ממרח קישואים וקשיו

הקשיו הוא אגוז עשיר מאוד בברזל ובסידן. הטחינה שלו מאפשרת גם לילדים קטנים ליהנות ממנו. הממרח הזה יעבוד מצוין גם כממרח בכריך לבית הספר או באירוח - מומלץ להגיש עם ביצה קשה מפוררת מלמעלה.

החומרים

  • ½ כוס אגוזי קשיו לא קלויים
  • 1 כף שמן זית
  • 2 שיני שום, כתושות
  • מלח ופלפל שחור
  • 5-4 קישואים או זוקיני

ההכנה

  1. בכלי קטן משרים את אגוזי הקשיו במים למשך לילה (או במים רותחים במשך 30 דקות). מסננים.
  2. מחממים את התנור ל־ 180 מעלות.
  3. בכלי קטן מערבבים את שמן הזית, השום, המלח והפלפל.
  4. חותכים את הקישואים לרצועות לאורך ומושחים אותן בתערובת השמן והשום. אופים במשך 30-25 דקות, עד שהקישואים משחימים קלות. מצננים.
  5. במעבד מזון מעבדים את הקישואים עם אגוזי הקשיו לממרח אחיד. טועמים ומתקנים תיבול. שומרים בקופסה אטומה במקרר עד 4 ימים.

_________________________________________________________________________________________________________________

ממרח פלפלים ופטה עזים

ממרח פלפלים ופטה עיזים (צילום: אפיק גבאי. מתוך ''פשוט לבשל בריא'' )
ממרח פלפלים ופטה עיזים (צילום: אפיק גבאי. מתוך ''פשוט לבשל בריא'' )

החומרים

  • 2 פלפלים קלויים וקלופים
  • 100 גרם פטה עזים
  • 1 שן שום
  • 1 כפית שמן זית

ההכנה

שמים במעבד מזון את כל החומרים ומעבדים למרקם הרצוי.

__________________________________________________________________________________________

ממרח שעועית ירוקה

ממרח שעועית ירוקה (צילום: אפיק גבאי. מתוך ''פשוט לבשל בריא'' )
ממרח שעועית ירוקה (צילום: אפיק גבאי. מתוך ''פשוט לבשל בריא'' )

מתכון קל להכנה ומזין מאוד. בזכות אגוזי המלך שבו, המתכון עשיר מאוד באומגה 3. כדי לקבל את הכמות הדרושה לנו צריך לאכול דגים לפחות שלוש פעמים בשבוע או לשלב מקורות צמחיים, כמו אגוזי מלך, זרעי פשתן טחונים וזרעי צ'יה ברמה יומיומית.

החומרים

  • ½ כוס אגוזי מלך
  • 400 גרם שעועית ירוקה
  • 1 שום
  • חופן כוסברה
  • 1 כף שמן זית
  • 1 כף מיץ לימון סחוט
  • ½ כפית מלח

הכנה

  1. משרים את אגוזי המלך במים פושרים כ־ 6 שעות, או במים רותחים במשך 30 דקות.מסננים.
  2. אם משתמשים בשעועית טרייה, מבשלים במים רותחים עד לריכוך (או מאדים) ומסננים. אם משתמשים בקפואה, מפשירים מתחת לברז מים חמים. מסננים וסוחטים.
  3. במעבד מזון מעבדים את השעועית יחד עם אגוזי המלך ויתר המרכיבים עד לקבלת מחית חלקה. סוגרים בצנצנת אטומה ושומרים 4 ימים במקרר.

_____________________________________________________________________________________________

ממרח עדשים

ממרח עדשים (צילום: אפיק גבאי. מתוך ''פשוט לבשל בריא'' )
ממרח עדשים (צילום: אפיק גבאי. מתוך ''פשוט לבשל בריא'' )

יש הקוראים למנה זהו "כבד קצוץ" צמחוני, ואצלנו בשולחן הפסח זה בהחלט עובר. הממרח נפלא בקערת אירוח יפה לסט טוסטונים, פלפלים חתוכים או עלי אנדיב ולחלופין אפשר למרוח אותו בכריך לילד.

  • ½ כוס עדשים שחורות, חומות
  • או ירוקות, שטופות ומסוננות
  • 1 עלה דפנה
  • מעט פלפל אנגלי טחון (לא חובה)
  • 1½ כפות שמן זית
  • 2 בצלים בינוניים, פרוסים לרצועות
  • 2 שיני שום, כתושות
  • ¼ כפית בזיליקום יבש
  • ½ כוס אגוזי מלך, קלויים קלות
  • 1 ביצה קשה
  • 1½ כפיות רסק עגבניות
  • ½ כפית מלח
  • פלפל שחור
  • 2-1 כפות מיץ לימון

ההכנה

  1. בסיר קטן שמים את העדשים עם 1½ כוסות מים, עלה דפנה ומעט פלפל אנגלי ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים כ־ 25 דקות, עד שהעדשים מתרככות. מסננים וזורקים את עלה הדפנה.
  2. במחבת מחממים את שמן הזית, מטגנים את הבצלים על אש גבוהה עד להזהבה, מוסיפים שום ובזיליקום, מערבבים עוד דקה יחד ומסירים מהאש.
  3. במעבד מזון מעבדים תחילה את האגוזים, מוסיפים את הביצה ומעבדים. מוסיפים את יתר המרכיבים ומעבדים בפולסים קצרים עד שמתקבל מרקם אחיד, אך לא חלק מדי.טועמים ומתקנים מרקם וטעמים באמצעות שמן זית, מלח, פלפל ומיץ לימון.

טבעונים יוכלו להכין את הממרח הזה גם בלי הביצה הקשה וליהנות מממרח קטניות טעים ומזין.

  • המתכונים מתוך הספר "פשוט לבשל בריא", ליה שומרון פינדר (הוצאת "כלטקסט")