. "לפני כשנתיים גילו שיש לי סרטן השד וזו כבר הייתה מכה, הרגשתי כאילו הורידו לי פטיש חמישה ק"ג על הראש. להבדיל מהסרטן הראשון, הסרטן הזה היה מאוד אלים. אמנם הוא היה נקודתי ולא היו גרורות, אבל ההחלמה ממנו הייתה כרוכה בניתוח והקרנות". החיים של אורית התהפכו, מאישה תפקודית היא הפכה לאישה שלא יכולה לעבוד, שלא יכולה לתפקד כאמא וכבת זוג. "כל מה שיכולתי לעשות זה רק לטפל בעצמי כאן ועכשיו. היה פחד גדול למות מהמחלה, והיא ממש ניהלה אותי ואת החיים שלי".

לאחר שחלתה, הגשימה חלום. אורית חן (צילום: אלבום פרטי)

נטורופתית לצד קונבנציונאלית

אחרי שבעה חודשים אינטנסיביים, המסה העיקרית של הטיפולים עברה ולמעט כמה טיפולים שאורית עדיין צריכה לעבור, נראה שהחלק הקשה כבר מאחוריה. "במהלך התקופה של הטיפולים הבנתי שאני חייבת לעשות שינוי - אני חייבת לעזור לגוף שלי אם אני לא רוצה לחלות בסרטן בפעם השלישית. הלכתי לנטורופתית בבלינסון. הראשונה שהייתי אצלה אמרה לי להפסיק לקחת כדורים, להפסיק הקרנות ולאכול רק ירקות ירוקים. ברחתי ממנה כמו מאש, אבל הנטורופתית השנייה שהלכתי אליה מאוד הקשיבה, הייתה מאוד מחוברת למחקרים, התייחסה לבדיקות הדם ולסוג הסרטן שלי ובהתאם המליצה לי על שינוי בתזונה: היא הסבירה לי איזה מאכלים יכולים לעזור לי להתגבר על הסרטן ואיזה מאכלים יכולים לעזור לתאים סרטנים להתפשט בגוף שלי".
הדבר הראשון שעשתה אורית היה להפסיק לעשן, ובמקביל החלה לשנות את התזונה שלה בהתאם להמלצות הנטורופתית. "הדבר הכי חשוב שהיא המליצה לי עליו היה להימנע מאוכל מעובד. במקביל גם הומלץ לי לאכול אוכל אורגני, להמעיט בטיגון ובצריכת סוכר, ולהימנע מחלב ומאוכל מן החי בכלל. בגלל שאני בנאדם של שחור-לבן, כמו שהפסקתי לעשן ביום אחד, כך גם החלטתי להפוך לטבעונית", מספרת אורית. "אז אם למשל בעבר נהגתי לשתות קפה עם 2 סוכר, היום אני שותה תה ירוק בלי סוכר, במקום גלידה רגילה, היום אני אוכלת גלידה טבעונית ללא סוכר. למרבית הפלא גם ירדתי 13 ק"ג בלי שעשיתי דיאטה, וזה עוד אחרי שהפסקתי לעשן".

דוחן זה לא אוכל לציפורים

"השהייה בבית בזמן המחלה והשינויים בתזונה גרמו לי לבלות הרבה במטבח. מצאתי את עצמי מבשלת המון ומעלה תמונות של הבישולים לפייסבוק. אנשים התחילו להגיב והגיעו בקשות למתכונים של הבישולים. לאט-לאט הביקוש עלה והחלטתי לעשות סדנה לבישול בריא אצלי בבית, ולהפתעתי זה היה מוצלח מאוד. במקביל, ויגן פרנדלי ביקשו ממני להעלות מתכונים, גם השתתפתי בתחרות מתכונים ברשת וזכיתי לבשל עם השף שאול בן אדרת. לאט-לאט, העיסוק עם האוכל נהייה סוג של תרפייה ויצירה. אם בעבר ניגנתי על קלידים במשך 15 שנה, היום אני 'מנגנת' במטבח".

מטעמים מהסדנה של אורית (צילום: אלבום פרטי)

אבל האהבה לבישול לא התחילה עם המחלה, וכבר שנים לפני כן התאהבה אורית במטבח וחלמה שיום אחד יהפוך הבישול לעיסוק המרכזי בחייה. אלא שכאישה גרושה עם שני ילדים, היא לא רצתה לקחת סיכון ולהחליף את עבודתה כמנהלת פרויקטים בחברת ייעוץ, שבה היא עובדת עד היום. "במהלך המחלה השנייה הבנתי שאולי אני לא אפתח מסעדה, אבל שאני חייבת לעסוק בבישול". אומרת אורית, שמנחה היום סדנאות לבישול בריא ומוכרת אוכל בריא. "הגשמתי חלום, כי היום אני מבשלת אפילו דברים שלא הייתי מאמינה (פעם חשבתי שדוחן זה אוכל לציפורים והיום אני מתה על זה)". המטבח של אורית בנוי רק מאוכל אורגני: הרבה קטניות, ללא סוכר (סילן, אגבה, מייפל), הרבה אגוזים, הרבה פירות וירקות, דגנים מלאים, ללא אבקות מרק וללא כל אוכל מתועש. "ממרחים, קרקרים - הכל אני מכינה בעצמי, אין אצלי אוכל מתועש בכלל. פעם זה נראה לי בלתי אפשרי לעשות את הדברים האלו בבית, היום אני מבינה כמה זה קל לבשל בריא".

גיליתי שאפשר להכין אוכל מעולה ממשהו שמעולם לא חשבתי שאבשל. כריך הטופו של אורית חן (צילום: אלבום פרטי)

אל תחכו לרופא

"לא צריך לחכות שרופא יגיד לכם שאתם חייבים לשנות את הרגלי התזונה שלכם", אומרת אורית נחרצות, "את השינוי אפשר לעשות ממש בקלות ולא בצורה קיצונית. הילדים שלי, למשל, ממשיכים לאכול מוצרי חלב וגם עוף (אורגני, כמובן). אבל השינוי שאני כן ממליצה לעשות הוא קודם כל להימנע מאוכל מתועש. בנוסף אני גם ממליצה לשתות הרבה מים ולהימנע משתייה מתוקה, גם מדיאט, ולא לטגן בשמן עמוק".
ביום שישי הקרוב, 29.11.2013, תוכלו לפגוש את אורית חן במנטה מרקט, שם היא תעביר סדנה בנושא ממרחים והנבטות: ממרחי עגבניות מיובשות, עשבי תיבול, ירקות שורש, טחינה עם פלפלים קלויים, טחינה סלק ועוד; איך מנביטים בבית, ומה אפשר להכין עם זה (קציצות, סלטים ועוד).