שבועות הוא חג של הרבה גבינות שמנות, חמאה ובצקים פריכים, אבל אפשר להפתיע בו בעזרת פשטידות צבעוניות, מלאות בירקות טעימים, שמבוססות על גבינות עם לא יותר מ־‭5%‬ שומן. כל הפשטידות דורשות הכנה מוקדמת של הירקות, וכך מתקבל טעמן הייחודי. אפשר להכין את כל הפשטידות עם בלילת הגבינות הבסיסית (ראו להלן))‬ ואפשר גם לשדרג (ראו הצעה בכל מתכון)‬.

בלילה בסיסית לפשטידה

תבנית ‭30 X 20‬ ס"מ או 3 תבניות אינגליש קייק

המרכיבים

  • 350 גרם גבינה צפתית ‭,5%‬ מפוררת
  • 3 מכלים (750 גרם) קוטג' 5%
  • 1‬ חבילה ‭250)‬ גרם) גבינת חמד ‭,5%‬ מגוררת גס
  • 4 ביצים
  • ‭1/2‬ כוס פירורי לחם או קמח תירס
  • ‭1/2‬ כפית מלח
  • ‭1/2‬ כפית פלפל שחור גרוס דק

ההכנה

‭.1‬ שמים בקערה את כל מרכיבי הבלילה ומערבבים היטב.

2.‬ מוסיפים את הירקות (ראו במתכונים הבאים) ומערבבים בעדינות לפיזור אחיד.

3.‬ אופים בהתאם להנחיות בכל מתכון. מוציאים ומגישים. את כל הפשטידות אפשר לשמור עד 3 ימים במקרר, או עד חודש במקפיא. לפני ההגשה מחממים קלות בתנור.

__________________________________________________________________________________________

פשטידת סלק צלוי ועלי מנגולד

בהכנת הבלילה של פשטידה זו מומלץ להחליף את גבינת החמד (המופיעה במתכון הבסיס) בקופסה (250 גרם) של גבינת עזים למריחה ‭,5%‬ ולהוסיף קופסה של גבינה בולגרית ‭5%‬ וכן 50 גרם אגוזי מלך קצוצים.

המרכיבים

  • 5 יחידות (כ־1 ק"ג) סלק בינוני
  • 1 חבילה עלי מנגולד
  • 1 כמות בלילה (ראו מתכון בסיס)

ההכנה

‭.1‬ הסלק: מחממים את התנור לחום גבוה (200 מעלות)

2. שוטפים היטב את הסלקים ועוטפים אותם ברדיד אלומיניום. אופים אותם 25 דקות בלבד, מוציאים ומניחים לצינון. מנמיכים את חום התנור ל190 מעלות.

3. עלי המנגולד: שוטפים היטב את העלים ומפרידים בין החלק הירוק ללבן. קוצצים את החלק הלבן לקוביות קטנות, ואת העלים הירוקים קוצצים גס.

4. מחממים מחבת יבשה, עד שהיא מעלה עשן. מוסיפים את קוביות המנגולד הלבן וצורבים אותן עד הזהבה. מוסיפים את העלים הירוקים ומחממים כ־2 דקות, עד שהם מאבדים מנפחם. מעבירים את תכולת המחבת למסננת דקה.

5.‬ הרכבת הפשטידה: קולפים את הסלקים וחותכים אותם לקוביות. מערבבים את הבלילה (ראו מתכון בסיס),‬ מוסיפים את הסלק והמנגולד ומערבבים בעדינות לפיזור אחיד. יוצקים לתבנית ואופים כ־45 דקות, עד שהפשטידה מתייצבת ומזהיבה. מוציאים ומגישים.

___________________________________________________________________________________________

פשטידת דלורית עם בצל מקורמל

תבנית ‭30 X 20‬ ס"מ או 2 תבניות אינגליש קייק

לבלילה של פשטידה זו, מומלץ להשתמש רק ב-250 גרם גבינה צפתית ‭,5%‬ ולהוסיף גם 150 גרם גבינת פטה כבשים ‭.5%‬

המרכיבים

  • 3 דלוריות בינוניות, קלופות וחתוכות לקוביות בגודל ‭ 3 X 3‬
  • 5 עלי מרווה, פרוסים דק
  • ‭1/2‬ כפית תימין יבש
  • 4 כפות שמן זית
  • ‭1/2‬ כפית מלח
  • ‭1/2‬ כפית פלפל שחור גרוס דק
  • 2 בצלים סגולים, קלופים, חצויים ופרוסים דק
  • 2 בצלים, קלופים, חצויים ופרוסים דק
  • 3 כפות גדושות סוכר חום כהה
  • 5 כפות חומץ בלסמי

  • 1 כמות בלילה (ראו מתכון בסיס)

ההכנה

‭.1‬ מחממים את התנור לחום גבוה (200‬ מעלות) ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.

‭.2‬ שמים בקערה את הדלורית, המרווה, התימין, 2 כפות משמן הזית, המלח והפללפל ומערבבים. מעבירים לתבנית וצולים לכ-30‬ דקות, עד שהדלורית מזהיבה. מוציאים ומניחים לצינון. מנמיכים את החום התנור ל-190 מעלות.

‭.3‬ מחממים במחבת את 2 כפות השמן הנותרות. מוסיפים את שני סוגי הבצל ומטגנים עד הזהבה. מוסיפים את הסוכר החום, מערבבים ומבשלים עוד כ-3 דקות. כשנוזלי הבצלים מבעבעים נמרצות, מוסיפים את החומץ הבלסמי ומטגנים תוך ערבוב כשתי דקות נוספות. מסירים מהכיריים ומניחים לצינון (אפשר להכין עד יום מראש).

