דמיינו עוגות שאין בהן סוכר וקמח, ולכן הן מתאימות למתנזרים מגלוטן ומסוכר לבן, בעוגות אלה גם אין ביצים או מוצרי חלב ולכן הן מתאימות לרגישים ללקטוז וגם למי שאינם אוכלים מוצרים מן החי. בנוסף, הן מכילות מעט מאוד שמנים, והמעט שיש מגיע ממקור בריא - כמו טחינה או קוקוס בכבישה קרה. אלה עוגות מאה אחוז טבעיות, ללא שום מוצר שהוא תחליף סינתטי. כן, אל דאגה, הן מתוקות, וזאת בזכות הפירות שהן מכילות. סוף סוף אפשר לנגוס בהנאה, ובלי חשש.

עוד מתכונים לעוגות טבעוניות

>> הנוסחה לעוגה בחושה ללא ביצים וולא חלב

>> עוגת שמרים מושלמת עם שמן קוקוס

>> 3 קינוחים מנצחים עם רסק תפוחים

אז מה הסוד שלהן? בננות, תמרים, טחינה גולמית – דברים טובים, טעימים, מתוקים ומוכרים בתחום האפייה, וגם כוסמת ירוקה – מרכיב מוכר פחות ואולי קצת מרתיע, אבל אנחנו ממליצים לתת לו צ'אנס, כי זה פשוט עובד. הניסיון שלנו מלמד, שמי שלא יודע שהוא טועם עוגה "מוזרה‭,"‬ כלל לא חש בכך ואוכל בהנאה מרובה. באופן אישי, עוגת ה"שוקולד" שבהמשך היא אחד הדברים שבתי הכי אוהבת, היא גורמת לה להרגיש כמו במסיבת יום הולדת; ושתי פרוסות מעוגת הלימון נאכלו על ידי חברה שלא ידעה במה מדובר, וסיכמה שמדובר ב"עוגה כיפית‭."‬ הקרדיט לפרויקט העוגות הזה מגיע לגיל מעוז, הבעלים והשף המוכשר של המסעדה האורגנית "אבא גיל" בתל אביב. מעוז פיתח מספר מתכונים על בסיס כוסמת והעביר אליי את מתכוניו בשמחה. צירפנו מתכון של עוגה נוספת, המבוססת על שעועית לבנה, אך בה – בניגוד לאחרות – יש ביצים.

אפייה ללא מוצרים מהחי היא אקולוגית יותר, וגם זו סיבה להתיידד עם העוגות האלה. בנוסף, כאמור, בעוגות האלה אין רכיבים שמעודדים השמנה ולטעמי זה היתרון הגדול שלהן, כי כשהאוכל גורם לתסכול ולהרגשה רעה, הוא מאבד רכיב חשוב במהות שלו: ההנאה.

משרים ומאדים לפני שמתחילים:

  • כוסמת ירוקה היא כוסמת לא קלויה. ניתן למצוא אותה בכל בתי הטבע ובשווקים. יש להשרות את הכוסמת בקערה עם מים קרים למשך לילה. בבוקר המים יהיו מעט סמיכים, זה בסדר. מסננים ומתחילים לעבוד.
  • תמרים. אבא גיל משתמש בתמרים המדהימים מזן ברהי של קיבוץ סמר. אפשר להשתמש גם בתמרים מזן מג'הול, או מזן חדרווי שהוא זול בהרבה. לפני ההכנה מגלענים את התמרים, ממלאים סיר במים ועליו מניחים מסננת כך שתחתיתה לא תיגע במים. מניחים את התמרים במסננת, מכסים במכסה ומחממים ‭4-3‬ דקות. התמרים יתרככו ויהיה קל לעבד אותם במעבד מזון.
  • שמן קוקוס. הכוונה לשמן קוקוס מכבישה קרה שנחשב בריא. אפשר להמיר אותו בטחינה גולמית.

עוגת דבש תמרים

תבנית קוגלהוף או 3 תבניות אינגליש קייק

המרכיבים

  • ‭2 1/3‬ כוסות (500 גרם) כוסמת ירוקה, מושרית (ראו הנחיות למעלה)
  • 900 גרם(כ־45 יחידות) תמרים, מגולענים ומאודים (ראו הנחיות למעלה)
  • ‭1/2‬ כוס ‭2 +‬ כפות (150 מ"ל) טחינה גולמית
  • 2 בננות, בשלות
  • ‭5/6‬ כוס (200 מ"ל) מים
  • 3 כפיות קינמון טחון
  • 1 כפית ציפורן טחון
  • ‭1 1/2‬ כפיות סודה לשתייה
  • ‭1/8‬ כפית מלח ים

ההכנה

1. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות) ומשמנים את התבנית.

