אכילה משותפת יכולה להשפיע על היקף המותניים (צילום: thinkstock)
אכילה משותפת יכולה להשפיע על היקף המותניים (צילום: thinkstock)

רובנו כבר מודעים לעובדה שלבחירת מזונות בריאים בגיל צעיר השפעה על התפתחות המוח. מזונות מלאים כמו לחם מלא, פסטה מלאה ואורז מלא מספקים יותר ויטמינים ומינרלים מאשר מזונות המתבססים על לחם לבן, וג'אנק פוד המובילים במקרים רבים למחסור בברזל. זהו החסך הנפוץ בעולם: שני מיליארד בני אדם, ו-30% מהנשים ההרות, סובלים ממנו. איך אפשר למנוע מחסור כזה בתינוקות, ואיך אפשר לשכנע את הגדולים יותר לאכול את המזונות העשירים ברכיבים תזונתיים?

1. התחילו מוקדם

אם זה עתה הצטרף רכש חדש למשפחה שלכם, הרי שהצעד הראשון ברשימה זו הוא גם בשבילכם. סקירת מחקר שנערכה באוניברסיטת מינסוטה מראה כי מחסור בברזל בינקות ובגיל שנתיים-שלוש משפיעה על שלושה מסלולים נוירו-פסיכולוגים עיקריים: מהירות עיבוד נתונים, מהירות תגובה ויכולת לימוד וזיכרון. המחסור בברזל משפיע על התפתחות מבנה המוח, על מעברי הסיגנלים הבין תאיים, ועל התפתחות ההיפוקמפוס (האזור במוח שאחראי להכרה, למידה וזיכרון). המחסור בברזל בתקופה מעצבת זו, עלול להשפיע על עתיד היכולות הלימודיות.

מחקר שבוצע באוניברסיטת פנסילבניה הוכיח כי הסברה תזונתית אינטנסיבית להורים משפרת את הבחירות התזונתיות שלהם, ומובילה לכך שיקנו מזון בריא יותר הביתה. במחקר השתתפו 128 הורים לילדים בגיל 3-17 שקיבלו הדרכה והסברה לגבי מזונות בריאים דרך מדריך כיס, רשימת קניות, מגנטים על המקרר, קבלת מייל שבועי, וקשר דו שבועי במייל. לעומת זאת, ל-61 הורים ניתנה הדרכה תזונתית סטנדרטית, חד-פעמית.

בתום שמונה שבועות, נמצא יתרון בהישגי ההורים שקיבלו הדרכה אינטנסיבית: 24% מהמודרכים אינטנסיבית תכננו את ארוחותיהם לעומת 4% מההורים בהדרכה הסטנדרטית. 60% מהמודרכים אינטנסיבית הצליחו לזהות מזונות עשירים ברכיבי תזונה מועילים לעומת 24% בהדרכה הסטנדרטית. 14% מהמודרכים אינטנסיבית הלכו לקניות עם רשימה, לעומת 3% מהורי ההדרכה הסטנדרטית.

ההורים שקיבלו הדרכה אינטנסיבית שיפרו את איכות הדיאטה בפירות שלמים, דגנים מלאים, שמנים בריאים והפחיתו סוכר מוסף.

זכרו שילדים לא ישתוקקו למזון שאינו מוכר להם. ברגע שילדכם יתחיל לאכול מזון מוצק, התרכזו באסטרטגיה של הרגלי אכילה בריאים, ללא תוספת המתקה וללא שומן מוקשה. הקפידו על 100% דגנים מלאים ועל ירקות בכל ארוחה, ופירות במקום ממתקים. כמו כן, הקפידו שבתפריטם יהיו מוצרי חלב לבנים, בשר רזה, דגים עשירים באומגה 3, והקפידו על שיטות בישול במים, אפייה ובגריל.

כמו כן, למדו את הילדים שכבר יודעים לקרוא, להסתכל על תוויות המזון ולהבין כאשר הסוכר רשום בתחילת רשימת הרכיבים, עדיף לחפש מוצר מתחרה שהסוכר מופיע בו במיקום משני יותר. עשו זאת בצורה מאוזנת לא אובססיבית.

השאירו את הממתקים לאירועים חגיגיים, הילדים ילמדו לדעת שממתקים שייכים לאירועים ולא ליום יום.

2. אכלו ביחד

זהו אולי הצעד המשמעותי ביותר בהשפעה על המזון שיבחרו בו: את הארוחה העיקרית איכלו כולם ביחד. זהו הזמן הטוב ביותר לשמש דוגמה לבחירות תזונתיות נכונות, ועל כן אכילת ארוחה משותפת מעל פעמיים בשבוע יכולה להשפיע לטובה על היקף המותניים של הילד (להפחית הצטברות שומן בבטן), על הרגלי האכילה ועל ההתפתחות הפסיכולוגית בכלל.

3. אל תדגישו את הפיתויים

הדגישו והרחיבו על מזונות בריאים שמועילים לילדים והמעיטו את הדיבור על מזונות לא מומלצים שרצוי להימנע מהם. כולנו יודעים מה קורה עם פיתויים, בעיקר כשמדגישים שהם אסורים.

4. אל תשתמשו באוכל כפרס או כעונש

שימוש באוכל כגורם מניע או מרתיע עלול להעביר לילד מסרים מבלבלים. לדוגמה, "סיים עם השיעורים ואקנה לך גלידה" מעביר מסר שהתנהגות טובה מתוגמלת עם מזון ג'אנק. לצערנו, זהו מסר שמלווה את הילד גם כשהוא בוגר ומחפש ממתקים כדי להרגיש ראוי או כי הוא מרגיש ש"מגיע לו".

5. ספקו לילדים שומנים בריאים

שומנים בריאים חיוניים להתפתחות המוח של הילדים, שזקוקים בעיקר לאומגה 3,6,9 – שלבו בתפריט השבועי דגים בעיקר: פורל, בורי בריכה, סלמון, כמו כן אגוזי מלך (טחונים לפעוטות), שמן פשתן, שמן מרווה, שמן קנולה, שמן סויה, אגוזים, שקדים ושאר פיצוחים טבעיים (טחונים לפעוטות) וטחינה. בבישול, השתמשו בשמנים רגילים, כולל שמן זית.

6. לא לאכול מול הטלוויזיה

אין ספק כי לאחר יום ארוך ומייגע, מאוד מפתה לשבת עם הארוחה מול הטלוויזיה ולצפות בתוכנית אהובה. אך זכרו: הן ילדים והן מבוגרים אוכלים יותר בזמן שהם צופים בטלוויזיה לעומת אכילה ליד השולחן. הסיבה לכך היא שבעת הצפייה בטלוויזיה, תשומת הלב מופנית למה שמוקרן על המסך, ואנו לא מודעים לכמות המזון שאנו צורכים.

7. צהריים או ערב?

ישנן משפחות בהן ארוחת הצהריים היא העיקרית וכל בני המשפחה ישובים לשולחן, ואילו בערב הילדים כבר עייפים והארוחה העיקרית הופכת לשדה קרב. היו גמישים בבחירת מועד הארוחה המשפחתית בהתאם להרגלי הבית.