יפה שיר־רז
עם המגוון המבלבל והמפתה של משקפי השמש שמציעות חנויות האופטיקה, קל לשכוח שבמדינה שטופת שמש כמו שלנו, ובעיקר ביולי־אוגוסט הלוהטים, מדובר באביזר פרקטי ולא רק אופנתי. החשיפה לקרניים האולטרה סגולות של השמש עלולה להזיק לעיניים ולגרום לנזקים כמו קטרקט וניוון מרכז הראייה, שהם לעתים בלתי הפיכים. קבלו 4 טיפים מד"ר עידי מצר, ראש השירות למחלות עיניים בילדים ברמב"ם, שיעזרו לכם לבחור משקפי שמש שיספקו לכם הגנה מרבית מפני הקרינה המזיקה.

משקפיים גדולים זה לא רק עניין של אופנה (צילום: שאטרסטוק)

1. ודאו שלמשקפיים שבחרתם יש תו תקן אוסטרלי: זהו תו התקן המחמיר ביותר המבטיח לא רק מניעת סנוור ועייפות אלא גם סינון מרבי של הקרינה האולטרה סגולה.
2. הגודל כן קובע: כדי למנוע כניסת אור, המסגרת צריכה לכסות את העיניים מהגבות ועד ללחיים. בנוסף, מומלץ לבחור במסגרת קמורה שתמנע כניסת אור גם מהצדדים. מסגרות מעוקלות מתאימות גם למשקפי שמש אופטיים לקוצר ראייה של עד 6-.
3. התאימו את הצבע ואת גוון העדשה למזג האוויר ולפעילות: לפעילות באור חזק כמו נהיגה מומלץ לבחור בעדשות בצבע אפור, שמפחיתות מאוד את הבוהק והסנוור. לא מומלץ לבחור בגוון כהה מדי, שעלול להפריע בנהיגה. עדשות בצבע חום מעניקות קונטרסט גבוה, ועדיפות בעיקר לימים עם ראות לקויה, כגון ימים מעוננים.
4. לפעילות שטח או פעילות ספורטיבית, העדיפו עדשות פלסטיק: מומלץ מסוג פוליקרבונט או פניקס (טרייבקס). למשקפי שמש מפלסטיק סינון UV טבעי, והן קלות יותר ועמידות הרבה יותר מפני שבירה מעדשות זכוכית. מאידך, הראות בהן פחות חדה והן עלולות להישרט. אם אתם עוסקים בספורט אקסטרים, כדאי שתצטיידו במשקפי פולרויד או ניו־פולאר, שמסננות ומונעות סנוור ממשטחים מחזירי אור כגון פני המים, חול ושלג.

בחרתם משקפי שמש? זכרו:

הכי חשוב להרכיב אותם בשעות הצהריים, ובעיקר בחוף הים. בנוסף, מומלץ מאוד לחבוש כובע רחב שוליים או כובע מצחייה. המשקפים אומנם מסננות 75% מקרינת השמש, אך כובע יספק לכם הגנה כמעט מושלמת על העיניים, של 97%.