2. שמים בקערת מעבד המזון את כל המרכיבים ומעבדים לעיסה בצקית אחידה וחלקה. יוצקים לתבנית ואופים כ־50 דקות, עד שקיסם שננעץ בעוגה יוצא יבש. מוציאים, מצננים קלות ומגישים (שומרים עד 4 ימים, בטמפרטורת החדר).

‬עוגת לימון וקוקוס

12 יחידות בתבנית שקעים או 2 תבניות אינגליש קייק

המרכיבים

  • ‭1 1/2‬ כוסות (340 גרם) כוסמת ירוקה, מושרית (ראו הנחיות למעלה)
  • 600 גרם (כ-30 יחידות) תמרים, מגולענים ומאודים (ראו הנחיות למעלה)
  • ‭1/3‬ כוס ‭1 +‬ כף (100 מ"ל) שמן קוקוס
  • 1 בננה גדולה, בשלה
  • ‭1/2‬ כוס (120 מ"ל) לימון סחוט טרי
  • 1 כוס (65 גרם) פתיתי קוקוס
  • 1 כפית סודה לשתייה
  • ‭1/8‬ כפית מלח ים
  • אפשרות: 1 כפית קליפת לימון מגוררת
  • אפשרות: ‭1/2‬ כפית תמצית וניל

לקרם הלימון

  • ‭1/2‬ כוס אגוזי מקדמיה, לא קלויים
  • 1 כוס (240 מ"ל) חלב קוקוס (מומלץ ללא חומרים משמרים, להשיג בבתי הטבע)
  • 2 תמרים, מגולענים ומאודים
  • מיץ סחוט מ־1 לימון

ההכנה

1. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות) ומשמנים את התבנית.

2. שמים בקערת מעבד המזון את כל המרכיבים (גם את קליפת הלימון ותמצית הווניל, אם רוצים) ומעבדים לבצק אחיד וחלק. יוצקים לתבניות ואופים כ־50 דקות, עד שקיסם הננעץ בעוגה יוצא יבש. מוציאים ומניחים לצינון קל.

3. הקרם: משרים את האגוזים במים כשעתיים. מסננים, מעבירים את האגוזים ואת יתרת מרכיבי הקרם למעבד המזון ומעבדים לקרם חלק. מורחים על המאפינס ומגישים (שומרים עד 4 ימים, בטמפרטורת החדר).

‬עוגת שוקולד חרובים

תבנית בקוטר 26 ס"מ או 2 תבניות אינגליש קייק

המרכיבים

  • ‭3/4‬ כוס (170 גרם) כוסמת ירוקה, מושרית (ראו הנחיות למעלה)
  • כ־10 יחידות תמרים, מגולענים ומאודים (ראו הנחיות למעלה)
  • ‭1/3‬ כוס ‭1 +‬ כף (100 מ"ל) טחינה גולמית
  • 1 בננה קטנה, בשלה
  • ‭1/3‬ כוס ‭1 +‬ כף (100 מ"ל) מים
  • ‭1/2‬ כפית סודה לשתייה
  • ‭1/8‬ כפית מלח ים
  • 4 כפות שטוחות אבקת חרובים (להשיג בחנויות טבע)

אפשרות: קרם "שוקולד"

  • ‭1/4‬ כוס (65 מ"ל) טחינה גולמית
  • 2 כפות (30 מ"ל) שמן קוקוס
  • 2 תמרים (30 גרם) מגולענים (אפשר לאדות אותם קודם, לא חובה)
  • 2 כפות אבקת חרובים
  • 2 כפות (30 מ"ל) מים

ההכנה

1. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות) ומשמנים את התבנית.

2. שמים בקערת מעבד המזון את כל המרכיבים ומעבדים לבצק אחיד וחלק. יוצקים לתבניות ואופים כ־50 דקות, עד שקיסם הננעץ בעוגה יוצא יבש. מוציאים ומניחים לצינון קל.

3. אם רוצים, מכינים את הקרם: שמים את כל המרכיבים בקערת מעבד המזון ומעבדים לקרם חלק. מורחים על העוגה ומגישים (שומרים עד 4 ימים, בטמפרטורת החדר).

>> למדור מתוק ולא מושחת