מוזיקה במהלך השינה יכולה לעודד את פעילות המוח ולשפר את הזיכרון (צילום: shutterstock)
מוזיקה במהלך השינה יכולה לעודד את פעילות המוח ולשפר את הזיכרון (צילום: shutterstock)
מאת: יפה שיר-רז
הפנטזיה האולטימטיבית של כל מי שלמד אי פעם למבחן היא להניח את החומר מתחת לכרית ואיכשהו להחדיר אותו לזיכרון בבוקר הבחינה. טוב, אז הדרך להגשים את הפנטזיה הזו עדיין לא נמצאה, אבל ממצאי המחקר הבא אולי מתקרבים לזה:
מדענים מגרמניה גילו שהשמעת מוסיקה במהלך השינה יכולה לעודד את פעילות המוח ולשפר את הזיכרון, וכנראה גם את איכות השינה. ליתר דיוק, מדובר במוזיקה בעלת צלילים שמסונכרנים עם הגלים האיטיים של המוח, המאפיינים את שלב השינה העמוקה.
לישון, להאזין, לזכור
המשתתפים במחקר, שפורסם בכתב העת המדעי journal Neuron, נחשפו לגירויים צליליים שונים במהלך השינה במשך מספר לילות. בכל אחד מערבי הניסוי, לפני השינה, הם התבקשו לשנן אסוציאציות מילוליות. לאחר מכן, במהלך שנת הלילה, החוקרים השמיעו להם את המוזיקה. הם מצאו שכאשר המוזיקה שהושמעה הייתה כזו שהצלילים שלה תואמים את קצב גלי המוח האיטיים המאפיין את שלב השינה העמוקה, המשתתפים הצליחו לזכור טוב הרבה יותר את האסוציאציות המילוליות שלמדו בערב הקודם. בנוסף, הם דיווחו כי איכות השינה שלהם הייתה טובה יותר. לעומת זאת, כשהמוזיקה שהושמעה לא תאמה את קצב הגלים האיטיים, לא חל שיפור בזיכרון.

איך בדיוק זה עובד?

שלב השינה העמוקה מכונה "שנת גלים איטיים", וכפי שמרמז שמו - בשלב זה נצפים בבדיקת אא"ג גלי מוח איטיים מאוד. גלים אלו מכונים "גלי דלתא", והם בעלי תדירות של 0-4 הרץ ומשרעת גבוהה. כבר שנים ידוע לחוקרים שגלי הדלתא המאפיינים את שלב השינה העמוקה הינם קריטיים ביצירה ובשימור זיכרונות. החוקרים מסבירים שחשיפה למוזיקה המסונכרנת עם גלים אלה מגבירה את המשרעת של הגלים ומאריכה את שלב הגלים האיטיים, ועל ידי כך מסייעת לשיפור הזיכרון.
החוקרים, מאוניברסיטת טובינגן בגרמניה, אומרים במסקנות המחקר שהיופי בשיטה זו לשיפור הזיכרון טמון בפשטות יישומה – על ידי השמעת צלילים מסוימים במהלך השינה, ניתן לשפר משמעותית את יכולת הזכירה.
רוצים לנסות? הנה לדוגמה קטע המוזיקה הבא, המבוסס על מקצב גלי דלתא: