כל מי שמבקש להצטרף לחגיגת העצמאות על-ידי הצטרפות ל"על האש" קיים, אך נמנע מאכילת בשר, מוצא את עצמו במצוקה מסוימת בתקופה זו של השנה. אך הייאוש אינו במקומו: יש מספר רב של מתכונים בריאים וטעימים שאינם בהכרח בשר, עוף או דג, ולא חייבים להסתפק בסלטים או בפיתה עם חומוס, אף על פי שיש לי כבוד גדול לסלטים ולפיתה עם חומוס יחדיו ולחוד.

__________________________________________________________________________________

עוד בהבראת מתכונים :

על האש: פיתות מקמח מלא וחומוס וטחינה ביתיים

המבורגר ביתי לצמחונים

כרובית צלויה בטחינה אדומה

_________________________________________________________________________________-

אנטי פסטי על האש

כדאי להשתלט על האש לפני ששמים עליה בשרים, כשהגחלים בשיא כוחם. בינתיים, עד שהבשר ינחת על הרשת, שמים:

  • חציל על קליפתו. מפחמים אותו היטב מכל צדדיו. מורידים מן הרשת ונפטרים מן הקליפה המפוחמת, ועל החציל מפזרים שום טרי (עכשיו העונה!) קצוץ דק, זילוף של מיץ לימון וטחינה גולמית או מוכנה בפשטות עם מים, לימון ומלח.

  • פלפלים גדולים ובשרניים. מפחמים את קליפתם מכל הצדדים ומורידים מהרשת לתוך סיר ריק ומכסים מייד במכסה. ממתינים 20 דקות ונפטרים בקלות מן הקליפות המפוחמות, הגבעול והגרעינים, קורעים את הפלפל למספר רצועות ומטפטפים חומץ בלסמי, שמן זית ומעט טימין (קורנית) ואם רוצים – גם שום טרי כתוש דק.
  • פרוסות עבות (1 ס"מ) חתוכות לאורך קישוא גדול ומוצק, שתובלו במעט שמן זית ופפריקה חריפה והועלו על הרשת עד לקבלת פסי גריל נחמדים וריכוך חלקי. לא מחכים שהקישוא יהיה רך לחלוטין כי הוא עלול להיות סמרטוטי. זכרו כי הקישוא ממשיך להתרכך גם אחרי שהוא יורד מהרשת. מוציאים את הקישוא לצלחת ומטפטפים מיץ לימון טרי או חומץ בלסמי להשלמת המנה, בוזקים מעט מלח גס ופלפל שחור.

ומה יש למנה עיקרית?

עד עכשיו דיברנו על האנטי-פסטי, כעת נעבור למנות העיקריות שלנו.

המתכון הראשון שלנו הוא של שיפודי פטריות חורש עם פלפלצ'ומה - שיפודים משביעים של פטריות מתובלות ועסיסיות. כדאי להכין עם פטריות חורש שהן צפופות ופריכות יותר מפורטבלו ועם זאת בעלות טעם עמוק יותר מאשר השמפיניון החיוור. משרים את הפטריות בתערובת תיבול למשך 30 דקות ולא יותר כדי למנוע מהן להיות סמרטוטיות.

אפשר לקצר תהליכים ולקנות פלפלצ'ומה או אריסה, או להחליף את הפלפלצ'ומה בפפריקה מתוקה עם שום.

.

המתכון השני הוא של קארטושקעס מדויקים - תפוחי אדמה עם קליפה פריכה ותוך רך ונימוח בניחוח עדין של עשן, כי גם קארטושקעס צריך לדעת להכין. קונים תפוחי אדמה קטנים (על מנת שיהיו מוכנים יחד עם האוכל ולא למחרת) ובגודל אחיד. כשיוצאים לעשות "על האש" אין ברירה אלא לעטוף את תפוחי האדמה בנייר כסף. מי שנמנע לחלוטין משימוש בנייר כסף מוזמן להכין מראש את תפוחי האדמה בקדירת חרס בלי גלזורה המיועדת לכך.

המתכון השלישי הוא של צ'ימיצ'ורי - ליווי חמוץ ומתובל שמשלב את תפוחי האדמה והפטריות לצלחת של אושר צרוף.

שיפודי פטריות בפלפלצ'ומה

 שיפודי פטריות חורש עם פלפלצ'ומה  (צילום: גלי לופו אלטרץ )
שיפודי פטריות חורש עם פלפלצ'ומה (צילום: גלי לופו אלטרץ )

המרכיבים

  • 1 פלפל אדום יבש מתוק
  • 1 שן שום
  • 2 כפות שמן זית
  • 1 כפית חומץ בלסמי
  • ¼ כפית אורגנו
  • 1 חבילת פטריות חורש (פורטבלו קטנות)

ההכנה

1. להכנת פלפלצ'ומה: נפטרים מגבעול הפלפל והגרעינים, טוחנים את הפלפל לאבקה במטחנת תבלינים. מוסיפים למטחנה את שן השום וטוחנים עד קבלת ממרח דחוס.

2. מערבבים את הפלפלצ'ומה עם שמן זית, בלסמי ואורגנו בתבנית מלבנית.

3. חוצים את הפטריות ומשפדים, מניחים בתבנית ומסובבים כך שיצופו מכל הצדדים בתיבול, משרים כ-30 דקות וצולים מעל גחלים חמות, מגישים מיד עם צ'ימיצו'רי.

צ'ימיצ'ורי

המרכיבים

  • ½ צרור פטרוזיליה ( ½ כוס עלים בלבד)
  • 1 כף זעתר יבש (עלים בלבד, לא התבלין המוכן) או אורגנו או חצי צרור כוסברה טרייה
  • 1 בצל קטן
  • 2 שיני שום גדולות
  • ¼ כוס חומץ תפוחים או חומץ יין לבן
  • ¼ כוס שמן זית
  • ¼ כפית מלח
  • ½ כפית חרדל צרפתי
  • 1/2 כפית פלפל חריף טרי קצוץ דק או פפריקה חריפה או שבבי צ'ילי

ההכנה

1. קוצצים ידנית בלבד (לא במעבד מזון) את הבצל, השום ועשבי התיבול.

2. מערבבים עם שאר המצרכים: חומץ, שמן, מלח, חרדל וצ'ילי.

3. מערבבים היטב ושומרים בכלי זכוכית במקרר. אפשר ורצוי להכין לפחות יום-יומיים לפני האכילה.

קארטושקעס

המרכיבים

  • תפוחי אדמה בהירים וקטנים (בגודל 6-7 ס"מ)
  • נייר כסף

ההכנה

1. רוחצים היטב את תפוחי האדמה, מאחר ונאכל אותם על קליפתם.

2. מייבשים ועוטפים בנייר כסף.

3. מניחים במנגל בין הפחמים, לפני שמניחים את הרשת לצליית הירקות. אחרי כחצי שעה עד 40 דקות, דוקרים עם שיפוד קארטושקע אחד. אם הוא רך, מרימים בזהירות את הרשת ומוציאים את כולם.

4. פותחים בזהירות, חוצים ומגישים עם הפטריות והצ'ימיצ'ורי.

>> למדור הבראת מתכונים