המסר להורים: שמשו לילדים דוגמה (צילום: thinkstock)
המסר להורים: שמשו לילדים דוגמה (צילום: thinkstock)

ללא קשר לדתם, מוצאם או מינם, הורים בעולם כולו נאבקים יומיום כדי לשכנע את ילדיהם לאכול יותר ירקות. הכוונה היא, כמובן, לא לתפוחי האדמה או אפילו הבטטה האהובים, אלא לירקות "מרזים" ובריאים כמו עגבניות, מלפפונים, בצל, פלפלים, חסה, קישואים, שעועית ירוקה וצהובה, תרד, חצילים, גזר, דלעת, עשבי תיבול ועוד. מחקר חדש, שהתבסס על מודל התנהגותי שמתאר כיצד אנשים משנים את התנהגותם או מאמצים לעצמם התנהגויות חדשות, ניסה לבדוק את הסיבה בשלה יש מתבגרים שאוכלים יותר ירקות מאחרים, וחזר עם כמה מסקנות מעניינות.

הטעם מתחיל בבטן

ראשית, שווה לדעת: בתקופת ההריון כדאי לאכול בין חמישה לשישה ירקות מסוגים שונים, שכן טעם האוכל עובר לעובר דרך השיליה ומרגיל את העובר לטעמי ירקות.

זאת, בנוסף לחיזוק המערכת החיסונית של האם. שנית, עיקרון החזרה הוא שעובד במקרה של ירקות וילדים. יש לתת להם לטעום שוב ושוב ירקות שונים עד שיתרגלו לטעם ויסכימו לאכול. מלבד טעם מתוק שהוא מולד, שאר הטעמים הם נרכשים. חזרה על טעימה של מזון גם עשר או 20 פעם, מפתחת את מנגנוני חישת המזון ומובילה בעזרת התמדה בנועם, להתקבלותו.

המחקר המדובר, שבוצע באוניברסיטת William Paterson בניו ג'רזי, כלל 549 מתבגרים אפריקאים אמריקאים שהיו רשומים בתוכניות שונות להתערבות תזונתית בארגונים שונים באזור ניו יורק. גילם הממוצע היה 12 וחצי. הם עברו הערכה כדי לקבוע את רמת צריכת הפירות והירקות שלהם, וסווגו לשתי קבוצות – צריכה נמוכה וצריכה מרובה. מטרת המחקר היתה לזהות את התהליכים הקשורים לשינויים התנהגותיים בקרב המתבגרים, ולהבין כיצד ילדים מצליחים לשנות את התנהגותם; במקרה הזה – אילו שינויים התנהגותיים מובילים אותם לאכול חמש מנות של פירות וירקות ביום.

נמצאו כמה ההתנהגויות השכיחות בקרב קבוצת הצריכה המרובה:

עלייה במודעות: מודעות ליתרונות השינוי ההתנהגותי והמעבר לאכילת פירות וירקות רבים יותר.

הערכה סביבתית מחודשת: הבנה שהם יכולים לשמש דוגמה וכוח השפעה על אחרים לבחור באוכל בריא יותר.

קשרים בריאים יותר: חיפוש אחר תמיכה של הסביבה הקרובה שתעודד אותם להתנהג בצורה בריאה יותר, ושימוש בתמיכה זו.

בקרת גירויים: שימוש בכלים המעודדים להתנהגות בריאה. למשל, הגשת גזר כחטיף, או השארת פתקי תזכורת לאכול פירות וירקות.

המסר להורים: שמשו לילדים דוגמה. איכלו יותר ירקות ופירות והילדים בשלב מסוים יחקו אתכם. הרחיבו את הידע לגבי פירות וירקות, הקדישו להסברה בהזדמנות מתאימה. עודדו ילדים ומתבגרים לתמוך אחד בשני, והגישו להם פירות וירקות בריאים כחטיפים.

החוקרים מצאו שמתבגרים שצרכו חמש מנות של ירקות ופירות ליום היו בריאים יותר ושקלו פחות מחבריהם שצרכו כמות פחותה של ירקות ופירות.