4. הרכבת הפשטידה: מערבבים את הבלילה (ראו מתכון בסיס),)‬ מוסיפים את הדלורית והבצלים ומערבבים בעדינות לפיזור אחיד. יוצקים לתבנית ואופים כל 45 דקות, עד שהפשטידה מתייצבת ומל זהיבה. מוציאים ומגישים.

__________________________________________________________________________________

פשטידת כרובית ותרד

לבלילה של פשטידה זו מומלץ להוסיף 1 קופסה (250 גרם) גבינת עזים למריחה ‭.5%‬

המרכיבים

  • 1 ראש (כ־1 ק"ג) כרובית גדולה או 2 בינוניים/ קטנים, מחולק לפרחים
  • 2 כפות מלח גס
  • 800 גרם תרד טרי שטוף
  • 1 כמות בלילה (ראו מתכון בסיס)

ההכנה

‭.1‬ מחממים את התנור לחום בינוני-גבוה (190 מעלות).

2. כרובית: מכינים קערה עם מי קרח. מרתיל חים מים בסיר גדול. ברגע הרתיחה, מוסיפים את המלח הגס. מכניסים כמחצית מכמות הכרובית לסיר, חולטים במשך חצי דקה-דקה, ומעבירים בכף מחוררת למי הקרח. חוזרים על הפעולה עם המחצית השנ ייה של הכרובית. מסננים ומעבירים לקערה. ‭

3‬. התרד: מחממים מחבת גדולה ויבשה על הכיל ריים, עד שהיא מעלה עשן. מוסיפים את עלי התרד, מניחים לדקה, והופכים אותם לצדם השני, כך שהם ייצרבו מכל צדדיהם, בלי לאבד נוזלים. מעבירים את העלים למסננת.

‭.4‬ הרכבת פשטידה: מערבבים את הבלילה (ראו מתכון בסיס),‬ מוסיפים את הכרובית והתרד ומל ערבבים בעדינות לפיזור אחיד. יוצקים לתבנית ואופים כ-45 דקות, עד שהפשטידה מתייצבת ומל זהיבה. מוציאים ומגישים.

________________________________________________________________________________

פשטידת אנטי פסטי

את ירקות האנטי פסטי אפשר להכין יום קודם ולאחסן במקרר.

המרכיבים

  • 1 חציל, חתוך לקוביות בגודל ‭3 X 3‬ ס"מ
  • 2 פלפלים אדומים, חתוכים לקוביות ‭2 X 2‬ ס"מ
  • 1 חבילה פטריות שמפיניון, נקיות
  • 2 בצלים, חתוכים לקוביות בגודל ‭2 X 2‬ ס"מ
  • ‭3-2‬ קישואים, חתוכים לרבעים לאורכם ופרוסים בעובי של 1 ס"מ
  • אפשרות: 1 דלעת ערמונים בקליפתה, חתוכה לקוביות בגודל ‭2 X 2‬ ס"מ
  • 1 ראש שום, חצוי
  • 1 כפית תימין יבש
  • 1 כפית מלח
  • ‭1/2‬ כפית פלפל שחור גרוס דק
  • 4 כפות שמן זית

  • 1 כמות בלילה (ראו מתכון בסיס)

ההכנה

‭.1‬ מחממים את התנור לחום גבוה (200 מעלות) ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.

‭.2‬ שמים את כל הירקות בקערה גדולה, מוסיפים את השמן והתבלינים ומערבבים בידיים עד שהירקות מצופים בשמן. מעבירים לתבנית ואופים ‭40-30‬ דקות, עד שהירקות מזהיבים-משחימים ומתרככים קלות. מוציאים ומניחים לצינון. מנמיכים את חום התנור ל-190 מעלות.

3.הרכבת הפשטידה: מערבבים את בלילת הפשטידה (ראו מתכון בסיס)‬. מחלצים את השום הצלוי מקליפתו ומוסיפים אותו ואת שאר הירקות לקערה. מערבבים בעדינות, יוצקים לתבנית (או התבניות)‬, ואופים כ-45 דקות, עד שהפשטידה מתייצבת ומזהיבה. מוציאים ומגישים.

________________________________________________________________________________

פשטידת ברוקולי וקישואים

בהכנת הבלילה של פשטידה זו מומלץ להחליף את גבינת החמד (המופיעה במתכון הבסיס) ב-1 קופסה (250 גרם) גבינת פטה כבשים ‭.5%‬

המרכיבים

  • 2 ראשים גדולים (כ־700 גרם) ברוקולי או ברוקומיני
  • 2 כפות מלח גס
  • 3 קישואים חתוכים ל־4 חלקים ופרוסים בעובי 1 ס"מ

  • 1 כמות בלילה (ראו מתכון בסיס)

ההכנה

‭.1‬ מחממים את התנור לחום בינוני-גבוה (190 מעלות). אין צורך לשמן התבניות.

2.הברוקולי: מחלקים את הברוקולי לפרחים ונפטרים מהגזעים. מכינים קערה עם מי קרח. מרתיחים מים בסיר גדול, וברגע הרתיחה מוסיפים את המלח הגס. מכניסים כמחצית מכמות הברוקולי לסיר, חולטים במשך חצי דקה-דקה, ומעבירים בעזרת כף מחוררת לקערת מי הקרח. חוזרים על הפעולה עם המחצית השנייה של הברוקולי. מסננים ממי הקרח.

‭.3‬ הרכבת הפשטידה: מערבבים את הבלילה (ראו מתכון בסיס)‬. מוסיפים את הברוקולי והקישואים ומערבבים בעדינות לפיזור אחיד. מעבירים לתבנית (או התבניות) ואופים כ-45 דקות, עד שהפשטידה מתייצבת ומזהיבה. מוציאים ומגישים.