מנטה
צילומים: אסף רונן
סטיילינג: נעמה רן

קלאסיות לשולחן החג. מאפינס דבש

מאפינס דבש

החומרים ל-15 יחידות:
1/2 כוס תערובת קמח לעוגות (נטול גלוטן)
1/2 כוס קורנפלור
1/4 כוס שקדים קלופים טחונים
1/2 שקית אבקת אפייה
6 ביצים
1/2 כוס סוכר
1/2 כוס דבש
1/4 כוס שמן
1/2 כפית אבקת סודה לשתייה
1/2 כוס תה בטמפרטורת החדר/מיץ תפוזים
כפית קינמון
קורט ציפורן טחונה
1/4 כפית אגוז מוסקט
1 שקית סוכר וניל
אופן ההכנה:
1. מערבבים את החלמונים עם קינמון, ציפורן, אגוז מוסקט, סוכר וניל ודבש.
2. מוסיפים שמן בהדרגה תוך כדי בחישה.
3. מנפים קמח לעוגות, קורנפלור, שקדים וסודה לשתייה. מוסיפים לתערובת לסירוגין תה/מיץ ואבקת אפייה ומערבבים עד לקבלת עיסה אחידה.
4. מקציפים חלבונים וסוכר ומוסיפים לעיסה. מקפלים בעדינות.
5. יוצקים את העיסה לתוך תבניות מאפינס מסיליקון בגודל 4.
6. מכניסים לתנור שחומם מראש ל-175 מעלות ואופים במשך 25 דקות. בתום האפייה משאירים את המאפינס בתנור 5 דקות נוספות.

פאי תפוחים

טוויסט מעניין בסוף הארוחה. פאי תפוחים


החומרים לתבנית פאי בקוטר 26:
3/4 כוס תערובת קמח לעוגות (נטול גלוטן)
1 כוס קמח קונדיטור
1 כפית גואר גאם או קסנטאן גאם
1 כפית משפר אפייה
1 כף סוכר
130 גר' חמאה קרה חתוכה לקוביות
קורט מלח
1/4 כוס מים קרים
2 כפות פרורי לחם ללא גלוטן
למילוי תפוחים:
8-10 תפוחי עץ
4-6 כפות סוכר על פי מידת המתיקות המתבקשת ובהתאם לסוג התפוחים
1/2 כפית אבקת קינמון
אופן ההכנה:
1. בקערת המערבל מערבבים קמחים, משפר אפייה, סוכר, חמאה ומלח.
2. מפעילים את מעבד המזון בפעימות מהירות וקצובות על מנת לקבל בצק פירורים. מוסיפים מעט מים ומפעילים שוב את המעבד באופן זהה עד שהבצק המפורר מתגבש.
3. עוטפים את הבצק בניילון נצמד ומניחים במקרר ל-30 דקות.
4. מרדדים שלושה רבעים מהבצק על נייר אפייה מעט מקומח לעיגול הגדול ב-2 ס"מ מקוטר התבנית.
5. את הבצק המרודד הופכים על תבנית משומנת ומהדקים אל התחתית, הדפנות והשוליים העליונים. את עודפי הבצק מוסיפים לרבע שנותר.
6. דוקרים את הבצק במזלג, מכניסים לתנור שחומם מראש ל-175 מעלות ואופים כ-10 דקות.
7. קולפים את התפוחים, מוציאים את הליבה וחותכים כל תפוח לשמונה פלחים.
8. מבשלים את פלחי התפוחים והסוכר בסיר, תוך כדי בחישה. כשהתפוחים מתחילים להתרכך מוסיפים קינמון וממשיכים לבחוש. יש להיזהר שלא להביא את התפוחים למצב של מחית.
9. מסננים ומקררים את תערובת התפוחים. זורים פרורי לחם על הפאי ומפזרים את התפוחים באופן שווה.
10. מרדדים את רבע הבצק שנותר על נייר אפייה מקומח וממנו חותכים רצועות. את הרצועות מניחים לאורך ולרוחב הפאי ומברישים בביצה טרופה.
11. מחזירים לתנור החם לאפייה נוספת למשך 20 דקות.
טיפ: ניתן להוסיף לתערובת המילוי צימוקים וחמוציות, או לוותר על הסוכר בבצק ולהשתמש בתפוחים מתוקים.

