מתכונים והכנה: שירי מזור
צילומים: נירית גור קרבי
סטיילינג: קרן ברק

פיצה בריאותית

פיצה - הבצק מקמח כוסמין. קמח כוסמין הוא בצק אוורירי שמעט מזכיר בטעמו קמח לבן. יכול להיות שבעבודה איתו יהיה קצת דביק ולכן יש לעבוד מהר, לקמח את משטח העבודה בקמח לבן ולהיזהר מקימוח יתר.
החומרים לבצק:
2 כוסות קמח כוסמין
1 כוס קמח לחם (או קמח חיטה פשוט)
1/2 כוס חלב קר (ניתן להשתמש בחלב עזים או חלב צמחי כגון סויה/שקדים)
1/2 כוס מים (יש להוסיף את המים בהדרגה)
2 כפות סוכר קנים
20 גרם שמרים טריים
3 כפות שמן זית כתית איכותי
2 כפיות מלח
100-200 גרם גבינת מוצרלה עזים (רצוי שהגבינה תהיה מגודרת, כדי לשלוט על כמויות הגבינה במתכון. טבעונים יכולים להחליף את הגבינה בטופו)
לרוטב:
800 גרם עגבניות מקולפות שלמות (המשקיענים יכולים לבשל 1 ק"ג עגבניות, לצמצם ולטחון בבלנדר)
1/4 כוס שמן זית איכותי
2 כפיות מלח
1 כפית פלפל שחור
2 כפות אורגנו יבש (או טימין או בזיליקום)
2 כפות רסק עגבניות
אופן ההכנה:
1. מכניסים את הקמחים, החלב, המים, הסוכר, השמרים ושמן הזית לקערת מערבל, ולשים עם וו הלישה במהירות נמוכה במשך 5 דקות. בזמן שהמערבל עובד מוסיפים את המלח וממשיכים ללוש עוד 10 דקות נוספות.
2. שמים את הבצק בקערה משומנת, מכסים במגבת ומניחים למשך שעה, עד שהוא תופח.
3. הרוטב: טוחנים את כל החומרים במעבד מזון עד שמתקבלת תערובת חלקה, ומניחים במקרר עד לשימוש (אפשר להכין את הרוטב מראש).
4. מחממים את התנור ל-240 מעלות למשך 30 דקות (התנור צריך להיות חם מאוד).
5. ההרכבה: מעבירים את הבצק למשטח עבודה מקומח ולשים אותו בידיים כדי להוציא את בועות האוויר. מחלקים את הבצק לשני חלקים שווים, מגלגלים כל חלק לכדור ומשהים את הבצק ללא כיסוי 10 דקות.
6. במערוך מקומח קלות מרדדים כל כדור לעיגול בעובי 5 מ"מ. מניחים כל עיגול בצק על תבנית (אפשר גם תבנית פיצה מחוררת), מחלקים את רוטב העגבנות בין עיגולי הבצק ומניחים מעל את הגבינה או הטופו. אופים במשך 10 דקות או עד שהפיצות משחימות ומתחילות לבעבע.

צ'יפס בטטה

החומרים:
3 בטטות
3-4 כפות מיץ לימון
2 כפות שמן זית
מלח לפי טעם
אופן ההכנה:
1. מקלפים את הבטטות ופורסים דק מאוד (אפשר בעזרת פורס ירקות ספירלי או קולפן). מוסיפים מלח, מיץ לימון ושמן זית ומערבבים היטב.
2. מסדרים את הבטטות על גבי מגשים של מייבש מזון (שכבה אחת על כל מגש), ומייבשים בטמפרטורה של 46 מעלות כ-12 שעות או עד שצ'יפס יבש ופריך. למי שאין מייבש מזון, יכול לאפות את הבטטות בטמפרטורה של 50 מעלות על גבי תבנית מחוררת או על רשת בתנור עם מאוורר.
3. בסוף האפייה, מומלץ להוריד את הטמפרטורה ל-28 מעלות ל-10 דקות, כדי לקרר את הצ'יפס, ומיד להעביר לקופסה אטומה או לשקית ניילון עם סוגר (במיוחד בחודשי הקיץ, כשהלחות באוויר גבוהה מאוד).

מקלות מלוחים (גריסיני) מכוסמין בתיבול זעתר ושומשום

החומרים:
220 גרם קמח כוסמין מלא
1/2 כפית מלח
10 גרם שמרים יבשים
4 כפות שומשום
3 כפות שמן זית כתית מעולה
כוס מים חמימים
1 ביצה טרופה
זעתר
אופן הכנה:
1. מחממים את התנור ל-200 מעלות ומרפדים תבנית אפייה בנייר אפייה.
2. מנפים את הקמח לקערת מערבל, מוסיפים שמרים ושומשום ומפעילים על מהירות נמוכה.
3. מוסיפים שמן זית, מעט מים פושרים ומלח, ולשים 10 דקות עד ליצירת בצק חלק וגמיש. מתפיחים עד שהבצק מכפיל את נפחו.
4. מוציאים את האוויר מהבצק על ידי לישה קלה ומרדדים לעובי של 1/2 ס"מ (אפשר לקמח מעט במידת הצורך). בעזרת סכין מחלקים את היריעה שנוצרה ל-12 רצועות בעובי 2-3 ס"מ.
5. מגלגלים כל רצועה לנקניק באורך 15-20 ס"מ, מניחים על נייר אפייה על תבנית התנור, מברישים בביצה ומפזרים הרבה זעתר ומעט מלח.
6. אופים בתנור 10-15 דקות.

שירי מזור היא נטורופתית המתמחה בבישול בריא ושפית raw- food, מדריכה ומטפלת בנושא תזונה נבונה בקופ"ח מאוחדת ובקליניקתkid-ma בהרצליה, משמת כפרזנטורית ומנחת סדנאות בישול בריא ב"אופק חדש -- מוצרי בריאות", ומלמדת בישול בריא ברשת4 chef למקצועות הבישול והאפייה.