ישנם מועדים בשנה המחייבים הכנת קיש, ואנחנו מתקרבים במהירות לאחד מהם. לטבעונים שבינינו מדובר באתגר לא קטן, המחייב הכנת קיש ללא ביצים. הפתרון פשוט משחשבתם: משתמשים בקייל - ירק עם הרבה סיבים השומר על יציבות המאפה ובמתכון הנוכחי, אף קושר את המלית עם קרם קשיו עשיר וסמיך.

______________________________________________________________

עוד מתכונים לשבועות בהבראת מתכונים

>> קיש כרשה מקמח מלא וטופו

>> פסטה ברוטב פטריות ושמנת סויה

>> מטבל גבינה כחולה ומקלות סלרי

>> לבנה, זעתר ופיתות ביתיים

>> לחמניות גבינה קלות מקמח מלא

____________________________________________________________

קייל הוא ירק חדש לישראלים, אך הוא מוכר ברחבי צפון אמריקה. אף על פי שמדובר בעלים ירוקים, הרי שהוא שייך למשפחת הכרוביים והוא עתיר נוגדי חמצון, חומרים אנטי דלקתיים והמון ויטמינים ומינרלים. יש לו מרקם צפוף וסיבי יותר מכל העלים הירוקים המוכרים (תרד, מנגולד, חוביזה וכדומה) ותכולת נוזלים נמוכה. אף על פי שניתן לאוכלו חי קצוץ בסלט, אני מעדיפה לרככו תחילה על ידי הקפצה.

בשל תכולת הנוזלים הנמוכה ניתן גם לייבש את הקייל בתנור כשהוא עטף במעט שמן זית. מעט המים שבו מתייבשים והוא הופך לצ'יפס ירוק ופריך מאוד ועתיר כלורופיל.

כמה טיפים לפני שמתחילים

קייל (צילום: גלי לופו אלטרץ )
קייל (צילום: גלי לופו אלטרץ )

  • את הקייל ניתן למצוא אצל מגדלים אורגנים וגם במקררים של חלק מסניפי שופרסלבחלק מימות השבוע.
  • אחרי שטיפה הגונה, מפרידים את העלים מהגבעולים (הגבעולים סיביים מדי וקשים ללעיסה), קוצצים עם סכין או קורעים בידיים את העלים והם מוכנים לכל שימוש.
  • אפשר להכין את הקיש עם תרד תורכי או מנגולד. יש לסחוט היטב את הנוזלים העודפים כדי שלא ירטיבו את הבצק.
  • אפשר להמיר את קמח השיפון המלא בקמח חיטה מלא או קמח כוסמין מלא. לא כדאי להשתמש בקמח לבן כי הוא לא מתאים למתכון.
  • לא כדאי לוותר על אבקת האפייה, שכן זו אחראית על פריכות המאפה. אפשר לרכוש אבקת אפייה ללא אלומיניום.
  • שמרי בירה הם אמצעי תיבול. לא חייבים להשתמש בהם אם כי הם מוסיפים חדות ועומק לטעם. ניתן גם לקנות אבקת שמרי בירה בחנויות טבע.

___________________________________________________________________________________________

צ'יפס קייל

חומרים

  • 1 חבילת קייל
  • 1 כף שמן זית

הוראות הכנה

1. נפטרים מגבעולי הקייל וקורעים אותו לפיסות שוטפים ומייבשים היטב - כדאי בעזרת מייבש חסה או מגבת.

2. מערבבים בקערה את הקייל עם שמן הזית ומסדרים על תבנית אפייה.

3. אופים בטורבו, 190 מעלות למשך 12-15 דקות. העלים צריכים להתייבש ולהיות פריכים אך לא להישרף.

4. ניתן לבזוק מעט מלח אחרי האפייה.

___________________________________________________________________________________________

קישים אישיים של קייל וקשיו (8 יחידות)

קיש קייל (צילום: גלי לופו אלטרץ )
קיש קייל (צילום: גלי לופו אלטרץ )

חומרים לבצק

  • ¼ כוס שמן זית
  • ¼ כוס מים רותחים
  • ½ כפית מלח
  • ¼ 1 כוסות קמח שיפון מלא
  • 1 כפית מחוקה אבקת אפיה

חומרים למלית

  • 1 בצל פרוס
  • 1 כף שמן זית
  • 2 שיני שום קצוצות
  • חבילה של קייל
  • ½ כוס קשיו לא קלוי
  • 1 כוס מים רותחים
  • 1 כף שמן זית
  • 1 כף קמח מלא
  • ½ כפית מלח
  • מעט אגוז מוסקט טחון טרי
  • 2 כפות פירורי לחם
  • 1 כפית אבקת שמרי בירה (אם רוצים)

הוראות הכנה

1. מערבבים בקערה את שמן הזית, המים הרותחים והמלח. מוסיפים את הקמח ואבקת האפייה, מערבבים עם כף.

2. מחלקים את הבצק ל-8 חלקים שווים, משטחים כל חלק בתוך תבנית מאפינס (נוח לעבוד עם סיליקון). כדאי להעזר בתחתית של כוס כדי ליצור שוליים גבוהים ושטוחים. אפשר גם להכין יחידה אחת גדולה בתבנית קיש סטנדרטית.

3. מחממים תנור ל-190 מעלות ואופים כ-5 דקות, אפיה חלקית בלבד.

4. מניחים בווק או מחבת את הבצל בשמן הזית מדליקים את האש ומזהיבים 5 דקות. מוסיפים שום וקייל (נקי מגבעולים וקצוץ), מערבבים היטב כ-5 דקות על אש בינונית.

5. מערבבים בבלנדר את הקשיו עם המים הרותחים לשמנת סמיכה ואחידה. מחממים שמן זית בסיר ומוסיפים בטריפה את הקמח המלא ושמנת הקשיו, טורפים היטב ומרתיחים. מתבלים במלח, שמרי בירה ואגוז מוסקט.

6. מעבירים את התערובת הסמיכה לווק עם הקייל, מוסיפים פירורי לחם ומערבבים. טועמים ומתקנים תיבול.

5. מעבירים כפות גדושות של מלית לתוך קערות הבצק, משטחים ואופים 25 דקות נוספות ב-190 מעלות עד שיזהיב. אם אתם מכינים קיש גדול, יש לאפות אותו במשך 30 דקות.