פחזניות

דורשות קצת השקעה, אבל שוות את זה. פחזניות ממולאות בקרם וניל בניחוח אספרסו

החומרים ל־16 יחידות:
1/2 כוס תערובת קמח לעוגות (נטול גלוטן)
1/2 כוס קמח קונדיטור
1/4 כוס קמח אורז
1/2 כפית גואר גאם או קסנטאן גאם
1/2 כפית משפר אפייה
1/2 כוס חלב
1/2 כוס מים
90 גר' חמאה
קורט מלח
4 ביצים
למילוי:
1 מיכל שמנת מתוקה
1/2 כוס חלב
1 כפית נס קפה
אופן ההכנה:
1. מחממים בסיר חמאה, חלב ומים. כשהחמאה נמסה מנמיכים את הלהבה.
2. מערבבים את הקמחים ומוסיפים לסיר תוך כדי בחישה. כשהעיסה מסמיכה לממרח דביק מסירים מהאש וממשיכים לבחוש.
3. כשהעיסה מתקררת מעט מעבירים לקערת המערבל ומוסיפים בהדרגה את הביצים. מעבדים לתערובת אחידה במרקם רך ויציב.
4. מכניסים את התערובת לשקית זילוף עם צנתר בינוני ומזלפים תלוליות בגודל הרצוי על תבנית מרופדת בנייר אפייה, במרווחים של כ-2 ס"מ. אם אין שקית זילוף אפשר ליצור תלוליות בעזרת כפית.
5. מכניסים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות ואופים 20 דקות. ממשיכים לאפות עוד 5 דקות כשדלת התנור פתוחה, בחום של 200 מעלות.
6. לאחר שהתקררו מניחים את הפחזניות האפויות על משטח עבודה. חוצים את הפחזניות בעזרת סכין לרוחבן ובמידת הצורך מרוקנים מעט מהבצק כדי להשאיר מקום למילוי.
7. מקציפים שמנת מתוקה, אינסטנט פודינג וחלב עד לקבלת מרקם יציב. ממלאים את הפחזניות.
8. לקישוט, זורים אבקת סוכר או מזליפים שוקולד מומס.
טיפ: להכנת פחזניות פרווה אפשר להמיר את החמאה במרגרינה, ואת החלב - במים או חלב סויה. אפשר להקפיא אתהפחזניות הריקות (מומלץ לארוז אותן היטב על מנת שלא יספגו לחות וריחות).

עוגת שוקולד לבן

יפה ואלגנטית. עוגת שוקולד לבן

החומרים ל־2 תבניות אינגליש קייק או תבנית קוגלהוף 20:

1/2 כוס תערובת קמח לעוגות (נטול גלוטן)
1/2 כוס קורנפלור
1/2 שקית אבקת אפייה
4 ביצים מופרדות
4 כפות שמן
1/4 כוס חלב/מים
100 גרם שוקולד לבן
1/2 כוס סוכר
שקית סוכר וניל
קורט מלח
אופן ההכנה:
1. מערבבים חלמונים, סוכר וניל, שמן וחלב.
2. ממיסים את השוקולד ומוסיפים לתערובת החלמונים.
3. בקערה נפרדת מקציפים את החלבונים והמלח ומוסיפים בהדרגה את הסוכר עד לקבלת קצף יציב.
4. מנפים את הקמחים ומוסיפים לבלילת החלמונים והשוקולד. מערבבים עד לקבלת תערובת אחידה ומוסיפים את קציפת החלבונים.
5. את התערובת מקפלים בעדינות ויוצקים לתבניות. מכניסים לתנור שחומם מראש ל-175 מעלות ואופים 30 דקות עד שקיסם שננעץ במרכזה יוצא יבש.
הצעת הגשה - גנאש שוקולד:
200 גרם שוקולד מריר
1 מיכל שמנת מתוקה (250 מ"ל)
אופן ההכנה:
ממיסים בסיר על להבנה נמוכה את החומרים ומערבבים עד לקבלת נוזל אחיד. למזוג על העוגה לפני ההגשה.

עוגיות שושנים

קינוח קטן למי שכבר אין לו מקום. עוגיות שושנים

החומרים ל־35-40 יחידות:
1 כוס קמח קונדיטור
1 כוס תערובת קמח לעוגות (נטול גלוטן)
1/3 כוס קמח תירס
1/3 כוס קורנפלור
1/3 כוס שקדים טחונים
1 שקית אבקת אפייה
1 כפית משפר אפייה
1 גביע שמנת חמוצה
200 גר' חמאה קרה חתוכה לקוביות
3 חלמונים
1 כף אבקת סוכר
למילוי:
3 חלבונים
3/4 כוס סוכר
1 חבילה אינסטנט פודינג
בטעם וניל/שוקולד או אחר
קורט מלח
אופן ההכנה:
1. מערבלים את הקמחים ושאר חומרי הבצק במערבל עד לקבלת בצק אחיד וגמיש. עוטפים את הבצק בניילון נצמד ומניחים במקרר לשעה לפחות.
2. מקציפים חלבונים בטמפרטורת החדר עם קורט מלח. כאשר מתחיל להיווצר קצף מוסיפים בהדרגה את הסוכר עד לקבלת קצף יציב.
3. מקפלים בעדינות את אבקת הפודינג לתוך קציפת החלבונים.
4. מחלקים את הבצק לחמישה חלקים ומרדדים לעלים מלבניים בעובי חצי ס"מ. על כל עלה משטחים 2 כפות גדושות מהקציפה ומגלגלים בעדינות.
5. פורסים את הגליל לפרוסות בעובי 2 ס"מ ומניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה, כשהשכבות מופנות כלפי מעלה.
6. מכניסים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות ואופים כ-25 דקות, עד להזהבה.

מתכוני בצקים ללא גלוטן לכל המשפחה. "טעים ללא גלוטן"/ רות טרכרמן (צילום: אסף רונן)

המתכונים לקוחים מהספר החדש "טעים ללא גלוטן" מאת רות טרכטמן (הוצאת ב.דיזיין - מורן בויס ויעל רון). כשגילתה ששלושה מילדיה חולים בצליאק, היא התחילה לנסות במטבחה מתכונים שונים ללא גלוטן כדי שיהיו להם "חיים קולינריים נורמליים". במהלך המסע היצירתי אל נבכי המטבח נטול הגלוטן מצאה פתרונות וגילויים, וכך נולד הספר "טעים ללא גלוטן".
בספר מתכונים המבוססים על בצקים – לחמים, בצקים, מאפים, עוגיות ועוגיות, מידע על הקמחים המותרים לשימוש וטיפים לאפייה מוצלחת. אפשר לרכוש את הספר בכתובת: www.gfbook.co.il, בחנויות מובחרות ובבתי טבע (יש רשימה באתר).