יפה שיר־רז

מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת Annals of Internal Medicine הוכיח את מה שרופאי עור טוענים כבר שנים: מסנני קרינה יכולים להאט את הזדקנות העור!
במחקר, שנערך באוסטרליה, השוו חוקרים את מצב עורם של 903 גברים ונשים בני 55 ומטה לאורך תקופה של ארבע שנים וחצי. מחצית מהמשתתפים התבקשו למרוח מסנן קרינה מדי יום, ואילו המחצית השנייה קיבלה הנחיה למרוח מסנן קרינה על פי שיקול הדעת של המשתתפים. כעבור ארבע שנים וחצי, בקבוצה שהקפידה על מריחת מסנני הקרינה מדי יום לא נמצאו כל סימנים נראים לעין של הזדקנות העור, ובבדיקה מיקרוטופוגרפית של העור נמצא שהזדקנות העור הייתה 24% פחות מובחנת לעומת הקבוצה שהשתמשה בתכשירים על פי שיקול דעת.

נמרחים בחוף הים? חייבים למרוח את המסנן 20 דקות לפני היציאה לשמש (צילום: שאטרסטוק)

למרות שההוכחות המעניינות הללו התקבלו רק לאחרונה, כבר לפני שנתיים, ב־2011, קבע ה־FDA (מינהל המזון והתרופות האמריקני) שמסנני קרינה הם אחד התכשירים היחידים המוכחים כמונעים הזדקנות מוקדמת של העור. הקביעה הזו מסתמכת על לא מעט מחקרים שהוכיחו את יעילותם של תכשירים אלו גם למניעת סרטן העור.
למרות זאת, מתברר שרוב האנשים אינם משתמשים לעתים קרובות מספיק במסנני קרינה, וגם כשאנחנו כבר כן עושים זאת -- איננו עושים את זה נכון. סקר שנערך בניו זילנד מצא שרק 11% מהאנשים משתמשים במסנני קרינה מדי יום. בכתבה הבאה סקרנו עבורכם, על סמך מחקרים אחרונים, את שמונה הטעויות הנפוצות ביותר בשימוש במסנני קרינה:
1. מדלגים על ימים מעוננים: בעוד שבקיץ המודעות למריחת תכשירי הגנה גבוהה יחסית, הרי שבעונות אחרות - ובפרט בימים מעוננים - מרבית האנשים נוטים לוותר על השימוש בתכשירים אלה. כדאי לדעת שבימים מעוננים בחורף אנו נחשפים לכמות זהה של קרינת UVA בדיוק כמו ביום קיצי. לכן חשוב להקפיד להימרח מדי יום, ולא רק בקיץ.
2. לא נמרחים מספיק: במחקרים נמצא שגם אנשים שכן מקפידים להשתמש במסנני קרינה על בסיס יומיומי, משתמשים לרוב בכמויות זעומות שאינן מעניקות הגנה מספיקה לעור גם אם התכשיר הוא בעל מקדם הגנה גבוה. על פי המלצות ה־FDA יש למרוח 2 מיליגרם קרם לכל 2 סנטימטרים בעור – כמות המיתרגמת על פי האגודה לסרטן בניו זילנד לכפית מסנן קרינה לכל זרוע ולכל רגל, וכחצי כפית עבור הפנים, האוזניים והצוואר.
3. מאמינים שמקדם הגנה גבוה מכסה אתכם למשך כל היום: טעות נפוצה נוספת שנמצאה במקרים רבים במחקרים היא המחשבה שמסנן קרינה בעל מקדם הגנה גבוה פירושו כיסוי ממושך יותר. חשוב לדעת שלא משנה כמה גבוה מקדם ההגנה שנבחר, יש לחדש את המריחה אחת לשעה וחצי עד שעתיים.

כן, השמש חודרת גם מבעד לחלונות המכונית, חייבים להימרח גם בנהיגה! (צילום: שאטרסטוק)

4. בוחרים בפורמולה הלא נכונה: עוד נמצא שגם אנשים שמקפידים על שימוש במסנני קרינה, בוחרים לעתים קרובות בפורמולות שאינן מעניקות הגנה מספקת. על פי הנחיות ה־FDA, יש לוודא שהתכשיר שבוחרים מספק הגנה הן בפני קרינת ה־UVA והן בפני קרינת ה־UVB, ושהוא בעל מקדם הגנה SPFשל 15 לפחות. ולמי שמשתייך לקבוצות סיכון, או במקרים שבהם בפעילות מתמשכת מחוץ לבית – בעל מקדם הגנה של 30SPF לפחות.
5. שוכחים את העורף והאוזניים: עוד נמצא שאנשים רבים אינם מקפידים על מריחת כל האזורים החשופים לשמש, ובעיקר נוטים לדלג על העורף והאוזניים.
6. מסתפקים בקרם לחות עם מסנן קרינה: תכשירי קוסמטיקה רבים מכילים כיום מרכיבי הגנה מפני השמש, ולעתים קרובות נשים מסתפקות בהם. הבעיה היא שאף כי מסנני הקרינה בתכשירים אלו אכן זהים לאלו המצויים בתכשירי ההגנה הייעודיים, הרי מאחר שבניגוד לתכשיר הגנה את קרם הלחות מורחים בכמות קטנה יחסית - כמות החומרים המסננים אינה מספיקה כדי להעניק לעור הגנה נאותה.
7. נמרחים מאוחר מדי: רוב האנשים מורחים את מסנן הקרינה רק כשהם מגיעים לחוף הים, וכך חושפים את עצמם לקרינה בזמן שלוקח לתכשיר להיספג בעור. חשוב למרוח את תכשיר ההגנה על העור 15־20 דקות לפני החשיפה לשמש.
8. עושים חישוב מתמטי שגוי: מריחת תכשיר הגנה עם מסנן קרינה שמכיל SPF 15 מעל תכשיר לחות שמכיל SPF15 אינה מקנה לכם הגנה של SPF30. אם אתם בעלי עור רגיש או מתכוונים לבלות זמן ממושך בחוץ, חשוב למרוח מעל תכשיר הלחות תכשיר הגנה עם מסנן קרינה שמכיל SPF30 ומעלה.
9. נוהגים בלי להימרח: מחקר שנערך באוניברסיטת וושינגטון אסף לאורך שני עשורים נתונים בארה"ב על למעלה מ-80,000 מקרי מלנומה, והצביע על כך שהופעת המחלה שכיחה יותר בפנים ובזרוע השמאלית, החשופות לקרינת השמש במהלך נהיגה. החוקרים הסבירו שאף כי שמשות המכונית חוסמות את רוב קרינת ה־UVB (הקרניים הקצרות של השמש), הרי שאינן מצליחות לחסום את קרינת ה־UVA (הקרניים הארוכות). מסקנתם הייתה שחשוב להקפיד על שימוש במסנני קרינה ובביגוד מתאים להגנה מפני השמש גם בזמן נהיגה.